Belek: golf- en strandbestemming aan de Turkse kust

Belek is één van de populaire badplaatsen aan de Turkse zuidkust. Belek ligt tussen Antalya en Side in. De plaats heeft een variabel aantal inwoners. Dat komt omdat een redelijk deel van de woningen vooral als tweede woning fungeert. Hierdoor wonen er in de zomermaanden veel meer inwoners Belek dan in de winter. Naar schatting wonen er in het zomerseizoen ruim tienduizend mensen in Belek. Het aantal toeristen dat er in de zomer verblijft is hier een veelvoud van. Belek is vooral een bestemming waar de mensen met een wat rijker gevulde portemonnaie op af komen. Dat laat zich zien in de veelal duurdere hotels die hier aan de stranden staan. Deze hotels staan overigens in een grotendeels fraai beboste zone, waardoor je niet zoals elders een muur van beton ziet als je op het strand van Belek loopt. Belek is vooral ook een golfbestemming. Door de aanleg van meerdere golfbanen en dankzij het goede klimaat is Belek een geduchte concurrent voor de Algarve geworden.

Wie hoopt op een levendige stad waar van alles te beleven en te zien is die moeten we teleurstellen. Belek bestaat eigenlijk uit een moskee, een groot aantal winkels in het centrum en en lange rij met hotels langs de kust. Rondom het centrum staan nog wat appartementencomplexen die als woning bedoeld zijn. In Belek draait het eigenlijk alleen maar om het strandleven en voor wie dat wil om het golven of het shoppen. Ben je op zoek naar authenticiteit dan kun je die beter zoeken in de nabijgelegen stad Serik. Deze stad is inmiddels uitgegroeid tot meer dan honderdduizend inwoners. Deze inwoners zijn veel conservatiever en terughoudender dan de mensen die aan de kust leven. Dat komt mede omdat de bevolking van Serik van oorsprong vaak nomaden waren die zich in de loop der tijd op een vaste plek gesetteld hebben.Golfbestemming Belek

Belek is dé golfbestemming van Turkije. Rondom Belek liggen inmiddels meer dan tien golfbanen die allemaal tenminste achttien holes hebben. Tot de beste golfclubs van Belek horen onder andere de Antalya Golf Club, The Mintgomorie Maxx Royal en de Cornelia Golf Club. Veel golfbanen liggen direct bij luxe vijfsterrenhotels. Er worden vanuit Nederland zelfs complete golfreizen naar Belek georganiseerd. De greenfee bedraagt in Belek gemiddeld zo’n 110 tot 130 euro per dag.Strand van Belek

Strandliefhebbers hebben geluk in Belek. Het kilometers lange zandstrand van Belek behoort tot de mooiste stranden van Turkije. Het strand bestaat uit fijn geel zand en het strand loopt op veel plekken (maar niet overal) vrij geleidelijk over in de zee. Sommige hotels hebben ervoor gekozen om een deel van het strand te voorzien van witter zand. Hiermee wordt qua kleur de Caribische stranden benaderd. Grote delen van het strand zijn in gebruik genomen door de hotels die aan de stranden liggen. Er is daarom amper sprake van een openbaar strand. Voor wie de drukte van de stranden van Lara en Side gewend is zal het strand van Belek een verademing zijn. Want hoewel er in absolute aantallen aardig wat mensen in Belek verblijven, doet het strand hier niet zo druk aan als een aantal andere populaire badplaatsen in dit deel van Turkije.

Vijfsterrenhotels

Belek telt inmiddels meer dan vijftig vijfsterrenhotels, waarvan een redelijk groot deel direct aan het strand staat. Deze stukken strand zijn daarmee privé stranden van de hotels geworden. De hotels liggen aan een lange strook die zich inmiddels tot meer dan tien kilometer van het centrum van Belek uitstrekt. Wie een avondje of middagje wil gaan shoppen in Belek die zal daardoor al snel aangewezen zijn op een taxi.

Tussen de hotels zitten bekende Turkse ketens zoals Titanic, Crystal en Rixos. Ook internationale ketens zijn vertegenwoordigd in Belek zoals Kempinski. Veel van de hotels in Belek worden op basis van all inclusive vakanties geboekt.

Restanten uit de oudheid

Als je in het centrum van Belek aankomt dan vraag je je af of je iets gemist hebt in de reisgidsen. Belek is toch geen antieke stad? Belek heeft toch geen serieuze restanten uit de periodes dat de Grieken of de Romeinen hier heersten? In ieder geval niet in het hedendaagse centrumvan Belek. Toch lijkt het in eerste instantie wel zo. In het centrumvan Belek zijn er allemaal nieuwe ‘overblijfselen uit oude tijden’ aangebracht. Het doel is waarschijnlijk geweest om meer sfeer in de verder supercommerciële kern van Belek aan te brengen.

