Zagreb: de onbekende hoofdstad van Kroatië

Zagreb is een van de leukste bestemmingen in Zuid-oost Europa. Zagreb is de hoofdstad van Kroatië, behoorde in het verleden tot Joegoslavië en het grote Habsburgse keizerrijk. Het is een stad met een diverse geschiedenis. Middeleeuwse straatjes worden afgewisseld met grote avenues en moderne nieuwbouw. Er zijn prachtige kerken, een gezellige markt en tal van leuke cafés en restaurants. Zagreb is een stad met ontzettend veel musea en een mooie overzichtelijke binnenstad. Op een weekend is de stad goed te bezichtigen en heb je meer tijd dan zijn er tal van leuke musea en exposities om naar toe te gaan. Je kunt de stad grofweg verdelen in een bovenstad en een benedenstad. De bovenstad is oud en middeleeuws. Vele trappen leiden hier naar toe. Er is nog een oude stadspoort, stukjes muur en oude wachttorens. In de beneden stad, die grotendeels werd aangelegd in de 19e eeuw, vind je de brede lanen als in de grote Franse steden. Prachtige oude panden vormen hier het stadsbeeld. Dit is ook de wijk waar moderne architectuur hand in hand gaat met 19e eeuwse bouwkunst. Zagreb heeft een vleugje Oostenrijk, Parijse grandeur en mediterrane schwung. Een stad met een geheel eigen stijl die je zeker niet mag missen. Vanaf diverse luchthavens gaan ook steeds meer vluchten richting Zagreb.

Zagreb begint steeds meer in trek te komen als toeristische bestemming. Mede dankzij reisreportages in vooraanstaande magazines is de belangstelling voor Zagreb als stedentripbestemming toegenomen. De beste reistijd om Zagreb te bezoeken is van mei tot en met september. Het is dan warm, maar er blijft wel een kans op een bui bestaan.Nationaal Theater

Het Nationaal Theater van Zagreb is een van de meest gefotografeerd gebouwen van de stad. Het theater is een enorm pompeus gebouw uit de 19e eeuw gebouwd uit geel zandsteen in neoklassieke stijl. Het gebouw werd opgeleverd in 1895. Keizer Frans Joseph was aanwezig bij de opening van het gebouw. In het gebouw huist een operagezelschap, dansgezelschap en symfonieorkest. Veel van de bekende sterren in Kroatië begonnen hier ooit hun carrière. Wil je een bijzondere avond uit dan is het zeker leuk hier een voorstelling bij te wonen.Ban Jelicicaplein

Het Ban Jelicaplein is het kloppend hart van Zagreb. Het is het centrum van de stad en vormt de verbintenis tussen den bovenstad en de benedenstad, het nieuwe Zagreb en Kaptol. Op het plein is het bijna altijd druk. Alle tramlijnen van de stad stopen op het plein, je vindt er de toeristische dienst en er zijn verschillende terrasjes. Het plein is genoemd naar de Ban Jelica. De Ban van Kroatië was in het verleden een soort van gouverneur die het land leiden in naam van de Habsburgse keizer. Deze Ban was erg populair vooral omdat hij het zelfbestuur van Kroatië een warm hart toe droeg. Tegenwoordig is Ban Jelica te bewonderen op zijn paard midden op het plein.

Streetart in Zagreb

Zagreb is niet alleen veel oudheid, je komt in Zagreb ook veel straatkunst tegen. De laatste jaren is deze kunstvorm enorm in opmars. Er is in 2010 zelfs een onofficieel straatkunst museum geopend. Wij zagen twee prachtige murals op onze wandeling door de bovenstad. De meeste murals liggen echter in de benedenstad en in Novi Zagreb. Omdat de straatkunst komt en gaat zijn er diverse websites die bijhouden waar op dit moment de mooiste murals te vinden zijn. Huur een fiets en laat je verrassen door de prachtige muurschilderingen in de stad.
streetart

