Fort Zeelandia

In het historische centrum van Paramaribo, uitkijkend over de Surinamerivier, staat Fort Zeelandia. Dit historisch fort is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw door de Nederlandse kolonisten om de handelspost te verdedigen. Later zou het fort uitgebreid worden met vijf bastions, die allemaal de naam kregen van Zeeuwse steden. Het fort zou overbodig na de bouw van Fort Nieuw-Amsterdam. Later zou het fort dienen als kazerne en gevangenis.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort gerestaureerd en werd het Surinaams museum er geopend. Dit cultuurhistorisch museum herbergt verschillende etnografische voorwerpen, die de diversiteit van Suriname binnen de Surinaamse bevolkingsgroepen goed weergeeft. Verder is er in het museum beeldende kunst te zien en worden er verschillende archeologische vondsten tentoongesteld.

In 1982 werd het fort ingenomen door Desi Bouterse en zijn militairen. Ze gebruikten het fort als hun militaire hoofdkwartier tijdens de coup. Tijdens deze Sergeantencoup werden in het fort zijn politieke tegenstanden geëxecuteerd, deze zouden later bekend worden als de Decembermoorden.

Tags bij dit artikel: ,


Paramaribo

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Paramaribo op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Paramaribo.
> Paramaribo tips en informatie


Alles over Paramaribo