Wenen: klassieke Oostenrijkse hoofdstad

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is bruisende plek waar historie en toekomst hand in hand gaan. Natuurlijk is Wenen vooral nog die klassieke stad waar opera, paleizen, musea, muziek en theater een enorme aantrekkingskracht op mensen hebben. Natuurlijk staat Wenen symbool voor romantiek en ja, Wenen is nog steeds ook de stad van Sisi. Maar wie denkt dat Wenen alleen maar een stad is voor mensen die interesse hebben in klassieke muziek, geschiedenis en cultuur die heeft het helemaal mis. Wenen is een levendige stad waar die de afgelopen decennia enorm in ontwikkeling is geweest. Zo zie je naast de barokke en neoclassicistische gebouwen ook prachtige stukjes moderne architectuur, zul je tijdens het winkelen veel leuke winkels tegenkomen tussen de grote ketens en beperkt het culinaire deel zich absoluut niet tot Wienerschnitzels en Sachertorte.

Omdat Wenen voor elk wat wils heeft zie je dat de gemiddelde leeftijd van Wenen-bezoekers de afgelopen jaren ook wat gedaald is. Wenen is niet meer de stad die vooral onder veertigplussers geliefd is, maar is inmiddels populair onder alle leeftijdscategorieën. De marketingterm ‘hip’ is tegenwoordig erg populair om plaatsen te promoten. Wij zouden niet zo ver willen gaan om Wenen de classificatie ‘hip’ te geven, maar feit is dat de stad dat in sommige opzichten echt wel is. Je merkt dat er rondom het centrum steeds meer leuke straatjes en wijken ontstaan, waar nog ruimte is voor allerlei initiatieven. Kunst neemt bijvoorbeeld een belangrijke positie in binnen het leven in Wenen. In Wenen is altijd wel wat te beleven. Dit varieert van grootse evenementen tot kleine initiatieven.

Plan je trip naar Wenen

Ben je van plan om Wenen te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties, hotels en meer! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Wenen reist!

Top activiteiten in Wenen

De beste hotels in Wenen

Stadspas voor Wenen

Bijna 10% van alle Wenen-bezoekers schaft de Vienna Pass aan. Met de Vienna Pass krijg je gratis toegang tot meer dan 70 musea en attracties.

Wil je vooral gratis met het openbaar vervoer reizen? Met de Vienna City Card reis je 24, 48 of 72 uur gratis met het OV in Wenen.Paleis Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is de belangrijkste bezienswaardigheid van Wenen. Het paleis prijkt sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het lichtgele slot is zonder enige twijfel één van de mooiste paleizen van Europa, zowel van binnen als van buiten. Niet voor niets dat toeristen massaal naar Schönbrunn komen om het paleis zowel van buiten als van binnen te bewonderen. In dit paleis hebben onder andere de Oostenrijkse keizer Franz Jozef I en zijn vrouw Elisabeth (Sisi) gewoond. Tegen betaling kun je nu door hun woon-, werk- en slaapvertrekken wandelen. Wie lange wachtrijen wil voorkomen die kan daarom het beste vooraf kaartjes via internet reserveren.

Niet alleen het paleis is de moeite waard. De paleistuin is een plaatje om te zien. Vooral als je deze bekijkt vanaf de Gloriette die de tuin aan de zuidkant afsluit van de buitenwereld. Verder kun je hier het Palmenhaus en de dierentuin Tiergarten Schönbrunn tegen betaling bezoeken. Wil je alles bekijken dan mag je er zeker wel een halve tot hele dag voor uittrekken.Kunsthistorisches Museum

Op het gebied van schilderkunst en beeldhouwwerken is het Weense Kunsthistorisches Museum één van de belangrijkste musea ter wereld. De collectie is omvangrijk en van grote importantie. Je vindt er een aanzienlijke collectie van grote Europese meesters. Opvallend is het vrij grote aantal werken van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo hangen er diverse werken van Rembrandt van Rijn en van Peter Paul Rubens. Van de Vlaamse meester Pieter Bruegel de Oude hangt er zelfs een aanzienlijk deel van zijn hele oeuvre in Wenen. Twee van zijn meest bekende werken die je hier kunt bewonderen zijn de ‘Toren van Babel’ en ‘De Schilderkunst’. Erg indrukwekkend is het trappenhuis met de enorme natuurstenen trappen. In dit deel van het museum staat een zeer mooi beeld van de de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova: ‘Theseus en de Minotaurus’.

