Bristol: een eigenzinnige haven- en universiteitsstad

Bristol is een grote stad in het zuidwestelijke deel van Engeland. De stad ligt aan op de plaats waar de Lower Avon in de rivier Severn stroomt. Deze beschutte ligging aan het water heeft ervoor gezorgd dat Bristol is uitgegroeid tot een van de belangrijkste havensteden van Engeland. Nog steeds neemt de haven van Bristol een belangrijke rol in de stad. Bristol was tot voor kort een redelijk onbekende stedentrip bestemming in Engeland. Sinds de stad wereldwijd bekend is geworden door de kunstwerken van Banksy, zit het toerisme in Bristol in de lift.

De aanwezigheid van een grote universiteit in Bristol, maakt de stad tot een hippe en diverse hotspot. Overal zijn leuke winkeltjes, eettentjes en marktjes te vinden die onderscheidend zijn, in vergelijking met andere Engelse steden. De bekendste bezienswaardigheid van Bristol is de Clifton Suspension Bridge, ontworpen door Isambard Kingdom Brunel. In de haven van Bristol vind je ook een van de eerste stoomschepen met ijzeren romp die door deze beroemde architect is ontworpen. Deze voormalige oceaanstomer maakt deel uit van het museum Brunel’s SS Great Britain.Banksy en andere streetart

Veel weten we niet van de wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy. Wat we wel weten is dat hij zijn eerste graffiti kunstwerken op muren in en rond Bristol plaatste. Ondertussen zijn er in de hele wereld kunstwerken te zien van Banksy. Nu zijn er in totaal nog ongeveer negen kunstwerken van Banksy in de stad te vinden. Een aantal dat schommelt omdat sommige kunstwerken verdwijnen of verkocht worden. De aanwezigheid van Banksy heeft andere graffitikunstenaars in Bristol geïnspireerd waardoor er nu honderden graffiti kunstwerken in de stad te vinden zijn. Tijdens een wandeling door het historische centrum van Bristol, zal je er verschillende tegenkomen. Wil je zeker weten dat je geen van de bekende kunstwerken in de stad mist, dan is het leuk om een wandeling met gids te maken door de stad.Clifton Suspension Bridge

De Clifton Suspension Bridge is een hangbrug over de Avon. De brug is ontworpen door Isambard Kingdom Brunel en is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De brug is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Om de brug te kunnen betalen werd het een tolbrug. Nog steeds moeten automobilisten en andere gemotoriseerd verkeer betalen om de brug over te steken. Voor fietsers en wandelaars is de brug gratis. De brug heeft een lengte van 214 meter en hangt 74 meter boven de rivier de Avon. Het mooiste uitzicht op de brug heb je vanaf het Clifton Observatory.

Cabot Tower

De Cabot Tower is een uitzichtpunt in het stadspark Brandon Hill. De toren is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw om te vieren dat vierhonderd jaar eerder het huidige Canada door John Cabot werd ontdekt. Na een grote verbouwing in het begin van deze eeuw, is de Cabot Tower nu weer geopend voor publiek. Het is een leuke gratis bezienswaardigheid. De toren is 32 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over het historische centrum van Bristol en de historische haven.

Saint Nicholas Markets

In het historische deel van het centrum van Bristol, kom je de Saint Nicolas Markets tegen. Deze markten – die vaak liefkozend St.-Nicks genoemd worden – bestaan uit verschillende delen, waarvan een deel speciaal gereserveerd is voor eettentjes. Op deze streetfood markt kom je eettentjes uit alle hoeken van de wereld tegen. Broodjes falafel, British pie’s en vers gemaakte curries zorgen samen voor een kakofonie aan geuren. Het is een van de leukste plaatsen in Bristol om te lunchen.

De andere markten van Saint Nicks bestaan uit een tweedehands vlooienmarkt, waar je boeken, cd’s, lp’s en andere spullen kunt kopen. Iedere zaterdag wordt dit uitgebreid met ene grote vlooienmarkt in Highstreet.

Overnachten in Bristol

Tijdens een stedenbezoek aan Bristol is het wel zo lekker om aan het einde van de dag, lekker een hotelkamer binnen te stappen. Er zijn in Bristol behoorlijk wat leuke hotels te vinden voor ieder budget. Ons favoriete hotel in Bristol is het Clayton Hotel Bristol City. Wil je zeker weten dat je de beste prijs betaalt voor je hotel Bristol, neem dan een kijkje op Trivago.nl en vind de beste hoteldeals in Bristol.

Bristol City Museum and Art Gallery

Het Bristol City Museum and Art Gallery is een groot kunstmuseum in het historische centrum van Bristol, naast de universiteit. Het museum heeft een brede collectie die zo goed als alle continenten en tijdsperiodes omvat. Zo is er een Egyptische en Syrische afdeling, komen we er Aziatisch porselein tegen en hangt er in de centrale een hal een replica van de Bristol Boxkite. De diversiteit van het museum zorgt ervoor dat het een afwisselend museum is waar je met een gemak een paar uur kunt doorbrengen. Door de grote verschillen binnen het museum, voelt het niet echt aan als een geheel.
Het museum kreeg in 2009 wereldwijde bekendheid omdat de graffitikunstenaar Banksy er een tentoonstelling organiseerde. In de centrale hal is nu nog steeds een van deze kunstwerken te zien. Het museum kan gratis bezocht worden.

Kathedraal van Bristol

De kathedraal van Bristol, of zoals hij officieel heet de kathedraal van de Heilige en Ongedeelde Drie-eenheid, is het belangrijkste geloofsgebouw van de stad. De geschiedenis van de kathedraal gaat helemaal terug tot de twaalfde eeuw. De kathedraal is oorspronkelijk gebouwd als de kerk van de abdij van Sint-Augustinus in de Romaanse stijl. Tijdens latere verbouwingen zou de kerk een gotische en neogotisch uiterlijk krijgen. Het is een typische Angelsaksische kerk, met binnenin prachtig gedecoreerde plafonds, kleurrijke gebrandschilderde ramen en een groot zeventiende-eeuws orgel.

De kathedraal van Bristol is dagelijks geopend voor publiek, alleen tijdens diensten en evenementen is hij gesloten. De kathedraal kan gratis bezocht worden, er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.

M Shed

Het M Shed is het historische stadsmuseum van Bristol. In het museum kom je alles te weten over de lange bewogen geschiedenis van de stad Bristol en zijn inwoners. In de verschillende ruimtes word je meegenomen op een tijdreis die begint in de prehistorie en eindigt in de eenentwintigste eeuw. Het is een vernieuwend museum, dat je een interessante kijk geeft op de geschiedenis van Bristol en vragen oproept over hoe de toekomst eruit gaat zien.

Voor de deur van het museum zijn enkele historische havenkranen, een stoomlocomotief en historische schepen te vinden. Een bezoek aan het M Shed is net als veel andere musea in Bristol gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd.