Domažlice : middelpunt van de regio Chodsko

Domažlice is een stad die gelegen is in de regio Pilsen. Domažlice is tevens de hoofdstad van het gelijknamige district Domažlice. In totaal wonen er ongeveer twaalfduizend inwoners in Domažlice, wat betekent dat ongeveer een vijfde deel van de hele regio in dit stadje woont. De geschiedenis van Domažlice voert terug naar de tiende eeuw na Christus. Toen zou hier een douanepost gestaan hebben met een gelijknamige naam. Officieel wordt de naam teruggevonden in archieven van 1231 omdat koning Ottokar II van Bohemen het bevel gegeven had de plaats te fortificeren. Dit om Bohemen te verdedigen tegen mogelijk aanvallen vanuit Beieren. De vestingwerken werden overigens al tussen 1262 en 1265 grotendeels gesloopt. In 1331 viel Domažlice uiteindelijk in Beierse handen.

In de loop der eeuwen is Domažlice in handen geweest van de Duitsers, de Hussieten en de Oostenrijkers. In 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting, werd de bevolking die van Duitse oorsprong was met geweld uit Domažlice verdreven. Hierbij zijn minstens tientalen doden gevallen. Dit blijkt uit de vondst van een massagraf in juli 2005. In dit massagraf nabij Domažlice lagen 54 Duitsers begraven.

Tegenwoordig is Domažlice een aangenaam en mooi stadje dat op zo’n vijftien kilometer van de Tsjechisch-Duitse grens ligt. Centraal ligt het langgerekte marktplein dat absoluut tot de mooiere stadspleinen van het land behoort. Voor toeristen die een rondreis door Tsjechië maken en die in de buurt zijn is Domažlice absoluut aan te bevelen voor een tussenstop van een paar uur.Náměstí Míru

Midden in de stad vind je een langgerekt plein. De naam van dit centrale plein is Náměstí Míru. Ondanks de vele auto’s die aan beide kanten van het plein geparkeerd staan is deze plek grotendeels verantwoordelijk voor het pittoreske karakter dat Domažlice heeft. Dat komt vooral door de fraai gekleurde huizen aan weerskanten met de arcadegevels en gaanderijen. Deze huizen stammen uit de vijftiende en zestiende eeuw. De arcaden werden pas in de loop van de zestiende eeuw toegevoegd aan de panden. De bebouwing aan het plein zijn allemaal officieel erkende monumenten.

Een aantal panden aan Náměstí Míru zijn nog specifiek het melden waard: het opvallende stadhuis, de Maria Geboortekerk en de oude stadspoort waar nog steeds de auto’s langs naar binnen (en buiten) rijden.

namesti-miru1

namesti-miru3Historická Krčma U Meluzíny

Aan Náměstí Míru in Domažlice zit een uniek restaurant. In één van de historische panden aan de zuidzijde van het centrale plein is Historická Krčma U Meluzíny gevestigd. In het Nederlands betekent dit letterlijk historische taverne U Meluzína. De naam Meluzína komt van een mythologisch wezen uit de middeleeuwen dat te vergelijken is met een kruising tussen een zeemeermin en een sirene.

meluziny1

Het restaurant brengt je terug in de middeleeuwse sferen. Dat begint met de aankleding, die in geen enkel opzicht lijkt op hedendaagse trendy restaurants. Het is dat er gloeilampen, een muziekinstallatie en een tapinrichting aanwezig zijn, anders zou je je bijna terug wanen in lang vervlogen tijden. De menukaart van U Meluzíny is zeer beperkt. Op de handgeschreven kaart staan een paar gerechten die misschien al net zo lang bestaan als het pand waar het restaurant in gevestigd is.

meluziny2

Als je hier gaat eten dan wordt je bediend door de eigenaar die uiteraard middeleeuwse kledij aan heeft. Een must-do is om hier een glas pils te bestellen. De halve liter pul wordt met een klap op tafel gezet met daarbij een aantal woorden in het Tsjechisch waarvan het maar goed is dat je ze niet begrijpt. Des te meer bier je drinkt (en des te vaker het bier op tafel gekwakt wordt), des te hilarischer wordt deze act. O ja, niet onbelangrijk is dat het eten prima smaakt!

Regionaal Chodsko Museum

Chodsko is een etnografische regio rondom de West-Boheemse stad Domažlice. In het centrum van Domažlice is een museum gewijd aan de historie en tradities van deze regio. Dit museum is gevestigd in de middeleeuwse burcht van de stad: Chodský hrad. Dit kasteel werd tegelijkertijd met de stad zelf gebouwd in de dertiende eeuw. Het was onderdeel van de vestigingswerken. Het museum laat alles zien over de historie van de stad. Ook kun je verschillende archeologische vondsten uit de regio, de traditionele klederdracht en verschillende kunstwerken uit de regio bewonderen. Vanuit het museum kun je ook de toren beklimmen. Eenmaal boven heb je een fraai uitzicht over Domažlice.

Toren van Domažlice

Een gezichtsbepalende bezienswaardigheid in Domažlice is de toren van de Maria Geboortekerk. Oorspronkelijk is de toren een wachttoren geweest die ooit helemaal los heeft gestaan. De toren heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de bescherming van de stad. Niet alleen om te zien of er vijandige legers in aankomst waren, maar ook om branden in de stad tijdig te bespeuren. Inmiddels is de toren onderdeel van de Maria Geboortekerk. De ronde toren heeft een hoogte van 56 meter. De top van de toren staat maar liefst 60 centimeter uit het lood. Hiermee bedraagt de hellingshoek iets meer dan 1 procent. Ter vergelijking: de Toren van Pisa heeft een hellingshoek van maar liefst 10%. Hoewel de lokale bewoners het graag hebben over ‘hun toren van Pisa’, is er sprake van een wezenlijk verschil in hoe scheef beide torens staan. Met het blote oog is amper te zien dat de Toren van Domažlice scheef staat.

Alles over Domažlice


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Domažlice vind je in een handig overzicht met alle Domažlice hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Domažlice