Philipsburg: Caribisch genieten aan een heerlijk tropisch strand

Philipsburg is de hoofdstad van Sint Maarten. We hebben het dan over het land Sint Maarten oftewel de zuidelijke helft van het eiland Sint Maarten, dat ook wel aangeduid wordt als Nederlands Sint Maarten. Philipsburg is een stad van bescheiden afmetingen. In Europa zou de plaats op basis van de oppervlakte en het aantal inwoners nauwelijks in aanmerking komen om ‘stad’ genoemd te worden. Officieel telt Philipsburg nog geen tweeduizend inwoners. Toch is economisch gezien een duidelijke motor op het eiland. Dat komt door de vele cruiseschepen die hier aanleggen. Vooral in de periode december tot en met april is het erg druk in de cruisehaven van Philipsburg. Het is dan niet ongebruikelijk dat er wel vier cruiseboten tegelijkertijd in de haven liggen. Dit zorgt voor een toestroom van een paar duizend toeristen die op het eiland komen eten, drinken en winkelen. Over het algemeen geven de passagiers aardig wat geld uit als ze op Sint Maarten zijn. Een deel maakt een tour over het eiland, maar een redelijk groot deel blijft in Philipsburg en geeft daar het geld uit.

Philipsburg is overigens in het jaar 1763 gesticht door John Philips. Dit was een Schotse kapitein binnen de Nederlandse marine. Philipsburg werd al snel een belangrijke haven binnen de internationale handel. Vanwege de belangrijke strategische ligging werd Philipsburg vrij zwaar verdedigd. Dit leidde tot twee fortificaties waar tegenwoordig niet veel meer van over is: Fort Amsterdam en Fort Willem.Boardwalk

Het kloppend hart van Philipsburg is de Boardwalk. Deze negenhonderd meter lange wandelboulevard ligt parallel aan het lange zandstrand van Great Bay. De Boardwalk is in 2004 aangelegd en is uitgegroeid tot de hotspot van de stad. Hier wachten de verhuurders van strandstoelen en aanbieders van excursies op de cruisepassagiers die al wandelend vanaf de cruiseterminal Philipsburg binnen komen wandelen. De Boardwalk is helemaal autovrij, wat de sfeer zeker ten goede komt. Aan de ene kant heb je het zandstrand terwijl aan de andere kant wat restaurants, winkeltjes en bars te vinden zijn. De typische Caribische bouwstijl en de palmbomen die her en der langs de Boardwalk te vinden zijn zorgen voor een extra gezellig tintje.Gerechtsgebouw

Het gerechtsgebouw is één van de oudste gebouwen van het eiland. Het houten bouwwerk stamt uit het jaar 1793 en was oorspronkelijk het kantoor van John Philips. Nadien heeft het gebouw verschillende functies gehad zoals postkantoor, stadhuis, gevangenis en brandweerkazerne. Tegenwoordig doet het dienst als gerechtsgebouw. Het Courthouse is te vinden aan Frontstraat 58. Als toerist kun je het gebouw van binnen niet bezoeken, maar de buitenkant is zeker al een fotomomentje waard.

Great Bay

Het strand van Philipsburg is één van de grootste stranden van Sint Maarten. Great Bay Beach is een aangenaam tropisch zandstrand die aan de prachtige grote baai gelegen is. Het azuurblauwe water contrasteert prachtig met het lichte strandzand. Op het strand staan her en der palmbomen die net dat extra tropische tintje geven. Langs een redelijk groot deel van de kustlijn staan ligbedjes die je tegen betaling kunt huren. De bijbehorende parasols bieden je aangename beschermen tegen de felle zon. Er is ook voldoende ruimte om met je eigen handdoek een plekje op het strand te zoeken.

L’Escargot

Voor de Franse keuken hoef je niet persé naar het Franse deel van Sint Maarten. Aan Frontstreet 96, in het hart van Philipsburg, staat één van de bekendste Franse restaurants van het eiland: L’Escargot. De naam maakt al vrij snel duidelijk wat de specialiteit van het huis is: slakken die op allerlei manieren bereid worden. Wie niet van slakken houdt die kan kiezen uit diverse andere Franse gerechten en op de Franse keuken geïnspireerde gerechten die op de kaart staan zoals ravioli met foie gras, quiche Lorraine, terrine van eend, vissoep, gegrild lamsrack en ‘Le Canard de L’Escargot’, oftewel eend volgens een geheim recept van het huis. Op drukke dagen is het beter om vooraf te reserveren.

Holland House Beach Hotel

Een hotel in Philipsburg dat uitgegroeid is tot een begrip is Holland House. Dit strandhotel in het centrum van de stad is relaxed en stijlvol. De ligging aan de Boardwalk en dus met een geweldig uitzicht op het strand is onovertroffen. Het enige nadeel dat het hotel heeft is dat er geen parkeerplek direct bij het hotel is. Als je een huurauto hebt dan moet je hem elders wegzetten. Ook voor niet-gasten is de Ocean Lounge een prima plek om iets te eten of te drinken. Het is één van onze favoriete plekjes op het eiland om te lunchen. Wil je de beste plekken hebben (direct aan de Boardwalk) dan is het een kwestie van er op tijd zijn of reserveren.

