Salzburg: romantische stad van Mozart en barok

Mozart, barok, Habsburgers en The Sound of Music. Dit zijn zomaar wat termen die je direct met Salzburg kunt associeren. Deze stad gelegen in de gelijknamige Oostenrijkse deelstaat is volgens ons zonder enige twijfel één van de meest romantische en mooie steden van Oostenrijk. Wie nu door de straten van de oude binnenstad wandelt en de auto’s, verkeersborden en reclame-uitingen wegdenkt die waant zich al snel terug in lang vervlogen tijden. De binnenstad heeft duidelijk een middeleeuwse structuur, waarbij wel de aantekening gemaakt dient te worden dat het gros van de gebouwen uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw stammen in plaats van uit de middeleeuwen. Eén van deze gebouwen is het geboortehuis van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze musicus geldt nog steeds als één van de grootste componisten die de mensheid ooit heeft gekend. De naam Mozart die je dan ook op veel manieren in het straatbeeld van Salzburg voorkomen. Zo zijn zowel zijn geboortehuis als zijn latere woning in Salzburg tegenwoordig ingericht als museum. Daarnaast is er een Mozartplatz (Mozartplein) met daarop een bronzen standbeeld van Mozart en vind je in heel veel winkels de Mozartkogels en verschillende Mozartsouvenirs terug.

salzburg2

Salzburg is daarnaast ook een aangename stad om te winkelen. In de binnenstad vind je een groot aantal leuke winkels terug die eens niet tot de grote internationale ketens behoren. Hier kun je nog snuffelen in de shops van lokale ondernemers.

Salzburg is wat ons betreft een ideale stad om een hele dag of een paar dagen te bezoeken. In de zomermaanden kun je genieten van aangename terrasjes en uitkijken over het groene landschap. In de wintermaanden is een dagje Salzburg een heerlijke onderbreking van je wintersportvakantie. De stad ligt op een uur tot anderhalf uur rijden van een vrij groot aantal wintersportbestemmingen in het Salzburgerland en het oostelijke deel van Tirol.Spirit of Mozart

Aan de oever van de Salzach staat het kunstproject ‘Spirit of Mozart’. Dit project is in 2004 ontwikkeld en is bedoeld als een plek van bezinning binnen het drukkere en meer chaotische deel van de stad Salzburg.

De opdracht die bij het uit stoelen bestaande project staat is simpel:
– Ga op een stoel zitten
– Sluit je ogen
– Keer je in jezelf
– Verlies de tijd

Probeer het maar eens als je in Salzburg bent!Sound of Music fietstour

Met de Sound of Music Fietstour ontdek je alle plekjes in Salzburg die met deze populaire musical te maken hebben. Onder begeleiding van een kundige Engelstalige gids fiets je in 3,5 uur door Salzburg langs de verschillende ‘Sound of Music’ hoogtepunten. De gids geeft je natuurlijk uitleg over alles wat je onderweg tegenkomt. Omdat het aantal plekken bij deze zeer leuke fietstocht beperkt is, is reserveren aanbevolen. Dat kan bij Baja Bikes Salzburg. Wie zich niet graag vastlegt: wees niet bevreesd, want annuleren of wijzigen kan altijd gratis.

Festungsbahn

Salzburg is één van de steden ter wereld waar je een kabelspoorweg aantreft. Deze vorm van transport, die in het Engels aangeduid wordt als ‘funiculaire’, wordt gebruikt om hoogteverschillen te overbruggen waarbij er vaak sprake is van een aanzienlijke hellingshoek. In het geval van de Festungsbahn is het hoogste stijgingspercentage maar liefst 62 graden. De Festungsbahn brengt je tegen betaling in één minuut tijd van de Festungsgasse naar de vesting Hohensalzburg. De Festungsbahn gaat ’s morgens om 9 uur open.

Hohensalzburg

Boven op de Festungsberg, een heuvel aan de zuidelijke kant van de binnenstad van Salzburg, staat de vesting Hohensalzburg. Deze enorme burcht is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Ten eerste is het kasteel een mooi voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Ten tweede zitten er binnen het grote complex drie musea gevestigd die de moeite waard zijn. Ten derde biedt het kasteel een fantastisch uitzicht over de stad en de in de wintermaanden met sneeuw bedekte bergen die in de vorm van een halve kom rondom de stad liggen. Hohensalzburg is het hele jaar door te bezoeken, zelfs op de feestdagen. Er zijn twee manieren om de vesting te bereiken. Je kunt te voet naar boven lopen. Vanaf de Domplatz loop je in zo’n 10 tot 12 minuten naar de entree van de burcht. Je kunt ook met de de kabelspoorlijn naar boven gaan. Echt tijd besparen doe je amper, maar het is wel minder inspannend dan te voet naar boven gaan.

Mozartplatz

De Mozartplatz is een drukbezocht plein in Salzburg. Het rechthoekige plein stamt uit het jaar 1588 en is in de loop der tijd wel wat veranderd. Zo zijn rond het jaar 1620 de Imhofstöckl gebouwd en stamt ook het Mozartstandbeeld uit een latere periode (1835). Buiten het feit dat het een fraai plein is, is dit dus eigenlijk dé plek om met Wolfgang Amadeus Mozart op de foto te gaan. Je ziet dan ook met regelmaat toeristen foto’s en selfies maken rond het bronzen standbeeld van de befaamde componist maken.

Alter Fuchs

Als je in Salzburg wilt gaan eten dan is Alter Fuchs een hele goede optie. Dit is geen ’tourist trap’, maar een gasthof waar je vooral ook veel locals ziet. Op de kaart staan een aantal traditionele Oostenrijkse gerechten waaronder natuurlijk de Wienerschnitzel. Deze wordt niet met friet en mayo geserveerd, maar met peterselieaardappelen en bosbessensaus. Heerlijk! Om het geheel af te maken kun je uit de kaart kiezen uit een aantal heerlijke bieren van de Weininger brouwerij. Deze kleine brouwerij is niet Oostenrijks, maar Duits. De brouwerij ligt echter hemelsbreed op slechts twintig kilometer van de Alter Fuchs.

Je vindt Alter Fuchs aan de Linzergasse 47-49 in het centrum van Salzburg.

Dom van Salzburg

Salzburg dankt de groei tot een stad van betekenis in de middeleeuwen vooral dankzij de aanwezigheid van een bisschopszetel. Al in het jaar 774 stond er in Salzburg een basiliek, die het tot 1598 volgehouden heeft. Toen brandde de Romaanse kerk helemaal af. In plaats van de kerk in de oorspronkelijke stijl te herbouwen heeft men een nieuwe barokke kerk weggezet. Deze is tot op heden in Salzburg te bewonderen. De groene koepel en torentjes zijn vanuit veel plekken in Salzburg direct te spotten. Vooral vanaf de Festungsberg heb je een fraaie blik op de dom van Salzburg.

De dom is gratis te bezoeken. Wie naar binnen gaat die zal een aantal elementen opvallen. Zo vind je rondom het altaar maar liefst vijf orgels. Op één van deze orgels heeft Mozart verscheidene keren gespeeld. Wij waren tijdens ons bezoek ook erg onder de indruk van de fraai gedecoreerde koepel van de dom.