Ljubljana: verassende hoofdstad van Slovenië

Ljubljana is de grootste stad en de hoofdstad van Slovenië. De stad ligt op beide oevers van de rivier de Ljubljana die de stad in tweeën splits. In het historische deel van de stad zijn aan deze rivier tal van horecagelegenheden te vinden. Eén van de bekendste bouwwerken van Ljubljana, de Drie Bruggen of Tromostovje verbindt de twee delen van de stad met elkaar. Het belangrijkste bouwwerk van Ljubljana is het kasteel van Ljublana. Ljubljana Grad is gebouwd op het hoogste punt van de stad, je hebt vanaf de toren van het kasteel dan ook een prachtig zicht over de stad en de omgeving.
Ljubljana heeft een lange en bewogen geschiedenis die al ver voor onze jaartelling begint. Van de eerste tot de vijfde eeuw na Christus maakt de stad deel uit van het Romeinse keizerrijk. Indertijd staat de stad bekend onder de naam Emona. Vanaf de dertiende eeuw begon Ljubljana pas echt uit te groeien tot een belangrijke stad Niet veel later zou de stad onderdeel uit gaan maken van het Habsburgse Rijk onder de naam Laibach.
Na de onafhankelijkheid van Slovenië in 1991 werd Ljubljana de hoofdstad van het land.Frančiškanska cerkev

De Frančiškanska cerkev of de Franciscaner Annuciatiekerk is één van de bekendste kerken van Ljubljana, dit mede door zijn opvallende roze kleur. De kerk is gebouwd in de zeventiende eeuw door de Augustijnen die de kerk gebruiken als vervanger van twee oudere kerken. In de negentiende eeuw werd de kerk overgenomen door de Franciscanen die hem zijn naam en de typische kleur gaven.
Jammer genoeg is de kerk maar beperkt geopend voor het publiek. De kerk dank zijn bekendheid voornamelijk aan zijn kleur en zijn ligging aan het Prešerenplein.Ljubljanski Grad

In het centrum van de stad op een heuvel ligt het kasteel Ljubljana ook wel bekend als Ljubljanski Grad. Dit kasteel kijkt al sinds de vijftiende eeuw uit over de stad maar de heuvel wordt al sinds de tiende eeuw voor Christus bewoond.
Ljubljanski Grad is geopend voor het publiek en logischerwijs één van de leukste en drukst bezochte bezienswaardigheden van Ljubljana. Je kunt ervoor kiezen om boven naar de heuvel te lopen maar er is ook een kabelbaanverbinding die je naar boven brengt. Hiervoor moet wel een vergoeding betaald worden. In het kasteel kun je onder andere het Sloveens archeologisch museum bezoeken.
ljubljanagrad
Het letterlijke hoogtepunt van een bezoek aan het kasteel is de toren. Vanaf deze toren heb je een prachtig zicht op de stad Ljubljana en zijn omgeving.
In verschillende kamers van het kasteel worden met regelmaat tentoonstellingen en exposities gehouden.

Tromostovje

De Tromostovje soms ook wel de driedubbele brug genoemd is de bekendste brug van Ljubljana. Deze brug verbindt de twee oevers van de Ljubljanica met elkaar. De huidige brug is gebouwd in 1841 en uitgebreid in 1929 maar op de plaats van de Tromostovje is al sinds de dertiende eeuw een brug over de Ljubljanica te vinden. De Tromostovje is ontworpen door de Italiaanse architect Giovanni Picco. In 1929 werd de brug uitgebreid met de twee voetgangersdelen om meer ruimte op de brug te creëren. Door de bijzondere vorm van de bruggen en zijn ligging midden in het historische centrum van de stad behoort de Tromostovje tot de populairste toeristische bezienswaardigheden van Ljubljana.

Stolna cerkev Sv. Nikolaja

De Stolna cerkev Sv. Nikolaja soms ook wel de kathedraal van Ljubljana of de kathedraal van Sint-Nicolaas genoemd is het belangrijkste kerkelijk gebouw van de stad. De buitenzijde van de kathedraal is redelijk opvallend met een grote patina koepel en twee torens. de typische gele kleur van de kathedraal zorgt ervoor dat je hem zeker niet kan missen. De binnenzijde van de Stolna cerkev Sv. Nikolaja is al net zo indrukwekkend. Om binnen te komen moet je eerst door twee immense bronzen deuren met daarop de voormalige bisschoppen van Ljubljana en de geschiedenis van de stad. De binnenzijde van de kathedraal is rijkelijk versierd met prachtige fresco’s en bijzondere vergulde houtsnijwerken.
De huidige kathedraal is gebouwd in het begin van de achttiende eeuw op de resten van een kerk uit de dertiende eeuw. De Stolna cerkev Sv. Nikolaja is dagelijks geopend voor het publiek.

Cerkev Sv. Trojice

De Cerkev Sv. Trojice, Heilige Drie-eenheidskerk is de Uršulinska Cerkev of Ursulinenkerk van Ljubljana. De kerk is in het begin van de achttiende eeuw gebouwd in de barokke stijl. De kerk is onderdeel van het nonnenklooster dat zich erachter bevindt. De Cerkev Sv. Trojice heeft één van de meest karakteristieke gevels die je in heel Ljubljana gaat tegenkomen. Je kunt deze gevel niet voorbij lopen zonder er even voor stil te staan en jezelf af te vragen wat er achter deze gevel schuil gaat.
de kerk is normaal gesproken niet geopend voor het publiek. Alleen bij bijzondere gelegenheden opent de Cerkev Sv. Trojice zijn deuren. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is het marmeren hoofdaltaar.

