Londen: levendige hoofdstad van het Britse rijk

Op slechts één uur vliegen van Nederland en België ligt wereldstad Londen. Zodra je in Londen aankomt waan je je in een totaal andere wereld. Er is geen andere hoofdstad die op zo’n korte afstand vliegen ligt die je het gevoel geeft totaal ergens anders techt gekomen te zijn. Dat dankt Londen natuurlijk aan een aantal iconen die je bijna overal in de stad tegenkomt: de rode dubbeldekkers, de zwarte taxi’s en de telefooncellen. Het feit dat men hier links rijdt zorgt er ook al voor dat Londen anders is dan je thuis gewend bent. Wie meer in detail gaat kijken ziet dat de bouwstijl anders is.

Door heel Londen heen zie je veel wooncomplexen opgetrokken uit rode baksteen en met dakpannen. Je zou zeggen “Nederland”, maar wie kijkt ziet dat het anders is. Als je in het centrum van Londen loopt dan zie je dat het vooral een bruisende stad is. Overal heerst een gezellige drukte. Niet alleen toeristen, maar ook veel Britten die hier wonen, werken en naar het centrum komen voor vertier en winkelen. Als toerist heb je soms het gevoel in een film terecht gekomen te zijn. Wie goed kijkt die zal in Londen ook heel wat plekjes tegenkomen die gebruikt zijn in films en televisieseries. Erg bekend zijn natuurlijk de romantische komedies ‘Notting Hill’ en ‘Bridget Jones’s Diary’. Londen is ook gebruikt als filmset voor thrillers, oorlogsfilms en actiefilms zoals natuurlijk die van de bekende Britse spion James Bond. Niet voor niets dat Londen ook al bij een eerste bezoek toch zo herkenbaar aandoet.

Dankzij het groot aantal luchtvaartmaatschappijen dat naar de verschillende luchthavens vliegt zijn vliegtickets naar Londen tegenwoordig zeer betaalbaar. Niet voor niets dat dagelijks toeristen in grote getale naar Londen vliegen.



Londen vanuit de lucht

In Londen schijnt vaker de zon dan je denkt. Dat zorgt ervoor dat je ook redelijk vaak een mooi uitzicht over de stad hebt als je over Londen heen vliegt. Vooral als je aanvliegt op London Heathrow is die kans redelijk groot. Als je Londen al ene beetje kent is het een leuke bezigheid om vlak voor de landing alvast de highlights van Londen proberen te spotten vanuit de lucht. Zo kun je op deze foto duidelijk de Tower Bridge herkennen linksonder.



Trafalgar Square

Het meest indrukwekkende plein van Londen is Trafalgar Square. Het meest opvallende monument op het plein is Nelson’s Column. Deze 46 meter hoge zuil is daar geplaatst ter ere van Horatio Nelson die in het jaar 1895 de dood vond tijdens de gewonnen slag bij Trafalgar. Admiraal Nelson wordt nog steeds bewonderd voor de manier waarop hij de slag bij Trafalgar uitvoerde. Zijn tactiek bezorgden de Britten de overwinning, waarna ze hun rijk snel uit konden breiden. Op Trafalgar Square vind je verder de gratis toegankelijke National Gallery, de kerk van St.-Martin-in-the-Fields en indrukwekkende fonteinen. Aan de zuidwestkant staat de Admiralty Arch. Als je onder de arcaden doorwandelt loop je via The Mall recht op Buckingham Palace af.

London Eye

Op het moment dat hij geplaatst werd was het het grootste reuzenrad ter wereld: The London Eye. Het rad heeft een doorsnede van 135 meter kan maar liefst 800 passagiers tegelijkertijd laten genieten van het uitzicht over London. De capaciteit voorkomt helaas niet dat er lange wachtrijen staan. Wie een tochtje met dit reuzenrad wil maken die kan het beste vooraf online reserveren. Je kunt ook een fasttrack-kaartje kopen. Via de fasttrack ingang kun je dan de wachtrij vermijden. Het reuzenrad was oorspronkelijk onderdeel van de millenniumviering. Het zou slechts tijdelijk blijven staan. De populariteit onder toeristen en de inwoners van Londen hebben ervoor gezorgd dat het rad er nog steeds staat.

Passagiers worden in geheel afgesloten cabines langzaam rondgedraaid. Het feit dat ze geheel afgesloten zijn is bij koeler weer en/of regen zeker aangenaam. De cabines van de London Eye hangen aan de buitenkant van het wiel, waardoor er een vrij uitzicht in alle richtingen mogelijk is. Wie wil en er het geld voor over heeft die kan een hele cabine afhuren voor een feestje.

Buckingham Palace

De residentie van de Koninklijke familie in Londen is één van de hotspots in Londen. Samen met het in de plaats Windsor gelegen Windsor Castle vormt dit paleis een belangrijke plek binnen het Britse koningshuis. Buckingham Palace wordt veel gebruikt voor officiële aangelegenheden zoals het ontvangen van staatsbezoek uit andere landen. Toeristen komen vooral op het paleis af voor de ceremoniële wisseling van de wacht. Dit geschiedt eens per dag (in de winter om de dag) volgens eeuwenoude tradities. Wil je het goed zien dan moet je op tijd bij Buckingham Palace staan, het liefst bij het hek. Om half twaalf ‘ s morgens begint de ceremonie. Voor een goed plekje moet je er zeker om 11 uur al staan.

