
De Rode Toren (Kizil Kule) is één van de bekendste bezienswaardigheden van Alanya. De toren wordt gezien als hét symbool van de stad. Het bouwwerk staat bij de huidige haven van Alanya, maar vormde vroeger het begin van de oude middeleeuwse haven. De Rode Toren stamt uit de dertiende eeuw na Christus. Opdrachtgever om de toren te laten bouwen was sultan Ala ad-Din Kay Qubadh I. In 1226 was de bouw van de toren klaar. Als toerist kun je de toren tegen betaling bezoeken. Op de begane grond is een bescheiden tentoonstelling te zien van het vroegere Alanya, de haven en de Rode Toren. Via een niet al te handige trap kun je ook naar boven. Het uitzicht vanaf de 33 meter hoge toren over het zuidelijke deel van Alanya is fantastisch.
Alanya telt twee grote stranden. Aan de westkant van de stad ligt het drukbezochte Cleopatra Beach. Dit strand bestaat vooral uit zand en wat fijne kiezels en wordt beschouwd als het mooiste strand van Alanya. Het strand wordt goed schoongehouden en is voorzien van allerlei faciliteiten die het strandleven een stuk eenvoudiger maken zoals douches, toiletten en strandtenten.
Aan de oostkant van Alanya ligt Keykubat Beach. Ook hier is sprake van een strand dat hoofdzakelijk uit zand bestaat, maar waar (fijne) kiezels ook voorkomen. Dit strand is net als het Cleopatra Strand voorzien van alle nodige faciliteiten. Keykubat Beach strekt zich uit vanaf het haven van Alanya tot aan Oba Beach.

Het centrum van Alanya lijkt wel op een grote bazaar. Voor wie van winkelen (en namaak van merkproducten) houdt is dit geweldig. Voor wie een authentiek en sfeervol centrum zoekt doen alle winkels met nepwaar wel afbreuk aan het plaatje dat je voor ogen hebt. Wij vinden het in ieder geval jammer dat je van het echte Alanya maar weinig ziet als je door het centrum loopt. Zelfs de paar authentieke panden die in het hart van Alanya te zien zijn vallen amper op door de metershoge uitstallingen van nepkleding. Soms zie je nog wel eens een winkel met normale producten, maar die worden wel steeds zeldzamer. Iedere winkeleigenaar die ziet dat de buurman succesvol nepspullen verkoopt die denkt ‘dat kan ik ook’ en die begint vervolgens een zelfde soort handeltje. Het gevolg is dat het straatbeeld volledig gedomineerd wordt door grote logo’s van Hugo Boss, Armani, Adidas en andere merken.

Aan de oostelijke kant van de grote heuvel van Alanya, op enkele honderden meters van de Rode Toren, kun je een oude scheepswerf bezoeken. Deze uit vijf gelijke ruimtes bestaande scheepswerf stamt uit de dertiende eeuw. Hij is toen aangelegd in opdracht van de sultan. De scheepswerf van Alanya is opvallend goed intact. Binnen de ruimtes worden er verschillende objecten tentoongesteld die direct met de scheepswerf en de scheepvaart in die tijd te maken hebben. Zo kun je een uitgebreide collectie aan oude ankers bewonderen, kun je zien met wat voor gereedschappen er aan de schepen gewerkt werd en zie je een replica van een boot die gebouwd wordt. Om de scheepswerf te bezoeken moet je entreegeld betalen. Als je tegelijkertijd een kaartje koopt voor de Rode Toren dan kun je door middel van een combiticket korting krijgen.

Vanuit Amsterdam worden er commerciële vluchten uitgevoerd naar Alanya (en het verderop gelegen Antalya) vanaf eind april tot eind oktober. Dit is dus het seizoen waarin je zonder een overstap richting Alanya kunt reizen. Wie de klimaatcijfers voor Alanya bekijkt die zal zien dat de gemiddelde maximumtemperatuur in juli en augustus rond de dertig graden ligt. Voor strandliefhebbers die niet vies zijn van een tropisch dagje zijn dit aangename waardes. Houd er wel rekening mee dat het vooral in deze twee maanden ook aanzienlijk warmer kan worden in Alanya. De thermometers kunnen hartje zomer oplopen richting de veertig graden Celsius of soms nog iets daarboven. Behalve afkoelen in het zwembad of de zee wil je dan verder weinig meer doen in Alanya. De aangenaamste maand is september. Tegen het einde van de maand neemt de kans op een regen- of onweersbui wel toe, maar de ergste hitte is dan meestal wel voorbij. Het mooie is dat de zeewatertemperatuur in Alanya dan nog steeds rond de 27 graden ligt.

Vanuit de haven van Alanya kun je verschillende boottochten maken. De schepen waarmee deze uitgevoerd worden variëren van vrij kleine boten waar zo’n 20-25 passagiers op mee kunnen tot aan complete piratenschepen. Deze laatste categorie is de meest populaire om met mee te varen vanuit Alanya. Deze boottochten zijn vaak inclusief drank (frisdrank en water), lunch en indien nodig kun je deze ook met transfer boeken. De boten varen vrijwel altijd redelijk dicht in de buurt van Alanya. Zo kun je de grotten van Alanya bewonderen (waaronder de Piratengrot), een duik nemen in het heerlijke zeewater en vaak wordt er ook nog een strand aangedaan.
In het zomerseizoen vaart er ook enkele keren per week een speciale discoboot. Tijdens een tocht van zo’n vier tot vijf uur kun je uit je dak gaan op heerlijke muziek. Drank is inbegrepen (fris, bier, lokale sterke drank). Deze boottochten zijn vaak goedkoper dan uitgaan in de clubs in het centrum van Alanya.
