Bath: een historisch hoogtepunt in Engeland

Bath is een middelgrote stad in het zuidwesten van Engeland op de overs van de rivier de Avon. De stad maakt deel uit van het graafschap Somerset en ligt in de regio South West England. Bath is na Londen de populairste toeristische bestemming in Engeland. De stad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is bij veel mensen vooral bekend van de vele kostuumdrama’s die er zijn opgenomen.
De geschiedenis van Bath gaat helemaal terug tot de tijd van de Romeinen, die er in de eerste eeuw een stad stichtten rond de thermen. De stad zou in de middeleeuwen opbloeien als een van de grootste wol producerende centra van Europa. Al in de achttiende eeuw werd Bath een populaire toeristische badplaats, voor de rijkere inwoners van het land. Nog steeds zijn de thermen van Bath erg populair bij de toeristen, al komen de meeste er tegenwoordig om de vele filmlocaties te bekijken of een bezoek te brengen aan het Jane Austen Centre. Naast de kathedraal van Bath en de thermen, is de Royal Cresent – een rij huizen gebouwd in een halve cirkel – een van de bekendste bezienswaardigheden.Bath Abbey

De Abdijkerk van Bath is het belangrijkste religieuze bouwwerk van de stad. De bouw van de kerk startte aan het einde van de vijftiende eeuw en wordt in het begin van de zeventiende eeuw voltooid. De kerk moest een oudere kerk van de vervangen en staat nu bekend als een van de belangrijkste voorbeelden van de Engelse Gotiek. Vanaf de Romaanse Baden heb je een prachtig uitzicht op de buitenzijde van de kerk.

Als je de voorgevel van dichtbij bekijkt, dan zul je zien dat het zandsteen behoorlijk heeft geleden in de loop van de eeuwen. Bath Abbey kan gratis bezocht worden, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de restauratie van de kerk. De binnenzijde staat vooral bekend om zijn waaiergewelf. Bij dit type plafond zijn er naast de ribben die nodig zijn voor de ondersteuning van het plafond, verschillende decoratieve ribben te zien. Dit zorgt bij de Bath Abbey voor een prachtig lijnenspel.The Circus

The Circus is een straat herenhuizen die gebouwd zijn in een cirkel. De huizen in The Circus zijn ontworpen door John Wood, the Elder en zijn nu terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De huizen in de Circus vormen samen met de Royal Cresent een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bath. De huizen zijn gebouwd in de Georgiaanse stijl en hebben allemaal hetzelfde uiterlijk, waardoor het een prachtig geheel is. De façade van de huizen zijn versierd met drie soorten pilaren; Dorisch, Ionisch en Korinthisch. De drie soorten zuilen die we kennen uit de klassieke oudheid.

Pulteney Bridge

De Pulteney brug in het centrum van Bath is een van de mooiste voorbeelden van Georgiaanse architectuur in de stad. De brug die op verschillende punten opvallend veel overeenkomsten heeft met de Rialto brug in Venetië en de Ponte Vecchio in Florence. De Pulteney brug is namelijk helemaal volgebouwd met winkels en huizen. Waardoor je – als je op de brug loopt – helemaal niet het idee hebt dat je over een brug loopt. Het uitzicht op de brug vanaf de oevers van de rivier de Avon is hierdoor nog spectaculairder. De brug is vernoemd naar Frances Pulteney, de vrouw van een belangrijke landeigenaar in de Georgiaanse periode. De brug speelt een tragische rol in de filmversie van Les Misérables.

Overnachten in Bath

Tijdens een stedenbezoek aan Bath is het wel zo lekker om aan het einde van de dag, lekker een hotelkamer binnen te stappen. Er zijn in Bath behoorlijk wat leuke hotels te vinden voor ieder budget. Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt voor je hotel Bath, neem dan een kijkje op Trivago.nl en vind de beste hoteldeals in Bath.

Romeinse baden van Bath

De Romeinse Baden van Bath zijn de bekendste bezienswaardigheid van de stad. De baden zijn aangelegd in de eerste eeuw na onze jaartelling, nadat de Romeinen dit deel van Engeland in bezit hadden genomen. Al voor de komst van de Romeinen waren het de Kelten die de bronnen gebruikten. Nadat de Romeinen het gebied weer hadden verlaten werden de baden achtergelaten als een ruïne. Door de eeuwen heen zouden er op deze plaats verschillende baden gebouwd worden, tot er in de negentiende eeuw werd besloten om de Romeinse baden terug in ere te herstellen. In de eerste jaren werden ze nog gebruikt als zwembad en kuuroord, maar nu nog alleen als museum. Tijdens een bezoek aan dit museum kom je alles te weten over de Romeinse overheersing in Engeland, de wellness gewoontes van de Romeinen en de thermale bron van Bath.

Royal Crescent

De Royal Crescent is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en is nu het belangrijkste voorbeeld van Georgiaanse architectuur in Bath en misschien wel van heel Engeland. De dertig huizen van de Royal Crescent zijn gebouwd in een halve maan en aan de voorzijde is een groot park dat exclusief voor de bewoners is. De voorgevels van de huizen zijn allemaal tegelijkertijd gebouwd en ontworpen door een architect, terwijl de rest van het huis door de eigenaar ontworpen kon worden. Zo bestaat de Royal Crescent nu uit dertig huizen met allemaal een gelijke Façade, maar de huizen erachter zijn allemaal verschillend. In sommige van de huizen is nu een hotel gevestigd.

De Royal Crescent is vooral bekend omdat het in meerdere films en series heeft gefigureerd. De bekendste hiervan zijn de Jane Austen films en de Netflix-serie Bridgerton.

Jane Austen Centre

De belangrijkste stop in Bath voor Jane Austen fans is het Jane Austen Centre. Tijdens een bezoek aan dit experience centre kom je alles te weten over de tijd die Jane Austen doorbracht in Bath en de boeken die er zich afspeelden. Acteurs – die een volledige metamorfose hebben ondergaan en uit een Jane Austen boek lijken te zijn weggelopen – vertellen het levensverhaal van Jane Austen en haar familie. In andere delen van het museum kun je een film kijken over het leven van Jane Austen, een handgeschreven brief maken met kroontjespen en inkt of een jezelf helemaal verkleden zoals de hoofdpersonages uit de boeken. Kortom een “must see” voor iedere fan.