Kopenhagen: sfeervolle hoofdstad van Denemarken

Kopenhagen (in het Deens: København) is de hoofdstad van Denemarken en ligt in het oosten van het land in de regio Seeland (Sjælland). Met ongeveer een half miljoen inwoners woont ongeveer een tiende deel van alle Denen in de hoofdstad. Kopenhagen is dan ook het economische middelpunt van Denemarken. Wie Kopenhagen bezoekt zal het vooral opvallen dat voor een relatief grote stad (te vergelijken met Den Haag of Rotterdam) de stad niet zo druk en chaotisch is als je zou verwachten. De sfeer is overwegend vrij relaxed, soms bijna dorps. De charme van Kopenhagen zit hem vooral in de mensen en de combinatie van mooie straten met een mengelmoes van oude vakwerkhuizen, statige winkelpanden, prachtige oude gebouwen en moderne architectuur. De parken en het water maken de stad af.



Winkelen in Kopenhagen

Het centrum van Kopenhagen is een uitstekend jachtgebied voor dames en heren die op zoek zijn naar kleding, schoenen, juwelen en andere mooie artikelen. Kopenhagen telt een uitgestrekt winkelgebied dat grotendeels autovrij is en waar je zowel winkels van internationale allure ziet (Louis Vuitton, Gucci, Prada) als winkels die je alleen maar in Kopenhagen of Denemarken ziet. Wie van juwelen houdt moet zeker de winkel van de Deen Georg Jensen bezoeken aan de Amagertorv 4. Modeliefhebbers komen in Kopenhagen helemaal aan hun trekken tegenwoordig, want Denemarken begint een steeds belangrijkere positie binnen de internationale fashionscene in te nemen. Dat heeft uiteraard haar weerspiegeling op het mode-aanbod in hoofdstad Denemarken. Je zult tijdens het winkelen in Kopenhagen dan ook zien dat de lokale bevolking er gemiddeld zeer modieus bijloopt. Het viel ons op dat bepaalde mode-elementen die je in Nederland alleen nog maar in de modeprogramma’s ziet in Kopenhagen al wel volop op straat zichtbaar zijn.
De grote winkelstraten zijn Strøget, Østergade, Købmagergade, Grønnegade en Kronprinsengade. De grote ketens die je in zoveel Europese steden ziet tref je vooral aan in Strøget. Je zult merken dat de prijzen in Kopenhagen voor dezelfde spullen overwegend wat duurder zijn dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Dat heeft deels te maken met het hogere BTW-tarief dat in Denemarken gehanteerd wordt.



Nyhavn

Eén van de meest sfeervolle plekjes van Kopenhagen is Nyhavn, een klein haventje met huizen in veel verschillende kleuren. De kans is groot dat als je een boek openslaat of een website opent over Kopenhagen dit deel van de stad getoond wordt op foto. Nyhavn is vooral op zonnige lente- en zomerdagen dé hotspot van de stad, waar mensen komen om te eten en te drinken. Tevens is het haventje het opstappunt van de rondvaartboten die je langs en door Kopenhagen varen. Hoewel de naam Nyhavn letterlijk “Nieuwe Haven” betekent, is de haven al lang niet nieuw meer. Het haventje is in de periode 1670-1673 uitgegraven door krijgsgevangenen uit de oorlog tussen Denemarken en Zweden (1658-1660). Doel van de door Koning Christian V ontwikkelde haven was om via het water handelswaren tot in de binnenstad van Kopenhagen te kunnen brengen. Voor de scheepslui betekende de haven vooral bier drinken en prostituees bezoeken. Eeuwenlang is Nyhavn berucht geweest om het wilde uitgaansleven dat hier plaatsvond. Nog steeds is het dé plek om uit te gaan, hoewel het publiek nu bestaat uit locals en toeristen in plaats van stoere matrozen. Wie voor lunch of diner wil genieten van verse vis en schaaldieren die zal hier op de drukke terrassen zeker kunnen slagen.

Kleine zeemeermin

Mogelijk de grootste toeristische trekpleister van Kopenhaven is het beeld van de kleine zeemeermin (Den lille Havfrue), gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het beeld dat een hoogte heeft van slechts 1,25 meter en maar 175 kilogram weegt staat op een sokkel in de haven van Kopenhagen, ter hoogte van een wandelpromenade. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen en is op 23 augustus 1913 officieel onthuld. Sinds die tijd is het beeld van de kleine zeemeermin meerdere keren het doelwit geweest van vandalisme. Onthoofdingen, met verf beklad en de rechterarm afgebroken…niets is de zeemeermin bespaard gebleven. Een oplossing voor deze acties zou zijn om het beeld wat verder in het water te plaatsen, zodat het niet zo eenvoudig bereikbaar is. Als je het beeld bezoekt dan zal het opvallen dat het in omvang zo klein is dat je je afvraagt waarom mensen in hemelsnaam de moeite nemen om de wandeltocht naar het beeld te maken. Nog vreemder is om te zien hoe volwassen mannen en vrouwen in de rij staan om met het beeld op de foto te kunnen gaan.

