Stari Most

De Stari Most of de oude brug van Mostar is de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van de stad. De bekendheid dank de brug aan het feit dat de eeuwen oude brug tijdens de Bosnische oorlog kapot is geschoten. Wie de oude brug uiteindelijk heeft opgeblazen is niet duidelijk. De Stari Most in de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van de sultan Süleyman de Grote. Voor deze tijd was er alleen een houten brug in de stad te vinden. Indertijd was de Stari Most de grootste boogbrug die ooit was gebouwd. De brug overspant 29 meter en is 19 meter hoog. Na de bouw van de brug werd Mostar één van de belangrijkste steden in de regio.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de brug zwaar beschadigd maar het was tijdens de Bosnische Oorlog in 1993 dat de brug werd vernietigd.
starimost-2
Onder leiding van de Unesco werd begonnen aan de herbouw van de brug. Dit werd grotendeels gedaan met de resten van de oude brug die in de Nerevta waren beland. Het project heeft in totaal iets meer dan drie jaar geduurd en sinds 2004 is de brug weer in zijn oude glorie te bewonderen. Sinds 2005 staat de brug op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Tags bij dit artikel: , ,


Mostar

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Mostar op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Mostar.
> Mostar tips en informatie


Alles over Mostar