De meest interessante bezienswaardigheden van Dubai vind je in een handig overzicht met alle Dubai hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Dubai
Dubai meende een tekort aan kustlijn te hebben. Men lanceerde daarom het idee om door middel van kunstmatige schiereilanden in de vorm van een palm de hoeveelheid kustlijn in één klap enorm uit te breiden. Palm Jumeirah, gelegen bij Jumeirah Beach, is de eerste van de drie Palmeilanden. Het meest indrukwekkende bouwwerk dat je hier aantreft is het Atlantis The Palm hotel, helemaal aan het einde van het Palmeiland. Je ziet het in zalmkleurige bouwwerk al van grote afstand liggen. Het hotel is gebaseerd op het luxe Atlantis Hotel dat op Paradise Island in de Bahamas ligt.
Het exterieur van het meer dan vijftienhonderd kamers tellende hotel is al indrukwekkend, het interieur is helemaal een plaatje. De lobby is helemaal geïnspireerd op de legende van de gezonken stad Atlantis en ook de rest in het hotel is compleet gebaseerd op een leven onder de zee. Lampen in de vorm van schelpen, restaurants die wat betreft kleuren lijken op prachtige koraalriffen en (de duurdere) kamers waarbij één wand compleet bestaat uit een aquarium. Overnachten in dit hotel is niet goedkoop, maar de entree van het Aquaventure waterpark is voor de gasten inbegrepen. Tegen betaling behoort zwemmen met dolfijnen ook tot de mogelijkheden.
Meer informatie: Atlantis The Palm


Dubai is misschien wel het grootste shoppingparadijs te wereld. Hoewel het vooral steden als Milaan en Parijs zullen zijn die op modegebied toonaangevend blijven, is winkelen in Dubai toch ook echt een hele belevenis. De meeste aandacht wat betreft winkelen wordt gegeven aan de grootste winkelcentra zoals de Dubai Mall (met het gigantische aquarium) en de Mall Of The Emirates (met de indoor skibaan). Het is er allemaal groot en prachtig, maar het aanbod van winkels is zeer internationaal. Je vindt hier een mix van de bekende luxe merken zoals Louis Vuitton, Prada, Rolex en Cartier, maar ook goedkopere merken zoals Nine West, Forever 21 en New Look. Voor typische streekproducten kun je beter terecht in winkelcentra zoals Souk al Bahar en Souk Madinat. Dezelfde producten vind je ook in de straten van Dubai en dan met name in de wijken Bur Dubai en Deira. Je betaalt dan over het algemeen een stuk minder dan de prijzen die in de luxe winkelcentra gehanteerd worden.
Eén van de meest kenmerkende gebouwen in Dubai is het luxueuze hotel Burj Al Arab. Het hotel, wat onderdeel is van de Jumeirah hotelketen, staat aan het Jumeirah strand. Het ontwerp van Tom Wright is te vergelijken met een zeil van een schip. Er is maar liefst vijf jaar gebouwd tot het in 1999 de deuren kon openen. Burj Al Arab is één van de meest luxueuze hotels ter wereld. Je kunt hier alleen maar in suites slapen; normale kamers zijn er eigenlijk niet. De media hebben het hotel zelfs het predikaat ‘zevensterrenhotel’ gegeven. Officieel kan dit niet, want hoger dan vijf sterren gaat de classificatie niet. Het is echter een manier om aan te tonen dat dit een hotel is die eigenlijk in een buitencategorie valt. Wil je hier ene keertje overnachten? Reken dan op kamerprijzen die beginnen bij zo’n vijftienhonderd euro per nacht!
Het lichtplan gaat ‘s avonds in werking. Met enige regelmaat verandert de kleur en daarmee ook het uiterlijk van dit zelfbenoemde zeven sterren hotel. Wanneer je je geen kamer kunt permitteren, is het wel mogelijk om het restaurant en/of de cocktail bar te bezoeken. De Skyview Bar waar je cocktails kunt nuttigen en het Muntaha restaurant bevinden zich op zo’n tweehonderd meter boven de zee. Vergeet alleen niet om vooraf een reservering te maken.

