Behalve de Sint-Pietersbasiliek vormen de Vaticaanse Musea de tweede grote bezienswaardigheid in Vaticaanstad. Het is een groep musea die als één geheel ‘verkocht wordt’. Je hoeft dus geen verschillende entreekaarten te kopen maar je hebt aan één entreeticket genoeg. De collectie van de Vaticaanse Musea is gedurende een lange periode samengesteld. Soms door aankoop, soms omdat het speciaal voor het Vaticaan gemaakt is maar vaak door ordinaire roof. Onder de pauselijke macht heeft er een groot aantal kunstroven plaatsgevonden die zijn weerga niet kent.
Voor liefhebbers van kunst in het algemeen en vooral van kerkelijke kunst is een bezoek aan de Vaticaanse Musea een absolute aanrader. Weet wel dat het er binnen altijd enorm druk is. Wie optimaal wil genieten van bezienswaardigheden zoals het plafond van de Sixtijnse Kapel, de galerie met geografische kaarten, de Vaticaanse Pinacotheek en de vele sculpturen dan is een rondleiding met gids aan te raden.

Als je vooraf je rondleiding door de Vaticaanse Musea en eventueel ook de Sint Pietersbasiliek boekt dan weet je zeker dat je op het afgesproken tijdstip naar binnen kunt. De wachtrijen voor deze begeleide tours is een stuk korter in wachttijd, want je hoeft alleen maar door de veiligheidscontrole heen. Als je het geluk hebt dat je een goede gids hebt dan loodst hij of zij je behendig door de massa in de Vaticaanse Musea heen en weet je enorm veel te vertellen over alles wat je ziet. Onze gids Luigi was zelfs zo enthousiast dat de rondleiding geen drie uur maar ruim vier uur duurde.

De Sint-Pietersbasiliek is het hart van Vaticaanstad en van de katholieke kerk. Het enorme kerkgebouw maakt door de afmetingen en door de zeer nadrukkelijke decoraties een enorme indruk. Vaak wordt er geschreven dat de Sint-Pietersbasiliek de grootste basiliek ter wereld is. Dat is een paar eeuwen wel zo geweest, maar sinds 1989 is de Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro in Ivoorkust groter volgens het Guinness Book of Records. Door de verschillende meetmethodes en criteria die gehanteerd worden zou dit niet met zekerheid vastgesteld zijn.
De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd tussen 1506 en 1626. Zoals de naam al duidelijk maakt is hij gewijd aan Petrus, één van de twaalf discipelen van Jezus Christus. Petrus wordt gezien als de eerste paus waardoor de keuze van zijn naam voor de pauselijke kerk bijna een vanzelfsprekendheid is. Voor katholieken schijnt een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek een bijzondere ervaring te zijn. Het is echter geen regel dat iedere katholiek een leer het Sint Pieters bezocht moet hebben zoals bij de islam waar een bedevaart naar Mekka één van de vijf peilers van het geloof is.
De Sint-Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Laat je niet foppen door sites die skip-the-line tickets verkopen voor het bezoek aan de basiliek. Er staat één rij buiten op het Sint-Pietersplein en dat is voor de veiligheidscontrole waar iedereen doorheen moet. Als je eenmaal binnen bent dan zul je overweldigd worden door de enorme afmetingen en alle pracht en praal die aanwezig is in de basiliek. Opvallend element is de centraal geplaatste baldakijn van Bernini dat boven het graf van Petrus staat. Voor wie enigszins op de hoogte is van de katholieke kerk, haar geschiedenis, de heiligen en de gebruiken die kan in de Sint-Pietersbasiliek gemakkelijk uren rondlopen.

Als je op het Sint Pietersplein aankomt dan zul je aan de rechterkant vrijwel zeker een wachtrij zien. Laat je er niet door afschrikken, want het is minder erg dan het lijkt. Dit is de wachtrij voor de veiligheidscontrole om de Sint-Pietersbasiliek binnen te mogen. Iedereen moet door deze check heen. Het gaat allemaal redelijk snel, waardoor je vrij snel door de rij heen bent. Op drukke dagen kan het natuurlijk langer duren. Wie slim is komt vroeg. Als je voor 9 uur ’s morgens er bent dan ben je meestal binnen een kwartier tot twintig minuten binnen.
