In het historische centrum van Paramaribo, uitkijkend over de Surinamerivier, staat Fort Zeelandia. Dit historisch fort is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw door de Nederlandse kolonisten om de handelspost te verdedigen. Later zou het fort uitgebreid worden met vijf bastions, die allemaal de naam kregen van Zeeuwse steden. Het fort zou overbodig na de bouw van Fort Nieuw-Amsterdam. Later zou het fort dienen als kazerne en gevangenis.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort gerestaureerd en werd het Surinaams museum er geopend. Dit cultuurhistorisch museum herbergt verschillende etnografische voorwerpen, die de diversiteit van Suriname binnen de Surinaamse bevolkingsgroepen goed weergeeft. Verder is er in het museum beeldende kunst te zien en worden er verschillende archeologische vondsten tentoongesteld.

In 1982 werd het fort ingenomen door Desi Bouterse en zijn militairen. Ze gebruikten het fort als hun militaire hoofdkwartier tijdens de coup. Tijdens deze Sergeantencoup werden in het fort zijn politieke tegenstanden geëxecuteerd, deze zouden later bekend worden als de Decembermoorden.

De Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal in de Henck Arronstraat, is een van de belangrijkste religieuze bouwwerken in Suriname. De houten kerk is geïnspireerd op de Paterskerk in Roosendaal en kathedraal van Boston. Het is de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. De binnenzijde van de kathedraal bestaat in zijn geheel uit onbeschilderd hout, wat het geheel een authentieke uitstraling geeft.
De buitenzijde is geel en grijs geschilderd. De kathedraal is kortgeleden helemaal gerenoveerd, een restauratie die ervoor zorgde dat de kathedraal 21 jaar gesloten zou blijven. Nu is de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal open voor publiek en kan gratis bezocht worden. Je wordt wel gevraagd om gepaste kleding te dragen.

De waterkant is de oudste straat van Paramaribo. De straat is te vinden aan de kade van de Surinamerivier, direct achter Fort Zeelandia. Het is een van de delen van de stad die onder de bescherming staat van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de straat zijn enkele van de bekendste historische huizen van de stad te vinden, zoals het gebouw van de Centrale Bank van Suriname, het Bettencourtgebouw en het ministerie van Sociale Zaken. Aan de waterkant zijn de twee belangrijkste markten van Paramaribo te vinden, de Vreedzaammarkt en de Centrale Markt.
Het bekendste deel van de straat is de Craft market, waar allerlei toeristische prullaria te koop is. Bij deze marktkraampjes zijn ook verschillende eten en drankstandjes te vinden.

De Centrale Markt van Paramaribo is te vinden aan de waterkant en is de grootste permanente markt van het land. Het marktgebouw heeft twee verdiepingen en rondom de markt zijn nog veel meer kraampjes te vinden. Op de begane grond zijn voornamelijk etenswaren en eettentjes te vinden. Het achterste deel is ingericht als vismarkt, terwijl voorin vooral groente en fruit te koop is. Helemaal aan de buitenzijde kom je enkele slagers tegen. Op de eerste verdieping wordt kleding en kookgerei verkocht.

Naaste de Centrale Markt staat de Vreedzaam Markt. Op deze markt worden vooral kruiden, natuurlijk medicijnen en andere producten die gezien worden als cultureel erfgoed. De markt is tegen wil en dank een toeristische attractie geworden. Vergeet vooral geen vragen aan de kruidenverkopers te stellen, ze geven je met veel plezier uitleg over de werking van de verschillende kruiden en andere spullen.