Het “oudste” waterpark van Dubai is Wild Wadi. Dit waterpark is eigendom van de Jumeirah Group, het bedrijf dat vooral bekend is van de zeer luxe hotels in Dubai en inmiddels ook in andere landen. Wild Wadi opende in 1999 haar deuren, vrijwel tegelijkertijd met Burj Al Arab dat er direct achter ligt. Gasten van Burj Al Arab, de hotels in Madinat Jumeirah en van alle andere Jumeirah hotels in Dubai hebben gratis toegang tot het waterpark.
Wild Wadi Waterpark is vrij compact, maar anderzijds ook zeer uitgebreid. Men is erin geslaagd om een zeer gevarieerd aanbod van zwembaden, glijbanen en attracties op een relatief kleine oppervlakte te krijgen. Daardoor lijkt het alsof Wild Wadi minder te bieden heeft dan het in oppervlakte grotere Aquaventure Waterpark. Leuke attracties in Wild Wadi zijn de surfsimulators, het golfslagbad en de waterroute waar je op luchtbanden doorheen gaat. Houd er rekening mee dat het op vrijdag best druk kan zijn.

Dubai kent een groot aantal prachtige stranden. Vermaard zijn de stranden van Jumeirah Beach en Umm Suqeim. Prachtig wit zand met een heerlijk warme zee maken een vakantie in Dubai helemaal compleet. In totaal telt Dubai meer dan twintig grotere en kleinere openbare stranden, aangevuld met een aantal fantastische privéstranden. Op de website stranden in Dubai lees je alles over de stranden die Dubai kent en de regels die gelden met betrekking tot kleding en gedrag.

Eén van de eerste projecten die massale belangstelling genoot van de internationale pers is Ski Dubai. Deze indoor skibaan vind je in de Mall Of The Emirates. Je kunt hem vanaf de Sheikh El Zayed Road zien liggen als je vanuit Abu Dhabi naar Dubai rijdt. De skipiste telt een sneeuwdek van totaal 22.500 vierkante meter, vijf banen waarvan de langste 400 meter is en een capaciteit van 1500 mensen. Wie wel wil skiën maar geen zin heeft om hele dagen in de sneeuw te zitten is dit natuurlijk een uitgelezen kans om wintersport en winterzon in één vakantie te combineren.

Wie een eerste keer naar Dubai gaat die zouden we aan willen raden om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Taxi’s, metro en bus kosten aanzienlijk minder dan in Nederland of België. Over het algemeen is dit een efficiënte manier van vervoer. Wie Dubai al een beetje kent die kan – al dan niet met behulp van een navigatiesysteem – een auto kunnen huren in Dubai. Het vergroot je bewegingsvrijheid. Je hoeft ook niet opzoek te gaan naar taxi’s. Huurauto’s zijn in Dubai ook relatief goedkoop. Omdat de benzine echt een schijntje kost (ongeveer een vijfde van wat je in Nederland betaalt), kost het je niet de hoofdprijs.
Waar je in Dubai wel rekening mee moet houden is dat er nog steeds veel gewerkt wordt aan wegen, dat de borden niet altijd even duidelijk zijn en dat het verkeer soms erg druk kan zijn. De plaatsing van grote hoeveelheden flitspalen heeft ervoor gezorgd dat er al minder hard gescheurd wordt op de snelwegen. Let wel op, want men haalt zowel links als rechts in. Niet zelden probeert men nog even een auto ertussen te gooien bij een afslag.
Als toerist is het aan te raden om vooral defensief te rijden. Laat je niet meeslepen in het soms agressieve of onvoorspelbare weggedrag van een aantal medeweggebruikers. De snelwegen in Dubai staan helaas bekend om de soms vreselijke ongelukken die er gebeuren.