Overnachten

Hotels in Londen zijn duur tot zeer duur. Als je de kamerprijs afzet tegen de vierkante meters tijdelijke woonoplossing die je krijgt dan behoort het centrum van Londen tot de duurste plekken ter wereld. Wie goed zoekt die zal zien dat er enorm veel verschil is in de soorten accommodaties, de ligging en de tarieven die gehanteerd worden. Goedkope kamers die echt de moeite waard zijn zul je in hartje Londen zelden tegenkomen. Toch kun je proberen om niet de hoofdprijs te betalen. Wat wij vaak doen bij dure steden is om tijdig een hotelkamer te boeken die gratis te annuleren is. Tussentijds kijken we enkele keren of er leuke aanbiedingen zijn, het liefst ook gratis annuleerbaar. Dan maken we een nieuwe boeking en annuleren de eerste. Vlak voor vertrek komen er soms per e-mail nog leuke aanbiedingen voor Londen binnen. Men wil immers liever de nog niet geboekte kamers goedkoper wegdoen dan dat ze leeg moeten staan. Als hier iets leuks tussen zit kun je je boeking nogmaals wijzigen. Met deze methode kun je soms honderden euro’s besparen.

Een ideale tool om de prijzen van hotelkamers in Londen met elkaar te vergelijken is Trivago. Deze hotelzoekmachine laat direct per hotel de goedkoopste aanbieders zien. Op deze manier betaal je nooit teveel voor je hotelkamer in Londen. Ga naar Trivago Londen om de goedkoopste hotelkamers in Londen te vinden.

Vliegen naar Londen

Vanuit diverse Nederlandse luchthavens kun je naar Londen vliegen. Londen telt meerdere luchthavens waarvan Heathrow de grootste is. Gatwick is de tweede luchthaven van Londen. Vanuit Rotterdam kun je ook naar London City vliegen. De luchthavens in Luton en Stansted worden ook als Londense luchthavens aangeduid. Wat betreft ligging zijn deze twee vliegvelden echter in veel gevallen ongunstiger, wat vooral te maken heeft met de verbindingen richting de stad. Vanuit Heathrow kun je met de Heathrow Express nar Paddington Station reizen, daarna zul je per metro of bus verder moeten. Indien je per metro naar het centrum reist kan je reistijd uiteindelijk ongeveer een kwartier tot drie kwartier langer duren, afhankelijk waar je moet zijn in Londen. Of de Heathrow Express zijn meerprijs waard is hangt daarom vooral af van de uiteindelijke tijdsbesparing die je hebt. Vanaf Londen Gatwick heb je een soortgelijke optie: de Gatwick Express. Deze rijdt in een half uur naar Victoria Station. Wie goed gaat zoeken die zal zien dat er veel verschillende combinaties mogelijk zijn wat betreft vertrekluchthaven en aankomstluchthaven. Ook zijn er soms grote verschillen in prijs. Het is daarom belangrijk goed op een rijtje te zetten hoeveel reistijd je in totaal kwijt bent (vanaf huis tot hotel) en wat de verschillende prijskaartjes zijn. Soms kan een goedkoop vliegticket je veel extra reistijd opleveren. Dat gaat allemaal ten koste van je tijd in Londen.

Britse pond

Groot-Brittannië behoort wel tot de Europese Unie, echter zijn ze niet toegetreden tot de eurozone waar de euro als betaalmiddel geldt. In Londen betaal je daarom nog steeds met het Britse pond. De koers tussen de euro en de pound sterling varieert. De afgelopen jaren varieerde de koers van de pond tussen de 1,10 en 1,30 euro (middenkoers). Je kunt in Londen op veel plekken geld uit de muur halen. Omdat het een andere valuta dan de euro betreft rekenen veel banken commissie voor het pinnen. Vaak is pinnen nog steeds voordeliger dan ter plaatse geld wisselen. Dat komt omdat wisselkantoren en banken een minder gunstige wisselkoers hanteren bij contant geld omwisselen.

Fietsen in Londen met Nederlandse gids

The Londen Eye en The Big Ben zijn enkele van de bezienswaardigheden die Londen rijk is. Tijdens de fietstour in Londen kom je zeker langs al deze hotspots en zal de Nederlandstalige gids je voorzien van alles weetjes over deze highlights! De gids kan je daarnaast ook vertellen waar je de beste Fish & Chips kunt halen, want na de fietstour heb je misschien wel wat trek in deze Engelse lekkernij. En waar kun je dit beter nuttigen dan in een wereldstad als Londen? De tour is geschikt voor iedereen! Boek hier uw tour.

CizitenM Hotel

In Londen vind je een aantal fraaie designhotels. Een mooi voorbeeld hiervan is het in de wijk Southwark gelegen citizenM. Het hotel is tot in de diepste details enorm leuk vormgeven. Hart van het hotel vormt de gehele benedenverdieping waar eigenlijk een moderne interpretatie van een enorme woonkamer annex keuken en bar weggezet is. De kamers meten nog geen achttien vierkante meter maar zijn zeer efficiënt ingericht. Het aangename ruime bed bevindt zich aan het eind van de kamer. De douche/toiletcabine bestaat uit kunststof en glas. Het wordt via geïntegreerde LED-verlichting in allerlei instelbare kleuren verlicht. Het bedienen van de verlichting, de televisie, de airco en de screen wordt gedaan door middel van een tablet. Deze kun je ook gebruiken om mee te internetten. Het hotel is niet goedkoop, maar wel betaalbaar. De manier waarop het hotel en de kamers ingericht zijn is uniek en mede daarom zijn prijs wel waard.