Strandbarr Herrmann

In het zomerseizoen vind je verschillende stadsstranden en strandbars langs de oevers van de Donau. De meest bekende en populaire strandbar van Wenen is Strandbarr Herrmann. Deze is direct naast Urania te vinden, aan de oever van het Donaukanaal. De metrostations Schwedenplatz, Praterstern en Wien Mitte liggen op ongeveer 10 minuten loopafstand.

Strandbarr Herrmann is geopend van half april tot half oktober. Dagelijks kun je hier vanaf 10:00 tot 02:00 uur terecht. In het weekeinde wil het overdag ook wel aardig druk zijn als het goed weer is, maar doordeweeks begint het aan het einde van de middag past echt gezellig druk te worden. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat locals overdag dan vaak moeten werken, maar het dagelijkse cocktail happy hour dat van 18:00 tot 19:00 uur plaatsvindt zal er ook zeker aan bijdragen.

Voor de strandstoeltjes betaal je niets. Voor de consumpties natuurlijk wel. Het is bij Strandbarr Herrmann niet de bedoeling dat je je eigen drinken en snacks meeneemt.

Figlmüller

De Wiener Schnitzel is misschien wel het meest bekende Oostenrijkse gerecht. Van oorsprong komt dit vleesgerecht overigens niet uit Wenen, maar uit Milaan. Toen Milaan nog tot het grote Oostenrijkse keizerrijk behoorde is het gerecht in Wenen terecht gekomen. Een traditionele Wiener Schnitzel bestaat uit een platgeslagen stuk kalfsvlees dat gepaneerd wordt en vervolgend in reuzel of olie gebakken wordt. Je kunt de wienerschnitzel vaak ook bestellen op basis van varkensvlees.

Als schnitzelliefhebber ontkomt je er in Wenen eigenlijk niet aan om er een originele Wiener Schnitzel te eten. Waar doe je dat dan? Het Weense restaurant Figlmüller wordt veelal genoemd als dé plek in Wenen om een onvervalste Wiener Schnitzel te eten. Figlmüller heeft twee restaurants in het centrum van Wenen en twee taverna’s: Lugeck en Figls.

Figlmüller serveert de originele Wiener Schnitzel, maar de specialiteit van het huis is de Figlmüller-schnitzel. Deze bestel je bij voorkeur met de aardappelsalade met Stierenmarkse kernöl. Breng wel voldoende eetlust mee, want de schnitzels zijn enorm. Er moet wel bij vermeld worden dat ze express kleinere borden gebruiken om het optisch effect te versterken. De schnitzels passen op deze manier nier meer helemaal op de borden.

Prater

Vooral jong maar ook oud komt graag naar Prater om zich te vermaken. In het hier gelegen Wurstelprater zijn er voldoende attracties om jezelf urenlang bezig te houden. Dit amusementspark wordt vaak ook kortweg als Prater aangeduid, maar die naam hoort eigenlijk bij het hele gebied waar het amusementspark in ligt. Naast de vooral kermisachtige attracties kun je hier natuurlijk ook eten (vooral snacks) en drinken. Bij de hoofdingang vind je de Weense vestiging van Madame Tussauds. Naast internationale sterren vind je hier natuurlijk ook Oostenrijkse beroemdheden die bij ons niet altijd even bekend zullen zijn.

Grote publiekstrekker is het oude reuzenrad. Dit staat al sinds eind negentiende eeuw hier om mensen een heel mooi uitzicht over Wenen te bieden.

De toegang tot Prater en het amusementspark is gratis. Je betaalt ter plaatse per attractie. Dat is net zo eerlijk voor wie geen hele dag in de vele attracties zit.

Volksgarten

Volksgarten is een fraai stadspark dat gelegen is in het centrum van Wenen. Volksgarten ligt tussen Neue Burg en het Burhtheater in. Ooit lagen hier fortificaties, maar aan het begin van de negentiende eeuw werd de Burgbastei afgebroken waarna er een stuk grond overbleef dat opgevuld kon worden. Hier is toen de Volksgarten aangelegd, die in 1823 geopend werd en enkele decennia later uitgebreid werd. In het park staan meerdere monumenten, waaronder een door Friedrich Ohmann ontworpen herdenkingsmonument ter ere van de voormalige keizerin Elisabeth van Beieren (beter bekend als ‘Sissi’). Het meest opvallende bouwwerk in het park is de Theseus Tempel. Deze tempel is een replica van de tempel van Hephaestus in Athene.

