Český Krumlov: historische stad in Zuid-Bohemen

Český Krumlov is een prachtige stad gelegen aan de kronkelende rivier Vltava in Zuid-Bohemen in Tsjechië. Het ruim dertienduizend inwoners tellende stadje is een belangrijke toeristische bestemming binnen de Tsjechische Republiek. Český Krumlov ligt op ruim twee uur rijden van de hoofdstad Praag en op ruim een half uur rijden van de populaire skiresorts aan het Lipnomeer. Het middeleeuwse plaatsje werd gesticht in de 13e eeuw. De grootste groei heeft Český Krumlov gekend in de periode 1302 tot 1611 toen de plaats tot de Rožmberk-dynastie behoorde.
cesky-krumlov

Tegenwoordig is het een goed geconserveerde stad waar gotische, renaissance en Barokelementen een fraai geheel vormen. Český Krumlov wordt in Tsjechië gezien als de op één na belangrijkste toeristische bestemming na Praag. De gehele binnenstad staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Mocht je Český Krumlov overigens in de wintermaanden gaan bezoeken houd er dan rekening mee dat de meeste musea (inclusief het kasteel) gesloten zijn in het winterseizoen.Krumlovkasteel

Dé attractie van Český Krumlov is het kasteel, waar een drietal families hun stempel op gedrukt hebben tot vlak na de Tweede Wereldoorlog. De eerste familie die de burcht bewoonden was de familie Rosenberg (Rožmberk). Na een korte periode waarin de Habsburgse keizer Rudolf II eigenaar was van het kasteel werd het in 1622 overgedragen aan het vorstenhuis Eggenberg. Na ongeveer een eeuw werd het stokje overgedragen aan de familie Schwarzenberg. De burcht bestaat uit meerder binnenhoven, een fraai vormgeven toren, meerdere gebouwen en een prachtige slottuin. De burchttoren met de pasteltinten, de barokke decoraties en de eigenzinnige uitstraling is een uniek element dat je direct herkent op foto’s. Minstens zo fraai is het Zámecká divadlo, het slottheater dat stamt uit het einde van de zeventiende eeuw waar de uitbundige barokstijl vanaf spat.Winkelen in Český Krumlov

In de straten van Český Krumlov vind je relatief veel winkeltjes. Geen grote etalages en neonreclame zoals in de gemiddelde winkelstraat in andere steden, maar gewone panden die omgetoverd zijn tot winkels. Als de winkels open zijn zie je een deel van de waren uitgestald aan de deuren. Zodra het sluitingstijd is verdwijnt bijna alles weer zodat het straatbeeld van Český Krumlov niet verstoord wordt door handelswaren. De meeste winkels zijn gericht op het verkopen van souvenirs. Sommige winkels bieden het soort meuk aan wat je op veel plekken ziet zoals beschilderde borden, posters, bedrukte t-shirts en meer spullen waar je waarschijnlijk teveel voor betaalt. In Český Krumlov kun je echter ook mooie souvenirs kopen zoals houten marionetten, fraaie schilderijen en het beroemde Boheemse glaswerk en kristal. Ook houten speelgoed vind gretig aftrek in Český Krumlov tegen prijzen die op ongeveer een derde liggen van wat je in Nederland betaalt.

Musea in Český Krumlov

Český Krumlov telt meerdere musea die de moeite van het bezoeken waard zijn. Sommige musea zijn regelrechte tegenvallers en daardoor de naam museum eigenlijk amper waard. In welke categorie de verschillende musea in Český Krumlov laten we aan u over. Het belangrijkste museum is het Streekmuseum, waar een fraaie collectie aan beelden, meubels, schilderijen en andere streekelementen te vinden is. Andere musea zijn het Wax Museum (wassenbeelden; een dependance van het grotere museum in Praag), het Poppenkabinet en het Marionettenmuseum. Voor mensen met een fascinatie voor pijn en foltering is er het Foltermuseum.

Eten en drinken

Český Krumlov telt een groot aantal restaurants. De meeste restaurants bieden een vergelijkbare kaart als wat je verder in de regio aantreft. Varkensvlees, goulash en knoflooksoep ontbreken op vrijwel geen enkele kaart. Natuurlijk behoort het eten vergezeld te gaan met een goed glas Tsjechisch bier. De buitenlandse keuken in Český Krumlov blijft vrijwel beperkt tot Chinees. Wie op zoek is naar de welbekende fastfoodketens die is hier aan het verkeerde adres. Het prijsniveau is zoals in vrijwel heel Tsjechie een stuk lager dan in Nederland. Wel merk je dat de restaurants die op de betere plekjes in de binnenstad liggen soms tientallen procenten duurder zijn dan de restaurants die net buiten het historisch centrum liggen.