Tivoli

Centraal in Kopenhagen, ter hoogte van het Centraal Station en het stadhuis, ligt attractiepark Tivoli. Het is het populairste attractiepark van Denemarken met een bezoekersaantal dat met ongeveer vier miljoen per jaar ongeveer gelijk is aan onze eigen Efteling. Tivoli is echter ween een stuk kleiner, want met 72 hectare is de Efteling maar liefst negen keer zo groot dan Tivoli dat slechts zo’n acht hectare groot is. Om het in 1843 opgerichte park te bezoeken moet je entree betalen. Naast de losse dagkaartjes kun je ook voor Tivoli seizoenskaarten kopen. In tegenstelling tot veel andere attractieparken geeft het toegangskaartje tot Tivoli geen recht tot het gratis deelnemen in attracties. Voor de verschillende attracties moet je losse kaartjes kopen, waarbij de prijs in vergelijking met een normale kermis bij ons aan de hoge kant liggen. Een avondje of dagje Tivoli met je kinderen kan aardig in de papieren gaan lopen als je ze volop in de attracties laat stappen, tenzij dat je een speciale dagkaart koopt. Je krijgt dan een papieren armbandje om dat je recht geeft tot gratis toegang tot attracties. Het armbandje geldt niet voor attracties waarbij er iets te winnen valt, zoals bijvoorbeeld ballen gooien. Het mooiste moment om Tivoli te bezoeken is ‘s avonds als het donker is. De vele lichtjes maken het park juist zo bijzonder. In de zomermaanden kun je ook nog lekker buiten zitten eten en drinken op de terrassen die zich in Tivoli bevinden.

Tivoli Hotel

Het Tivoli Hotel is een designhotel in Kopenhagen. Het viersterrenhotel is voorzien van sfeervol ingerichte kamers die vrijwel allemaal een fraai uitzicht over Kopenhagen hebben. Het hotel is aan de rand van het centrum gesitueerd. Je kunt de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden van Kopenhagen gemakkelijk te voet bereiken vanuit het Tivoli Hotel. Het mooiste uitzicht heb je vanuit de bar Sky, die op de twaalfde verdieping van het hotel ligt.

Wat ons betreft behoort dit hotel absoluut tot de beste plekken om te overnachten in Kopenhagen. het enige punt van kritiek dat geregeld in de beoordelingen van het Tivoli Hotel naar voren komt is het formaat van de vierpersoons familiekamers.

Fietsen in Kopenhagen

Kopenhagen is een uitermate fietsvriendelijke stad. Zowel in als buiten het centrum hebben fietsers ruim baan, hoofdzakelijk op goed onderhouden fietspaden. Je merkt dat het lokale verkeer over het algemeen ook echt rekening houdt met de vele fietsers die zich op de openbare weg bevinden. De fiets is voor de locals vooral een goedkoop vervoersmiddel waarbij je parkeerproblemen en kosten voor parkeren voorkomt, voor toeristen is het een uitstekende manier om de stad Kopenhagen te verkennen. Sommige accommodaties verhuren fietsen, maar je kunt ook gebruik maken van de gratis fietsen die de stad beschikbaar stelt in de periode april tot en met oktober.

Op meer dan honderd fiets parkeercentra kun je een fiets oppikken en weer inleveren. Om een fiets mee te nemen moet je een kleine borg betalen. Er zijn inmiddels meer dan tweeduizend fietsen beschikbaar, waardoor je niet snel naast een fiets zult grijpen. Het fietsproject maakt van Kopenhagen een belangrijke fietsstad waarbij het zich kan meten met andere fietssteden zoals Amsterdam en Berlijn.