Dure auto’s

In het hart van Londen zie je opvallend veel dure auto’s rijden. Als je het vergelijkt met Dubai dan denk ik dat Londen niet onderdoet voor de luxe Arabische oase. Op een gemiddelde zondagmiddag heb ik zeker vijf Rolls Royces, minstens ook zoveel Maserati’s en een paar Aston Martins geteld. Toppunt was de Lamborghini Aventador die bij Trafalgar Square gespot werd. Deze zwarte sportbolide kost in Nederland bijna een half miljoen euro. Het hoge gehalte aan dure auto’s heeft vooral te maken met het hoge aantal rijke mensen dat in Londen woont en werkt. The City wordt ook als het financiële hart van Europa gezien. Dit creëert rijkdom en zorgt oor veel dure auto’s op straat. De verhouding tussen dure en goedkope auto’s in het centrum wordt ook beïnvloed door congestieheffing die je door de weeks moet betalen in een aantal wijken in Londen. Dit heeft het verkeer teruggedrongen. De rijkste automobilisten die binnen de congestiezone moeten zijn die betalen de hoge heffing gewoon.

Covent Garden

In het weekeinde kun je bijna over de hoofden lopen in Covent Garden Market. Dit is een van de meest geliefde plekken onder toeristen en locals. In en rondom Covent Garden Market kun je uitstekend eten, drinken en winkelen. De gezellige drukte in het weekend trekt ook veel straatartiesten aan. Wie leuke souvenirs wil kopen die moet op de Apple Market kijken. Hier vind je kraampjes met handgemaakte artikelen. De naam Apple Market stamt nog uit de tijd dat in het marktgebouw de groente- en fruitmarkt plaatsvond.

Millennium Bridge

In Londen is er na de Tower Bridge ruim honderd jaar geen nieuwe brug toegevoegd tot de aanleg van de Millennium Footbridge tussen Bankside en de City. Deze voetgangersbrug begint op de zuidoever bij het museum Modern Tate. Als je richting de noordoever kijkt heb je dan een prachtig uitzicht richting de immense St. Paul’s Cathedral. De Millenniumbrug werd in juni 2000 geopend. Constructiefouten zorgen voor problemen van trillingen als er massaal over de brug gelopen werd. Een vijf miljoen pond kostende aanpassing die tussen mei 2001 en januari 2002 uitgevoerd werd heeft deze problemen opgelost.

Leadenhall Market

De overdekte Leadenhall Market is één van de oudste markten in Londen. De markt stamt uit de veertiende eeuw. In de fraai gedecoreerde passages vind je allerlei verswinkels aangevuld met horecagelegenheden. Hier koop je heerlijk vlees, verse bloemen en heerlijke kazen die je indien gewenst ter plaatse kunt nuttigen met een glaasje vintage port. Leadenhall Market is alleen op doordeweekse dagen geopend vanaf ‘s morgens vroeg (rond 7 uur) tot laat in de avond. Je vindt de markt in de City of London, op enkele honderden meters van het financiële hart van de stad (de aandelenbeurs en de Bank of England).

Pubs

Wat is Londen zonder pubs? Deze publieke huizen zijn altijd een enorm belangrijk element geweest in het sociale leven van Londenaren. Het veranderende sociale leven heeft er de afgelopen decennia al voor gezorgd dat pubs het lastiger kregen. Sportscholen, bioscopen, internet, televisie… er zijn genoeg andere manieren om je je in je vrije tijd te vermaken en vrienden te ontmoeten.

Een koerswijziging van de pubs zoals het toevoegen van een keuken aan de pub en het plaatsen van goed doorzichtige ramen (je mag zien dat het binnen gezellig is) heeft de trend van het dalende pubbezoek niet kunnen omkeren. De recente crisis heeft veel pubs over het randje geduwd. Duizenden pubs zijn de laatste jaren uit het Londense straatbeeld verdwenen.

Uit eten in Londen

De reputatie dat je in Engeland vooral vet eten voorgeschoteld krijgt is in Londen al lang verleden tijd. De traditionele Britse keuken is vooral in centraal Londen al lang grotendeels vervangen door de trend van vers, smakelijk en vooral ook gezond eten. Het aantal plekken waar je gewoon op straat van fish’n’chips kunt genieten is de afgelopen jaren een stuk afgenomen. Men gaat tegenwoordig in Londen meer voor een gezond broodje, sushi of soep. Wie gebakken vis met frieten wil eten die zal dat vooral in de pub moeten doen. De beleving is dan helaas toch een stuk anders dan een krant gevuld met vette hap op straat. Wie uit wil eten in Londen die kan uit bijna iedere keuken kiezen. Als echte wereldstad is het aanbod in Londen zeer breed. Kijk voor het recente aanbod op internet en in Time Out Magazine London aangezien er elke week nieuwe restaurants bijkomen en oude verdwijnen.

Tower Bridge

Van alle bruggen die in Londen over de Thames liggen is de Tower Bridge de meest bekende. Deze 244 meter lange basculebrug is vernoemd naar de Tower of London, die op de noordelijke oever staat. De Tower Bridge wordt gemiddeld ongeveer twee tot drie keer per dag geopend. De brug behoord tot de meest gefotografeerde bouwwerken van Londen.

Chapel market

Chapel Market is vaste groente en fruitmarkt in Londen vlakbij het Angel station voor de ondergrondse. De handelaren prijzen er luidkeels hun producten aan. De producten zijn niet echt bijzonder exotisch of speciaal biologisch, maar wel mooie en lekker vers. Naast de groente en fruit stalletjes zijn er ook nog enkele verkopers van bijzondere kaasjes. Het geheel wordt aangevuld door een paar kraampjes met goedkope kleding en foute kerstkaarten. Op zondag wordt de markt uitgebreid en is er ook een farmers market met producten uit de regio.

