Vaticaanstad: heilige hart van de Rooms-Katholieke kerk

Vaticaanstad is een opmerkelijke stad. Het is een enclave binnen de Italiaanse hoofdstad Rome, die ook nog eens een zelfstandige staat vormt. Vaticaanstad is tevens de belangrijkste plek binnen het Rooms-Katholieke kerk. De paus zetelt in Vaticaanstad en is de officiële ‘baas’ van Vaticaanstad. Indien de paus in Vaticaanstad aanwezig is, geeft hij op zondag om 12 uur ’s middags iedereen de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer. Tijdens de katholieke feestdagen Pasen en Kerstmis houdt hij een toespraak. Het Sint-Pietersplein stroomt op zulke dagen vol met gelovigen vanuit de hele wereld.

Als je als toerist Vaticaanstad bezoekt dan kun je het gebied eigenlijk in drie delen opsplitsen. Ten eerste is er het Sint-Pietersplein. Dit plein is gratis en zonder enige vorm van controle te bezoeken. Aan het plein staat de Sint-Pietersbasiliek. Deze immense kerk is ook gratis te bezoeken, maar je zult wel eerst in de rij aan moeten sluiten om door de veiligheidscontrole te gaan. Ten derde zijn er de Vaticaanse musea. Hiervoor heb je een entreekaartje nodig. Om de lange rijen bij de kassa’s te voorkomen kiezen redelijk wat toeristen ervoor om een rondleiding met gids te boeken. Hierdoor kunnen ze sneller naar binnen.

Vaticaanstad heeft een oppervlakte van 0,44 vierkante meter en telt geen rivieren, meren of andere waterpartijen. Er wonen minder dan duizend inwoners, waarmee de dwergstaat tot de dichtstbevolkte landen ter wereld behoort.



Vaticaanse Musea

Behalve de Sint-Pietersbasiliek vormen de Vaticaanse Musea de tweede grote bezienswaardigheid in Vaticaanstad. Het is een groep musea die als één geheel ‘verkocht wordt’. Je hoeft dus geen verschillende entreekaarten te kopen maar je hebt aan één entreeticket genoeg. De collectie van de Vaticaanse Musea is gedurende een lange periode samengesteld. Soms door aankoop, soms omdat het speciaal voor het Vaticaan gemaakt is maar vaak door ordinaire roof. Onder de pauselijke macht heeft er een groot aantal kunstroven plaatsgevonden die zijn weerga niet kent.

Voor liefhebbers van kunst in het algemeen en vooral van kerkelijke kunst is een bezoek aan de Vaticaanse Musea een absolute aanrader. Weet wel dat het er binnen altijd enorm druk is. Wie optimaal wil genieten van bezienswaardigheden zoals het plafond van de Sixtijnse Kapel, de galerie met geografische kaarten, de Vaticaanse Pinacotheek en de vele sculpturen dan is een rondleiding met gids aan te raden.

vaticaanstad-vaticaanse-musea2

Als je vooraf je rondleiding door de Vaticaanse Musea en eventueel ook de Sint Pietersbasiliek boekt dan weet je zeker dat je op het afgesproken tijdstip naar binnen kunt. De wachtrijen voor deze begeleide tours is een stuk korter in wachttijd, want je hoeft alleen maar door de veiligheidscontrole heen. Als je het geluk hebt dat je een goede gids hebt dan loodst hij of zij je behendig door de massa in de Vaticaanse Musea heen en weet je enorm veel te vertellen over alles wat je ziet. Onze gids Luigi was zelfs zo enthousiast dat de rondleiding geen drie uur maar ruim vier uur duurde.



Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is het hart van Vaticaanstad en van de katholieke kerk. Het enorme kerkgebouw maakt door de afmetingen en door de zeer nadrukkelijke decoraties een enorme indruk. Vaak wordt er geschreven dat de Sint-Pietersbasiliek de grootste basiliek ter wereld is. Dat is een paar eeuwen wel zo geweest, maar sinds 1989 is de Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro in Ivoorkust groter volgens het Guinness Book of Records. Door de verschillende meetmethodes en criteria die gehanteerd worden zou dit niet met zekerheid vastgesteld zijn.