Albertina

Een van de bekendste musea van Wenen is Albertina. Dit prentenkabinet heeft een enorme collectie aan tekeningen en graveerkunst. Je kunt er kunstwerken van uiteenlopende meesters bewonderen zoals Leonardo da Vinci, Rafaël, Albrecht Dürer, Egon Schiele, Michelangelo, Peter Paul Rubens en onze eigen Rembrandt van Rijn. Naast de permanente tentoonstelling worden er ook tijdelijke exposities gehouden. Met de Vienna Pass mag je Albertina gratis bezoeken.

Donau City

In de jaren tachtig en negentig ontstond er een nieuwe moderne wijk in Wenen: Donau City. Deze wijk is aangelegd bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, dat hier al enige jaren aanwezig was. UNO City was toentertijd een vrij geïsoleerd complex. Nu vormt het samen met verschillende strak vormgegeven kantoorgebouwen, wooncomplexen en andere bouwwerken een nieuw hart binnen Wenen. Voor liefhebbers van moderne architectuur is het zeker de moeite waard om hier eens doorheen te lopen. In een uurtje tijd heb je al een goede indruk van Donau City.

Vienna Pass

Als je tenminste twee dagen naar Wenen gaat en van plan bent om veel te gaan zien en doen, dan is de aanschaf van een Vienna Pass zeker aan te raden. Met de Vienna Pass mag je gratis binnen bij meer dan zestig musea, bezienswaardigheden en attracties waaronder paleis Schönbrunn, het Kunsthistorisches Museum, het beroemde reuzenrad in Prater en het uitzicht vanaf de Donautoren. Daarnaast mag je onbeperkt gebruik maken van de hop on, hop off bussen van Hop On Hop Off Vienna Sightseeing Tours. Je kunt de Vienna Pass optioneel kopen met een Travelcard inbegrepen. Hiermee kun je ook onbeperkt gebruik maken van het reguliere openbaar vervoer zoals bus, tram en metro.

Je kunt de Vienna pas ter plaatse in Wenen kopen, maar je kunt hem ook vooraf via internet bestellen. Deze kortingskaart voor Wenen is te koop met een geldigheid van 2, 3 of 6 dagen.

Wil je alleen maar gratis met het openbaar vervoer van Wenen reizen? Dat kan met de aanzienlijk goedkopere Vienna Card. Deze geeft je recht op 48 of 72 uur gratis reizen met tram, bus en metro. Daarnaast krijg je korting bij een groot aantal musea, attracties, restaurants en winkels. Je kunt de Vienna Card vooraf met korting kopen.

Ottakringer

Brauerei Ottakringer is de laatst overgebleven grote brouwerij in Wenen. Het is gevestigd in het district Ottakring. De naam van de bouwerij is dus een verwijzing naar de locatie waar deze zich bevindt. In de bierbrouwerij worden sinds 1837 verschillende bieren gebrouwen. Het vaste assortiment bestaat uit twaalf bieren. Daarnaast worden er ook altijd wel een aantal seizoensgebonden bieren of speciale edities van bieren gebrouwen. In de brouwerij wordt er per jaar om en nabij de 600.000 hectoliter bier gebrouwen. Een groot deel hiervan wordt op de binnenlandse markt geconsumeerd. In totaal heeft Ottakringer ongeveer 7% van de totale Oostenrijkse biermarkt in handen. Dit percentage is de afgelopen jaren aardig stabiel gebleven.

Enkele dagen per week worden er gratis rondleidingen gegeven. Dit zijn Duitstalige of Engelstalige tours door de Ottakringer brouwerij. De rondleiding is gratis.