Royal Albert Hall

In de muziekwereld in de Royal Albert Hall een begrip. Grote namen komen hier naartoe om hun concerten te geven. Bij een kleine blik op het programma zien we namen als de Beach Boys en Eric Clapton voorbij komen. Ook de beroemde Night of the Proms concerten worden hier gegeven. The Royal Albert hall werd gebouwd in de 19e eeuw. Na de wereldtentoonstelling vond de toenmalig prins gemaal dat er ook een plaats moest komen voor het gewone volk om te genieten van muziek. De prins maakte de opening van het gebouw zelf niet meer mee en zijn vrouw Koningin Victoria noemde het gebouw naar hem.

Portobello Road

Portobello Road is een van de belangrijkste straten in de buurt Nothing Hill. Aan deze straat vindt je diverse leuke kleine antiek winkeltjes die je de meest waanzinnige oudheden aanbieden. Van oude bokshandschoenen, tot Perzische tapijten, geweien, oude camera’s, sieraden en nog veel meer. Naast de antiekwinkels vindt je allerhande andere leuke zaakjes, fijne restaurants en leuke pubs. Er hangt gewoon een erg relaxte en gezellige sfeer. Bijna iedere dag is er Portobello Road wel een markt te vinden. Op verschillende dagen worden er verschillende producten verkocht. Op zaterdag is de grootste markt. Naast veel kraampjes met antiek kun je er dan ook groente, fruit, boeken en vintage kleding vinden. Ook zijn er diverse eetkraampjes waar je de meest exotische gerechten kunt eten.

Wisseling van de wacht

Dit is een van de meest toeristische attracties in de Engelse hoofdstad. Iedere dag tussen 11 en 12 wordt hier met veel militair ceremonieel de wacht gewisseld. De wachtenwisseling vindt plaats bij St. James palace en Buckinghame palace. Soldaten die hier op wacht hebben gestaan worden middels een uitgebreide ceremonie voorzien van militaire marsmuziek gewisseld. Wil je een goed uitzicht op de wachtwisseling dan dien je op tijd aan het parcours te staan. Vooral bij de twee paleizen kan het erg druk zijn met toeristen. Vanaf het Victoria monument voor Buckingham palace heb je een aardig uitzicht op de ceremonie en kun je de diverse regimenten zien aankomen. Een prachtig zicht door de mooie uniformen die de soldaten aan hebben. De soldaten die voor het “bewaken” van de paleizen worden gebruikt zijn allen soldaten in actieve dienst en ontvangen speciaal voor deze taak een extra training. Tegenwoordig kun je via sociale media “The Guards” volgen. Hanid als het slecht weer is. De ceremonie wordt dan namelijk vaak verkort of verplaatst.

Perron 9 ¾

Deze beroemde locatie uit de Harry Potter boeken is een attractie op zich zelf geworden. Op het Kings Kross station nam Harry Potter vanaf platform 9 ¾ de rein naar Hogwarts. Het aantal toeristen wat dit platform kwam bekijken rees wat de pan uit en dus besloot de City of London een apart platform 9 ¾ te maken in de hal van het station. Na een korte wachttijd mag je als een echt Hogwarts leerling jouw bagagekarretje door de muur van perron 9 ¾ duwen. Het wagentje is al half door de muur en bevat naast je koffers natuurlijk ook een uil. Om het plaat compleet te maken krijg je een echte Hogwarts sjaal om. Alles wordt natuurlijk door een fotograaf voor het nageslacht vastgelegd. Bij het platform hoort ook een winkel met Harry Potter memorabilia.

Kensington Gardens

Kensington Gardens is een van de koninklijke parken in Londen en grenst aan Hyde park. Het park is een stukje kleiner als het grote hyde park en ligt aan de kant van de wijk Notting Hill. In het park staat het Kensington palace waar ooit prinses Diana woonde. Vandaar dat hier ook de memorial walk van de prinses begint. Aan de zuidkant van het park staat het enorme memorial wat koningin Victoria liet bouwen voor haar man.

Camden Market

Dit is een van de leukste stukjes van Londen. Deze gedeeltelijke overdekte markt staat vol met allerlei leuke alternatieve kleding, kunst, handwerk en meubilair. Wie op zoek is naar iets bijzonders moet zeker eens op deze grote overdekte markt gaan kijken. Naast de vele kleine winkeltjes en leuke kraampjes zijn er ook diverse eetstalletjes waar je gerechten uit heel de wereld kunt proeven. Vooral in het weekend kan het op de markt erg druk en gezellig zijn. De markt bestaat officieel uit de Camden Lock Market, Stables Market, de Camden Canal market, Buck Street market , Electric Ballroom en Inverness street. De markt is erg leuk gelegen aan een oude sluis waar de longboats nog door de kanalen varen.

Leicester Square

Leicester Square is een van de bekendste pleinen van Londen. Het is er altijd een drukte van belang. Straatartiesten, toeristen op zoek naar de laatste goedkope musicalkaartjes en mensen op weg naar een avondje uit in West-end. En natuurlijk worden premieres voor nieuwe films vaak gehouden in een van de drie grote bioscopen op het plein. Het standbeeld in het midden van het plein is van William Shakesspeare. Om hem heen staan ook nog Sir Isaak newton, John Hunter, Joshua Reynolds en John Hunter. Bekende namen uit de Engelse wetenschap. De afstanden op de betegeling van het plein verwijzen naar de koloniale gebieden van Engeland.

