Side: antieke stad en all-inclusive complexen

Side behoort tot de populairste zonbestemmingen in Turkije. Vele kilometers aan zandstrand, een groot aantal hotels en een warm klimaat staan garant voor een maandenlange toestroom van toeristen. Side ligt aan de Turkse zuidkust, op zo’n zeventig kilometer van het internationale vliegveld van Antalya. Wie een vakantie in Side boekt die moet rekenen op een gemiddelde transfertijd van één tot ruim anderhalf uur. De totale tijd is mede afhankelijk van de volgorde waarin de transferbus de hotels aandoet.

Side bestaat eigenlijk uit drie delen. Ten eerste is er de antieke stad Side. Ten tweede is er het hedendaagse centrum van Side en ten derde is er de badplaats Side. Het hedendaagse Side dankt haar naam aan de tijd dat het een havenstad in Pamfylië was. De van oorsprong Griekse stad is gebouwd op een landtong. De restanten hiervan zijn redelijk goed bewaard gebleven. Men noemt dit deel van Side ‘Antiek Side’. Tussen Antiek Side en de haven, op het meest zuidelijke puntje van het schiereiland, is een nieuw centrum van Side ontstaan. Door het centrum vind je ook nog wat stukken van het antieke Side terug zoals een oud badhuis en de Apollo-tempel. Het hedendaagse centrum begint waar je onder de stadspoort doorrijdt of loopt. Dit is geen authentieke stadspoort, maar een later aangebrachte opening in restanten van het aquaduct van Side.

Als je een strandvakantie in Side viert dan is de kans heel erg groot dat je niet in Side zelf terecht komt maar in één van de aangrenzende plaatsen verblijft. Dit zijn Çolakli, Kumköy, Sorgun en Titreyengöl. Sommige hotels liggen zelfs meer dan tien kilometer van het centrum van Side af.



Kumköy

Een redelijk groot deel van de toeristen die een vakantie in Side noemt komt eigenlijk terecht in Kumköy of Çolakli. Met name Kumköy is eigenlijk een grote toeristenwijk die ten westen van Side is verschenen. De reden dat juist hier zoveel hotels gebouwd zijn is het lange zandstrand dat hier ligt. Kilometers lang fijn zandstrand was voldoende om projectontwikkelaars hier enorme hotels weg te laten zetten. De kust van Kumköy is eigenlijk een aaneenschakeling van hotels. Het gros van deze hotels valt in de luxe vijfsterrencategorie en is een all-inclusive hotel. De hotels staan hier als het ware schouder aan schouder gebouwd. Een deel van de hotels is inmiddels in de tweede of zelfs derde lijn vanaf het strand gebouwd. Sommige van deze hotels biedt aan haar gasten een gratis shuttledienst naar het strand aan. Je zou overigens denken dat zoveel kilometer aan strand zou betekenen dat het strand minder druk overkomt. Helemaal verkeerd gedacht.In het zomerseizoen verblijven er naar schatting meer dan honderdduizend toeristen in Kumköy. Dat is dan ook duidelijk zichtbaar op het strand. Zelfs als je op een goede zomerse dag in oktober het strand van Kumköy bezoekt dat lijkt het wel alsof het in en langs de branding krioelt van de badgasten.



Theater van Side

Een van de mooiste overblijfselen van de antieke stad Side is het theater. Met een totale capaciteit van naar schatting 15.000 toeschouwers was dit theater het grootste in Pamfylië. Het was ook het enige vrijstaand gebouwde theater in die tijd. in de regio. De rest was allemaal tegen en heuvelwand opgebouwd. Het Grieks-Romeinse theater is in de tweede eeuw na Christus gebouwd. Je kunt jet theater tegen betaling bezoeken. Een aantal delen (zoals de tweede ring) is vanwege veiligheidsredenen afgesloten voor het publiek. Voor de bezoeker moet dit weinig uitmaken, want waar je wel mag komen is voldoende om een goede indruk van het oude theater van Side te hebben.

Winkelbolwerk

Als je het centrum van Side bezoekt dan lijkt het wel alsof je in een aaneenschakeling van toeristenwinkels terecht komt. Sommige toeristen zien dit als gezelligheid, anderen zien het als het verpesten van een in basis mooi hart van een stad. Ik (de auteur van de Side pagina) vind vooral het tweede. Side lijkt wel één grote bazaar waar je weinig spullen zult vinden die op de een of andere manier onderscheidend zijn. Sterker nog: het lijkt erop dat je soms wel tien winkels ziet met hetzelfde aanbod. Dat aanbod bestaat vooral uit goedkope imitaties van dure merkkleding en de bijbehorende accessoires. Soms betreft het kopieën van bestaande modellen. Niet zelden is er echter sprake van smakeloze creaties waar de echte merknaamhouder nooit zijn naam aan zou willen verbinden. Gezien het grote aanbod van nepartikelen is er toch voldoende vraag naar. Anders zouden de winkeliers het allang voor gezien gehouden hebben. De prijzen in Side zijn door de concurrentie inmiddels zo laag dat flink afdingen vrijwel onmogelijk geworden is. Er is nog wel iets onderhandelingsruimte, maar dat is vooral afhankelijk van wat en hoeveel je koopt.