De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd tussen 1506 en 1626. Zoals de naam al duidelijk maakt, is hij gewijd aan Petrus, één van de twaalf discipelen van Jezus Christus. Petrus wordt gezien als de eerste paus, waardoor de keuze van zijn naam voor de pauselijke kerk bijna een vanzelfsprekendheid is. Voor katholieken schijnt een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek een bijzondere ervaring te zijn. Het is echter geen regel dat iedere katholiek een leer het Sint Pieters bezocht moet hebben, zoals bij de islam waar een bedevaart naar Mekka één van de vijf pijlers van het geloof is.

De Sint-Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Laat je niet foppen door sites die skip-the-line tickets verkopen voor het bezoek aan de basiliek. Er staat één rij buiten op het Sint-Pietersplein en dat is voor de veiligheidscontrole waar iedereen doorheen moet. Als je eenmaal binnen bent dan zul je overweldigd worden door de enorme afmetingen en alle pracht en praal die aanwezig is in de basiliek. Opvallend element is de centraal geplaatste baldakijn van Bernini dat boven het graf van Petrus staat. Voor wie enigszins op de hoogte is van de katholieke kerk, haar geschiedenis, de heiligen en de gebruiken die kan in de Sint-Pietersbasiliek gemakkelijk uren rondlopen.

Wachtrijen

Als je op het Sint Pietersplein aankomt dan zul je aan de rechterkant vrijwel zeker een wachtrij zien. Laat je er niet door afschrikken, want het is minder erg dan het lijkt. Dit is de wachtrij voor de veiligheidscontrole om de Sint-Pietersbasiliek binnen te mogen. Iedereen moet door deze check heen. Het gaat allemaal redelijk snel, waardoor je vrij snel door de rij heen bent. Op drukke dagen kan het natuurlijk langer duren. Wie slim is komt vroeg. Als je voor 9 uur ’s morgens er bent dan ben je meestal binnen een kwartier tot twintig minuten binnen.

Obelisk

Een opvallend element op het Sint-Pietersplein is de enorme obelisk die centraal op het plein staat. Je zult je natuurlijk meteen afvragen wat een Egyptisch bouwwerk in het hart van Vaticaanstad doet. De obelisk is door de voormalige Romeinse keizer Caligula vanuit Egypte naar Rome gebracht. De oorspronkelijk  veertig meter hoge obelisk is in eerste instantie weggezet in het Circus van Nero. Dit stadion heeft echter moeten wijken voor de Sint-Pietersbasiliek. In de zestiende eeuw is de obelisk op het Sint-Pietersplein weggezet. Vervolgens is er een kruis aangebracht op de top van de obelisk, waardoor die nu een hoogte van 41 meter heeft.

Zwitserse garde

De bewaking binnen Vaticaanstad is een rol die weggelegd is voor de Pauselijke Zwitserse Garde. De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten. Ze zijn duidelijk herkenbaar door de blauw-geel-rode uniformen. Een plek waar je de wachters van de Zwitserse garde goed op de foto vast kunt leggen is aan de zijkant van de Sint-Pietersbasiliek.

Vaticaans postkantoor

Een populair plekje in Vaticaanstad is het postkantoor. In het prachtige postkantoor (helaas mochten we binnen niet fotograferen, anders hadden we het kunnen laten zien) kun je postkaarten, postzegels en enveloppen van Vaticaanstad kopen. Voor filatelisten is dit dé plek om hun verzameling Vaticaanse postzegels uit te breiden. Voor anderen is het leuk om er een postkaart te kopen en deze voorzien van een Vaticaanse postzegel naar zichzelf te sturen. Eenmaal thuis ontvang je een briefkaart die ook nog eens afgestempeld is met een originele stempel uit Vaticaanstad. je kunt je post in de gele brievenbussen posten die je op verschillende plekken in Vaticaanstad aantreft.

Fonteinen

Op het Sint-Pietersplein staat twee fonteinen die wat betreft uiterlijk identiek zijn, maar die niet tegelijkertijd gemaakt en geplaatst zijn. De eerste fontein stamt uit het jaar 1612 en is door Carlo Maderno ontworpen. Deze Zwitserse architect is verantwoordelijk voor een redelijk groot aantal bouwwerken in Rome zoals de Santa Susanna kerk, de Basilica di Santa Maria della Vittoria en het portaal en de tuin van het Quirinaalpaleis. Om de symmetrie op het Sint-Pietersplein te herstellen is er in 1675 een tweede fontein geplaatst. Deze door Bernini gebouwde fontein is een exacte kopie van de eerste fontein.

Alles over Vaticaanstad


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Vaticaanstad vind je in een handig overzicht met alle Vaticaanstad hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Vaticaanstad