Mostar: stad van de beroemdste brug in Bosnië en Herzegovina

Mostar is een grote stad in Bosnië en Herzegovina. Het is de grootste en belangrijkste stad van Herzegovina. Mostar is niet de eerste stad waart je aan denkt bij een stedentrip toch zijn er in Mostar genoeg aanleidingen te vinden om een bezoek aan de stad te brengen. De belangrijkste reden is natuurlijk om de Stari Most met eigen ogen te zien. Deze oude brug staat voor veel mensen symbool voor de vernielingen die tijdens de Bosnische Burgeroorlog zijn gepleegd.
De brug is ondertussen hersteld net als grote delen van de historische binnenstad. Mostar is gesticht in de dertiende eeuw ten tijde van de Ottomaanse overheersing in dit deel van Europa. Door de strategische ligging van de stad werd Mostar een belangrijk handelsknooppunt een positie die de stad eeuwenlang zou hebben. Na de overheersing van de Ottomanen kwam de stad in handen van het Oostenrijks-Hongaarse koninkrijk. In deze periode werd er onder andere een spoorlijn naar de stad aangelegd. In de twintigste eeuw ging Mostar deel uitmaken van Joegoslavië. Sinds het uiteenvallen van de Republiek Joegoslavië is Mostar uitgegroeid tot één van de populairste toeristische bestemmingen in Bosnië en Herzegovina. Zo worden er vanuit verschillende plaatsen in Kroatië excursies naar Mostar aangeboden.Stari Most

De Stari Most of de oude brug van Mostar is de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van de stad. De bekendheid dank de brug aan het feit dat de eeuwen oude brug tijdens de Bosnische oorlog kapot is geschoten. Wie de oude brug uiteindelijk heeft opgeblazen is niet duidelijk. De Stari Most in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van de sultan Süleyman de Grote. Voor deze tijd was er alleen een houten brug in de stad te vinden. Indertijd was de Stari Most de grootste boogbrug die ooit was gebouwd. De brug overspant 29 meter en is 19 meter hoog. Na de bouw van de brug werd Mostar één van de belangrijkste steden in de regio.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de brug zwaar beschadigd maar het was tijdens de Bosnische Oorlog in 1993 dat de brug werd vernietigd.
starimost-2
Onder leiding van de Unesco werd begonnen aan de herbouw van de brug. Dit werd grotendeels gedaan met de resten van de oude brug die in de Nerevta waren beland. Het project heeft in totaal iets meer dan drie jaar geduurd en sinds 2004 is de brug weer in zijn oude glorie te bewonderen. Sinds 2005 staat de brug op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.Historische binnenstad van Mostar

Een groot deel van de historische binnenstad van Mostar is tegenwoordig weer in zijn oorspronkelijk glorie te zien. Mede hierdoor is de historische binnenstad van Mostar samen met de Stari Most de belangrijkste toeristische trekpleister van Mostar en misschien wel van heel Bosnië en Herzegovina. In dit deel van de stad zijn behoorlijk wat restaurants en toeristische winkels te vinden. In deze restaurants wordt zou goed als alleen maar de typische Bosnische keuken geserveerd. Deze bestaat uit verschillende soorten gegrild of gestoofd vlees, gekookte groenten en aardappelen.
In de winkeltjes in de historische binnenstad wordt alles verkocht wat maar aan toeristen gesleten kan worden. Van felgekleurde sjaals tot miniaturen van de Stari Most je komt het er in veelvoud tegen. Ondanks dat de prijzen er voor onze begrippen erg laag liggen is het wel de gewoonte om wat af te dwingen. De Historische binnenstad van Mostar staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Moskeeën in Mostar

Bosnië en Herzegovina is het meest westelijk gelegen land van Europa waar de Islam het belangrijkste geloof is. Samen met Kazachstan, Albanië, Kosovo, Azerbeidzjan en Turkije is het één van de weinige landen in Europa waar de Islam de boventoon voert. Aan veel van de mensen in het land is dit niet te merken hoofddoekje worden er wel gedragen maar lang niet door iedereen. Wat wel gelijk opvalt als je het land bezoekt zijn de grote aantallen moskeeën die je er tegenkomt. Vanaf de minaretten wordt vijf maal per dag de oproep tot het gebed gedaan. Als je dit voor de eerste keer hoort dan heb je het gevoel dat je wel heel ver van huis bent in plaats van in Europa. Er zijn in het historische centrum van Mostar meerdere grote moskeeën te vinden de grootste en de mooiste ligt aan de oever van de Neretva.

Neretva

De Neretva is één van de belangrijkste rivieren van Bosnië en Herzegovina. De rivier ontspringt op de berg Lebršnik. Vervolgens stroomt hij het Jablanicameer en Mostar richting de Adriatische Zee. De rivierdelta van de Neretva in Kroatië bestaat uit een moerasgebied dat erg vruchtbaar is en waar behoorlijk wat verschillende vogelsoorten voorkomen.
De stad Mostar wordt in tweeën gedeeld door de rivier maar verschillende bruggen zorgen dat de twee delen van de stad met elkaar verbonden zijn. De bekendste van deze bruggen is de Stari Most.

Mostarski Ikari

Mostarski Ikari of de Duikclub van Mostar wordt gevormd door een groep van jonge mannen die om hun moet te bewijzen van de Start most opduiken. Deze bijzondere traditie startte al in 1664. De duikclub is opgericht in 1968, vanaf dit jaar is er een wedstrijdelement aan het springen toegevoegd. Deze wedstrijd wordt altijd in de zomermaanden gehouden.
Nu is het gelukkig niet zo dat je alleen tijdens deze competitie duikers op de brug tegenkomt. Want waar toeristen zijn is geld en wat te verdienen. Tegenwoordig zijn er rond het middaguur meestal wel een paar duikers op de brug te vinden die de meest bijzondere capriolen uithalen om wat extra’s te verdienen. Zelf waren we jammer genoeg net te laat in de stad om het schouwspel met eigen ogen te aanschouwen.

War Photo Exhibition

Wie een goed beeld van Mostar tijdens en na de oorlog wilt krijgen kan het beste een bezoek brengen aan de War Photo Expositie. De foto’s zijn gemaakt door oorlogsfotograaf Wade Goddard die tijdens de oorlogsjaren in Mostar was gestationeerd. Ongeveer vijftig foto’s vertellen het verhaal van de stad in oorlogstijd. Er zijn foto’s te zien van de bevolking in Mostar die proberen een normaal leven te leiden in oorlogstijd en van de verschillende gebouwen die getroffen zijn door de verschillende beschietingen en bombardementen.

Vernielde huizen

In 1992 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk van de Volksrepubliek Joegoslavië. Hierop volgde de Bosnische Burgeroorlog tussen de Bosniakken, Bosnische Kroaten en de Bosnische Serviërs. Deze oorlog wordt gezien als de gruwelijkste oorlog na de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het waren de Bosnische Serviërs die etnische zuiveringen en massamoorden pleegden op de rest van de bevolking. Ook werden een groot aantal steden vernield waarbij burgers om het leven kwamen. In Mostar is de Stari Most het belangrijkste symbool van deze oorlog. In Mostar zijn nog steeds behoorlijk wat littekens van deze gruwelijke oorlog terug te vinden. Zo kom je er behoorlijk wat gedenktekens tegen en liggen andere delen van de stad nog steeds in puin.

Alles over Mostar


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Mostar vind je in een handig overzicht met alle Mostar hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Mostar