Alanya: toeristische stad aan de Turkse Rivièra

Alanya is een toeristische stad aan de Turkse Rivièra die ruim honderdduizend inwoners telt. Dankzij de heuvel die de kustlijn van de stad in tweeën opsplitst heeft Alanya een zeer herkenbaar uiterlijk. Op deze rots staat een middeleeuwse burcht. Deze vesting die ooit in de dertiende eeuw na Christus gebouwd is, is nog redelijk goed intact. Tussen de historische delen van Alanya die je hier aantreft zie je ook een redelijk aantal hedendaagse woningen. De burcht zelf is een populaire bezienswaardigheid die tegen betaling te bezoeken is. Dankzij de opening van de nieuwe luchthaven van Alanya in 2010 is het toerisme naar Alanya alleen maar toegenomen. Het Nederlandse Transavia was overigens de eerste buitenlandse luchtvaartmaatschappij die op Gazipaşa Airport begon te vliegen. Dat was in het zomerseizoen van 2011. Door de mogelijkheid om naar Alanya te vliegen is de transfertijd naar de stad verkort van zo’n twee uur (vanaf het vliegveld van Antalya) naar ongeveer een half uur (vanaf het vliegveld van Alanya). Dat onder andere Transavia rechtstreeks naar Alanya vliegt is te merken aan de hoeveelheid Nederlandse vakantiegangers die je in Alanya aantreft. De stad behoort tot de absolute topbestemmingen aan de Turkse zuidkust.

Kenmerkend voor Alanya zijn de Rode Toren en de vele piratenschepen die in de haven van Alanya liggen. Dat de rondvaartboten er hier uitzien als een piratenschip heeft te maken met de historie van Alanya. De stad heeft vroeger veel te maken gehad met piraten. Langs de kust rondom de heuvel ligt de Piratengrot. Deze werd vroeger gebruikt als schuilplaats voor piraten. Tegenwoordig is het een populaire bezienswaardigheid van Alanya, net als de lastiger bereikbare Liefdesgrot.Rode Toren

De Rode Toren (Kizil Kule) is één van de bekendste bezienswaardigheden van Alanya. De toren wordt gezien als hét symbool van de stad. Het bouwwerk staat bij de huidige haven van Alanya, maar vormde vroeger het begin van de oude middeleeuwse haven. De Rode Toren stamt uit de dertiende eeuw na Christus. Opdrachtgever om de toren te laten bouwen was sultan Ala ad-Din Kay Qubadh I. In 1226 was de bouw van de toren klaar. Als toerist kun je de toren tegen betaling bezoeken. Op de begane grond is een bescheiden tentoonstelling te zien van het vroegere Alanya, de haven en de Rode Toren. Via een niet al te handige trap kun je ook naar boven. Het uitzicht vanaf de 33 meter hoge toren over het zuidelijke deel van Alanya is fantastisch.Stranden

Alanya telt twee grote stranden. Aan de westkant van de stad ligt het drukbezochte Cleopatra Beach. Dit strand bestaat vooral uit zand en wat fijne kiezels en wordt beschouwd als het mooiste strand van Alanya. Het strand wordt goed schoongehouden en is voorzien van allerlei faciliteiten die het strandleven een stuk eenvoudiger maken zoals douches, toiletten en strandtenten.

Aan de oostkant van Alanya ligt Keykubat Beach. Ook hier is sprake van een strand dat hoofdzakelijk uit zand bestaat, maar waar (fijne) kiezels ook voorkomen. Dit strand is net als het Cleopatra Strand voorzien van alle nodige faciliteiten. Keykubat Beach strekt zich uit vanaf het haven van Alanya tot aan Oba Beach.

Een grote bazaar

Het centrum van Alanya lijkt wel op een grote bazaar. Voor wie van winkelen (en namaak van merkproducten) houdt is dit geweldig. Voor wie een authentiek en sfeervol centrum zoekt doen alle winkels met nepwaar wel afbreuk aan het plaatje dat je voor ogen hebt. Wij vinden het in ieder geval jammer dat je van het echte Alanya maar weinig ziet als je door het centrum loopt. Zelfs de paar authentieke panden die in het hart van Alanya te zien zijn vallen amper op door de metershoge uitstallingen van nepkleding. Soms zie je nog wel eens een winkel met normale producten, maar die worden wel steeds zeldzamer. Iedere winkeleigenaar die ziet dat de buurman succesvol nepspullen verkoopt die denkt ‘dat kan ik ook’ en die begint vervolgens een zelfde soort handeltje. Het gevolg is dat het straatbeeld volledig gedomineerd wordt door grote logo’s van Hugo Boss, Armani, Adidas en andere merken.