Alcohol

Mensen die jaren geleden Kopenhagen bezocht hebben zullen ongetwijfeld verhalen vertellen over de extreem hoge prijzen die voor alcoholische dranken gerekend werden. Omgerekend in toenmalige guldens betaalde je al gerust 10 gulden (4,54 euro) voor een biertje of zelfs 20 gulden voor een Bacardi-cola ( ruim 9 euro). Dat was op het moment dat de prijzen in Nederland nog niet op de helft van de Deense prijzen lagen. De afgelopen jaren zijn er een aantal zaken veranderd. Allereerst heeft de invoering van de euro in Nederland gezorgd voor hogere prijzen in de horeca. Niemand staat er van te kijken als je voor een biertje nu in euro’s betaalt wat je in het jaar 2001 in guldens kwijt was. Aan de andere kant is in Denemarken de accijns op alcoholische dranken verlaagd waardoor het verschil in belastingdruk op alcohol dichter naar het niveau van de rest van Europa gekomen is. Feit is dat alcoholische dranken nog steeds wat duurder zijn in Denemarken, maar dat de verschillen niet meer zo groot zijn dat je bang bent om op een terras te gaan zitten genieten van een wijntje, biertje of een andere alcoholische versnapering.

Wat in Kopenhagen wel opvalt is dat als je zwerfafval ziet, het bijna altijd lege (bier)flessen zijn of lege blikjes Carlsberg of ander bier. Wat ons betreft toch een smetje op de verder zeer propere stad.

Architectuur

In het centrum van Kopenhagen zie je nog veel straten en gebouwen die stammen uit vroegere tijden. Bekend zijn de zogenaamde vakwerkhuizen. Verder staan er in de oude binnenstad meerdere indrukwekkende gebouwen zoals het Amalienborg Slot, het Rosenborg Slot, het Rådhus en de Ny Carlsberg Glyptotek. Een lokkertje is in Christianshavn ook de kerktoren van de Vor Frelsers Kirke. Mooi is om te zien hoe de oudere gebouwen in Kopenhagen afgewisseld worden door hoogstandjes wat betreft moderne architectuur. Deze moderne gebouwen vind je vooral langs de waterkant van Sydhavnen, Inderhavnen en aan de straat Kalvebod Brygge. Het zijn vooral kantoorpanden uit veelal de financiële sector die een genot zijn om te bekijken. Wie van architectuur houdt moet zeker een uitgebreide wandeling rondom de oude binnenstad en langs het water maken.

Parkeren in Kopenhagen

Met de eigen auto naar Kopenhagen reizen betekent dat je je auto ergens zult moeten parkeren. Net als in vrijwel iedere hoofdstad is er ook in Kopenhagen geen parkeerplek in overvloed, met name in de binnenstad is het wat lastiger om een parkeerplaatsje te vinden. Het beste is om gebruik te maken van de aanwezige parkeergarages. Zeker als je langere periodes wil parkeren is dat vaak de goedkoopste mogelijkheid. Over het algemeen staat je auto in een overdekte parking ook veel veiliger dan op straat waar je bolide kwetsbaar is voor het passerende verkeer. Als je toch op straat parkeert dan moet je er rekening mee houden dat er op sommige parkeerplekken een limiet zit wat betreft de maximale parkeerduur. Ook moet je goed opletten hoe lang je moet betalen, want bijvoorbeeld het parkeerterrein dat naast het Tivoli Hotel ligt moet je gewoon 24 uur per dag, 7 dagen per week betalen om te parkeren.

Reizen naar Kopenhagen

Voor Nederlanders zijn er meerdere mogelijkheden om naar Kopenhagen te reizen. Met het vliegtuig kun je vanuit Amsterdam met KLM rechtstreeks naar Copenhagen Airport vliegen. De totale vliegtijd bedraagt ruim een uur. Ook zijn er mogelijkheden om vanaf regionale Nederlandse luchthavens naar Kopenhagen te vliegen. Copenhagen Airport (CPH) ligt in de plaats Kastrup, ten zuidoosten van Kopenhagen. De afstand tot het centrum van Kopenhagen is ongeveer 8 tot 10 kilometer. Andere mogelijkheden om vervoerd te worden naar Kopenhagen is per trein (reistijd: ruim elf uur) of touringcar. Wie zelf wil rijden kan over de uitstekende snelwegen van Duitsland en Denemarken naar Kopenhagen rijden. De totale afstand is afhankelijk van je vertrekpositie in Nederland. Vanuit Utrecht bedraagt de totale afstand ongeveer 770 kilometer als de kortste route pakt: via Puttgarden in Duitsland per veerpont naar Rødby op het Deense eiland Lolland. De veerdienst is niet goedkoop (minimaal zeventig euro voor een personenauto met vier inzittenden) maar zorgt er wel voor dat je geen grote omweg door Jutland hoeft te maken richting Kopenhagen.