Kemer: strand, uitgaan en winkelen aan de Turkse kust

Kemer is een toeristische plaats in de provincie Antalya. Het ligt op zo’n drie kwartier rijden van de stad Antalya en op zo’n uur en een kwartier van het internationale vliegveld van Antalya. Tot enkele tientallen jaren geleden was Kemer een onbeduidend vissersplaatsje. Zoals onder invloed van het toerisme wel vaker gebeurd is, is ook Kemer getransformeerd tot een badplaats waar nu vooral geld verdiend wordt met het toerisme. In vergelijking tot een aantal andere Turkse steden is Kemer nog redelijk beperkt van omvang. Naar schatting wonen er nu zo’n dertigduizend inwoners in Kemer. Het aantal hotelbedden is echter veel groter, waardoor Kemer in het hoogseizoen ineens meer dan honderdduizend mensen binnen de stadsgrenzen heeft. Kemer heeft een mondain imago. Dit wordt mede veroorzaakt door de gemiddeld hogere kwaliteit van de hotels (naar men zegt) en het uitgaansleven van Kemer. Deze plaats is hip en happening. Dat heeft wel invloed op de prijzen die je in Kemer betaalt voor eten en drinken. Die liggen gemiddeld iets hoger dan in de gemiddelde badplaats in Turkije.

Wie nu Kemer bezoekt die kan zich niet voorstellen dat Kemer tot in de jaren zestig van de vorige eeuw alleen maar per boot bereikbaar was. Mede dankzij de financiering van de Wereldbank is er een goede infrastructuur gekomen en is men begonnen aan de ontwikkeling van het toerisme. Dat Kemer vrij recent tot ontwikkeling is gekomen is ook goed te zien aan de manier waarop de straten opgebouwd zijn. Bij het aanleggen van de straten is goed rekening gehouden met de bouw van hotels en het verwerken van de grote hoeveelheid toeristen die hier in het zomerseizoen naartoe komt.

Wie een vakantie in Kemer gaat vieren die moet er wel rekening mee houden dat er behalve strand, uitgaan en winkelen amper wat te beleven valt in de stad. Het aantal bezienswaardigheden en attracties in Kemer is verder zeer beperkt. Het stadje mist nou eenmaal een gezellige historische kern of andere hoogtepunten waar het op terug kan vallen. Wie echt iets wil gaan ondernemen die ontkomt er eigenlijk niet aan om excursies te boeken of er met de huurauto op uit te trekken.Beydaglarigebergte

Rondom Kemer ligt het Beydaglarigebergte. Dit uitgestrekte berggebied zorgt er niet alleen voor dat Kemer vanaf het water een prachtig panorama heeft, het is ook een leuk gebied voor uitstapjes. Zo kun je onder begeleiding van een gids hikingtochten ondernemen, kun je deelnemen aan jeepsafari’s door de bergen en kun je met een kabelbaan naar boven om te genieten van het prachtige uitzicht over de omgeving en de Middellandse Zee.Jachthaven van Kemer

De jachthaven van Kemer heeft een capaciteit van 320 jachten. Omdat de jachthaven door middel van hekken en toegangsbeveiliging afgesloten is voor passanten heerst hier niet de levendigheid zoals je die in een aantal andere jachthavens vaak wel aantreft. Als je op zoek bent naar rondvaartboten en boten die duikexcursies doen dan moet je in Moonlight Bay zijn. Aan de noordkant van deze baai liggen de boten voor een excursie op u te wachten.

Nomadenpark Yörükü Parki

Yörükü Parki is één van de weinige bezienswaardigheden die Kemer telt. Het is een nagemaakt nomadendorpje, zodat toeristen kunnen zien hoe men tot ver in de twintigste eeuw hier nog leefde. Je betaalt bij de ingang een kleine entreeprijs, waarna je in een minuut of tien-vijftien het hele nomadenpark eigenlijk wel gezien hebt. Je kunt zien hoe een nomadenvrouw op traditionele wijze brood bakt. In het bijbehorende cafetaria kun je gerechten met dit brood bestellen. Het terras geeft een mooi uitzicht op beide stranden van Kemer.