Uitzicht op de stad

Er zijn een aantal plekken die een fraai uitzicht bieden op de stad of een stukje van de stad. Vanaf de Mantelbrug heb je al een fraai uitzicht op de stad. Als je echter iets verder doorloopt dan heb je een uitzichtspunt waarbij je zowel de stad als de Mantelbrug zelf kunt zien. Vanaf de brug voor de Mantelbrug kijk je mooi uit over de Vltava rivier, het Krumlovkasteel en de slottoren. Het derde plekje dat aan te raden is vanwege het mooie uitzicht is het tuintje bij het Streekmuseum. Wie de Sint Vituskerk van buiten vast wil leggen die kan het beste eventjes naar de zuidoever van de Vltava gaan. Ter hoogte van Hotel Gold kun je de gotische kerk goed op de gevoelige plaat vastleggen

Kunst op straat

Český Krumlov is een plek waar artistieke elementen verwerkt zitten in de binnenstad. Wie goed oplet die ziet aparte beelden in steegjes, banken die deels uit doornen bestaan en een aantal deuren met een enorme deurklink. Kunstliefhebbers moeten ook zeker een kijkje nemen in het Egon Schiele Art Centre.

Mantelbrug

Als je de auto op parkeerterrein P2 parkeert dan zul je bij binnenkomst van Český Krumlov meteen geconfronteerd worden met een van de belangrijkste bezienswaardigheden: de Mantelbrug (Plášt’ový most) die onderdeel vormt van de gehele burcht die aan de rand van de stad staat. Deze arcadenbrug is onderdeel van de burcht van Český Krumlov.

Sint Vituskerk

Český Krumlov kent één grote kerk: de Sint Vituskerk. De Tsjechische naam voor deze gotische kerk is Kostel Svatého Víta. Deze kerk is gebouw op een plateau in het centrum van de stad, waardoor het deels boven de andere bebouwing uitsteekt. Door de lokatie binnen de stad is er geen plaats voor een kerkplein, wat in veel steden en dorpen wél vrij gebruikelijk is. Ander opvallend feitje is dat de entree van de kerk aan de zijkant zit. De toegang tot de kerk is gratis. Tijdens de mis ben je alleen maar welkom om de dienst zelf te volgen. Fotograferen en filmen is niet toegestaan in de kerk.

Parkeren in Český Krumlov

De binnenstad van Český Krumlov is praktisch autovrij. Je ziet er wel af en toe een auto die een ontheffing heeft. Bezoekers moeten hun auto parkeren op een van de parkeerterreinen buiten de binnenstad. Het gaat om betaald parkeren waarbij je achteraf betaalt voor de tijd die je geparkeerd hebt. Betalen kan met Tsjechische kronen maar ook met euro’s (papiergeld). Houd er rekening mee dat de parkeerterreinen in het hoogseizoen redelijk snel vol kunnen raken.

Toeristen

Dat Český Krumlov een populaire toeristische attractie is, merk je op veel momenten aan het grote aantal toeristen dat je in de binnenstad rond ziet lopen. Vooral vanaf de tweede helft van de ochtend neemt het aantal groepen toeristen dat braaf een gids volgt in rap tempo toe. Wie ongestoord wil fotograferen die kan er beter voor zorgen dat hij of zij deze mensenmassa voor is.

Overnachten in Český Krumlov

Český Krumlov kent redelijk wat pensions en hotels. De meeste hotels vallen in de drie- en viersterrencategorie, de pensions zijn in de regel wat eenvoudiger van opzet. Ook kun je volledige appartementen huren in de binnenstad van Český Krumlov. Goedkoop overnachten doe je in het Traveller’s Hostel waar je op stapelbedden in een van de vijf kamers kunt overnachten. Český Krumlov kent één luxueus hotel: Hotel Rů že. Het fraaie binnenplein herbergt ook een restaurant dat culinair van een hoger niveau is dan de rest in Český Krumlov.

Toegankelijkheid voor gehandicapten

De toegankelijkheid met een rolstoel is dramatisch. De binnenstad bestaat hoofdzakelijk uit kinderkopjes die op sommige plekken schots en scheef liggen. De hoogteverschillen maken het lastig om een rolstoel voort te duwen. Speciale rolstoelliften hebben we niet gesignaleerd in Český Krumlov.

Gesloten

Houd er rekening mee dat bepaalde bezienswaardigheden in de wintermaanden niet te bewonderen zijn. Het seizoen loopt van 1 april tot 1 november. Bezienswaardigheden die in de winter gesloten zijn, zijn onder andere de indrukwekkende theaterzaal van het Krumlovkasteel en het marionettenmuseum.

Trdelnik

Een lokale lekkernij die je op meerdere plekken kunt eten is trdelnik. Dit zijn deegrollen die om een metalen stang gedraaid worden en langzaam afgebakken worden. Aan de buitenkant kun je onder andere een combinatie van kaneel en suiker krijgen. Een andere variant is met Nutella aan de binnenkant (wordt vaak aangeduid als chocolade-variant).