Abu Dhabi: populaire toeristenbestemming in opkomst

Abu Dhabi is het rijkste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten. Dankzij de olie-inkomsten de afgelopen decennia heeft men van Abu Dhabi een welvarende stad kunnen maken. In vergelijking met Dubai is Abu Dhabi altijd conservatiever geweest en heeft men lang ingezet op de inkomsten die de oliebronnen genereerden. De enorme ontplooiing van buuremiraat Dubai heeft in Abu Dhabi voor een koerswijziging gezorgd. Tot het begin van deze eeuw was Abu Dhabi een voor toeristen amper interessante stad. De groeispurt die Abu Dhabi nu ondergaat moet de stad een nieuw imago geven en ervoor zorgen dat buitenlandse toeristen en investeerders de weg naar Abu Dhabi weten te vinden. De leiders van het emiraat beseffen dat ook hier de inkomsten uit fossiele brandstoffen ooit uit zullen putten, dus moet er een andere weg ingeslagen worden die ervoor zorgt dat de solide economie van het emiraat op een zelfde niveau gehandhaafd kan worden.

Grote toeristische trekpleisters in Abu Dhabi zijn de Sheikh-Zayed-moskee, Yas Island en de verschillende historische elementen die in Abu Dhabi terug te vinden zijn. Abu Dhabi ontpopt zich de afgelopen jaren ook steeds meer als een strandbestemming.



Corniche Road

In het noordwesten van Abu Dhabi vind je Corniche Road, een belangrijke verkeersader van de stad. Langs Corniche Road ligt een gerenoveerde wandelboulevard, die langs de kust en stranden loopt. Overdag en ‘s avonds komen locals en buitenstaanders hier om te wandelen, het is een populaire ontmoetingsplaats. Sommige stukken van het openbare strand zijn speciaal bedoeld voor vrouwen en kinderen. Vrouwen kunnen op deze manier apart van de mannen naar het strand gaan. Aan de zuidwestelijke punt van Corniche Road ligt het indrukwekkende Emirates Palace Hotel, een luxe vijfsterrenhotel dat zichzelf de niet-bestaande classificatie 7-sterren toegedicht heeft.



Sheikh Zayed Moskee

De Sheikh Zayed Grand Mosque is de grootste moskee van Abu Dhabi en de Verenigde Staten. Omdat deze indrukwekkende moskee ook voor niet-moslims toegankelijk is, is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Abu Dhabi. De moskee is een recent bouwwerk dat door een initiatief van de toenmalige leider Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan is gebouwd. De moskee werd in 2007 in gebruik genomen.

Je kunt de moskee alle dagen van de week gratis bezoeken. Op vrijdag kan dat vanwege het vrijdaggebed pas na 5 uur ’s middags. Op andere dagen kun je de moskee al vanaf 9 uur ’s morgens gaan bewonderen. Opvallende elementen in de moskee zijn de zeven enorme kroonluchters die voorzien zijn van Swarovski kristallen en het 5627 vierkante meter grote tapijt in de grote gebedsruimte. De buitenkant kent architectonische elementen uit verschillende culturen en bouwstijlen. Zo vind je er Moorse invloeden, maar zie je ook duidelijke elementen uit de Mogol-stijl. Als typisch Arabisch kenmerk zijn er de vier hoge minaretten.

Als je de Sheikh Zayed-moskee bezoekt dan heb je de keuze uit een vrij bezoek of uit het volgen van een rondleiding onder begeleiding van een gids. Wil je meer weten over de moskee of de islam dan zouden we an willen raden om met de rondleiding mee te lopen. Je hebt tijdens de toer de kans om vragen te stellen.

Yas Marina Circuit

Op Yas Island, een eiland ten noordoosten van de stad Abu Dhabi, ligt een modern Formule 1 circuit dat bekend staat als het Yas Marina Circuit. Als je over de snelweg het complex nadert is het eventjes zoeken waar je exact moet zijn. Zodra je in de buurt van het werkelijke parcours komt dan is de kans groot dat je de brullende motoren van de racewagens al hoort. Indien er geen wedstrijd gaande is waarvoor je entreekaarten nodig hebt dan kun je het beste bij het vijfsterren Yas Marina Hotel je auto parkeren. Onder het hotel bevindt zich een parkeergarage waar je gratis je auto kwijt kunt. Het Yas Marina Hotel is tevens een uitstekende plek om op het circuit te kijken. Vanaf de terrassen van de uitstekende restaurants heb je een fantastisch uitzicht over het circuit en de jachthaven. Lekker lunchen met op de achtergrond het indrukwekkende geluid van de racewagens is een hele aparte ervaring. Sinds 2009 worden op de maar liefst 21 bochten tellende racebaan officiële Formule 1 wedstrijden gereden: de Abu Dhabi Grand Prix.