Stranden van Kemer

Kemer telt twee stranden. De hotels liggen hoofdzakelijk aan het langgerekte en vrij smalle stadsstrand. Dit strand ligt ten noorden van de jachthaven. Het strand bestaat vooral uit kiezels en wat grotere stenen. Er is hier amper sprake van publiek strand. Vrijwel ieder stuk strand hoort bij hotels of een beachclub. Als hotelgast ga je dan ook automatisch liggen op het stuk strand dat bij jouw hotel hoort. Deze namen staan boven de entrees tot het strand aangegeven. Een mooier strand is het zuidelijker gelegen Aysigi Beach. Dit strand bestaat uit fijn grind met zand. Het strand ligt aan de mooie baai die de naam Moonlight Bay heeft. Langs het strand ligt een park en op het strand staan beachclubs waar je kunt eten en drinken. Halverwege het strand, ter hoogte van de brug, kun je niet verder lopen. Hier begint een privé deel van het strand waar je als passant abrupt gestopt wordt door de bewaker die daar zit.

Winkelen in Kemer

Het hart van Kemer telt een groot aantal winkels. Zowel het aanbod als de verkopers laten er geen twijfel over bestaan dat deze winkels er vrijwel alleen maar voor toeristen zijn. Goedkope namaakparfums, goedkoper namaakmerkkleding, Turks fruit, goedkope namaak zonnebrillen, veel bont en een gevarieerd aanbod van souvenirs liggen hier te wachten op nieuwe eigenaren uit Rusland, Europa en Azië. Toen wij door de straten van Kemer liepen moesten we ineens denken aan een zin die we in een reisgids lazen. Je zou je hier vergapen aan de nieuwste en chicste mode  in de vele boetieks en winkels. Als je fluoriserend roze trainingspakken van ‘Adidas’ als chic ziet dan kan het verhaal kloppen. Wie serieus wil shoppen voor mooie dingen (geen namaak) die kan beter Kemer links laten liggen en naar Milaan, Dubai of Parijs vliegen. Wie zijn/haar koffer echter wil vullen met matigs namaak van dure merken die kan hier los gaan. Vergeet vooral niet om af te dingen. Bij de basisprijzen zit het weggeven van 30 tot 50 procent korting al ingecalculeerd. De twee belangrijkste winkelstraten zijn Liman Caddesi en het stuk van Atatürk Bulvari dat tussen de Kemer Tower en het begin van Liman Caddesi ligt.

De Nieuwe Moskee

Aan Dörtyol Caddesi is in het jaar 2011 een nieuwe moskee geopend. De zandkleurige moskee kenmerkt zich door een grote koepel en twee minaretten aan de zijkant. De moskee is in het najaar van 2011 geopend en kan maximaal drieduizend mensen herbergen. Op de muren zijn verschillende beschilderingen aangebracht. Het tapijt in de nieuwe moskee van Kemer heeft hoofdzakelijk rode tinten. Erg fraai is de decoratie van de binnenkant van de koepel en de grote lamp die daar hangt. De moskee is ook voor niet-moslims toegankelijk op momenten dat er geen gebed bezig is. Vergeet daarbij niet om je schoenen uit te doen voordat je de moskee betreedt.

Kemertoren

In het centrum van Kemer staat een witte toren die de naam ‘Kemer Tower’ heeft. Wie denkt hier te maken te hebben met een historische toren of een gebouw met een achterliggende diepere betekenis, die heeft het mis. De witte Kemertoren is gewoon een bar/restaurant met een bijzondere vormgeving. Je kunt op drie verdiepingen van de Kemertoren terecht. Op de begane grond kun je eten en drinken. Op de eerste verdieping (binnen) kun je alleen terecht om te dineren. De tweede verdieping heeft een buitenterras op een platform rondom de toren. Vanaf dit platform heb je een mooi uitzicht over een stuk van Kemer en de achterliggende bergen. Omdat Kemer eigenlijk geen echte hoogbouw kent is dit één van de beter plekken om een foto vanaf een hoger punt te maken.

Uitgaan in Kemer

Men noemt Kemer weleens het ‘Ibiza van de Turkse kust’. Wie frequent op Ibiza uitgaat en vervolgens in Kemer gaat stappen die weet dat dit niet klopt. Er is maar één Ibiza en dat is Ibiza zelf. Dat neemt niet weg dat het uitgaansleven in Kemer bruisend en top is. Niet voor niets zijn er toeristen die speciaal een vakantie in Kemer boeken omdat je hier zo goed kunt stappen. Ook de Turken zelf komen speciaal naar Kemer om uit te gaan. Vooral vanuit Antalya (dat toch bijna op een uur rijden ligt) komt men in het weekeinde met busladingen vol naar Kemer om van het nachtleven te genieten. Het echte feestseizoen duurt van juni tot en met september. De closingparties in Kemer zijn in de regel eind september. Populaire clubs zijn o.a. Club RedRoom, Inferno en Aura. Voor wie het clubgeweld niet zozeer meer hoeft zijn er in Kemer voldoende leuke bars en restaurants te vinden.