Ten zuidwesten van het oude Dubai is de afgelopen jaren de nieuwe wijk Dubai Marina herrezen. Deze wijk bestaat uit een door mensen aangelegd watergebied inclusief jachthavens, met daar omheen een groot aantal wolkenkrabbers. Deze wijk wordt ook wel het Nieuwe Dubai of gekscherend het Manhattan van het Midden-Oosten genoemd. De ontwikkeling van Dubai Marina heeft als gevolg gehad dat het kustgebied ter hoogte van deze wijk ook een gigantische metamorfose heeft ondergaan. Je vond langs dit stuk Jumeirah Beach als luxe hotels van ketens zoals Hilton, Westin en Sheraton. Als je nu vanaf de zee naar de kustlijn kijkt dan vallen deze hotels bijna in het niets door de grote wolkenkrabbers die op de achtergrond gebouwd zijn. Tussen het strand en de wolkenkrabbers hebben de projectontwikkelaars The Walk ontwikkeld.
The Walk is een wandelgebied langs de boulevard waar je vele restaurants met terrasjes vind, aangevuld met wat koffiebars en enkele winkeltjes. Door de vele locals en toeristen die hier flaneren en dineren is er in de wintermaanden een fantastische sfeer. Op de drukke dagen (donderdag, vrijdag) is het bij sommige restaurants zo druk dat je zelfs na middernacht niet meteen aan kunt schuiven maar moet wachten totdat er een tafel vrij komt. Omdat de straat langs de wandelboulevard het domein is van cruisende sportauto’s en luxe limousines vergelijken wij dit stukje Dubai dan ook met South Beach in Miami.

De vraag die veel vrouwen (en in mindere mate mannen) zich stellen is wat voor kleding ze nou in hemelsnaam mee moeten nemen als ze naar Dubai op vakantie gaan. Voor Dubai geldt dat niet alleen het comfort van belang is, maar ook lokale normen en waarden. Wat betreft het klimaat moet je er vooral rekening mee houden dat het in de periode april tot en met oktober warm tot zeer heet is in Dubai. Gemakkelijk zittende kleding, vooral van katoen of linnen, is het advies.
In de periode november tot begin april kan het soms iets minder warm zijn. Zomerse kleding plus een vest of jasje voor de avonduren is het advies. Zorg ervoor dat je in de iets koelere maanden ook voor overdag iets bij hebt om een extra laagje aan te trekken. Soms kan er een relatief koele wind staan.
Te blote of uitdagende kleding wordt in het openbare leven niet op prijs gesteld. In hotels waar veel westerse gasten komen is men nog wel tolerant, maar in winkelcentra is het bijvoorbeeld „not done” om met blote schouders of blote knieën te lopen. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen. Een korte broek kan wel, maar dan eentje waarbij de pijpen net over de knieën vallen. Voor vrouwen is het handig om een sjaal bij te hebben zodat blote schouders bedekt kunnen worden als de situatie daarom vraagt.
Wie ‚s avonds uit wil gaan eten die moet er rekening mee houden dat je in een korte broek alleen maar bij fastfoodrestaurants binnen kunt lopen of kunt gaan eten in foodcourts van winkelcentra. Mannen die in korte broek een restaurant binnen lopen voor het diner die zijn duidelijk underdressed. De betere restaurants in luxe hotels gaan nog een stapje verder: geen sportschoenen of iets wat er op lijkt, voor mannen tenminste een boordje aan een shirt en soms wordt ook verlangd dat je lange mouwen draagt. Jasje plus dasje is nergens verplicht.