Subway

De snelste en makkelijkste manier om je door Londen te verplaatsen is met de metro. Overal door de stad zijn metrostations te vinden en diverse lijnen rijden je de hele dag door de stad door. De meeste metro’s rijden niet ’s nachts maar ook hier komt binnenkort verandering in. Om met de metro te reizen schaf je een Oysterkaart aan. Deze werkt net als de Nederlandse chipkaart. Je checkt in bij de poortjes aan het begin van je reis en weer uit aan het einde. De kaart is bijna op ieder station oplaadbaar.
subway-3

Princess Diana Memorial

Prinses Diana was getrouwd met de kroonprins van Engeland. Ze was ten tijde van het huwelijk, maar ook later na de scheiding erg populair. Lady Diana zette zich in voor goede doelen, maakte zich sterk voor de acceptatie van aids slachtoffers, voerde strijd tegen het gebruik van landmijnen en veel meer. Haar dood door een auto ongeluk in 1997 was dan ook en grote schok voor velen. Haar begrafenis plechtigheid werd door meer dan 6 miljoen mensen bekeken. Omdat ze lang in Kensington palace woonde werd er in het aangrenzende Hyde park een monument voor haar opgericht. De prinses Diana memorial walk loopt vanaf het paleis naar de fontein.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is één van de belangrijkste pleinen van Londen. Toeristen zien het drukke plein in de regel als het centrum van Londen. Het gelijknamige metrostation is dan ook een veel gebruikte uitstapplaats voor bezoekers aan Londen. Er zijn twee elementen die eruit springen op het plein: de Eros-fontein en de uitbundige lichtreclames aan de noordwestelijke zijde van het plein. Vroeger waren het permanente neonreclames. Sinds 2011 bestaan de lichtreclames compleet uit LED-videoschermen die variabele reclame-uitingen kunnen tonen. Piccadilly Circus is vooral in het weekeinde erg levendig. Het is voor velen het startpunt van een avondje stappen.

Londen als voetbalstad

Londen is de voetbal hoofdstad van de wereld. Met maar liefst 6 teams die op het hoogste niveau spelen en 6 andere teams die betaald spelen. Voor veel mensen is London de ideale city trip om een voetbalwedstrijd te bekijken. De laatste tijd is de voetbalreis naar Tottenham Hotspur erg populair onder Nederlanders. De andere 5 clubs op het hoogste niveau zijn Arsenal, Westham United, Watford, Chelsea en Crystal Palace. Bij al deze clubs kun je ook een stadion tour nemen. Wij raden dit zeker aan om te doen tijdens je voetbalreis naar Londen.

Chinatown

Aan de rand van de wijk Soho ligt Chinatown. Chinatown beslaat een aantal straten waarin er inmiddels echt bijna alleen maar Chinese restaurants, winkels en kruidenzaakjes te vinden zijn. Een aantal straten zijn vooral ‘s avonds direct herkenbaar aan de typische rode lantaarns die in de straten hangen. De straatnaambordjes zijn hier overigens tweetalig: Chinees en Engels. Als je Chinees wilt gaan eten die moet zeker eens hier gaan kijken. De gegaarde sojakippen hangen hier net als in Hongkong gewoon achter de ramen. Toen wij voor zo’n raam stonden herkenden we de geur van een bezoek aan Hongkong vijftien jaar eerder. Grappig dat een geur ineens herinneringen boven kunnen brengen. In Chinatown kun je in de kruidenwinkeltjes ook allerlei Chinese kruidenoplossingen kopen voor allerlei lichamelijk en geestelijke kwaaltjes. Wie nieuwsgierig is naar de mystieke Chinese geneeskunde die kan hier zijn of haar kans grijpen. Hét moment om Chinatown te bezoeken is tijdens de uitbundige vieringen van het Chinese Nieuwjaar. Dat wordt hier net als in China zelf uitgebreid gevierd met veel versieringen, drakendansen en leeuwendansen.

Met TUI naar Londen

Je kunt zelf je reis samenstellen naar Londen, waarbij je de reis en de accommodatie via internet regelt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het gemak van een complete stedentrip. Al jarenlang biedt TUI op succesvolle wijze stedentrips naar Londen aan. Je kunt bij TUI kiezen voor een vakantie met eigen vervoer of een stedentrip naar Londen waarbij vervoer per bus, trein of vliegtuig inbegrepen is. Je ziet direct wat de totale reis je kost. Omdat TUI aangesloten is bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) loop je geen financieel risico in het geval de vervoerder failliet raakt of het geboekte hotel haar deuren sluit.

TUI biedt meer dan zestig verschillende accommodaties in Londen aan. De variatie is zeer divers, waardoor er voor ieder wel wat wils is.

Bekijk het aanbod van Londen reizen van TUI.

tui-steden

Big Ben

Misschien wel het bekendste bouwwerk van Londen is de Elizabeth Tower, die tot 2012 Clock Tower heette. Deze kloktoren is onderdeel van het Palace of Westminster. In de kloktoren bevindt zich Big Ben, de bekendste klok ter wereld. Veel toeristen denken overigens dat de naam van de toren zelf Big Ben is. De plattegronden op straat zorgen mogelijk voor nog meer verwarring, omdat ook daarop de naam Big Ben prijkt. De klok slaat overigens ieder uur het aantal slagen komt zoals het hoort overeen met het tijdstip. Ieder kwartier slaat Big Ben ook één keer.