Overnachten in Abu Dhabi

Abu Dhabi telt een groot aantal hotels, waarbij alle categorieën en prijsklassen vertegenwoordigd zijn. Waar je het beste kunt overnachten is een kwestie van persoonlijke voorkeur, te besteden budget en het reisdoel. Als je vooral het centrum van Abu Dhabi wilt bezoeken dan heb je een uitgebreide keuze aan lokale hotels en hotels van de bekende internationale ketens zoals Hilton, Sofitel, Le Meridien en Hyatt. Wie in luxe wil baden en daar het budget voor heeft die kan natuurlijk perfect terecht in het luxe Emirates Palace Hotel. De verwachting is dat de komende jaren nieuwe hotels vooral buiten het huidige centrum gebouwd zullen worden. Van de huidige generatie hotels ligt slechts een beperkt deel aan het strand. Vaak gaat het dan ook nog om (deels) kunstmatig strand, zoals bijvoorbeeld Beach Rotana en Le Meridien Abu Dhabi (gelegen bij Abu Dhabi Mall). Van de hotels met zeezicht hebben meestal maar een beperkt aantal kamers echt zeezicht en zit er vaak een brede straat en soms ook nog parkeerplaatsen of parkgebied tussen het hotel en de zee.

Moskeeën

Het islamitische geloof is belangrijk voor de meeste inwoners van Abu Dhabi. Het zal daarom niet verrassend zijn dat je in Abu Dhabi een redelijk grote concentratie aan moskeeën aantreft. Deze gebedshuizen staan verspreid over de stad en zijn er in allerlei vormen en maten. De grootste moskee van Abu Dhabi is de Sheikh Zayed Mosque, waar maar liefst zo’n veertigduizend gelovigen tegelijkertijd naar binnen kunnen tijdens de gebedstijden. Het met vier minaretten uitgevoerde gebouw heeft dankzij de witte kleur een serene indruk. Het in 2007 geopende gebouw behoort tot de toeristische trekpleisters van Abu Dhabi.

Beste reisperiode

Abu Dhabi in de zomer bezoeken betekent extreme hitte met officiële maximumtemperaturen die in juli en augustus boven de veertig graden gemiddeld liggen. In de zon kan de thermometer vrij simpel een stuk hoger uitvallen en zijn temperaturen van tegen of rond de vijftig graden geen uitzondering. Het beste reisseizoen is dan ook zonder enige twijfel vanaf eind oktober tot eind april. De kans op neerslag is ook in de winter vrij klein en met temperaturen die overdag tussen de 23 en 36 graden liggen is het een stuk aangenamer dan gedurende de hete zomermaanden. Het nadeel is wel dat de winter hoogseizoen is, dus drukker en vooral duurder. Dit merk je vooral in de tweede helft van december en in de maanden januari, februari en maart.

Emirates Palace Hotel

Eén van de meest indrukwekkende hotels ter wereld staat in Abu Dhabi: het Emirates Palace Hotel. Het zeer luxueuze hotel dat onderdeel is van de Kempinski Group heeft in november 2005 haar deuren geopend en kostte maar liefst ruim 2 miljard euro om te bouwen. Het resultaat is er dan ook naar, want als je het hotel bezoekt waan je je in een echt Arabisch paleis. Er is gebruik gemaakt van de beste materialen zoals goud en marmer. Het zeer ruim opgezette interieur van het hotel heeft dan ook een zeer hoog bling-gehalte. Een overnachting kost je in het laagseizoen minimaal een paar honderd euro per nacht, tenzij je ergens een uitzonderlijke aanbieding vindt. De duurste suite, de Palace Grand Suite, kost je meestal meer dan tienduizend euro per nacht. Zelfs als je niet in het hotel overnacht is het de moeite waard om in ieder geval een kijkje te gaan nemen. Vooral vlak na zonsondergang, als de fonteinen voor het hotel omhoog spuiten, is het een plaatje om te zien.

