Port Louis: de drukke hoofdstad van een paradijselijk eiland

Port Louis is de hoofdstad van Mauritius en tevens de grootste stad van dit subtropische eiland. De stad ligt aan de westkust van Mauritius. Oorspronkelijk waren het de Nederlanders die hier tijdens hun koloniale periode een haven aangelegd hadden onder de naam Noordwester Haven. Dat gebeurde in de zeventiende eeuw. Bijna een eeuw later, toen de Fransen de macht overgenomen hadden op Mauritius, werd de naam Port Louis aan de plek gegeven. Dit gebeurde in 1722 en zou een eerbetoon aan de latere Franse koning Lodewijk XV zijn. Dertien jaar later besloten de Fransen om van Port Louis een echte havenstad te maken. Tot die tijd was het een dorp waar wat hutten stonden. In de loop der jaren is Port Louis uitgegroeid tot een drukke stad waar meer dan honderdduizend mensen wonen en werken. Het feit dat snelweg M2 dwars door de stad loopt maakt het er overigens niet bepaald rustiger op.

Dat Port Louis uit heeft weten te groeien tot de grootste stad van het eiland is niet zo vanzelfsprekend. Meerdere rampen hebben Port Louis in de afgelopen twee eeuwen getroffen, te beginnen met een enorme stadsbrand in 1816 die de stad bijna compleet vernield heeft. Een enorme malaria-uitbraak in 1866 heeft het aantal inwoners toen sterk gereduceerd en in de loop der tijd zijn er ook meerdere orkanen geweest die flinke schade aan Port Louis toegebracht hebben. Toch heeft het de overheid er nooit toe doen beslissen om de rol van hoofdstad toe te wijzen aan een plaats die meer landinwaarts gelegen is en daardoor minder kwetsbaar is. Dat is iets wat je in andere landen vroeger wel hebt zien gebeuren. Port Louis is daarom op economisch en logistiek gebied daarom nog steeds veruit de belangrijkste stad van het eiland.

Als bezoeker is Port Louis eigenlijk alleen maar overdag de moeite waard. De musea en andere bezienswaardigheden zijn geopend, op de Centrale Markt heerst een enorme levendigheid en het Le Caudan Waterfront winkelcentrum is dan een heerlijk plek om te winkelen. Op het moment dat de middag ten einde is stroomt Port Louis leeg met de nodige files ten gevolge. Als toerist moet je eigenlijk rond een uur of drie, als de spits al op gang begint te komen, zorgen dat je weg bent uit Port Louis. Anders krijg je te maken met de doordeweeks onvermijdelijke avondspits.

Port Louis is geen mooie stad, maar aan de andere kant ook geen lelijke stad. Er is voldoende te zien en te doen om Port Louis ook voor toeristen de moeite waard te maken. En ja, er staan tussen de hoge bankgebouwen nog een aantal fraaie koloniale gebouwen die voor de nodige schoonheid zorgen. En eerlijk is eerlijk: van de waterkant hebben ze vooral in de vorm van Le Caudan Waterfront een aantrekkelijke plek gemaakt met winkeltjes en terrasjes.



Centrale Markt

Wil je een vleugje opsnuiven van het dagelijks leven in Port Louis dan is een bezoek aan de Centrale Markt een must. De overdekte markt is in het hart van de stad gevestigd en is al jarenlang de plek waar locals hun groenten, fruit en verse kruiden komen halen. Deze kraampjes vind je op de begane grond. Let vooral op hoe mooi sommige verkopers hun koopwaar uitgestald hebben. Zo heb je kraampjes waar je misschien wel tien soorten tomaten kunt kopen. Het zijn dan niet persé echt verschillende rassen, maar ze sorteren de tomaten ook op grootte en kwaliteit. Hoe mooier de tomaat, des te hoger is de prijs. De bovenste verdieping is vooral bedoeld om handwerk, kleding, kunstnijverheid en souvenirs te verkopen. Deze kramen richten zich wat meer op toeristen dan op locals. Buiten zijn er ook verschillende kramen en losse verkopers te vinden. Het aanbod lijkt zich hier ook vooral op toeristen te richten. Op de begane grond is ook een kleine food court aangelegd. Hier kun je lokale gerechten proeven. Sfeervol is de foodcourt niet, maar wel authentiek.



