Plymouth: een belangrijke historische havenstad

Plymouth is een middelgrote havenstad in het zuidwesten van Engeland, in de regio South West England. De haven van Plymouth heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Zo is vanuit Plymouth de Mayflower vertrokken, met de eerste kolonisten (pelgrims) die zich als eerste kolonisten permanent in de nieuwe wereld vestigde. In Plymouth is een van de grootste Engelse marinebasissen gevestigd. De aanwezigheid van deze basis, is de reden dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is gebombardeerd.

Na de oorlog werd de stad herbouwd, waardoor Plymouth voor Engelse begrippen een moderne uitstraling heeft. Moderne architectuur en typische Britse herenhuizen wisselen elkaar af. Hierdoor heeft Plymouth een eclectische uitstraling. Dit gevoel wordt verstrekt door het feit dat Plymouth aan zee ligt. Je kunt er prachtige wandelingen maken over de boulevard en langs de kust. Door de Warme Golfstroom die langs de kust van Plymouth stroomt liggen de gemiddelde temperaturen er over het algemeen net wat hoger dan in de rest van Engeland. Het zachte klimaat van Plymouth zorgt ervoor dat de stad het hele geschikt is als stedentripbestemming.Plymouth Sound

De Plymouth Sound is de baai in het Kanaal voor de stad Plymouth. Deze baai, die kortweg meestal The Sound genoemd wordt, is een van de grootste natuurlijk havens ter wereld. Door de ligging aan de Plymouth Sound, werd de haven van Plymouth een van de belangrijkste van Engeland, een rol die het nog steeds vervuld. Door de eeuwen heen zijn er vanuit de Plymouth Sound meerdere ontdekkingsreizen vertrokken. De bekendste is die van Sir Francis Drake, die tijdens een van zijn reizen Newfoundland ontdekte. Om de baai te kunnen beschermen tegen aanvallen, zijn er verschillende forten gebouwd.Smeaton’s Tower

Smeaton’s Tower is de vuurtoren die staat in de Plymouth Hoe en uitkijkt over de Sound. Een deel van deze vuurtoren heeft oorspronkelijk op de Eddystone Rocks gestaan, een gevaarlijk punt voor de bij Cornwall. De vuurtoren heeft daar meer dan honderd jaar dienstgedaan en wordt gezien als een architectonisch hoogtepunt van John Smeaton. Het bovenste deel van de vuurtoren is nu een monument in Plymouth, ter ere van zijn ontwerper. De toren is een groot deel van het jaar geopend voor publiek. Vanaf de plaats waar vroeger de lampen branden heb je nu een prachtig uitzicht over de grillige kustlijn van Plymouth en de Plymouth Sound.

The Barbican

The Barbican is de leukste wijk van Plymouth. Het is een van de weinige wijken in de stad die niet gebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor het nu nog steeds een karaktervolle wijk is. In The Barbican, zijn allerlei leuke bezienswaardigheden te vinden, gezellige pubs en unieke winkels. In de zomermaanden zijn er langs de haven van Plymouth terrassen te vinden, die gevuld zijn met inwoners, toeristen en studenten. Dit zorgt voor een leuke levendige sfeer in de wijk. Ben je op zoek naar iets speciaal, dan moet je zeker een kijkje gaan nemen in “The House That Jack Build”, een verzameling kleine winkeltjes en boetieks. Voor tweedehands spullen en antiek ga je naar de Parade en voor een bijzondere (zoete) lunch moet je bij het Flower Café zijn.

The Box

The Box is een leuk en leerzaam museum aan de rand van het centrum van Plymouth. Het museum dat recentelijk een grote metamorfose heeft ondergaan, is een van de gratis musea in de stad. In het museum zijn verschillende afdelingen te vinden, waaronder een met archeologische vondsten uit de omgeving van de stad. Er is ook een afdeling Egyptologie en verschillende zalen met kunst. Kortom, een leuk afwisselend museum waar je makkelijk een uurtje kunt rondlopen, zonder jezelf te vervelen. Hoogtepunt van een bezoek aan The Box is de afdeling taxidermie waar je een levensgrote mammoet tegenkomt en allerlei luguber uitziende beesten op sterk water te zien zijn.