Dolacmarkt

Deze leuke markt vind je in de bovenstad van Zagreb. Iedere dag van de week, zelfs op zondag staan de boeren uit de buurt hier hun oogst te verkopen. Mooie seizoen groenten die hier in de buurt gekweekt worden. Allemaal supervers. Het hele plein is bezaaid met rode parasols waaronder de verschillende standjes staan. Naast heerlijke groenten en fruit worden er ook handwerk producten verkocht. Zelf gehaakte en gebreide kleedjes, houten speelgoed en meer van dat soort dingen. In de overdekte markt aan het Dolacplein vindt je de vismarkt van Zagreb.

Broken relationships

Dit is een van de gekste, op een leuke manier, exposities van de stad. Het museum begon ooit als een grapje tussen twee ex-geliefden die kunstenaar waren. Beiden hadden na hun breuk een hoop spullen waarmee ze niets meer deden en die allerlei herinneringen bevatten van hun relatie. Ze besloten er een expositie van te maken. Al gauw leverde vrienden extra objecten aan. En terwijl de expositie op reis ging door Europa werden steeds meer bijzondere objecten vergezeld van mooie verhalen aangeleverd. De tuinkabouter die op de voorruit van de auto belanden, het briefje waarmee de liefde werd verklaard, de schoenen van de eerste date, de fles champagne om het uitgestelde huwelijk te vieren. Er ligt van alles en alles heeft zijn eigen mooie verhaal.

Stenenpoort

Deze oude stadspoort in de bovenstad was vroeger de toegangspoort door de stad. Tegenwoordig ligt de poort midden in het centrum en is hij vooral geliefd als bedevaartsplaats. Het schilderij van de Zwarte Madonnna in de poort kwam ooit ongeschonden uit een stadsbrand en sinds die tijd wordt het door vele gelovige aanbeden en bezocht. In de stadspoort worden kaarsen gebrand en zitten bijna altijd wel mensen te bidden. Tegen de muren zijn bedankjes betegeld voor Maria. De oude stadspoort uit de 17e eeuw is een van de meest bijzondere plaatsen van de bovenstad.

Gradec

Gradec is het bovenstad gedeelte van Zagreb. Het vormt samen met Kaptol het middeleeuwse gedeelte van de stad. Gradec kenmerkt zich door kleine middeleeuwse huisjes. In het lagere gedeelte vind je veel leuke eettentjes, koffiehuizen en cafés. In het hogere gedeelte vind je belangrijke bezienswaardigheden en musea. Het natuurhistorisch museum, het museum voor gebroken relaties en het museum voor naïeve kunst liggen allemaal in Gradec. Enkele oude kenmerken van de stad zijn nog bewaard gebleven. Er is nog een klein stuk stadsmuur, de oude stadspoort en de wachttoren zijn nog te bewonderen.

Sint Marcuskerk

De Sint Marcus kerk is misschien wel het meest opvallende bouwwerk van Zagreb. Deze kerk uit de middeleeuwen heeft in de loop der tijd nog al te leiden gehad onder branden, aardbevingen en belegeringen. Kenmerkend aan de kerk is het dak met de gekleurde dakpannen. De dakpannen vormen aan de ene kant een gekleurd patroon en aan de andere kant het wapen van Zagreb en Kroatië. De binnenkant van de kerk is niet bezichtigen alleen voor speciale gebeurtenissen opent de kerk haar deuren. Aan het Sint Marcusplein vind je ook alle belangrijke regeringsgebouwen van Kroatië. Het plein is dan ook altijd goed beveiligd.