Parkeren

Als je een huurauto hebt en daarmee Philipsburg bezoekt dan moet je er rekening mee houden dat er in Frontstreet en Backstreet geen of amper parkeerplek is. Er zijn ook stukken waar je met de auto zelfs niet mag komen. Het beste parkeer je op één van de twee parkings die aan de noordkant van Philipsburg liggen. Deze liggen aan de Walter Nisbeth Road en de Pondfill Road. Parkeren is daar gratis.

Er is ook een betaalde parking die iets dichter bij ligt. Het scheelt je een paar minuten lopen. Als je daar na 19 uur ’s avonds binnenrijdt dan betaal je automatisch het dagtarief.

Gekleurde huisjes

Aan het einde van de Boardwalk (aan de westelijke kant) is eind 2015 een pleintje geopend met leuke gekleurde huisjes, een klein museum, wat horeca en winkeltjes. Het kleurrijke pleintje heeft in het midden waterspuiters die niet alleen voor wat extra sfeer zorgen maar die door de jonge kinderen als heerlijk verkoelend ervaren worden. De gekleurde huisjes (we hebben geen naam voor dit project kunnen vinden) liggen tegenover de steiger in Great Bay. Wil je op je navigatie zoeken? Ga dan naar de Pompsteeg of Scheepsbouw Steeg. Het pleintje ligt precies tussen deze twee steegjes in.

Nederlandse namen

De Nederlandse taal wordt in Sint Maarten bijna niet meer gebruikt. Slechts een paar procent van de inwoners is het Nederlands nog maar machtig. De spreektaal is tegenwoordig Engels. Toch zie je de Nederlandse taal nog wel terug in het straatbeeld en wel in sommige straatnamen. De meeste straten die parallel met de kustlijn liggen hebben Engelse namen, maar de straten en steegjes die daar haaks op staan hebben vaak nog Nederlandse namen zoals de Pastoriesteeg, de Wilhelminastraat en de Schoolsteeg.

St. Maarten Museum

Het Sint Maarten Museum is een klein maar leerzaam museum over de geschiedenis en cultuur van Sint Maarten. Zo wordt de Nederlandse geschiedenis belicht, maar ook de aanwezigheid van de Arawak indianen voordat de Europeanen dit gebied ontdekten. Om het particuliere museum te bezoeken hoef je geen entree te betalen. Het museum wordt onderhouden dankzij giften die je na je bezoek kunt achterlaten en door de verkopen uit de bijbehorende museumwinkel. Op zondag is het Sint Maarten Museum gesloten. Je vindt het museum aan de Voorstraat nummer 7.

Guavaberry Emporium

De guavaberry, ook wel rumberry of Myrciaria floribunda genoemd, is een vruchtenboom die in de Caribbean groeit. De kleine vruchten van de boom worden gebruikt om likeur te maken op basis van guavaberry. Op Sint Maarten gebeurt dit al sinds het einde van de achttiende eeuw door het Guavaberry Emporium. De likeur die hier gemaakt en verkocht wordt is de nationale drank van Sint Maarten.  Daarnaast worden er verschillende rummen gemaakt die 5 of 8 jaar gerijpt hebben. De shop zit aan Front Street, waar je niet alleen de producten kunt kopen maar ze ook gratis mag proeven. Wie de producten van Guavaberry Emporium buiten Sint Maarten wil kopen die zal daar amper in slagen. Op dit moment worden een paar producten alleen maar naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

Front Street en Back Street

De twee belangrijkste straten van Philipsburg zijn Front Street en Back Street. Deze twee straten lopen parallel aan elkaar en parallel aan de zee. Dit zijn de twee winkelstraten van Philipsburg, waar eigenlijk bijna alleen maar iets te beleven valt als de winkels open zijn. En die zijn vooral open op dagen dat er cruiseschepen in de haven liggen. Op andere dagen valt er weinig te beleven in Front Street en Back Street die het eigenlijk bijna alleen maar moeten hebben van het winkelend publiek. Sommige winkels blijven dan zelfs helemaal dicht.

In Front Street zitten de duurdere modemerken en de betere juweliers. men noemt dit weleens de P.C. Hooftstraat van Sint Maarten. Helemaal terecht vinden wij dat niet, want wat betreft de merken en prijzen houdt het in Front Street een beetje op waar het in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat pas begint.

Back Street ligt net iets minder gunstig dan Front Street. Hierdoor vind je hier ten eerste minder winkels en ten tweede de minder dure winkels. Als je op koopjes wil jagen dan moet je er toch zeker wel even een kijkje nemen.

Winkelen in Philipsburg

Philipsburg is een prima stad om te winkelen. Het aanbod is echter wel vooral gericht op passagiers van cruiseschepen en vooral op Amerikanen die hier hun dollars graag spenderen aan belastingvrije artikelen. Niet dat de producten erg goedkoop zijn op Sint Maarten, maar wie een beetje slim inkoopt die kan op sommige producten wel aardig wat besparen ten opzicht van Amerika maar ook van Nederland. Zo zijn drank en sigaretten hier redelijk goedkoop. Luxe producten zoals kleding, schoenen, horloges en sieraden zijn vaak wel iets goedkoper. Als je als Nederlander hier gaat schoppen moet je wel rekening houden met de beperkingen die er zijn wat betreft het invoeren in Nederland. Hoewel Sint Maarten wel tot het Nederlands Koninkrijk behoort, is het een land buiten de Europese Unie met alle daarvoor geldende regels met betrekking tot het invoeren van producten in Nederland.