Bioscopen

Londen kent veel bioscopen. Het aanbod van films is hier zeer divers. De meeste bioscopen concentreren zich in West End, onder andere rondom Leicester Square. Omdat er in Londen bijna alleen maar Engelstalige films getoond worden is het ook voor toeristen de moeite waard om een bioscoop in Londen te bezoeken. De taalbarrière zal in ieder geval niet zo groot zijn als wanneer je in andere landen een bioscoop bezoekt. In de bioscopen aan Leicester Square vinden regelmatig filmpremières plaats. Tijdens zo’n avond kun je de betreffende bioscoop alleen maar bezoeken als je uitgenodigd bent om zo’n première bij te wonen. Op straat is het dan wel een spektakel dat de moeite waard is, compleet met rode lopers en beroemdheden. Populaire bioscopen zijn Vue, Empire en het fraai vormgegeven Odeon.

Veiligheid in Londen

Londen is extra waakzaam ten aanzien van terrorisme. De aanslagen op 7 juli 2005 op drie metrotreinen en een dubbeldekker in Londen en de aanhoudende terreurdreiging die eigenlijk al sinds de aanslagen in New York (V.S.) heerst hebben hiervoor gezorgd. Rondom belangrijke gebouwen zoals Houses of Parliament en Buckingham Palace zijn dan ook stevige ijzeren barrières aangebracht die moeten voorkomen dat er een aanval plaats kan vinden met een bomauto. Overal in Londen zie je en voel je dat de beveiligingsmaatregelen veel hoger zijn dan vroeger. Dat is zichtbaar door de aanwezigheid van meer politie op straat en vooral veel camera’s die het leven in de stad 24 uur per dag in de gaten houden.

Westminster Abbey

De anglicaanse kerk Westminster Abbey staat naast het Palace of Westminster. De ruim duizend jaar oude abdij is één van de belangrijkste gebouwen binnen het Verenigd Koninkrijk. In de gotische kerk zijn tientallen Britse vorsten gekroond, hebben belangrijke huwelijken binnen het Britse vorstenhuis plaatsgevonden en zijn vooraanstaande Britten bijgezet.

Theater

Londen is hét centrum in de wereld op het gebied van theater. De stad telt enorm veel grote maar zeker ook kleinere theaters waar allerlei voorstellingen gegeven worden. Bij toeristen zullen vooral de grote musicals bekend zijn, maar ook voor comedy, ballet, klassieke muziek en alle vormen van toneel is Londen de place to be. Voor de populaire opvoeringen moet je tijdig kaarten kopen. Rondom Piccadily Circus en Leicester Square zijn er ook een aantal kantoortjes waar je theaterkaarten kunt kopen. Pas op: koop geen toegangskaarten op straat. Allereerst is het illegaal, ten tweede is de kans heel erg groot dat je valse kaartjes koopt.

Openbaar vervoer

Dé manier om je in Londen te verplaatsen is via het openbaar vervoer. Om heel Londen te voet te verkennen moet je een zeer getraind wandelaar zijn, want de afstanden die je dan moet overbruggen zijn groot. Ook zul je waarschijnlijk in tijdnood komen als je niet langer dan een paar dagen in Londen verblijft. Londen beschikt over een uitstekend netwerk van metro’s, bussen en treinen. De London Tube, zoals het metrostelsel van Londen genoemd wordt, behoord tot de oudste ter wereld. Dagelijks verplaatsen miljoenen mensen zich via deze ondergrondse treinen. Wie van het openbaar vervoer gebruik wil maken die kan het beste een zogenaamde Oyster Card aanschaffen. Dit is een soort van OV-chipkaart die alleen in de metropool Londen gebruikt wordt. Het gebruik van een oyster card zorgt ervoor dat je de beste tarieven krijgt. Je kunt nog steeds losse kaartjes kopen, maar dan betaal je ongeveer het dubbele voor een zelfde reis. Een oyster card is oneindig geldig en is onder andere te koop op luchthaven London Heathrow en op andere verkooppunten. Je kunt de kaart ook vooraf online kopen en vooraf naar je huisadres toe laten zenden.

Parken in Londen

Londen is een redelijk groene stad. Ook in en rondom het centrum van Londen is er voldoende plek ingericht voor groen. Het grootste en veruit populairste park van Londen is Hyde Park. Naast wandelen, spelen en genieten van de natuur komt men hier ook voor waterpret. Het tussen Hyde Park en Kensington Gardens aangelegde meer Serpentine is vooral tijdens de zomermaanden erg in trek om te baden te waterfietsen en om met een bootje te varen. Een park waar vooral toeristen doorheen lopen is St. James Park. Dit park ligt recht tegenover Buckingham Palace en is een populair wandelroute tussen het paleis en de plek waar de paardenparade van de wachters gehouden wordt. In St. James Park kun je allerlei vogels spotten. Ook lopen er volop eekhoorntjes rond die duidelijk erg schuw zijn. Als ze denken dat je iets te eten bij hebt komen ze graag eventjes een kijkje nemen bij je.

Oversteken

In Engeland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Voor de mensen die zich afvragen wat dat voor hen als toerist te maken heeft die moeten zich realiseren dat het betekent dat je op een andere manier moet kijken bij het oversteken. Je zult niet de eerste zijn die aangereden wordt omdat er niet goed gekeken wordt en het verkeer niet goed ingeschat wordt. Niet voor niets dat er bij veel oversteekplaatsen aangegeven staat waar je links en waar je rechts moet kijken.

