Canterbury: een stedentrip waard

Op slechts en half uurtje rijden van Folkstone, indien je met de tunnel gaat, of een half uurtje vanaf Dover ligt het prachtige oude stadje Canterbury. Voor wie even kort een beetje sfeer wil proeven in Engeland is dit een ideale korte citytrip die je zelfs in één dag zou kunnen doen. Alles bij elkaar ben je vanuit Nederland niet langer onderweg als bijvoorbeeld naar Parijs. Vanaf zowel de boot en tunnel rijdt je door de prachtige heuvels van het graafschap Kent. De weg er naar toe is, zeker op een zonnige dag, al een feestje en gunt je een korte glimp van het mooie Engelse platteland.Canterbury Cathedral

Canterbury Cathedral is al eeuwenlang de belangrijkste publiekstrekker van de stad. De kathedraal werd in de 6e eeuw gebouwd om vanuit die plek het Engelse eiland te bekeren. Na de gewelddadige dood van Thomas Becket werd de Kathedraal een belangrijk pelgrims oord. En nog steeds komen veel pelgrims uit heel de wereld naar deze heilige plek. De kathedraal is gedurende de eeuwen verschillende keren zwaar beschadigd en weer hersteld en kent daarom verschillende bouwstijlen. Er zijn zowel romaanse onderdelen te vinden, zoals de donkere crypte als gotische onderdelen. Bij binnenkomst loop je de “nave”binnen. Dit grootste gedeelte van de kerk doet direct al zeer indrukwekkend aan. Vergeet vooral niet achter je naar het westelijke glas in lood raam te kijken. Dit heeft werkelijk prachtige figuren. Overal langs de wanden staan tombes van belangrijke adellijke heren. Links van the Nave vindt men het herdenkingsmonument voor Thomas Becket en van hier uit kunt u ook de donkere crypte in lopen. Achter in de kerk vindt men het koor en onder andere de tombe van de “zwarte prins”. Bijzonder aan Canterbury Cathedral zijn de verschillende middeleeuwse muurschilderingen die nog in de kerk te vinden zijn. Wij kennen een kerk vaak alleen maar met muren van gewoon steen. In de middeleeuwen waren vaak al deze muren complet beschilderd in de meest prachtige kleuren en versierselen. Deze tekeningen hebben het vaak nergens echt overleefd, maar in Canterbury vindt je dus nog enkele voorbeelden. Daarnaast zijn er een aantal prachtige glas in lood ramen. Sommigen ook nog daterend uit de middeleeuwen.
490-kathedraalThomas Becket

Thomas Becket was en goede vriend van de Engelse koning Henry II die voortdurend in strijd was verwikkeld met de paus in Rome. Grootste discussiepunt was wie nu eigenlijk de meeste macht had in het land en de bisschoppen mocht benoemen. Henry dacht met het benoemen van zijn goede vriend Thomas Becket tot bisschop van Canterbury (de belangrijkste bisschop van het land) een belangrijke bondgenoot binnen de kerk te krijgen. Dit liep echter compleet anders. Eenmaal benoemd tot bisschop koos Thomas Becket de kant van de paus en werkte zijn voorheen goede vriend tegen. Hun ruzie liep zo hoog op dat Thomas Becket zelfs enige tijd in Frankrijk als banneling verbleef. Nadat hun ruzie enigszins was bijgelegd kwam Thomas Becket weer terug naar Canterbury. Enkele ridders hadden echter de uitspraak van de koning “who will rid me of this meddlesome priest” letterlijk genomen. En hoewel dit niet de bedoeling was van Henry II reden deze ridders naar Canterbury en maakten op brute wijze in de kerk een einde aan het leven van Thomas Becket. Naar verluid was de koning, bij het horen van het nieuws, zwaar geschokt door de brute daad. In de dagen hierna gebeurde er enkele wonderen op de plaats waar Thomas was vermoord en al snel kwamen er vele pelgrims om Thomas Becket te herdenken. Na zijn heilig verklaring door de paus in 1173 werd dit alleen maar meer. De koning ondertussen had zo veel spijt en wroeging van al zijn ruzies en uitspraken dat ook hij de tombe van Thomas Becket bezocht. Op blote voeten en gekleed in bullen knielde ook hij een jaar later aan Thomas’s tombe en vroeg om vergeving.

Winkelen in Canterbury

Het winkelhart van Canterbury is geheel autovrij. Het biedt een aangename afwisseling tussen grote Engelse ketens zoals Monsoon en GAP en kleine boetiekjes en souvenirshops. Er is een grote winkelstraat met alle bekende ketens genaamd de Parade (gaat over in High Street) en er is het Whitefriars winkelcentrum met vele mooie winkels. Leuker is het echter om de kleinere smalle middeleeuwse steegjes in te schieten. Hier vind je leuke kleine winkeltjes die de meer bijzondere items verkopen. Vooral rondom de kathedraal kun je deze zaakjes vinden. Het loont om even uit de drukte te lopen.

