Sibenik: prachtige stad aan de Adriatische Zee

Sibenik is een middelgrote stad in het zuidelijke deel van Kroatië aan de Adriatische Zee. Het is een oude stad die voor het eerst in de elfde eeuw in de geschiedenisboekjes voorkomt. Sibenik is één van de eerste steden in Kroatië die door de Kroaten zelf is gesticht. De oude binnenstad is nog steeds net z’n doolhof als dat het vroeger was.. Wandelend door de smalle oude straatjes lijkt het soms alsof de tijd er heeft stilgestaan. In de buurt van de Sint-Jacobskathedraal zijn de meeste bezienswaardigheden in Sibenik te vinden maar ook buiten de stad zijn er tal van bijzondere plaatsen te vinden.
De stad ligt aan de baai van Sibenik vanwaar de schepen richting de Adriatische Zee vertrekken.Nationaal Park Krka

Op enkele kilometers buiten Sibenik ligt het Nationaal Park Krka. Dit prachtige natuurpark is één van de grootste en mooiste bezienswaardigheden van Kroatië. Je kunt het park vanuit meerdere plaatsjes in de buurt van Sibenik bezoeken. Een van de populairste startpunten voor een wandeling door het Krka nationaal Park is het dorpje Skadrin. Vanuit Skadrin kun je met een bootje naar de watervallen van Skradinski buk. Deze watervallen behoren tot de meest indrukwekkende watervallen van Kroatië en Europa. Via een vlonderpad is het mogelijk gemaakt om rondom deze waterval te lopen. Tijdens deze wandeling kom je oude watermolens en ambachtshuisjes tegen. Vroeger werden deze huisjes en de atermolen gebruikt door de inwoners van het dorp maar tegenwoordig dienen ze alleen nog als toeristische attractie.Sint-Jacobuskathedraal

De belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van Sibenik is de Sint Jacobuskathedraal. De bouw van deze schitterende kathedraal startte in de vijftiende eeuw, het zou meer dan honderd jaar duren voordat deze schitterende romaanse kathedraal werd voltooid. De kerk is vernoemd naar Jacobus de meerdere een apostel en discipel van Jezus Christus. De unieke architectuur en de bijzondere mix van verschillende kunstvormen zorgen ervoor dat je de aanblik van deze kathedraal niet snel zal vergeten.
kathedraalsibenik-2
Bijzonder aan de kathedraal zijn 71 gebeeldhouwde gezichten van mannen vrouwen en kinderen. Niet alle koppen op de kathedraal zijn even goed bewaard gebleven maar sommige hebben de tand des tijd bijzonder goed doorstaan. Bijzonder detail is dat de kathedraal in zijn geheel gemaakt is van stenen.

Sv Mihovil fort

Het Sv Mihovil fort torent hoog boven de stad Sibenik uit. Je kunt het fort alleen bereiken via een paar smalle steegjes en trappen. Zeker op warme dagen is dit een behoorlijke klim. Maar laat dit geen rede zijn om de klim naar boven niet te maken want vanaf het fort heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad Sibenik de Adriatische zee en de verschillende eilanden die voor de kust liggen. Onderweg naar boven kom je onder andere het oude kerkhof van Sibenik tegen. Deze bestaat hoofdzakelijk uit grote graftombes.
fort-2
Het fort diende vroeger om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor optredens en evenementen. De oude binnenplaats van het fort is vandaag de dag helemaal volgebouwd met tribunes.

Trg Republike Hrvatske

Eén van de leukste pleinen in Sibenik is het Trg Republike Hrvatske ook wel het centrale stadsplein genoemd. Dit prachtige plein met daarop onder ander de Sint-Jacobuskathedraal en het stadhuis is al vele eeuwen het middelpunt van de stad Sibenik. Andere bezienswaardigheden op dit plein zijn paleizen van de Hertog en de Bisschop en de Mala Lodja. Sibenik stond vroeger bekend om zijn bronnen. Nog steeds zijn er in de stad vier schoonwater bronnen te vinden. Het water uit deze bronnen kun je zonder problemen drinken.
In het voormalige stadhuis van Sibenik is tegenwoordig een restaurant te vinden.

Tuin van het Sv Lovre klooster

De tuin van het voormalige Sv Lovre Klooster is weer steeds in perfecte staat. Na een grote renovatie is de oude kloostertuin teug in zijn originele staat gebracht. Dit werd gedaan door de landschapsarchitect Dragutin Kis. Deze deelde de tuin weer in zoals dat dit eeuwen geleden ook gebeurde. In de prachtige ommuurde tuin zijn tegenwoordig prachtige rozenstruiken, geurende tijmstruiken en lavendel. Het pad van de oude kloostertuin wordt gevormd door een groot kruis. In de tuin is tegenwoordig een bar/ijssalon te vinden.