De oude scheepswerf

Aan de oostelijke kant van de grote heuvel van Alanya, op enkele honderden meters van de Rode Toren, kun je een oude scheepswerf bezoeken. Deze uit vijf gelijke ruimtes bestaande scheepswerf stamt uit de dertiende eeuw. Hij is toen aangelegd in opdracht van de sultan. De scheepswerf van Alanya is opvallend goed intact. Binnen de ruimtes worden er verschillende objecten tentoongesteld die direct met de scheepswerf en de scheepvaart in die tijd te maken hebben. Zo kun je een uitgebreide collectie aan oude ankers bewonderen, kun je zien met wat voor gereedschappen er aan de schepen gewerkt werd en zie je een replica van een boot die gebouwd wordt. Om de scheepswerf te bezoeken moet je entreegeld betalen. Als je tegelijkertijd een kaartje koopt voor de Rode Toren dan kun je door middel van een combiticket korting krijgen.

Beste reisperiode voor Alanya

Vanuit Amsterdam worden er commerciële vluchten uitgevoerd naar Alanya (en het verderop gelegen Antalya) vanaf eind april tot eind oktober. Dit is dus het seizoen waarin je zonder een overstap richting Alanya kunt reizen. Wie de klimaatcijfers voor Alanya bekijkt die zal zien dat de gemiddelde maximumtemperatuur in juli en augustus rond de dertig graden ligt. Voor strandliefhebbers die niet vies zijn van een tropisch dagje zijn dit aangename waardes. Houd er wel rekening mee dat het vooral in deze twee maanden ook aanzienlijk warmer kan worden in Alanya. De thermometers kunnen hartje zomer oplopen richting de veertig graden Celsius of soms nog iets daarboven. Behalve afkoelen in het zwembad of de zee wil je dan verder weinig meer doen in Alanya. De aangenaamste maand is september. Tegen het einde van de maand neemt de kans op een regen- of onweersbui wel toe, maar de ergste hitte is dan meestal wel voorbij. Het mooie is dat de zeewatertemperatuur in Alanya dan nog steeds rond de 27 graden ligt.

Boottocht

Vanuit de haven van Alanya kun je verschillende boottochten maken. De schepen waarmee deze uitgevoerd worden variëren van vrij kleine boten waar zo’n 20-25 passagiers op mee kunnen tot aan complete piratenschepen. Deze laatste categorie is de meest populaire om met mee te varen vanuit Alanya. Deze boottochten zijn vaak inclusief drank (frisdrank en water), lunch en indien nodig kun je deze ook met transfer boeken. De boten varen vrijwel altijd redelijk dicht in de buurt van Alanya. Zo kun je de grotten van Alanya bewonderen (waaronder de Piratengrot), een duik nemen in het heerlijke zeewater en vaak wordt er ook nog een strand aangedaan.

In het zomerseizoen vaart er ook enkele keren per week een speciale discoboot. Tijdens een tocht van zo’n vier tot vijf uur kun je uit je dak gaan op heerlijke muziek. Drank is inbegrepen (fris, bier, lokale sterke drank). Deze boottochten zijn vaak goedkoper dan uitgaan in de clubs in het centrum van Alanya.

Alanya Museum

Het stadsmuseum van Alanya is feitelijk een archeologisch museum. Daarnaast is er een beperkte collectie aan etnografische objecten zoals Turks-islamitische artefacten. Het museum staat aan de voet van de heuvel waarop de Burcht van Alanya zich bevindt. Veel vondsten uit deze burcht zijn nu tentoongesteld in het museum. De rest van de collectie omvat vondsten en overblijfselen uit de directe omgeving van Alanya. Voor liefhebbers van oude munten is het museum zeer interessant, want er is een redelijk grote collectie aan oude munten te bewonderen.

Trek voor een bezoek aan het museum zo’n drie kwartier tot een uur uit. Op maandag is het museum gesloten en tussen de middag is er een pauze van anderhalf uur waarin het Alanya Museum ook dicht is.

Huizen van Alanya

Verspreid door het centrum van Alanya kun je nog wat traditionele woningen bewonderen. Deze oude huizen van Alanya zijn meestal in topconditie. De meeste hebben een publieke functie gekregen. Zo zijn er in enkele van deze huizen restaurants gevestigd. De bouwstijl is duidelijk herkenbaar. Er is sprake van een stenen onderbouw en een vakwerk bovenbouw. Vaak is er ook nog sprake van houten balkons aan het huis.