Modern Gallery

De Moderne Gallery is gevestigd in de benedenstad in een prachtig oud paleis aan de Zrinjevac straat en gelegen tegenover het gelijknamige park. Het gebouw is een typisch voorbeeld van opkomend nationalisme in de 19e eeuw. Een prachtig rijk gedecoreerd paleis vol met bijzondere Kroatische kunst. Kroatië is door zijn ligging en diverse machthebbers altijd erg westers georiënteerd geweest. Iets wat aan de kunst in dit museum goed te zien is. Er zijn vooral veel schilderijen te bewonderen uit de 19e , 20e en 21e eeuw. Ook heeft het museum diverse beelden en installaties in zijn collectie. Voor liefhebbers van moderne kunst zeker het bezoeken waard.

fietsen in Zagreb

Wil je alle hoogtepunten van Zagreb snel en efficiënt bekijken dan is een fietstocht met Bajabikes de ideale manier. Er kunnen in de stad verschillende tochten geboekt worden. Zo kun je een highlights fietstocht maken langs alle bekende bezienswaardigheden van Zagreb. Heb je deze echter al gezien of wil je een ander gezicht van de stad zien dan kun je ook een fietstocht langs de minder bekende delen van de stad maken. In totaal kun je kiezen uit vier verschillende tochten.
De meeste fietstochten duren ongeveer 2,5 tot 3 uur. Dat is inclusief een koffiepauze onderweg. Boek hier je fietstocht in Zagreb.

Botanische tuinen

De Botanische tuinen van Zagreb is een van de rustige plekken in het midden van de drukke stad. De tuin is vooral prachtig in de lente- en zomermaanden als de tuin in volle bloei staat. Het is dan een heerlijke plek om even bij te komen van de hitte in de stad. De tuin werd in de 19e eeuw opgericht als onderdeel van de universiteit van Zagreb. Er zijn zo’n 10.000 verschillende plantensoorten te vinden in de tuin. Naast de tuin zijn ook de expositieruimte en het tuinhuis van de tuinman bijzondere staaltjes van architectuur die het park nog meer glans geven. Je vindt de tuin vlak naast het station van Zagreb.

Arts and Crafts museum

Dit bijzondere museum is gelegen voor het nationale theater. Het is een zeer divers museum met diverse uitingen van handwerk en kunst. Prachtige meubels met zeer bijzonder houtsnijwerk, glaswerk in vele mooie bijzondere soorten en maten, prachtige klokken en allerlei vazen. Er is veel werk in de Art Nouveaustijl. Erg mooi zijn ook de verschillende kostuums die het museum in de collectie heeft. Naast verschillende gebruiksvoorwerpen is er ook een grote collectie schilderijen. Er zijn diverse werken van grote kunstenaars zoals Pieter Paul Rubens.

Orient Expresscafé

Het Orient Expresscafé is een van de leukste cafés in Zagreb. Het café is ingericht als een oude restauratiewagen uit de tijd dat lange treinreizen nog bedoelt waren voor de rijken van Europa. De tijd waar de rich and famous zich door Europa lieten vervoeren in luxe wagons. Het Orient Express café is ingericht in die stijl. Groene lampjes, houten lambrisering en groen lederen banken met gouden noppen. Zelfs een bordje op de deur dat je niet te ver uit het raam moet leunen. Alleen de conducteur ontbreekt.

Trappen in de oude stad

De bovenstad en benedenstad zijn met elkaar verbonden via verschillende trappen. Wie een wandeling maakt door het oude stuk van Zagreb moet niet bang zijn om te klimmen of erg slecht ter been zijn. Alle trappen om boven te komen zorgen voor heel wat pijn in de kuitspieren. Op diverse plekken lopen verschillende trappen omhoog. Je ziet dit vanzelf aan gegeven. De uitdrukking Stube achter een straatnaam geeft aan dat het om een trap gaat. Wie liever wat makkelijker klimt kan natuurlijk ook de kortste kabelbaan ter wereld naar boven nemen. In de Tomicevastraat, een zijstraat van de Ilica , kun je een kabelbaantje naar boven nemen.

