Koper: bijzondere Sloveense kuststad

Koper ligt in het zuidelijke deel van Slovenië aan de Adriatische Zee. De stad is de grootste en belangrijkste havenstad van Slovenië. De “Skyline” van Koper wordt dan ook gedomineerd door de kranen van de haven.
Koper is een oude stad die al lang voor onze jaartelling wordt bewoond. Van de oudste bewoning is niet heel veel bewaard gebleven maar als je door het kleine maar prachtige historische centrum van koper loopt dan waan je jezelf terug in de tijd. Je kunt een bezoek aan Koper het beste beginnen met een bezoekje aan het plaatselijke toeristische informatiecentrum. Hier kunnen ze je alles vertellen over de stad en wat er allemaal te doen is. Je kunt er ook verschillende stadswandelingen krijgen. Deze wandelingen nemen je mee langs de hoogtepunten van de stad. Het echte hoogtepunt van een bezoek aan koper is een bezoek aan de Sint-Nazarethkathedraal en de daarbij behorende wachttoren. Je hebt vanaf de toren een prachtig zicht over de stad, de Adriatische zee en de binnenlanden van Slovenië.Stolnica Marijinega vnebovzetja

De kathedraal van de Maria hemelopneming plaatselijk de Stolnica Marijinega vnebovzetja genoemd is het belangrijkste geloofsgebouw van Koper. De kathedraal is te vinden aan het Titoplein in het centrum van de stad. De kathedraal is gebouwd is gebouwd in de vijftiende eeuw op de resten van een oudere Romaanse kathedraal. De huidige kathedraal heeft Gotische en Venetiaanse invloeden. Aan de kathedraal vast gebouwd staat de klokken- annex wachttoren. Enkele van de mooiste bezienswaardigheden zijn in de kathedraal te vinden. Zo kom je er kunstwerken van Venetiaanse schilders zoals Vittorio en Benedetto Carpaccio tegen. Eén van de kostbaarste bezittingen van de kathedraal is een ivoren kist uit het Byzantijnse tijdperk. De kathedraal is altijd geopend voor het publiek behalve als er een mis aan de gang is.Pretoriaans Paleis

Het Pretoriaans Paleis van Koper is qua architectuur één van de meest opvallende gebouwen in Koper. Het paleis is gebouwd in de vijftiende eeuw in de Venetiaans Gotische stijl. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis, trouwlocatie en het plaatselijk bureau voor toerisme is er gevestigd. Het Pretoriaans Paleis zorgt er samen met de Sint-Nazariuskathedraal en de Loggia die tegenover het paleis staat dat het Titoplein één van de mooiste plaatsen van de stad is.
Het Pretoriaans paleis is in de vijftiende eeuw gebouwd op de plaats waar al eerder een gemeentehuis te vinden was. De trappen aan de buitenzijde waren het eerste onderdeel dat gebouwd werd. Later werden een poort naar de Via Calegaria en de typische gevel gebouwd. Het is gebouw is in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd. Als je goed naar het gebouw kijkt kun je zien welke elementen er later aan toegevoegd of veranderd zijn.

Titoplein

Het Titoplein is het mooiste en belangrijkste plein van Koper. Aan het plein zijn enkele van de mooiste gebouwen van de stad te vinden. De bekendste zijn het Pretoriaans Paleis en de Sint-Nazariuskathedraal. Beide gebouwen zijn in de Venetiaans gotische stijl gebouwd. Ook de loggia die aan het plein te vinden is, is in deze stijl gebouwd. In de loggia is al sinds de negentiende eeuw een koffiehuis te vinden. Dit is één van de leukste plaatsen in koper om een kopje koffie te nuttigen. Het uitzicht wat vanaf het terras van deze loggia heb is uniek. Net als de rest van de historische binnenstad van Koper is het Titoplein autovrij.

Da Ponte Fontein

Op het Prešerenplein staat de Da Ponte Fontein of zoals hij hier genoemd wordt de Da Pontejev vodnjak. Deze fontein is gebouwd in 1666 ter vervanging van een veel oudere fontein die de stad al sinds de veertiende eeuw van water voorzag. Het water uit deze fontein kwam vroeger uit de binnenlanden van Slovenië via houten buizen. Tijdens verschillende opgravingen zijn delen van deze bijzondere houten buizen constructie gevonden.
dapontefontein
De fontein heeft de vorm van een achthoek met daarop een boog met enkele pilaren en vier nogal gemeen kijkende figuren. Om de fontein staan vijftien pilaren met daarop de wapens van de adellijke families van Koper.

Strand van Koper

Het strand van Koper is één van de weinige stranden in Slovenië. Omdat het strand naast de haven van Koper ligt zou je verwachten dat het strand niet al te fris zou zijn. Dit is echter niet waar, het strand van koper heeft zelfs het keurmerk ”De Blauwe Vlag” wat wil zeggen dat het tot de schoonste stranden van Europa behoort. Dit is als je bij het strand staat moeilijk te geloven want de containerschepen komen er vlak langs gevaren. Toch hangt de blauwe vlag er fier te wapperen. Het strand van Koper is niet groot en is onderdeel van een strandclub. Tegen een kleine vergoeding kun je gebruik maken van het strand en de verschillende pontons die in de zee drijven. Op warme zomerse dagen is het strand van Koper helemaal afgeladen met inwoners van de stad aangevuld met enkele toeristen.

Haven van Koper

Koper is in het bezit van de enigste en dus belangrijkste zeehaven van Slovenië. De haven is aangelegd in 1957 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grotere zeehaven van Midden- en Oost-Europa. Jaarlijks wordt er meer dan 15 miljoen ton aan goederen in Koper overgeslagen. Er zijn in de haven verschillende terminals te vinden. Zo is er een grote containerterminal, een terminal voor auto’s en een fruitterminal. De haven van koper staat in verbinding met de Europese binnenlanden doormiddel van verschillende snelwegen en een spoorverbinding.
De haven van Koper wordt tevens gebruikt als cruiseterminal.