Hotel Kaptan

Als je in Alanya wilt overnachten en lekker centraal in het centrum wilt zitten, dan is viersterrenhotel Kaptan zeker een goede optie. Het hotel ligt met uitzicht op de haven aan de zuidelijke rand van het schiereiland waar het kasteel van Alanya op ligt. In vijf minuten wandelen sta je midden in het uitgaansleven van Alanya of voor de entree van de Rode toren. De prijs/kwaliteitverhouding van dit hotel is in de regel uitstekend. De prijs is natuurlijk wel afhankelijk van het seizoen en de bezettingsgraad. Op de kamer vind je alles wat je nodig hebt zoals airconditioning, een kluis en een minibar.

Bistro Floyd

Al sinds 1990 hebben Nederlandse toeristen hun eigen thuishonk in Alanya. Nederlander van Turkse afkomst Fuat Kilic (“Floyd”) kwam tijdens een vakantie in Alanya op het idee om hier een Hollands eetcafé te openen. Dat heeft hij gedaan en het resultaat is dat Nederlanders nu al meer dan een kwart eeuw voor een kroket, een bamischotel of een bak koffie met Hollandse appeltaart terecht kunnen bij Bistro Floyd. Sinds 2012 in de bistro te vinden aan Damlatas Caddesi 19. Dit is in het hart van Alanya. Voor wie hier regelmatig komt is er een spaarkaart waarmee je voor een gratis driegangenmenu kunt sparen. Deze spaarkaart is overdraagbaar en meerdere jaren geldig. Je kunt dus meerdere vakanties gebruiken om het gratis diner bij elkaar te sparen.

Voor wie geen zin heeft in de Nederlandse keuken staan er bij Floyd ook gewoon Turkse gerechten op de menukaart.

Microbrouwerij Red Tower

Aan Carsi Mah Iskele Cadessi 80 in Alanya vind je de Red Tower Brewery. In deze bar/restaurant/microbrouwerij kun je genieten van vers gebrouwen bier en van een uitgebreide kaart met internationale en Turkse gerechten. In totaal kennen ze vier verschillende soorten bier: Pilsner, Helles, Martzen en Weizen. Er staan er echter maar twee tegelijkertijd op de kaart. Het meest bestelde bier is de Martzen. Dit is een donker lichtzoet biertype dat oorspronkelijk uit Beieren afkomstig is. De naam is een directe verwijzing naar de maand waarin het bier hoofdzakelijk gebrouwen werd: in maart.

Normale hotels

De Turkse Riviera wordt grotendeels gedomineerd door grote all-inclusive resorts. Alanya is daar een positieve uitzondering op. Ja, je komt hier wel all-inclusive formules tegen, maar het stadsbeeld wordt hier niet gedomineerd door enorme all-in complexen. De hotels in Alanya lijken wel op ‘normale hotels’. Hotels waar je niet met een polsbandje hoeft te lopen en waar het ritme niet geheel door het hotel bepaald lijkt te worden. Nee, Alanya heeft juist een aantal kleinschaligere hotels te bieden. Hier staat de kwaliteit van de kamer centraal in plaats van de grootte van het buffet. Voor wie de grote vakantiecomplexen wil vermijden is Alanya een leuk alternatief.

De burcht van Alanya

Op een hoogte van maar liefst 250 meter staat de middeleeuwse burcht van Alanya. Deze burcht staat op de enorme heuvel die Alanya als het ware in tweeën lijkt te splitsen. Deze plek was voor de Seltsjoeken het gemakkelijkste te verdedigen. Dat dat niet altijd succesvol gebeurde heeft de geschiedenis bewezen, want de Burcht van Alanya is in de afgelopen pakweg achthonderd jaar door meerdere heersers bezet geweest. Als toerist kun je het kasteel boven op de heuvel bezoeken. Wie dat te voet wil doen die kan zich opmaken voor een pittige wandeling vanuit de stad. Beter pak je een taxi en dan kun je uit kostenoverweging (of om van de omgeving te genieten) altijd nog beslissen om te voet naar beneden te gaan.

Wie het kasteel bezoekt die zal ontdekken dat het grootste deel van het terrein dat zich binnen de muren bevindt bestaat uit open ruimte. Dat komt omdat er vroeger vooral in nomadententen geleefd werd op het terrein. Er staan wel een paar ruïnes waaronder een oude kerk uit de periode dat de Byzantijnen in Alanya gevestigd waren. Het hoogtepunt voor de meeste bezoekers is het fenomenale uitzicht dat je vanaf de burcht hebt over de stad.