Paramaribo: de houten stad van de Caraïben

Paramaribo is de grootste en enige stad in Suriname. In de stad wonen ongeveer 250.000 duizend mensen, maar dit aantal loopt nog veel verder op als je alle omliggende plaatsen meetelt. Ondanks de grootte van de stad, heeft het een relatief klein centrum met enkele bezienswaardigheden. In het hele centrum van de stad zijn monumentale houten huizen te vinden, die ervoor gezorgd hebben dat de stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is komen te staan. Het merendeel van de bezienswaardigheden hebben te maken met het koloniale verleden van Suriname. Zo komen we er verschillende historische verdedigingswerken tegen en zijn er in Paramaribo enkele tientallen monumenten te vinden die de herinneringen levend houden.

Er zijn in Paramaribo opvallend veel Nederlandse toeristen te vinden. Het merendeel van deze toeristen zijn Nederlanders die op familiebezoek komen in Suriname. Het aantal toeristen dat naar Suriname komt als vakantiebestemming is steeds verder op aan het lopen. Een van de hoogtepunten van deze vakantie zal een stedentrip zijn aan Paramaribo.



Fort Zeelandia

In het historische centrum van Paramaribo, uitkijkend over de Surinamerivier, staat Fort Zeelandia. Dit historisch fort is gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw door de Nederlandse kolonisten om de handelspost te verdedigen. Later zou het fort uitgebreid worden met vijf bastions, die allemaal de naam kregen van Zeeuwse steden. Het fort zou overbodig na de bouw van Fort Nieuw-Amsterdam. Later zou het fort dienen als kazerne en gevangenis.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort gerestaureerd en werd het Surinaams museum er geopend. Dit cultuurhistorisch museum herbergt verschillende etnografische voorwerpen, die de diversiteit van Suriname binnen de Surinaamse bevolkingsgroepen goed weergeeft. Verder is er in het museum beeldende kunst te zien en worden er verschillende archeologische vondsten tentoongesteld.

In 1982 werd het fort ingenomen door Desi Bouterse en zijn militairen. Ze gebruikten het fort als hun militaire hoofdkwartier tijdens de coup. Tijdens deze Sergeantencoup werden in het fort zijn politieke tegenstanden geëxecuteerd, deze zouden later bekend worden als de Decembermoorden.



Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal

De Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal in de Henck Arronstraat, is een van de belangrijkste religieuze bouwwerken in Suriname. De houten kerk is geïnspireerd op de Paterskerk in Roosendaal en kathedraal van Boston. Het is de grootste houten kathedraal van Zuid-Amerika. De binnenzijde van de kathedraal bestaat in zijn geheel uit onbeschilderd hout, wat het geheel een authentieke uitstraling geeft.
De buitenzijde is geel en grijs geschilderd. De kathedraal is kortgeleden helemaal gerenoveerd, een restauratie die ervoor zorgde dat de kathedraal 21 jaar gesloten zou blijven. Nu is de Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal open voor publiek en kan gratis bezocht worden. Je wordt wel gevraagd om gepaste kleding te dragen.

Waterkant

De waterkant is de oudste straat van Paramaribo. De straat is te vinden aan de kade van de Surinamerivier, direct achter Fort Zeelandia. Het is een van de delen van de stad die onder de bescherming staat van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de straat zijn enkele van de bekendste historische huizen van de stad te vinden, zoals het gebouw van de Centrale Bank van Suriname, het Bettencourtgebouw en het ministerie van Sociale Zaken. Aan de waterkant zijn de twee belangrijkste markten van Paramaribo te vinden, de Vreedzaammarkt en de Centrale Markt.
Het bekendste deel van de straat is de Craft market, waar allerlei toeristische prullaria te koop is. Bij deze marktkraampjes zijn ook verschillende eten en drankstandjes te vinden.

Centrale Markt & Vreedzaam Markt

De Centrale Markt van Paramaribo is te vinden aan de waterkant en is de grootste permanente markt van het land. Het marktgebouw heeft twee verdiepingen en rondom de markt zijn nog veel meer kraampjes te vinden. Op de begane grond zijn voornamelijk etenswaren en eettentjes te vinden. Het achterste deel is ingericht als vismarkt, terwijl voorin vooral groente en fruit te koop is. Helemaal aan de buitenzijde kom je enkele slagers tegen. Op de eerste verdieping wordt kleding en kookgerei verkocht.

Naaste de Centrale Markt staat de Vreedzaam Markt. Op deze markt worden vooral kruiden, natuurlijk medicijnen en andere producten die gezien worden als cultureel erfgoed. De markt is tegen wil en dank een toeristische attractie geworden. Vergeet vooral geen vragen aan de kruidenverkopers te stellen, ze geven je met veel plezier uitleg over de werking van de verschillende kruiden en andere spullen.

Hotels in Paramaribo

Tijdens een bezoek aan Paramaribo is het wel zo lekker om aan het einde van de dag, lekker een hotelkamer binnen te stappen. Er zijn in Paramaribo behoorlijk wat leuke hotels te vinden voor ieder budget. Het bekendste hotel in Paramaribo is het Torarica, dat drie verschillende onderdelen heeft. Wil je liever wat kleinschaliger en rustiger, dan is het Greenheart Boutique Hotel. De beste hoteldeals in Paramaribo vind je op Trivago.nl.