Spitsuren

Moet je naar of door Port Louis rijden? Bereid je dan wel voor op de spitsuren waarbij de belangrijkste toegangsweg (de M2) voor Port Louis erg druk is. Files zijn hier gebruikelijk. Op cruciale punten worden verkeersagenten ingezet om het verkeer te regelen, zoals op kruispunten en rotondes. Ook wordt het zuidelijke deel van de M2 tijdens de middagspits aangepast. Er wordt dan een extra rijstrook gecreëerd die vanuit Port Louis in zuidelijke richting loopt.Dit gaat ten koste van verkeer dat vanuit zuidelijke richting Port Louis binnenrijdt. De ochtendspits begint vaak rond een uur of 7 in de ochtend en houdt meestal tot tegen tienen aan. De middagspits begint meestal iets na drie uur in de middag en kan tot na zessen duren.

Le Caudan Waterfront

Eind vorige eeuw hebben projectontwikkelaars Le Caudan Waterfront in Port Louis weggezet. Le Caudan Waterfront is fraai gelegen aan de waterkant en biedt winkelen, uitgaan, een jachthaven, een casino en een hotel binnen één groot complex. Caudan is deels overdekt en deels open en mag gezien worden als het mooiste winkelcentrum van het eiland. In Le Caudan Waterfront zitten meerdere restaurants, tientallen winkels en de mogelijkheid om geld op te nemen via geldautomaten. Dat lukt niet zomaar overal op Mauritius. Bij het complex staat ook het Blue Penny Museum en zijn er uitgebreide mogelijkheden om te parkeren. Een bijzonder deel van het winkelcentrum wordt gevormd door de Craft Market. Hier vind je veelal souvenirs die van een hoge kwaliteit zijn. Een groot deel van de producten is handgemaakt door lokale kunstenaars.

Fort Adelaide

Omdat Mauritius en Port Louis vroeger verdedigd moesten worden tegen vijandelijke troepen hebben de Britten tussen 1834 en 1840 een citadel op een heuvel gebouwd. Deze Citadel van Fort Adelaide staat tegenwoordig vooral bekend onder de naam Fort Adelaide. De fortificatie is gebouwd omdat de Britten beseften hoe eenvoudig zij het eiland in konden nemen. Daarom hebben verschillende forten gebouwd waarvan Fort Adelaide tegenwoordig redelijk intact is. Je kunt het fort te voet of met de auto/taxi bereiken. Het aantal parkeerplaatsen op de heuvel is wel vrij beperkt. Het fort is gratis toegankelijk. Er is geen museum in gevestigd. Er zijn twee redenen om het fort te bezoeken. De eerste is om het gebouw zelf te bewonderen, maar de belangrijkste reden is het fraaie uitzicht dat je van hieruit hebt op Port Louis en de directe omgeving.

Jummah Masjid Moskee

In Port Louis staat de Jummah Masjid Moskee. Dit is de belangrijkste moskee van het eiland. Voorheen heette de moskee Mosquée des Arabes. De bouw van de moskee is halverwege de negentiende eeuw begonnen. Omdat de moskee iedere keer te weinig capaciteit had is het complex meerdere keren uitgebreid tot de moskee die je nu kunt bewonderen. Bezoekers zijn welkom op het binnenplein. Voor niet-moslims is het niet toegestaan de gebedsruimtes van de moskee te betreden. Op de vrijdagen is het binnenplein ook niet toegankelijk voor niet-moslims, met als tijdens de heilige ramadan-maand.