Huwelijksreisbestemming

Als je een huwelijksreis naar Turkije overweegt en die door wil brengen aan het strand, dan is Belek misschien wel de meest geschikte optie in de provincie Antalya. Een aantal hotels in Belek heeft zeker meer klasse dan veel all-inclusive hotels die je elders aan de Turkse kust ziet. Belek is meer relaxed, minder druk. Een extra dimensie die sommige hotels hebben is een steiger die de zee inloopt en waarop een bar, zitjes en soms zelfs complete cabana’s staan. Vanaf deze plekken heb je een prachtig uitzicht over zee. Het mooiste is het tegen zonsondergang, als de zon zich langzaam boven de zee en het daarachter gelegen Taurusgebergte laat zakken.

Aspendos

Een populaire excursie vanuit Belek is de antieke stad Aspendos. Het oude Aspendos ligt direct aan de oostkant van het nieuwe dorp Aspendos dat hier pas vorige eeuw ontstaan is. De overblijfselen van het aquaduct van Aspendos lopen langs de noordzijde van het dorp. Dit deel kun je daardoor gratis bewonderen. Houd er wel rekening mee dat de vele straatverkopers die aan het grootste stuk van het aquaduct staan die hun best doen om jou toch geld uit te laten geven.

Om de rest van het oude Aspendos te bezoeken moet je entree betalen. De ingang zit bij de oostelijke entree, waar een grote parkeerplaats is en het oude Romeinse theater staat. Met dit theater is meteen het hoogtepunt van het terrein genoemd. Trek voor een bezoek aan Aspendos gerust een uurtje of twee tot drie uit. De reistijd vanuit Belek bedraagt ongeveer 15 tot 25 minuten.

Outletmall

Het centrum van Belek lijkt wel op een grote outletmall. Het grote verschil is dat veel outletmalls nog smaakvoller zijn dan het centrum van Belek en dat daar echte merkartikelen verkocht worden. In het hart van Belek is het winkel aan winkel met Gucci, Louis Vuitton, Paul Shark en andere zogenaamde merken. De concurrentie is zo groot dat de spullen tegen dumpprijzen aangeboden worden. Je kunt eigenlijk geen uur door Belek rondlopen zonder niet tenminste een keer of twintig tot dertig aangesproken te zijn door de verkopers die quasi verveeld voor hun toko’s zitten te wachten op klanten. “Hello my friend” en “Where you from” zijn veel gebruikte openingszinnen, als je al niet op zijn Duits aangesproken wordt. Tussen de winkels zitten ook enkele winkels waar andere producten te vinden zijn zoals lederwaren, bont, zilver en Turkse lekkernijen zoals Turks Fruit en lekkere kruidenmixen. Als je niet op zoek bent naar dit soort spullen of namaakmerkkleding dan kunnen we eigenlijk alleen maar aanraden om vooral weg te blijven uit het Belek City Centre.

Vaste taxiprijzen

Bij de ingangen van het stadscentrum van Belek vind je de taxistandplaatsen. De kans dat je hier geen taxi’s aantreft is vrij klein, hoewel het tijdens het hoogseizoen op sommige tijden drukker kan zijn waardoor je soms even met wachten. Je hoeft hier niet bang te zijn dat de taxichauffeurs je op de een of andere manier oplichten. Er worden vaste prijzen gehanteerd per rit. Op de borden bij de taxistandplaatsen staat de prijs in euro’s en Amerikaanse dollars vermeld voor ritten naar de verschillende hotels in Belek. Naar het schijnt zouden de taxi’s die bij de hotels zelf staan te wachten serieus duur zijn. Wil je vanuit je hotel per taxi erop uit trekken dan kunnen de kosten aardig oplopen.

Kadriye

Een redelijk deel van de toeristen die in Belek verblijft die gaat in het dorp Kadriye shoppen. Niet raar, want eigenlijk is er behalve het uiterlijk geen verschil tussen Belen en Kadriye. Misschien dat Kadriye door de fel gekleurde panden in het centrum sfeervoller is dan het strakkere Belek. Voor een deel van de toeristen ligt Kadriye ook dichterbij dan Belek. Eventjes gaan shoppen in Kadriye is daarom al voordeliger omdat je aanzienlijk op de taxikosten kunt besparen. Officieel zou overigens in Kadriye, en niet Belek zoals je soms leest, de eerste golfbaan in Turkije ooit geopend zijn.

Luxe stad?

Op internet en in reisgidsen wordt Belek als een luxe stad aangeduid. Als je kijkt naar het gemiddelde prijsniveau van de hotels dan zouden ze daar misschien wel gelijk in hebben. Als de aanwezigheid van golfbanen als criterium geldt dan kan kunnen we ons daar nog wel enigszins iets bij voorstellen. Maar ik las ook ergens de zin “Je zal niet veel goedkope winkeltjes tegenkomen, dus is het verstandig om voldoende geld mee te nemen voor je de stad in gaat.” staan. Wat een onzin! Ook in Belek koop je 100 milliliter namaakparfum voor tien euro of zeven boxers van Tommy Hilfiger voor een zelfde bedrag. Ook scoor je voor minder dan tien euro al een T-shirt van ‘Chanel’. Echte luxe vakantiestemmingen zijn degene die je amper door de gemiddelde touroperators uit Nederland aangeboden ziet worden, omdat ze echt duur zijn. Belek is niet zo’n bestemming.