Rotunda sv. Janeza Krstnika

De Rotunda sv. Janeza Krstnika is één van de oudste geloofsgebouwen in koper en in heel Slovenië. Deze kleine maar mooie doopkapel is gebouwd in de elfde eeuw na Christus. Deze oude doopkapel is jammer genoeg niet altijd geopend voor het publiek. De Rotunda sv. Janeza Krstnika heeft door de eeuwen heen behoorlijk wat veranderingen ondergaan. Toch heeft de doopkapel ondanks al deze veranderingen voor een groot deel zijn Romaanse karakter weten te behouden. Een van de belangrijkste veranderingen aan de doopkapel is de koepel die in de veertiende eeuw werd toegevoegd.
Na langdurige reparatiewerken werd de Rotunda sv. Janeza Krstnika in 2005 weer geopend.

Toeristische informatie

Ben je in Koper dan doe je er goed aan om eerst een bezoekje te brengen aan het Bureau voor toerisme. Dit is te vinden aan het Titoplein in het Pretoriaans Paleis. Je kunt hier verschillende informatie krijgen over de stad en de verschillende bezienswaardigheden en activiteiten die er in en om Koper te vinden zijn. Je kunt er bijvoorbeeld de Koper-card kopen waarmee je in veel musea en bezienswaardigheden gratis naar binnen kunt. Heb je wat minder tijd dan kun je er ook een stadswandeling meenemen die je langs een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad meeneemt.

De Wachttoren van de kathedraal van de Maria hemelopneming

Het mooiste uitzicht over de stad Koper heb je vanaf de vroegere wachttoren van de Stolnica Marijinega vnebovzetja. In vroeger dagen was deze wachttoren één van de belangrijkste onderdelen van het verdedigingsmechanisme van Koper. Deze functie heeft de klokken- annex wachttoren echter allang verloren. Tegenwoordig wordt de toren alleen nog gebruikt als toeristische bezienswaardigheid. Bij de toeristische informatie van Koper in het Pretoriaans paleis kun je een kaartje kopen om de toren te beklimmen. Via een reeks met steile trappen bereik je uiteindelijk de top van de toren waar je een prachtig uitzicht hebt over Koper, de Adriatische Zee en de omgeving van Koper. Opvallend om te zien is dat het oude centrum slechts op een steenworp afstand van de moderne haven ligt.
wachttoren
De toren is 54 meter hoog en je moet 204 trappen bedwingen voordat je op de top bent aangekomen. Onderweg kom je verschillende oude klokken tegen. De oudste stammen uit de veertiende eeuw.

Palača Carli

Eén van de paleizen in Koper is het Palača Carli. In eerste instantie lijkt het voormalige paleis niet heel veel voor te stellen op het moment dat je er voorbij loopt maar als je een kijkje op het binnenplein neemt dan zal je zien dat Palača Carli toch enkele leuke bezienswaardigheden heeft. Zo is er op de binnenplaats een vijftiende-eeuwse fontein te vinden en zijn er enkele oude fresco’s te zien.
Aan de buitenzijde van het paleis zijn er wat barokke details te vinden. Het paleis is vernoemd naar Gian Rinaldo Carli één van de beroemdste zonen van de stad koper. Carli was een econoom en antiekverzamelaar. Als je het binnenplein van Palača Carli bezoek doe dat dan wel met de nodige respect want er wonen tegenwoordig meerdere gezinnen in het gebouw.

Muda poort

Vroeger was het oude centrum van koper is zijn geheel omsloten door stadsmuren. In deze stadsmuren waren in totaal veertien poorten te vinden. Eén van de weinige overblijfselen van dit vroegere bouwwerk is de Muda poort. Deze poort op het Prešerenplein vormt nog steeds de scheiding tussen het oude centrum van Koper en de nieuwe stad. Zo gauw je onder deze poort doorloopt ben je ineens in een hele andere wereld terecht gekomen. Het historische autovrije centrum met zijn kasseien maakt plaats voor grote drukke wegen van asfalt.
Op de bovenzijde van de poort is het oude wapen van Koper te zien vergezeld door twee Venetiaanse leeuwenkoppen.

Carpaccioplein

Het Carpaccioplein is te vinden aan de rand van het historische centrum van koper naast de voormalige vismarkt. Het plein is vernoemd naar de Venetiaanse schilders Vittorio en Benedetto Carpaccio die aan dit plein gewoond hebben. Hun voormalige huis is nog steeds aan het plein te vinden. Het beroemde gerecht werd later naar deze schilders genoemd omdat de kleuren van de schilderijen van Vittoro Carpaccio, Guiseppe Cipriani, uitvinder van de Carpaccio, inspireerden tot het maken van het gerecht.
Het woonhuis van de familie Carpaccio is gebouwd in de veertiende eeuw in de gotische stijl. Het huis bevind zich nog steeds in een uitstekende staat.

Prešerenplein

Het Prešerenplein in Koper is te vinden aan de rand van de historische binnenstad. Net als het Prešerenplein Ljubljana is dit plein in Koper vernoemd naar de dichter France Prešeren. Op dit plein zijn enkele bekende bezienswaardigheden te vinden zoals de Da Pontejev vodnjak en de Muda Poort. Naast deze bezienswaardigheden zijn er op het plein ook enkele terrassen te vinden waar je in de zomermaanden heerlijk van de Sloveense zon kunt genieten onder het genot van een hapje en een drankje