Archeologisch museum

Het Archeologisch museum van Zagreb is gevestigd in een prachtig pand aan de Zinjevrac tegenover het gelijknamige park. Het is een van de prachtige monumentale panden die dit deel van de stad rijk is. Het museum heeft een prachtige collectie Griekse en Romeinse kunst. Op de plaats van het museum was ooit een opgraving en veel van de objecten die toen gevonden zijn hebben nu een plekje in het museum. Naast overblijfselen van de Grieken en Romeinen zijn er ook voorwerpen te vinden die gebruikt werden door de eerste bewoners van de deze plaats.

Zagrebcard

Deze kaart is niet te missen als je een citytrip naar Zagreb maakt. De kaart geeft je recht op gratis openbaar vervoer in de tram en bus. Diverse musea zijn gratis met de kaart of geven je een fikse korting. Daarnaast krijg je ook nog bij diverse winkels, cafés en restaurants korting aangeboden. Wil je in de avonduren naar het theater of de bioscoop dan koop je voor een gereduceerd tarief een kaartje met de Zagrebkaart. De Zagrebkaart is te koop bij de toeristische dienst op het Ban Jelicaplein.

Mirgoj

Deze begraafplaats net buiten de stad is een van de mooiste van de wereld. De Mirogoj begraafplaats bereik je gemakkelijk met de bus vanaf de kathedraal in het centrum. Na een kort ritje kom je aan bij een indrukwekkend bouwwerk. Mirogoj is volledig ommuurd door grote hoge muren met koperen koepels. De ingang wordt gevormd door een rij zuilen en een grote kerk. Het bijzondere aan deze begraafplaats die werd opgericht in de 19e eeuw is dat er plaats is voor alle geloven en levensbeschouwingen. Orthodoxen Christenen, Protestanten, Moslims, Joden en Communisten liggen hier gebroederlijk samen op de begraafplaats. Alle belangrijke politieke leiders, sporters en wetenschappers hebben hier een plekje. Sommige graven zijn al honderden jaren oud andere zijn nog nieuw. Nog steeds worden er dagelijks mensen begraven. Het mooiste stukje van de begraafplaats is de zuilen rij met overdekte graven. Hier vind je ook vele oude praalgraven van belangrijke Notabelen uit Zagreb. Vooral in de herfst of in de zomer als de wilde wingerd hier mooi groen, of juist gekleurd is, is het hier prachtig.

Ilica

De belangrijkste en drukste straat van Zagreb loopt als een levensader van oost naar west dwars door de stad. De blauwe trams rijden er als kleine bloedlichaampjes doorheen. Aan de Ilica en in de kleine zijstraatjes vind je de meeste winkels van Zagreb. Wie wil shoppen moet in deze winkelstraat zijn. Er is een divers aanbod van bekende en minder bekende ketens. Er zijn ook veel echte Kroatische winkels met hun eigen specialiteiten. Wil je gaan winkelen in Zagreb houd er dan rekening mee dat op zaterdag winkels vaak al om 14.00uur sluiten. Ook op zondag gelden er verschillende openingstijden. Niet alle winkels gaan dan open.

Stefanuskathedraal

De Stefanuskathedraal werd gebouwd in opdracht van de bisschop in de middeleeuwen. Er ontstond een katholieke nederzetting, Kaptol, met een kathedraal, klooster en bisschoppelijk paleis. De nederzetting had in de loop der eeuwen heel wat te lijden. Branden en aardbevingen teisterde het gebied. Het uiterlijk van de kathedraal in deze tijd stamt uit de 19e eeuw. Na de laatste aardbeving werd de kathedraal in neogotische stijl weer herbouwd. Tegenwoordig staat hij het grootste deel van de tijd in de steigers. Het restaureren duurt al enkele jaren. De binnenkant van de kathedraal is erg sober, maar met enkele bijzondere stukken. Er hangt een werk van Albrecht Dürer en ook erg bijzonder is de tombe van bisschop Stephinac. Deze bisschop ligt hier in een glazen kistje opgebaard. Dagelijks komen pelgrims aan zijn graf bidden.