Lausanne: de Olympische sporthoofdstad van de wereld

Lausanne is een grote stad op de oevers van het Meer van Genève. Het is de vierde stad van het land en na Genève de grootste stad aan het meer. De stad ligt op bijna vijfhonderd meter hoogte in het kanton Vaud. Rondom Lausanne ligt de wijnstreek Lavaux, waar sommige van de beste wijnen van Zwitserland gemaakt worden. Dit is overigens een goed bewaard geheim, aangezien de Zwitsers zo goed als alle wijnen uit dit gebied zelf consumeren.

Lausanne is bij de meeste mensen vooral bekend om het de plek is waar het Internationaal Olympisch Comité is gevestigd. Je kunt dus stellen dat Lausanne de sporthoofdstad van de wereld is. In de stad is naast het hoofdkantoor van het IOC ook het Olympisch Museum te vinden. In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de Olympische Spelen. Verder heeft Lausanne een prachtig historisch centrum, indruwekkende musea en opvallend veel moderne architectuur. Het is vooral de combinatie van de stadsstranden aan het Meer van Genève en de historische binnenstad die een bezoek aan Lausanne tot een bijzondere stedentrip maakt.Kathedraal van Lausanne

De kathedraal van Lausanne is een indrukwekkende gotische kerk in het centrum van de stad. De kathedraal is gebouwd is in de dertiende eeuw. Het is een prachtig staaltje van middeleeuwse architectuur. Tijdens de reformatie zijn alle kunstwerken, decoraties en schilderijen uit de kerk verwijderd. Een groot deel hiervan is voorgoed verloren gegaan, andere zijn na omzwervingen in musea en andere kerken terechtgekomen. Zo is de schat van de Kathedraal van Lausanne tegenwoordig te zien in het Historisch Museum in Bern. De Glas-in-loodramen, zijn wel bewaard gebleven. Het roosvenster boven de ingang stamt nog uit de dertiende eeuw.De toren van de Kathedraal van Lausanne kan beklommen worden. Je moet hiervoor wel behoorlijk wat trappen beklimmen om uiteindelijk op de top van de belforttoren te bereiken. Dit is niet de hoogste toren van de Kathedraal, dat is de Lantaarntoren. Deze 80 meter hoge toren kan niet beklommen worden. Het uitzicht op de Belforttoren op de stad Lausanne en het Meer van Genève is fenomenaal. De toren heet drie verdiepingen die uitzicht bieden over de stad, vanaf de bovenste heb je het beste uitzicht.Escaliers du Marche

De Escaliers du Marche of de markttrappen van Lausanne, zijn een van de mooiste bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad. De trappen verbinden de Kathedraal van Lausanne en de Place de la Paulade met elkaar. De trappen zijn overdekt met een houten kap en dakpannen, dit zorgt voor de bijzondere uitstraling van de trappen. Op een van de palen van de overkapping herkennen we een Jakobsschelp, een teken dat de trappen deel uitmaken van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. In de omgeving van de Escaliers du Marche zijn leuke winkels, gezellige cafés en restaurants te vinden. Dit deel van Lausanne is misschien wel het best bewaarde historische deel van de stad.

Musée cantonal des Beaux-Arts Lausanne

Het Musée cantonal des Beaux-Arts Lausanne vaak afgekort als MCBA is het belangrijkste kunstmuseum van Lausanne en een van de belangrijkste van Zwitserland. Sinds 2019 is het museum verhuisd naar een prachtig nieuw modern gebouw op Platform 10, naast het station van Lausanne. Het museum heeft een indrukwekkende collectie, die in totaal uit meer dan 10.000 kunstwerken bestaat. Slechts een klein deel hiervan wordt er tentoongesteld. De collectie beslaat zo goed als de hele kunstgeschiedenis en er worden met grote regelmaat grote tentoonstellingen en exposities gehouden. Vaak gaat dit in samenwerking met het Photo Elysée en het Mudac, waarvan de nieuwe gebouwen ook op Platform 10 staan. Het is mogelijk om voor de drie musea een passe-partout te kopen.

Olympisch Museum

Het Olympisch Museum van Lausanne is een van de leukste en drukstbezochte bezienswaardigheden in de stad. Kaartjes voor het museum koop je vooraf voordelig online. De ligging van het museum in het Parc de l’Elysée en het Parc Olympique, die beiden uitkijken over het Meer van Genève, is prachtig. In de parken rondom het museum zijn allerlei beelden en kunstwerken te zien uit de Olympische geschiedenis en de Olympische vlam brand er het hele jaar.

Binnen in het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen en, de klassieke Olympische Spelen. Via duidelijke tijdlijnen word je meegenomen door de Olympische geschiedenis. Aan de hand van filmpjes, verhalen en memorabilia vertellen samen een duidelijk verhaal. Er is ook een expositieruimte waar je de Olympiër in jezelf kunt ontdekken. Reactievermogen, snelheid en kennis worden getest om te kijken welke Olympische sport het beste bij je past.

Stranden van Lausanne

Lausanne heeft in totaal vier stadsstranden en zijn de perfecte plek om een warme zonnige dag in de stad door te brengen. Vanaf de stranden loop je zo het koele water van het Meer van Genève in. Het heldere water van het meer is heerlijk om in te zwemmen, het is wel koel aangezien het smeltwater is, uit de bergen. De verschillende stranden zijn met elkaar verbonden door een lange boulevard waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen, wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Je kunt er zwemmen, surfen, waterskiën of gewoon heerlijk ontspannen. Bezoek de stadsstranden van Lausanne en ontdek een paradijsje in de bergen!