Marlowe Theatre

Dit theater is helemaal opnieuw opgebouwd en brengt toneel, zang en dans weer terug naar Canterbury. Het is en erg mooi modern gebouw waarbij gebruik is gemaakt van scherpe hoeken en vormen en verschillende materialen. Het heeft verschillende architectuur prijzen gewonnen en is dus niet alleen maar binnenin vermakelijk. Gelegen aan de rivier is het een mooi punt om even tot rust te komen in de drukke stad. In het theater zijn met grote regelmaat leuke voorstellingen voor jong en oud.

Riverboat Tours

Voor wie op een andere manier de stad wil leren kennen is Riverboat tours en absolute aanrader. In een redelijk klein roeibootje ga je met zes personen en je kapitein van dienst, tevens “motor”van de boot, de rivier op en vaar je in een kleine veertig minuten langs de stad. De gidsen zijn bijna allemaal studenten die met veel humor je van allerlei leuke wetenswaardigheidjes vertellen over het leven in de stad Canterbury vroeger en nu. Onze gids, Matt, deed zelfs verwoede pogingen te laten zien hoe de vroegere kapiteins van de trekschuiten hun boten onder de bruggen door lieten gaan. Namelijk op hun rug liggend, voeten tegen de onderkant van de brug en dan maar lopen. De gidsen op deze bootjes zijn de fitste van Engeland, zo’n tien keer per dag een bootje vol toeristen af en stroomopwaarts roeien is een behoorlijk fysieke uitdaging.
Voor wie een roeibootje wat banaal vindt en liever op de romantische toer gaat zijn punting boats te huur. De punter van dienst leidt je zo ongeveer langs dezelfde route als de roeibootjes. Een punting bootje Ook zij doen zo ongeveer de zelfde route. Een punting boot is natuurlijk wel wat romantischer als een roeiboot. Of het ook zo vermakelijk is durf ik niet te zeggen. Je vindt de bootje op de brug in highstreet.

The Foundry Pub and Brewery

Deze pub loop je zo voorbij indien je niet weet waar hij zit en dat zou absoluut erg zonde zijn. In een klein zijstraatje van de high street vindt je de Foundry Pub and Brewery. Een prima plek voor een simpel diner, een pub lunch of gewoon gezellig een biertje drinken. En vooral die biertjes zijn nu juist de reden om naar deze pub te gaan. Hier wordt door de eigenaren zelf hun eigen pub bier gebrouwen. In de pub heb je zicht op dit borrelende brouwproces. Ze hebben zo’n 9 verschillende zelf gebrouwen biertjes op hun kaart staan. Het loont zeker de moeite je te laten voorlichten door een van de barmedewerkers. Zij kunnen je afhankelijk van je smaak een van de ales of lagers aanraden. Wij hebben er verschillende geprobeerd en waren zeer enthousiast (en wij houden wel van een speciaal biertje).
Uiteraard kun je direct voor de pints gaan, maar als je wat meer verschillende versies wilt proberen is een “half a pint” aan te bevelen. Bij lekker bier hoort natuurlijk goed eten. De kaart is een kaart zoals je dat in een pub mag verwachten. Simpele gerechten, pies en uiteraard Fish and chips. Simpel maar allemaal wel erg lekker en huisgemaakt. Indien je dus hongerig bent na een dagje Canterbury is dit een prima aanrader. Je vindt de pub in de white horse lane, een zijstraat van de High street.

Canterbury Tales

Deze beroemde verhalen werden geschreven door Geofrey Chaucer. Onderweg naar Canterbury doen een aantal pelgrims een wedstrijdje verhalen vertellen en zo worden er een flink aantal humoristische verzen verteld. Deze hoewel oude maar toch vermakelijke verhalen worden naverteld met woord en beeld in de Canterbury tales attractie. Deze attractie voert je terug naar de middeleeuwen verteld de verhalen van Geofrey Chaucer aan de hand van scènes uit de verschillende verhalen. Ondertussen krijg je via je koptelefoon het verhaal en de uitleg te horen in de taal naar keuze.

Musea in Canterbury

Naast de kathedraal zijn er nog verschillende musea in Canterbury die je een inkijkje geven in Canterbury’s historie. De Canterbury Westgate Towers is een middeleeuws poortgebouw. In de collectie vindt je oude wapens en enkele gevangenis cellen zijn nog te bezichtigen. Het Canterbury Roman Museum neemt je terug mee naar de tijd van de Romeinen. Allerlei gebruiksvoorwerpen zijn hier te bezichtigen. Het Canterbury heritage museum neemt je terug in de tijd. Dit museum vertelt je het verhaal van de stad in verschillende vitrines. Voor kinderen is er Rupert de beer die ze met leuke activiteiten het museum leert kennen.

Alles over Canterbury


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Canterbury vind je in een handig overzicht met alle Canterbury hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Canterbury