320-abudhabi-emiratespalace-interieur

Ferrari World

Met veel bombarie werd in november 2010 Ferrari World geopend op Yas eiland in het emiraat Abu Dhabi. Met 200.000 vierkante meter vloeroppervlakte is het op het moment van opening het grootste indoor themapark ter wereld. Alles in dit pretpark draait om het Italiaanse sportautomerk Ferrari en snelheid. Zo wordt je bij achtbaan Formula Rossa gelanceerd met een snelheid van maar liefst 240 kilometer per uur, wat volgens degenen die meegereden hebben een enorme kick geeft. Wij hebben zelf Ferrari World enkele dagen na de opening en wat opviel is dat het relatief rustig leek maar dat de wachttijden bij de topattracties wel vrij lang waren. Als je in de gratis racesimulator wilde zitten dan zou je een kleine drie uur moeten wachten, voor de snelle achtbaan Formula Rossa bedroeg de wachttijd ruim een uur. Eerlijk gezegd vonden we, zelfs als echte autoliefhebbers, Ferrari World in z’n geheel wat tegenvallen. Als je toch in Abu Dhabi bent moet je het zeker meenemen (en dan in combinatie met Yas Marina Circuit), maar je moet er zeker niet speciaal voor naar de Verenigde Arabische Emiraten vliegen.

Stad in ontwikkeling

Abu Dhabi groeit en ontwikkelt. Daar horen ook groeistuipen bij waar je als bezoeker ook regelmatig mee geconfronteerd wordt. In het oudere deel van Abu Dhabi merk je dat in de zin van dat oudere wegen geherstructureerd worden, in de nieuwere wijken zie je dat er vrij veel bouwoverlast kan zijn. Het gebruik maken van een navigatiesysteem zal door de snelle ontwikkeling betekenen dat niet alle straten aanwezig zijn binnen de digitale kaarten. Het herindelen van oude straten zal betekenen dat je soms een weg niet meer in kan rijden waar je vroeger wel in kon of dat een weg zelfs helemaal verdwenen is. Mooi is als je ziet dat er soms prachtige stukjes architectuur toegepast worden om de stad fraaier te maken. Vooral in de ontwikkelingsfase zie je hoe bijzonder de structuur in elkaar steekt.

Winkelen in Abu Dhabi

In Abu Dhabi lijkt winkelen één van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen te zijn. Er zijn volop winkels te vinden in de stad en ook het aantal winkelcentra neemt gestaag toe. Populaire winkelcentra zijn de Abu Dhabi Mall in het centrum van de stad en de Marina Mall dat in 2001 haar deuren voor het publiek opende. De grote publiekstrekkers van de Marina Mall zijn de hier-verkopen-we-alles-winkel van de Franse supermarktketen Carrefour en de negen zalen tellende bioscoop van de CineStar keten. Voor toeristen die op zoek zijn naar een echte Arabische soek zal dit winkelcentrum een tegenvaller zijn, voor wie relatief goedkoop kleding of andere artikelen van de bekende merken aan wil schaffen is de Marina Mall een uitstekende locatie.

Alcohol

Vanwege de vrije strenge islamitische wetgeving kun je alcohol slechts in beperkte mate kopen en nuttigen. Als niet-moslim mag je een paar liter alcohol belastingvrij invoeren en in redelijk wat hotels kun je alcohol nuttigen. Doe dat echter niet als je van plan bent binnen een aantal uren te gaan autorijden, want op het gebied van alcohol in het verkeer heeft Abu Dhabi echt nog een zero-tolerance beleid.

Kleding

Westerse kleding is geen enkel probleem in Abu Dhabi, mits het uiteraard niet te bloot is. Als kleding te sexy is dan kan dat zeker als provocerend ervaren worden. Sommige plekken vereisen dat in ieder knieën en schouders bedekt zijn. Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek niet verplicht.
Wie in de zomermaanden naar Abu Dhabi reist kan het beste gemakkelijk zittende katoenen kleding meenemen. Het is in de zomer erg heet in Abui Dhabi waardoor strakke en/of synthetische kleding niet het meest comfortabele is.