Als houder van een Nederlands paspoort hoef je geen visum meer te regelen als je als toerist Dubai bezoekt. De visumplicht voor Nederlandse paspoorten is rond de eeuwwisseling afgeschaft, net als voor ongeveer dertig andere landen. In 2014 zijn er een aantal landen toegevoegd aan de visumontheffing, waardoor de hele Europese Unie uitgesloten is van de visumplicht. Je krijgt wel een zogenaamd inreisvisum in je paspoort gestempeld dat je recht geeft om 30 dagen in Dubai te verblijven. Gebruikers van de zogenaamde e-gates krijgen geen stempel in hun paspoort. Houd er rekening mee dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn op het moment dat je Dubai binnenkomt.

In Dubai lijkt haast niets te gek. De meest luxueuze bouwwerken worden uit de grond gestampt, eilanden worden gecreëerd en onder de zinderende hitte van de woestijntemperaturen worden gewoon schaatsbanen aangelegd. In de Dubai Mall kun je tussen het winkelen door de schaatsen aanbinden en een paar pirouettes maken op het ijs. Behalve vrij schaatsen, kun je er ook les krijgen, worden er ijshockey wedstrijden gehouden en kun je er soms genieten van een concert. De Olympisch afgemeten schaatsbaan ‘Dubai Ice Rink’ is gelegen op de begane grond verdieping van de Dubai Mall.

De drukstbezochte gratis attractie van Dubai is de Dubai Fountain. Dit is de grootste fonteinshow ter wereld. Het water kan tot een hoogte van maar liefst 152 meter omhoog gestuwd worden. De fonteinen spuiten vooral in de avond, nadat de zon onder is gegaan. De show wordt dan ieder half uur getoond. Daarbij worden verschillende muzieknummers gebruikt. Zo kun je Arabische muziek, klassieke stukken of moderne popsongs horen waarop de show gebaseerd is. De fonteinen zijn onderdeel van Burj Lake, het kunstmatige meer tussen Burj Khalifa, de Dubai Mall en Souk Madinat. Tijdens de show zie je veelvuldig camera’s en mobiele telefoons de lucht ingestoken wordne om opnames te maken van de indrukwekkende show.
Houd er rekening mee dat het in de periode oktober tot en met april erg druk kan zijn bij de fonteinshow. Dit geldt vooral op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond. Het is in Dubai dan weekend.

Vanuit Nederland kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Dubai vliegen. Afhankelijk van het seizoen en de reisdag kun je met KLM, Transavia, Arke en Emirates naar Dubai vliegen. De eerste drie maatschappijen zijn Nederlands. Emirates is de luchtvaartmaatschappij van Dubai. Sinds enkele jaren onderhouden ze een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam (Schiphol) en Dubai International Airport. Een deel van de vluchten wordt uitgevoerd met superjumbo Airbus A-380. Dit vliegtuig bestaat in zijn geheel uit twee verdiepingen en behoort tot de modernste passagiersvliegtuigen ter wereld.
Wie denkt dat Emirates een minder goede maatschappij is dan KLM of één van de andere Nederlandse maatschappijen die heeft het mis. Wereldwijd wordt Emirates tot de beste luchtvaartmaatschappijen gerekend. Veel vaste reizigers naar Dubai prefereren dan ook om met Emirates te vliegen. Aankomst in Dubai is op Terminal 3, een moderne terminal die geheel door Emirates gebruikt wordt.

Liefhebbers van de Italiaanse keuken en Italiaanse producten zouden in Dubai eens een kijkje kunnen nemen in Eataly. De naam geeft het al aan: eten en Italië. Het is een combinatie van winkel en restaurant. De producten worden hier dagelijks vers bereid. De restauranttafels staan eigenlijk in de winkel, waardoor er een aparte sfeer gecreëerd is. Tijdens het wandelen door de winkel kun je kijken hoe de verse producten gemaakt worden. Het eten is volgens ons niet 100% authentiek Italiaans, maar een internationale interpretatie van de Italiaanse keuken. Neemt niet weg dat het een prima plek is om te eten. Natuurlijk kun je hier ook genieten van een heerlijke espresso of een Italiaans ijsje. Eataly zit op de Lower Ground van de Dubai Mall.