Plymouth Gin

Centraal is The Barbican staat de gin stokerij van Plymouth Gun. Het gebouw is makkelijk te herkennen aan de grote schoorsteen die bij staat. De stokerij is gevestigd in een gebouw uit de veertiende eeuw, een van de oudste gebouwen van de stad. Op dit moment is de stokerij van Plymouth gin de oudste nog steeds in gebruik zijnde stokerij van Engeland. De gin wordt er nog steeds gemaakt volgens het recept uit 1793. Wil je alles te weten komen over deze distilleerderij, dan kun je een rondleiding reserveren. Er zijn verschillende varianten mogelijk, die allemaal inclusief een kleine proeverij zijn en worden afgesloten met een drankje. Kinderen onder de achttien mogen zich gratis aansluiten bij de tour, maar dat is dan natuurlijk zonder proeverij.

Drake’s Island

Voor de kust van Plymouth ligt een klein onbewoond eiland dat bekend staat onder de naam Drake’s Island. Het eiland is vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake, die vanaf dit eiland zijn ontdekkingsreis naar Newfoundland begon. Het eiland is nu in privébezit, maar is geopend voor bezoek. Vanuit de haven van Plymouth worden er met regelmaat overtochten met rondleiding op het eiland aangeboden.
Vanaf de kustlijn van Plymouth heb je een prachtig uitzicht op het eiland, vooral in de ochtend als de mist over de Plymouth Sound hangt.

Overnachten in Plymouth

Tijdens een stedenbezoek aan Plymouth is het wel zo lekker om aan het einde van de dag, lekker een hotelkamer binnen te stappen. Er zijn in Plymouth behoorlijk wat leuke hotels te vinden voor ieder budget. Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt voor je hotel Plymouth, neem dan een kijkje op Trivago.nl en vind de beste hoteldeals in Plymouth.

Mayflower steps

Plymouth is de plaats waar de Pilgrim Fathers voet zette op de Mayflower en de oversteek maakten naar Amerika. Ze worden gezien als de eerste Europese kolonisten in wat we nu kennen als de Verenigde Staten van Amerika. Eenmaal in Amerika stichten ze de Plymouth Colony. Ze leefden daar in relatieve vrede met de inheemse bevolking. In Amerika wordt nu nog steeds Thanksgiving gevierd, een traditie die teruggaat tot de Plymouth Colony.

De Mayflowers steps in Plymouth zijn gebouwd in 1934, op de plaats waarvan men denkt dat er een kleine haven was in 1620. Bij het monument zijn verschillende plaquettes te zien en te lezen. Wil je alles te weten komen over de Pilgrim Fathers en de Mayflower, dan kun je het Mayflower museum bezoeken.

Plymouth Aquarium

In Plymouth is het grootste aquarium van het Verenigd Koninkrijk te vinden, het National Marine Aquarium Plymouth. In het aquarium zijn verschillende afdelingen, die je meenemen over de langs de verschillende wereldzeeën. Een van de afdelingen is gewijd aan de Plymouth Sound. Het is opvallend om te zien hoeveel bijzondere vissen en diersoorten er zo dicht bij de kust van Plymouth rondzwemmen. We zien er haaien, pijlstaartroggen, octopussen en zeepaardjes. In een ander deel van het aquarium is het Eddystone Reef nagebouwd, inclusief alle bewoners die er oorspronkelijk voorkomen. Verder is eer aan afdeling waar het leven in de Atlantische Oceaan getoond wordt en de “Blue Planet” waar een deel van het Great Barrier Reef is nagebouwd.
Het Plymouth Aquarium is te vinden net naast de The Barbican in de haven van de stad. Het is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Plymouth.

Sir Francis Drake

Sir Francis Drake was een Engelse ontdekkingsreiziger, zeeheld en politicus die een groot deel van zijn leven op zee doorbracht. Verschillende van zijn ontdekkingsreizen startte hij in Plymouth, waar nu een groot standbeeld van hem staat. Dit standbeeld is te vinden in The Plymouth Hoe, vlakbij Smeaton’s Tower. Het eiland in de Plymouth Sound, Drake’s Island is vernoemt naar hem. Sir Francis Drake was de eerste Engelsman die de wereld rondzeilde. Tijdens zijn vele reizen heeft hij meerdere malen de Spanje schepen aangevallen en net als Piet Hein de zilvervloot veroverd.

Total Eclipse

Op woensdag 11 augustus 1999 vond er in Plymouth een totale zonsverduistering plaats. Een uniek verschijnsel dat om de zoveel jaar voorkomt en zelden in Europa te zien is. In 1999 was Plymouth een van de populairste plaatsen om de zonsverduistering in Europa te zien. Ter herinnering aan de gebeurtenis, is er op de boulevard van Plymouth een herinneringsteken te zien. Tijdens de zonsverduistering van 1999 trokken duizenden de mensen naar Plymouth, om dit bijzondere verschijnsel met eigen ogen te zien.