Houten huizen van Paramaribo

Een van de karakteristiekste onderdelen van de historische binnenstad van Paramaribo zijn de houten huizen. Deze huizen hebben Paramaribo de bijnaam “Houten stad van de Caraïben” opgeleverd. Een deel van deze houten huizen zijn de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd, terwijl andere in bijzonder slechte staat verkeren. Gelukkig worden door de Surinaamse overheid steeds meer houten huizen onder handen genomen. Vanuit Nederland zijn er steeds meer initiatieven om delen van de stad op te knappen.

Het merendeel van deze huizen zijn gebouwd in de zeventiende eeuw. Eerste als klein woonhuis dat daarna met verdiepingen en balustrades werd uitgebreid. De belangrijkste reden dat ze van hout werden gebouwd, is een tekort aan bekwame metselaars. De mooiste houten huizen zijn te vinden in de Henck Arronstraat, de Lim a Po straat en aan Waterkant.

Centrumkerk

De centrumkerk van Paramaribo is te vinden aan de Grote Kerstraat en het Kerkplein. De kerk is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw, als koepelkerk. Niet lang na de voltooiing van de kerk, brandde de kerk af en werd in simpelere vorm teruggebouwd. De koepel verdween, maar de Centrumkerk heeft nog steeds de vorm van een achthoekige koepelkerk. De vloer van de kerk bestaat voor een deel uit marmeren grafstenen uit de achttiende eeuw. Hiertussen zijn vooral namen met een Nederlandse oorsprong te achterhalen. De binnenzijde van de kerk is simpel en sober zoals we van een hervormde kerk gewend zijn. Opvallendste deel is het orgel van de beroemde orgelbouwer Naber uit 1846.

Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein is te vinden in het hart van het historische centrum van Paramaribo. Voor de onafhankelijkheid van Suriname had het plein al verschillende andere namen gehad, zoals het Gouveneursplein en het Oranjeplein. Op het plein – dat eigenlijk een groot grasveld is – zijn verschillende monumenten te vinden. De bekendste hiervan is standbeeld van Johan Adolf Pengel, een Surinaamse politicus. Bijzonder is dat zijn politieke tegenstander Jagernath Lachmon ook een standbeeld heeft op het plein. Rondom het plein zijn verschillende historische gebouwen te vinden, die nu in gebruik zijn door de Surinaamse overheid. Zo zien we het Presidentieel paleis van de Republiek Suriname, het Hof van Justitie en het ministerie van Financiën.
Tijdens officiële feestdagen wordt het plein voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt er tijdens de Onafhankelijkheidsdag het defilé afgenomen en zijn er op andere feestendagen podia te vinden. Iedere zondagochtend wordt er op het plein de beroemde vogeltjesmarkt gehouden.

Palmentuin

De Palmentuin is een stadspark in het centrum van Suriname, achter het presidentieel paleis. Het park is in de zeventiende eeuw aangelegd door de toenmalige gouverneur van Suriname. Het park, dat net helemaal is opgeknapt, is nu een van de belangrijkste parken in Paramaribo. Tijdens feestdagen en evenementen in Paramaribo zijn er in de Palmentuin kraampjes met etenswaar en drinken te vinden. Fietsers met koude Fernandes en schaafijs rijden er af en aan. Kortom, de Palmentuin is tijdens deze dagen de plek om te zijn. Sinds enkele jaren is er een nieuwe promenade te vinden aan de rand van de Palmentuin, Wakapasi. Op deze markt zijn vooral kraampjes, ambachtelijke producten en horecazaken te vinden.

Jules Wijdenboschbrug

De Jules Wijdenboschbrug ligt net iets buiten het historische centrum van Paramaribo. De brug is geopend in 2000 en werd gebouwd om de economie in het oostelijke deel van Suriname een impuls te geven. Voor de komst van de Jules Wijdenboschbrug, was dit deel van Suriname alleen met de platte brug (veerboot) bereikbaar. De komst van de brug heeft voor behoorlijk controversie gezorgd. Zo werden er hoge steekpenningen betaald door Ballast Nedam om hem te mogen bouwen en zou de brug slechts bedoeld zijn als een verkiezingsstunt. Ondanks dit wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van de brug, bijna iedere dag staan er lange files voor de brug, die alleen voor gemotoriseerd verkeer en fietsers is geopend. Voetgangers moeten nog steeds gebruikmaken van de veerdiensten. Iedere jaar op de eerste zondag van het jaar wordt er wandel- en hardlooptocht Bigi Broki Waka georganiseerd, die over de brug gaat.

Goslar

Voor de kust van Paramaribo in de Suriname rivier ligt de boot de Goslar, als stille getuige van de deelname van Suriname aan de Tweede Wereldoorlog. De boot ligt nu op een zandbank in de bocht van de Suriname rivier. Het schip werd door de bemanningsleden van de boot tot zinken gebracht nadat de Nederlanders de bemanning wilde aanhouden. Er is verschillende keren geprobeerd het schip te bergen. Bij de laatste poging brak de romp in tweeën. Er zijn vernieuwde plannen om het schip op korte termijn alsnog uit de rivier te verwijderen.