Stranden van Side

De stad Side ligt op een schiereiland. De stranden van Side zijn daarom in twee delen opgesplitst. Het drukste strand ligt ten westen van Side. Hier liggen de vele hotelresorts, die zich wel tot meer dan tien kilometer van het centrum van Side uitstrekken. Hoewel dit strand gewoon openbaar strand is, lijkt het erop dat het om privéstranden van de vele hotels gaat die langs het strand liggen. Zij hebben allerlei faciliteiten aangebracht op het strand zoals grote hoeveelheden ligbedden en speciale beachclubs die alleen toegankelijk zijn voor de gasten van het betreffende hotel waar ze voor liggen. Je kunt er echter wel gewoon een wandeling langs het strand maken of over de vrij recent aangelegde wandelpromenade die lang een deel van het strand ligt. In de zomermaanden kan het weststrand van Side erg druk worden.

Het ooststrand van Side is aanzienlijk rustiger. Dat geldt vooral voor het stuk dat direct ten oosten van het centrum van de stad ligt en zich onder het antieke Side uitstrekt richting de strandhotels die ten oosten van de stad liggen. Hier vind je verschillende verhuurders van zonnebedjes en parasols, maar ook stukken strand die nog lekker leeg zijn. Voor een hapje en een drankje zijn er verschillende snackbars en restaurants te vinden.

Tempel van Apollo

De Tempel van Apollo wordt gezien als één van de mooiste overblijfselen uit de oudheid in Turkije. Dat heeft grotendeels ook te maken met de ligging van de tempel. Deze aan de god van licht en muziek opgedragen tempel staat op de hoek van het schiereiland waar Side op gebouwd is. Op het moment dat de zon onder gaat levert de tempel in combinatie met de verschillende kleuren van de lucht op de achtergrond sprookjesachtig mooie foto’s op. Volgens de overlevering is deze tempel de plek waar de Egyptische koningin Cleopatra haar geliefde Marcus Antonius ontmoet zoi hebben.

Granaatappels

Als je Side bezoekt dan zal het je mogelijk opvallen dat behalve verse jus d’orange je vooral veel vers granaatappelsap kunt kopen. Sterker nog, wij hebben in ons leven nog nooit zoveel granaatappels gezien dan in Side. Zelfs bij de buffetten in hotels in Side zal de granaatappel vrijwel altijd aanwezig zijn. De reden is dat de naam Side in het Amatolisch granaatappel betekent. De reden dat Side deze naam ooit heeft gekregen is omdat de granaatappel als het symbool van overvloed en vruchtbaarheid gezien wordt.

Antiek Side

Zodra je bij Side aankomt wordt je direct geconfronteerd met de antieke stad Side. De hoofdweg naar Side (Side Cadessi) gaat op een gegeven moment over in Liman Cadessi. Vanaf die plek heb je het antieke Side bereikt. Langs de weg staan zuilen en oude panden uit de oudheid. Aan de linkerkant zie je verschillende restanten staan van het oude Side. Eigenlijk kun je de auto het beste parkeren op de parkeerplaats waar ook de dolmussen uit de omgeving stoppen om de toeristen het antieke Side te laten ontdekken. Als je zoveel mogelijk wilt zien van het oude Side dan kun je het beste ook de smalle paadjes volgen die slingerend door het terrein gaat. Wie slim is die neemt een reisgids met een goed kaartje mee of download een goede plattegrond van Antiek Side van internet. Op die manier weet je ook wat je ziet en kun je je het beste een inbeelding maken van hoe het oude Side eruit gezien moet hebben.

Side stamt uit de zevende eeuw voor Christus. Waarschijnlijk was er al eerder sprake van een nederzetting, maar er is onvoldoende bewijs dat er specifiek op deze plek al eerder mensen gewoond hebben. De Grieken worden daarom aangewezen als degenen die Side gesticht hebben. Vanwege de strategische positie is Side in de eeuwen daarna in verschillende handen geweest. een grote bloeiperiode kende Side ten tijde van het Romeinse Rijk. Het overgrote deel van de ruïnes die je tegenwoordig aantreft in Side stamt uit de periode van de Romeinen hier heersten. Nadat de Romeinen uit Side verdreven werden begon het verval. De komst van Arabische vloten in de zevende eeuw na Christus betekenden het definitieve einde van het antieke Side. De stad werd leeggeplunderd en vervolgens platgebrand door de Arabieren. Zo’n vijfhonderd jaar later werd de stad definitief verlaten. Dit duurde totdat in 1895 Griekse moslims van Kreta vluchtten en zich vervolgens hier vestigden. Zij noemden de plaats toen Selimiye. Enkele decennia later is de naam Side heringevoerd.

Archeologisch Museum van Side

Side telt slechts één museum die de toepasselijke naam Side Museum heeft. Feitelijk is het een archeologisch museum waarin vondsten uit Side en de omgeving getoond worden. De collectie wordt nog steeds verder uitgebreid door nieuwe archeologische vondsten. Het vrij kleine museum heeft een redelijke grote collectie aan mooie vondsten en overblijfselen. Zo kun je hier een uitgebreid aantal munten bewonderen, verschillende gebruiksvoorwerpen uit de oudheid bewonderen maar vooral genieten van een aantal prachtige beelden en graftombes. Het museum is gevestigd in een voormalig badhuis. De collectie is grotendeels binnen te vinden, maar ook buiten in de tuin staat voldoende tentoongesteld. Het Side Museum is een mooie aanvulling op een bezoek aan Antiek Side.

Houd er overigens rekening mee dat je de entree tot dit museum alleen in TRL kunt betalen. In vrijwel heel Side accepteren ze ook buitenlandse valuta (de euro en de Amerikaanse dollar), maar dat geldt niet voor het archeologisch museum van Side.