Prešerenplein

Het Prešerenplein is het bekendste en belangrijkste plein van Ljubljana. Het plein is vernoemd naar de dichter France Prešeren. De grootste en bekendste dichter van Slovenië. Hij woonde een groot deel van zijn leven in Ljubljana. Midden op het plein is een standbeeld van de dichter te vinden.
Het Prešerenplein ligt aan de rivier de Ljubljana op de plaats waar de Trmostovje over de rivier ligt. Aan het plein ligt de schitterende Frančiškanska cerkev één van de mooiste en bekendste kerken van de stad.
Het plein wordt met regelmaat gebruikt voor festivals en evenementen. Toen wij de stad bezochten was er een kunstwerk die het klimaat van Ljubljana beïnvloedde op het plein te zien.

Ljubljanica

De Ljubljanica was vroeger één van de belangrijkste rivieren van Slovenië maar sinds de komst van gemotoriseerd vervoer is hier een einde aangekomen. De rivier stroomt dwars door Ljubljana zodat de stad in tweeën wordt verdeeld. Over de rivier liggen enkele prachtige bruggen zoals de Drakenbrug en de Trmostovje. Met name de laatste is een populaire toeristische trekpleister. De Ljubljanica zelf is ook een populaire bezienswaardigheid in de Sloveense hoofdstad. Zo worden er door meerdere bedrijven rondvaarten op de rivier aangeboden.
Na Ljubljana stroomt de rivier verder naar het oosten waar hij uitmondt in de Sava die uiteindelijk weer in de Donau uitkomt

Parkeren in Ljubljana

Ljubljana is waarschijnlijk één van de weinige hoofdsteden in Europa waar je nog tot in het historische centrum kunt rijden met de auto en dan voor slecht een paar euro een hele dag je auto kunt parkeren. Rondom het autovrije centrum van de stad zijn er tal van parkeer garages en terreinen te vinden. Met grote borden staat aangegeven waar er plaats is. Wil je de auto gratis parkeren dan kun je het beste de auto aan de rand van de stad wegzetten en dan de bus nemen naar de binnenstad.

Drakenbrug

De drakenbrug van Ljubljana lokaal ook wel de Zmaski genoemd is één van de bruggen in de historische binnenstad over de Ljubljanica. De drakenbrug is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. De draken op de brug zijn het symbool van de stad. Volgens de legende is Ljubljana gesticht door de Griekse prins Jason tijdens zijn queeste naar het gulden vlies. Tijdens deze queeste zou de prins in de moerassen rondom Ljubljana een draak hebben gedood. Naast de vier draken zijn er nog enkele andere beelden op de brug te vinden.
De brug is in zijn geheel gebouwd van beton dat was vrij uniek in het begin van de twintigste eeuw.

Kongresni trg

Het plein Kongresni trg is aan drie kanten omsloten door gebouwen en aan één zijde door het Zvezda park. Het is één van de grootste pleinen van de stad. Het plein is recentelijk in zijn geheel vernieuwd waardoor het een hele andere uitstraling heeft dan veel van de andere pleinen in Ljubljana. Aan het plein zijn enkele van de bekendste gebouwen van de stad te vinden zoals de Uršulinka Cerkev, het casino van Ljubljana en de universiteit van Ljubljana.
Het Zvezda park is sinds 1984 onderdeel van het plein voor deze tijd was het park de tuin van het aangrenzende klooster.

Srbska cerkev Sv. Cirila in Metoda

De Srbska cerkev Sv. Cirila in Metoda of de Servische kerk van St. Cyrillus en Methodus. Ligt aan de rand van de stad. Het massieve gebouw is ontworpen door de Servische architect Mormir Korunovic in 1936. De kerk heeft vijf grote koepels en een gouden kruis op het dak staan. De binnenzijde van de kerk is versierd met prachtige fresco’s. De kerk is jammer genoeg niet geopend voor het publiek maar er wordt iedere dag om 10:00 uur een mis opgedragen. Het is de enige orthodoxe kerk in Slovenië.

Centrale Markt

De centrale markt van Ljubljana is dagelijks te vinden op de rechteroever van de Ljubljanica. De markt is bedoeld voor de inwoners van de stad maar is ook onder de toeristen die de stad bezoeken erg populair. Een deel van de markt is overdekt met een betonnen dak. In dit deel zijn hoofdzakelijk de kramen met kruiden en gebruiksvoorwerpen te vinden. Op de markt zijn veel kramen met fruit, groenten en Sloveense specialiteiten te vinden.
Als je als toerist de stad bezoekt dan is het leuk om over de markt te lopen. Je komt allerlei artikelen tegen die je op andere plaatsen niet zo gauw zal tegenkomen en omdat je tussen de inwoners van Ljubljana loopt heb je het gevoel dat je onderdeel bent van de stad.

Kunst in Ljubljana

Het is opvallend hoeveel kunst je tegenkomt als je een rondje door Ljubljana loopt. Zo goed als alle pleinen en straten zijn wel versierd met één of meerdere beeldhouwwerken. Sommige staan er duidelijk al een behoorlijke tijd maar andere lijken nieuwer. Ook op de verschillende bruggen zijn er tal van kunstwerken te vinden.