Aapravasi Ghat

Binnen heel Mauritius zijn er slechts twee plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan: het cultuurlandschap Le Morne en het in Port Louis gelegen Aapravasi Ghat. De letterlijke vertaling van Aapravasi Ghat is immigratiedepot. Dit is de plek waar vanaf halverwege de negentiende eeuw de eerste contractarbeiders aankwamen om van hieruit verder door te gaan naar de plek waar ze tewerkgesteld werden. Aapravasi Ghat is de eerste plek waar de Britten begonnen met deze vorm van nieuwe arbeiders distribueren. Vanwege het historisch belang is Aapravasi Ghat in 2006 op de Werelderfgoedlijst terecht gekomen. Binnen het complex is een museum aangelegd waarin de historie van Aapravasi Ghat haarfijn en duidelijk uitgelegd wordt. Door middel van grafische weergaves en foto’s wordt het verhaal verteld. De toegang is gratis.

Kwan Tee Pagoda

Op Mauritius leven meerdere religies vreedzaam naast elkaar. In een stad als Port Louis betekent dit dat je naast katholieke kerken, islamistische moskeeën en hindoeïstische tempels ook een boeddhistische tempel aantreft. De Kwan Tee Pagoda ligt in het westen van Port Louis en lijkt wel een stukje China binnen Mauritius. Deze negentiende eeuwse tempel is de oudste Chinese tempel op Mauritius en zelfs de oudste pagode op het zuidelijk halfrond. De initiatiefnemer van de Kwan Tee Pagoda is Hahime Choissane.

Parkeren

Heb je een auto gehuurd? Houd er dan rekening mee dat je niet zomaar overal mag parkeren in Port Louis. Sommige parkeerplaatsen zijn voorbehouden aan taxi’s en er zijn straten waar je niet mag parkeren. Waar je wel mag parkeren geldt dat je daarvoor, in ieder geval in het centrum, meestal voor moet betalen. De periodes waarin je moet betalen om te parkeren zijn in de regel overdag op doordeweekse dagen en op zaterdagochtend tot net na het middag. Check de tijden op de borden die in de straat staan waar je wilt parkeren. Vaak is er ook sprake van een limiet van maximaal twee uur parkeertijd. Betalen doe je niet door middel van een betaalautomaat, maar door coupons die je onder andere bij tankstations aan kunt schaffen en ingevuld achter je voorruit legt.

Wij kiezen er persoonlijk altijd voor om de auto te parkeren op de betaalde parking van Caudan Waterfront. Deze ligt achter het complex en werkt op basis van achteraf afrekenen voor de tijd die je geparkeerd hebt. Je bent hier wat duurder uit dan op straat, maar het is allemaal wel handiger. Ook hier hoef je aan het einde van de dag, op zondagen en tijdens officiële feestdagen niet te betalen om te parkeren.

Overnachten in Port Louis

Als je een vakantie naar Mauritius boekt dan verblijf je hoogstwaarschijnlijk in één van de vele hotels die langs de stranden van het eiland liggen. Overweeg je om een vakantie in Port Louis te vieren dan kunnen we maar één ding zeggen: ‘niet doen!’. Port Louis is een prima stad om een dagje of dagdeel naartoe te gaan als toerist, maar het is geen bestemming om meerdere dagen te verblijven. Mocht je als onderdeel van een rondreis of vanwege zaken wel een accommodatie zoeken in Port Louis dan zouden wij het Labourdonnais Waterfront Hotel kiezen. Behalve het feit dat dit een comfortabel hotel is dat van alle gemakken voorzien is, is het vooral de ligging om voor dit hotel te kiezen. Dit hotel ligt bij Caudan Waterfront waar je volop horeca en winkels hebt. Ook is er een grote openbare parkeerplaats direct bij het hotel wat handig is als je een huurauto hebt. Port Louis is geen stad waar je ’s avonds rond gaat wandelen, maar Caudon Waterfront is prima te doen. Zo heb je toch bewegingsvrijheid in de avonduren en zit je niet vast aan de (overigens uitstekende) restaurants van het hotel.