Imperial Wharf

In het westen van Londen, in de wijk Chelsea, is het grootschalige onroerend goed project Imperial Wharf uit de grond gestampt. Imperial Wharf ligt naast Chelsea Harbour aan de Thames. Het onroerend goed dat hier verkocht wordt behoort tot het duurdere segment. De gebouwen zijn over het algemeen voorzien van fraai aangelegde tuinen. Een redelijk deel van de woningen heeft uitzicht op de rivier. In september wordt hier jaarlijks het Imperial Wharf Jazzfestival gehouden waar heel wat vooraanstaande jazzmuzikanten het podium betreden. Je bereikt Imperial Wharf via de overground naar het gelijknamige station dat in september 2009 opende.

Blue Elephant

Tussen de restaurants die je aan Imperial Wharf vindt zit sinds december 2011 het Thaise specialiteitenrestaurant Blue Elephant. Dit restaurant dat onderdeel is van de Blue Elephant eten (11 restaurants wereldwijd) zat voorheen aan Fulham Broadway. Met het verhuizen naar de nieuwe lokatie lijken ook de prijzen aangepast te zijn aan de duurdere lokatie. De huidige menukaart van Blue Elephant behoort tot de duurste van de vele Aziatische restaurants die Londen telt.

The Shard

Het hoogste gebouw van Londen is sinds de opening op 5 juli 2012 The Shard. Deze piramidevormige wolkenkrabber meet maar liefst 309,6 meter. Op 30 maart 2012 werd deze hoogte bereikt. Op dat moment was The Shard het hoogste gebouw in de Europa. Op 1 november 2012 is The Shard alweer ingehaald door de Mercury City Tower in Moskou, die een hoogte kent van 338 meter.
The Shard (in het Nederlands ‘De Scherf’) heeft vooral een kantoorfunctie. Vanaf 2013 is in het gebouw het vijfsterren Shangri-La Hotel gevestigd. Ook kunnen bezoekers dan de publieke uitkijkpost op de 72e verdieping bezoeken tegen een fikse vergoeding. Op grijze dagen is de kans groot dat de top van de wolkenkrabber in nevel gehuld is.

Time Out London

Het wekelijkse magazine Time Out London is de beste manier om te weten wat er die week te doen is in de stad op het gebied van uitgaan, film, theater, uit eten en allerlei culturele evenementen. Naast een actuele agenda staan er ook recensies en artikelen in. Time Out is vooral in Londen een begrip. De betere hotels bieden hun gasten vaak een exemplaar aan op hun hotelkamer. Op de website kun je online kijken wat er te doen is in Londen.

St. Pancras

St Pancras ligt tegenover Kings Cross station en is het internationale station van Londen. Grote kans dat dit het eerste gebouw is wat je ziet als je aan komt in Londen. Wie met de Eurostar met de kanaaltunnel naar Londen reist komt aan op St Pancras. Het gebouw is opgetrokken in neo-gothische stijl en doet behoorlijk imposant aan. Voor een grote verbouwing werd het volledige dak vervangen door een glazen koepel. Wie wil kan in het station ook slapen. In eerste instantie was er altijd al een hotel gepland in het gebouw. In 2011 werd dit weer in ere hersteld. Je kunt dus in het station ook overnachten.

The Globe

The Globe is een replica van het theater van Shakespeare. In de 16e eeuw stond het gebouw vlakbij de plaats van de huidige Globe. Het theater was de vaste thuishaven van Shakespeare die hier veel van zijn stukken in première liet gaan. In 1610 brandde het gebouw tot de grond af doordat het dak vlam vatte tijdens een van de uitvoeringen. Hoewel het theater snel weer herbouwd werd kwam toch snel een einde aan het theater. De puriteinen, die theater een gruwel vonden, sloten het theater in 1642 en uiteindelijk werd het gesloopt om plaats te maken voor huizen. Het was filmmaker Sam Wanamaker die het theater nieuw leven in blies. Hij zorgde ervoor dat het theater opnieuw herbouwd werd. Het theater is te bezoeken, er is een korte tentoonstelling over het leven van Shakespeare en wie wil kan er een voorstelling bijwonen.

Wellington Arch

De Wellington Arch was één van de triomfbogen die gemaakt werden na het verslaan van Napoleon. Bovenop de poort stond een mega standbeeld van Wellington te paard. Na de verplaatsing van de boog naar de kop van Capitol Hill werd het standbeeld vervangen door een quadriga, de godin Niké met vier paarden. Op het plein van de boog staan nog enkele andere monumenten die de heldendaden van de Engelse soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gedenken.

Albert Memorial

Het Albert Memorial ligt in Kensington Gardens voor de Royal Albert Hall. Het monument werd opgericht na de dood van de man van koningin Victoria in 1861. De koningin was na de dood van haar man gedompeld in diepe rouw. Ondanks het gearrangeerde karakter van het huwelijk, Victoria en Albert waren neef en nicht, was het wel een gelukkig huwelijk. Victoria en Albert waren elkaar steun en toeverlaat. Albert hielp Victoria bij veels staatszaken. Victoria zou tot aan haar dood zwart blijven dragen. Na Alberts dood aan tyfus wilde koningin Victoria een blijvend monument ter herinnering aan haar man. Het werd een neogotisch bouwwerk. Een altaarstuk in de openlucht met een standbeeld van Prins Albert eronder. Het geheel werd uitgevoerd in de stijl van de oude kathedralen met het standbeeld van de prins in het midden op een verhoging. Het geheel is behoorlijk groots en indrukwekkend en doet je denken dat koningin Victoria wel erg veel van hem gehouden moet hebben.