Overnachten in Lausanne

De meeste luxe hotels in Lausanne liggen in het centrum van de stad, met uitzicht op het meer en de achterliggende de bergen. In Lausanne geldt hoe meer het uitzicht, hoe exclusiever het hotel. Beroemd is het legendarische Beau-Rivage Palace Hotel, met zijn prachtige tuinen, zwembaden en wellness-faciliteiten. Een ander monument in de stad is het Royal Savoy Hotel & Spa aan beide hotels hangt wel een stevig prijskaartje.

Heb je wat minder budget, dan doe je er verstandig aan om op Trivago.nl de prijzen van de verschillende hotelaanbieders in Lausanne met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs betaald voor je overnachting in Lausanne.

Château St-Maire

Een van de opvallendste gebouwen in het historische centrum van Lausanne is het Château St-Maire. Dit kasteel is gebouwd in het begin van de vijftiende eeuw, als woonhuis voor de bisschoppen van Lausanne. Deze functie zou het gebouw hebben tot de stad werd ingenomen door Bern en de bisschop de stad uit moesten vluchten. Dit kon hij doen via een geheime trap. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als het bestuursgebouw van het kanton Vaud. Het is niet mogelijk het voormalige kasteel te bezoeken, de trappen naast het kasteel kun je wel beklimmen.

Mudac

Mudac (Musée de design et d’arts appliqués contemporains) is een museum van hedendaagse kunst in Lausanne. Het is gevestigd in het prachtig nieuw gebouw op Platform 10, het Mudac deelt het gebouw met het Photo Elysée. Het museum heeft een grote collectie hedendaagse kunst, waaronder kunstwerken van Zwitserse en internationale kunstenaars, met een focus op design, beeldende kunst, beeldcultuur, fotografie en audiovisuele kunst. In het museum worden met regelmaat exposities gehouden met internationale allure.

Meer van Genève

Het Meer van Genève, ook wel Lac Léman genoemd, is een klein meer gelegen tussen Zwitserland en Frankrijk. Het meer wordt gevoed door rivieren uit de Alpen en heeft vanuit Lausanne, bij helder weer, een prachtig uitzicht op de Mont Blanc. Het ligt op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland en heeft een oppervlakte van 582 vierkante kilometer. Het Meer van Genève is een belangrijke toeristische bestemming in Zwitserland. De omgeving van het meer biedt prachtige landschappen en heeft een klimaat dat het hele jaar door gematigd is. Het Meer van Genève is een uitstekende locatie om te genieten tijdens een stedentrip in Lausanne of een lange vakantie in Zwitserland. Vanuit Lausanne vertrekken er met regelmaat veerdiensten naar de andere plaatsen en steden aan het Meer van Genève.

Tour de Bel-Air

De Bel Air-toren van Lausanne, was de eerste wolkenkrabber van Zwitserland. De toren is gebouwd in 1931 en heeft 15 of 19 verdiepingen, afhankelijk van welke kant je hem bekijkt. Op het hoogste punt is de toren 68 meter hoog. De toren is ontworpen door Eugène Scotoni, die behoorlijk wat kritiek te verwerken kreeg. De hoofdredacteur van de krant noemde het gebouw “een belediging van de goede smaak” en de plaatselijke geloofsgemeenschap was bang dat de Bel Air-toren het zicht top de kathedraal zou belemmeren.

Hoofdkantoor van het IOC

In 2019 wordt het nieuwe hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité geopend in Lausanne. Voor deze tijd was het hoofdkantoor van het IOC gevestigd in hetzelfde gebouw als het Olympisch Museum. Het nieuwe gebouw is ontworpen door het Deense architectenbureau 3XN en heeft internationaal veel lof gekregen voor het ontwerp en de duurzaamheid. De buitenzijde is al indrukwekkend, met spannende lijnen en wat bijna organische vormen lijken. De binnenzijde zou nog veel spectaculairder zijn, helaas is het gebouw niet geopend voor toeristische bezoeken.

Photo Elysée

Het Photo Elysée is het fotografiemuseum van Lausanne. Het is gevestigd in het prachtig nieuw gebouw op Platform 10, het Mudac deelt het gebouw met het Mudac. Het museum heeft een prachtige vaste collectie en er worden met regelmaat exposities gehouden, vaak in samenwerking met het Mudac en het MBCA. Het is een interactief museum waar je naast fototentoonstellingen ook kunt leren hoe je foto’s moet maken en bewerken. In het museum worden met regelmaat workshops en masterclasses gehouden door internationaal bekende fotografen.

Metro van Lausanne

Lausanne is de enige stad in Zwitserland met een metro. De metro van Lausanne is aangelegd in 2005 om de oudere tandradbaan te vervangen. Het traject loopt van Ouchy, aan de oevers van het Meer van Genève tot Croisettes op 710 meter hoogte. In totaal overbrugt de metro 330 hoogtemeters en heeft het een lengte van bijna zes kilometer. De twee belangrijkste stations langs de route zijn het station CFF en Riponne -Maurice Béjart, die je midden in het historische centrum van Lausanne afzet. Blijf je als toerist in de stad Lausanne slapen, dan heb je recht op een gratis Ov-kaart, waarmee je gratis gebruik kunt maken van de metro.