Chinatown

Tussen Royal Street en Sir Seewoosagur Ramgoolam Street is er een blok met straten dat als Chinatown bekend staat. In Royal Street wordt dit gebied zelfs duidelijk door middel can toegangspoorten aangeduid als Chinatown. Wie het verbaast dat een eiland als Mauritius een heuse Chinese wijk telt die moet weten dat de aanwezigheid van een Chinese gemeenschap in een stad als Port Louis geen toeval is. De ligging in de Indische Oceaan zorgt ervoor dat de haven van Port Louis een belangrijk tussenstation is op handelsroutes tussen het zuiden van Afrika en het Verre Oosten. Chinatown hier betekent handelskantoortjes, enkele Chinese winkeltjes en natuurlijk plekken waar je vrij authentiek Chinees kunt eten. Liefhebbers van Peking-eend kunnen hierdoor op Mauritius dit aangename Chinese gerecht eten.

Blue Penny Museum

Port Louis telt een aantal musea waarvan het Blue Penny Museum het drukst bezocht is. De naam van het museum is een directe verwijzing naar de wereldberoemde en zeldzame postzegels die je hier kunt bewonderen: de 1- en 2-penny postzegels uit 1847 waar een drukfout in verwerkt zit. Deze twee postzegels behoren tot de allerduurste postzegels ter wereld. Het Blue Penny Museum is de enige plek waar je ongebruikte versies van deze twee zegels samen kunt bewonderen. Dat kan overigens maar tien minuten per uur. Vanaf vijf minuten voor tot vijf minuten na het halve uur worden deze twee postzegels verlicht. De andere vijftig minuten van het uur kijk je naar twee replica’s die ernaast tentoongesteld liggen.

Het Blue Penny Museum heeft meer te bieden dan alleen maar een tweetal postzegels. Het museum biedt een goed gedocumenteerde collectie die de geschiedenis van de stad Port Louis laat zien. Erg fraai zijn de antieke landkaarten die door Europeanen gemaakt zijn. Als je het museum wilt bezoeken dan is het wel handig te weten dat de deuren op zondagen gesloten blijven.

Postmuseum

Het Mauritius Postal Museum is gevestigd in het prachtige oude postkantoor van de stad. Tegen een geringe bijdrage krijg je toegang tot dit museum dat vertelt over de geschiedenis van de postbezorging op Mauritius, de postverbindingen met Europa, Afrika en andere bestemmingen en natuurlijk ook een fraai overzicht van de diverse postzegels die door Mauritius uitgegeven zijn. Opvallend is het grote aantal zogenaamde ‘Eerste Dag-enveloppen’. Een deel van de postzegels laten onderwerpen zien die uniek zijn voor Mauritius, zoals landschappen, de geschiedenis van Mauritius en natuurlijk de inmiddels uitgestorven dodo. Het museum is alle dagen van de week behalve op zondag geopend. Wie overigens de dure en wereldberoemde 1-penny en 2-penny zegels wil bewonderen die is hier niet op de juiste plek. Deze waardevolle postzegels kun je in het Blue Penny Museum zien dat op enkele honderden meters van het Postmuseum te vinden is.

Champs de Mars

Renbaan Champs de Mars is de op één na oudste paardenrenbaan ter wereld. De officiële inauguratie was op 25 juni 1812 door de Mauritius Turf Club, Sindsdien vinden er op deze 1298 meter lange renbaan paardenraces plaats. Champs de Mars is ook de plek waar op 12 maart 1968 de vlagceremonie gehouden werd ter ere van de uitgeroepen onafhankelijkheid van Mauritius. Het paardenraceseizoen begint eind maart en duurt tot het begin van december. Het is dan een populaire ontmoetingsplaats voor liefhebbers van paardensport en voor mensen die wel van een gokje houden. Op momenten dat Champs de Mars niet gebruikt wordt voor races kun je gewoon de racebaan doorkruisen, zowel te voet als met de auto. Het middenstuk wordt dan volop gebruikt als parkeerterrein. Wil je goed zien hoe Champs de Mars eruit ziet? Dan moet je dat eigenlijk vanaf een hoger standpunt doen. Het ernaast gelegen Fort Adelaide leent zich daar prima voor.