Ferstel Passage

In de negentiende eeuw werden er in verschillende Europese steden prachtige winkelpassages gebouwd. Zo telde Parijs ooit tientallen passages. In de loop der tijd zijn een groot aantal passages weer verdwenen door verval, nieuwe projecten en grootschalige stadsvernieuwingen. De overdekte winkelstraten die overgebleven zijn, zijn grotendeels prachtige gerenoveerd en behoren tegenwoordig tot de mooiste stukjes erfgoed van Europese hoofdsteden. Zo ook in Wenen, waar de Ferstel Passage (ook wel Freyung Passage genoemd) te vinden is. Deze winkelgalerij stamt uit 1860 en is ontworpen door de Oostenrijkse architect Heinrich von Ferstel. De naam Ferstel Passage is dus een verwijzing naar de ontwerpen, terwijl de naam Freyung Passage een verwijzing is naar de ligging. De passage ligt bij het plein Freyung. In de passage vind je nog steeds een aantal uiteenlopende winkeltjes, een fraaie fontein die voorzien is van de Donau waternimf en volgens velen hét koffiehuis van Wenen: Café Central.

Kerstmarkten van Wenen

In Wenen vind je niet één kerstmarkt, maar is het aantal kerstmarkten inmiddels de tien ruimschoots gepasseerd. Deze winterse markten zijn enorm populair onder de locals en de toeristen. De meeste kerstmarkten beginnen zo halverwege november en staan er tot vlak voor kerst, tot en met kerstmis of nog iets langer. De bekendste en meest populaire kerstmarkten zijn de Christkindlmarkt op de Rathausplatz, de Weihnachtsmarkt bij Schloss Schönbrunn en de Kerstmarkt Am Hof. De kerstmarkten gaan vaak al in de ochtend open. Het gezelligste en drukste wordt het echter rond zonsondergang.

Belvedere

Het barokke Slot Belvedere is één van de mooiste bouwwerken in Wenen. Eigenlijk zijn het twee gebouwen. Centraal in de tuin staat het hoofdpaleis: het Obere Belvedere. De architectuur straalt een en al barok uit. Het groene dak komt vooral goed tot zijn recht als de zon schijnt. Je kunt dan vanaf de zuidelijke kant mooie foto’s maken vanaf de voorkant van de vijver. Je krijgt dan een mooie weerspiegeling van het paleis in het vijverwater. Bijna net zo fraai, maar minder opvallend door de lagere ligging is het Untere Belvedere. Dit is het oudste gebouw op het complex.

Stephansdom

Als je een fraai voorbeeld wilt zien van gotische bouwwerken, dan is de Weense Stephansdom absoluut een must-visit als je in Wenen bent. De eerste kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd en had een typische Romaanse bouwstijl Ruim honderd jaar na de oplevering brandde de kerk grotendeels af. Enkele jaren later begon de herbouw van de kerk waarbij de twee torens die niet vernield waren verwerkt werden in de nieuwe kerk. Het resultaat van wat nu nog in Wenen te aanschouwen is, is in de loop van de eeuwen door noodzakelijke en uit mode-overwegingen toegepaste verbouwingen ontstaan. De laatste grote restauratie heeft vorige eeuw plaatsgevonden nadat de Stephansdom tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte.

De Stephansdom kent een aantal opvallende details. Zo telt de kerk vier torens die variëren in hoogte en uiterlijk. Zo is de noordelijke toren nooit afgemaakt waardoor de hoogte van die toren met 68 meter aanzienlijk verschilt van de 136,7 meter hoge zuidelijke toren. Een detail dat vooral bij zonnig weer opvalt is het mozaïek op het dak van de dom, dat bestaat uit meer dan tweehonderdduizend geglazuurde tegels.

Donauturm

Een mooie plek om van een panoramisch uitzicht te genieten is de Donauturm. De 252 meter hoge toren (inclusief de antenne) staat in het fraai aangelegde Donaupark. Vanaf een hoogte van 150 meter is er een panoramaplatform aangelegd dat een 360 graden uitzicht over Wenen biedt. Tegen betaling kun je binnen 35 seconden met de lift genieten van het uitzicht. Bij goed weer kun je ongehinderd door glas foto’s maken van Wenen. Mocht het slecht weer zijn dan kun je achter glazen panelen genieten van het uitzicht. De Donauturm is dagelijks van 10 uur tot middernacht geopend.

Kärtner Strasse

Als je wilt gaan winkelen in Wenen dan zul je ongetwijfeld in de Kärntner Straße terecht komen. Deze straat is voor Wenen wat de Kalverstraat voor Amsterdam is. Het is de drukstbezochte winkelstraat van de stad, waardoor de huurprijzen per vierkante meter winkelplezier flink opgelopen zijn de afgelopen decennia. Hierdoor zijn het vooral de internationale ketens die hier hun winkels hebben, omdat die het budget hebben zich op dit soort locaties te kunnen vestigen.