Notting Hill

De wijk Notting Hill is gelegen buiten het toeristische centrum van de stad ten noorden van de Kensington Gardens. De wijk is gevuld met grotendeels grote witte victoriaanse huizen neergezet in een blok rondom een centrale gemeenschappelijke tuin. De huizen hebben veelal de kenmerkende witte trappen naar de voordeur en witte pilaren. Voor de mooie sfeervolle historische stukjes en grote monumenten moet je niet naar Notting Hill komen. Echt bijzondere attracties zijn er niet. Het is vooral de wijk zelf die gewoon heel erg leuk is. Bijzondere antiek zaakjes, mooie boetiekjes, goede cocktailbars en prima restaurants. Niet voor niets strijken de laatste jaren steeds meer beroemdheden neer in deze wijk. Uiteraard is ook de blauwe deur uit de film Notting Hill een echte trekpleister. De markt op zaterdag op Portobello Road trekt ook altijd veel bezoekers.
Voor de blauwe deur die gebruikt is in de film Notting Hill is meestal een rij met mensen te vinden die zichzelf op de foto willen zetten met dit stukje filmgeschiedenis.

M&M store

Dit is een van de weinige winkels op Leichester Square die je van verre al ruikt. De chocolade lucht komt je op flinke afstand al te gemoed. De hele M&M winkel is een soort van guilty pleasure. Je weet dat het oh zo slecht voor je is maar toch. Het is lastig hier naar buiten toe te lopen zonder wat chocolade gekocht te hebben. Naast de enorme hoeveelheid M&M snoepjes is alle vormen maten en kleuren is er ook veel merchandise te koop. Knuffels van de M&M figuren, t-shirts, action poppen en nog veel meer. Voor fan’s van het snoepje een absolute must.

Sint Pauls Cathedral

Maar weinig gebouwen in Londen zijn zo verweven met de geschiedenis van de stad als Saint Pauls Cathedral. Volgens de overleveringen stond er op de plaats van de huidige kathedraal al een Romeinse tempel die na het verspreiden van het christendom uitgroeide tot een kerk. De huidige vorm van de kathedraal ontstond in 1087 toen hij voor de derde keer herbouwd werd. Echter in die tijd nog zonder zijn kenmerkende koepel. Die ontstond pas na de grote brand van Londen. In 1711 kreeg de kerk zijn definitieve vorm. De kathedraal hoort echt bij Londen. Hij is door heel de geschiedenis van de stad een baken van hoop en toevluchtsoord geweest. In de middeleeuwen was de kathedraal een bruisende plaats van het leven, marskramers liepen in en uit de kerk en de noord, zuid ingangen werden zelfs als doorgangsroute door de stad gebruikt. In de tijd van de burgeroorlog in Engeland stonden er zo’n 800 paarden opgesteld. De kerk richtte een school op, zorgde voor de ambachtslieden in de buurt en werd ten tijden van de suffragettes zelfs even doelwit van een bomaanslag. En in de Tweede Wereldoorlog was het juist een baken van verzet tegen Hitler. De geschiedenis van Londen heeft zo ook zijn weerslag op de kathedraal.
In de kathedraal kun je de dome beklimmen en van dicht bij bekijken. Ook liggen er diverse beroemde Britten begraven zoals de zeeheld Nelson.

Tate Modern

Tate Modern is een van de musea voor moderne kunst in Londen. Het museum is ondergebracht in een oude elektriciteitscentrale. Het heeft een enorme centrale hal waar vroeger grote machines stonden. Tegenwoordig wordt dit gebruikt voor enorme kunstobjecten. Op de diverse verdiepingen zijn verschillende vaste collecties te bewonderen en steeds wisselende tentoonstellingen. De entree voor de vaste collectie is gratis, wil je echter de wisselende tentoonstelling bekijken dan zul je een kaartje moeten kopen. De vaste collectie van Tate Modern bestaat uit een diverse schilderijen, beelden en stellages. Ook zijn er enkele videopresentaties. Bekende kunstenaars die hier werken hebben hangen zijn bijvoorbeeld Kandisnky, van Gogh en Picasso. Bovenin het museum is een café, restaurant waar je met een prachtig uitzicht op de Thames en Saint Paul’s Cathedral wat kunt eten of drinken.

Hyde Park

Hyde park is het bekendste park van Londen. Ooit diende het 140 hectare grote park als jachtgebied voor de koning. Tegenwoordig is het park voor iedereen toegankelijk en heeft het een aantal belangrijke attracties. Speakers corner waar iedere zondag mensen een toespraak mogen houden op de zeepkisten. Er is het holocaust memorial en de herdenkingsfontein van prinses Diana. In de zomermaanden zie je hier altijd veel mensen picknicken op het gras of gewoon lekker genieten van het groen in de drukke stad. Ieder jaar worden er ook veel concerten georganiseerd in het park zoals de buiteneditie van Night of the Proms. In het park is het altijd druk en van alles te beleven.

Museum National History

Het Museum of National History is niet alleen een prachtig, gratis, museum. Maar ook de architectuur van het gebouw is een bezoek meer dan waard. Het gebouw is in neo-gothiek gebouwd en doet sterk denken aan een kathedraal. Kijk je echter omhoog dan zie je dat de beelden geen heiligen of engelen zijn ,maar aapjes en andere tropische afbeeldingen die verwijzen naar de rijke koloniale geschiedenis van Engeland. Het museum zelf heeft een uitgebreide collectie dinosaurusbotten. Er is een prachtig walvisskelet en er zijn vele opgezette zoogdieren en mineralen. Een super leuk museum om even door heen te lopen. En een absolute aanrader als je met kinderen naar Londen gaat.