Pilsen: oorsprong van het pils

Voor bierliefhebbers is de Tsjechische stad Pilsen (Plzeň) waarschijnlijk geen onbekende naam. Deze hoofdstad van de gelijknamige regio is immers de plek waar het pils haar oorsprong kent. Pilsener wordt sinds 1842 in de stad gebrouwen, hoewel de stad al een bierhistorie kent die terug te voeren is naar de dertiende eeuw. Pilsen is echter meer dan alleen maar een bierstad. Net als zoveel Tsjechische steden heeft ook Pilsen voldoende te bieden op het gebied van bezienswaardigheden, cultuur en evenementen. In 2015 is Pilsen zelfs culturele hoofdstad, samen met de Belgische stad Mons (Bergen). Wie van plan is Pilsen te bezoeken die mag daar zeker een hele dag voor uittrekken. Redelijk wat Nederlandse toeristen combineren een vakantie in Praag, het Reuzengebergte of elders in Tsjechië met een stedentrip naar Pilsen.Pilsner Urquell brouwerij

Dé bezienswaardigheid van de stad Pilsen is een fabriek. Een brouwerij wel te verstaan. Plzeňský Prazdroj (de Pilsner Urquell Brouwerij) staat net buiten het centrum van Pilsen. Deze brouwerij vormt de bakermat van de biersoort pils (of pilsener). Dit ondergistend bier is goudgeel, relatief licht en is redelijk eenvoudig in een constante kwaliteit te brouwen. Het pils is in opdracht ontwikkeld. De Duitse brouwmeester Josef Groll is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de biersoort die nu door miljoenen mensen wereldwijd gedronken wordt.

De Pilsner Urquell brouwerij is vrijwel dagelijks te bezoeken. Tijdens en rondom feestdagen is de brouwerij meestal gesloten voor bezoekers. Bezoeken kan alleen door middel van een rondleiding, waarbij een gids in het Tsjechisch, Engels, Duits of Russische je van alles vertelt over de brouwerij en de geschiedenis van het pils. Tegen het einde van de rondleiding kun je onder in de kelders een glas ongefilterd pils drinken. Een kans die je zeker niet voorbij moet laten gaan.

pilsen-brouwerijpilsnerurquell2Pestzuil van Pilsen

Zoals in zoveel Tsjechische steden staat er ook in Pilsen een pestzuil. Een pestzuil is bedoeld om de vele slachtoffers te herdenken die in de eeuwen daarvoor door de pest gevallen zijn. Vanaf de veertiende tot de zeventiende eeuw heeft de pest veel slachtoffers gemaakt in Tsjechië en elders in Europa. De pestzuil van Pilsen is in het jaar 1681 weggezet. Hij is te bewonderen op het Plein van de Republiek in het centrum van de stad. De top van de pestzuil bestaat uit een beeld van de Heilige Maria. Dit glimmende beeld is een kopie van het exemplaar dat te zien is op het altaar van de St. Bartolomeuskathedraal.

Grote Synagoge van Pilsen

In Pilsen heeft altijd een redelijk grote joodse gemeenschap geleefd. Die hebben ervoor gezorgd dat eind negentiende eeuw de op één na grootste synagoge van Europa (en de op twee na grootste synagoge ter wereld) in Pilsen weggezet is. De grootste synagoge staat in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 2000 joden in Pilsen. Omdat de capaciteit van de Grote Synagoge ruim tweeduizend bezoekers is, konden altijd alle joden uit de stad bij een gebedsdienst aanwezig zijn.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de joodse gemeenschap in Pilsen flink uitgedund. Tijdens de oorlog was de synagoge gesloten. Pas nadat de nazi’s uit Pilsen verdreven waren, werden de diensten weer hervat. Dit duurde tot 1973, omdat de synagoge tijdens het communistische tijdperk in verval is geraakt. De synagoge is vervolgens ruim twintig jaar gesloten geweest. Na een drie jaar durende renovatie is de synagoge op 11 februari 1998 weer heropend. Slechts een klein deel van de synagoge wordt nog gebruikt voor diensten. Dit gebeurt in de wintergebedsruimte. Dat komt omdat er maar weinig capaciteit nodig is tegenwoordig, want de joods gemeenschap in Pilsen bestaat tegenwoordig uit minder dan honderd mensen.

Škoda

Het merk Škoda vind haar oorsprong in Pilsen. Niet als automerk, maar als machinefabriek. Škoda is al sinds 1859 in Pilsen gevestigd. Het bedrijf draagt een duidelijk steentje bij aan de werkgelegenheid in Pilsen en aan de lokale economie. In Pilsen worden onder andere trams en trolleybussen van Škoda gemaakt. Deze vervoermiddelen zie je uiteraard ook in het straatbeeld van Pilsen terug. De Škoda-fabriek in Pilsen is niet geopend voor bezoekers. Wel is er een bescheiden Škoda-museum.

Brouwerij Museum

In het centrum van Pilsen staat het Brouwerij Museum. Dit Pivovarské Muzeum is dus niet gevestigd in de Pilsner Urquell brouwerij, maar in een pand in de stad waar vroeger mout gedroogd en verwerkt werd voor de bierproductie. Je leert in dit museum alles over het brouwen van pils en de geschiedenis van het bierbrouwen in Pilsen. Leuk om te zien is de uitgebreide collectie van bierflessen en het laboratorium. Bij de hedendaagse bereiding van bier neemt het laboratorium een belangrijke positie in.

Wielklem

Pas goed op waar je parkeert in Pilsen. In het centrum mag je niet zomaar overal parkeren. Parkeer je op een plek waar dat niet mag, dan wordt je net als in veel andere steden getrakteerd op een wielklem. Als je een dagtrip naar Pilsen maakt en niet weet hoelang je exact gaat parkeren, dan kun je het beste gebruik maken van de grote parkeergarage die aan de rand van het centrum van Pilsen staat.

Alles over Pilsen


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Pilsen vind je in een handig overzicht met alle Pilsen hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Pilsen