Cienfuegos: de parel van het zuiden

Aan de zuidkust van Cuba ligt de middelgrote stad Cienfuegos. Deze stad ligt aan een baai en heeft de bijnaam ‘parel van het zuiden’. Letterlijk betekent Cienfuegos ‘honderd vuren’. De naam is geen verwijzing naar een oorlog of een brand, maar naar Kapitein-Generaal José Cienfuegos die van 1816 tot 1919 ene belangrijke rol speelde in Cuba. De geschiedenis van Cienfuegos gaat terug naar het jaar 1745 toen hier aan de Castillo de Jagua. Deze fortificatie is nog intact en ligt aan de ingang van de Cienfuegos Baai. Het Castillo de Jagua behoort tegenwoordig tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de bijna tweehonderdduizend inwoners tellende stad. Oorspronkelijk heette Cienfuegos ‘Fernandina de Jagua’. In 1829, tien jaar nadat de daadwerkelijke stad gesticht is, werd de naam veranderd in Cienfuegos. Franse kolonisten die vooral afkomstig waren uit Bordeaux en Louisiana. Het waren de Fransen die verantwoordelijk zijn voor de stadsplanning die tegenwoordig als de eerste echte stadsplanning in Latijns-Amerika gezien wordt. Dit leverde Cienfuegos in 2005 een plaats op binnen de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cienfuegos biedt behalve een kenmerkend stratenpatroon ook een bonte mix aan verschillende architectuurstijlen. Het hart van de stad wordt gevormd door het Parque Marti, waaraan een aantal belangrijke gebouwen van de stad te vinden zijn zoals de Cathedral de la Purísima Conceptión, het Palacio del Ayuntamiento en het fraaie Teatro Tomás Terry. Breng ook zeker een bezoekje aan de iets verderop gelegen grote begraafplaats van Cienfuegos: de Cementerio General La Reina.

Wil je Cienfuegos bezoeken dan heb je niet meer dan een dagdeel tot maximaal één dag nodig. De stad is vrij compact en de bezienswaardigheden liggen vrijwel allemaal op loopafstand van elkaar.



Parque José Martí

Het schitterende park ‘Parque José Martí’ is een geliefde plek in Cienfuegos. Tijdens de dagen waarin de zon hoog aan de hemel prijkt, zorgen de bomen voor een welkome verkoeling. De bankjes zijn dan ook eerder wel dan niet gevuld met mensen die er graag even bijkomen. Ook toeristen bezoeken het Parque José Martí graag. Het park ligt centraal is daarmee een duidelijk herkenningspunt. José Julián Martí y Pérez was een dichter, schrijver en filosoof uit de negentiende eeuw. Maar vooral was hij een leider tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog. Hiermee heeft hij in Cuba de rol van nationale held weten behalen. Op heel veel plekken in Cuba tref je dan ook een eerbetoon aan deze intellect. Waarschijnlijk ken je ook het Cubaanse liedje ‘Guenatanamera’ wat gebaseerd is op het gedicht ‘Versos Sencillos’ van José Martí. In Cienfuegos is dus een park naar hem vernoemd, waar tevens een groot monument voor hem werd opgericht. Rondom Parque José Martí staan prachtige Frans koloniale gebouwen in uiteenlopende kleuren. Het overheidsgebouw Antiguo Ayuntamiento, Palacio Ferrer en Teatro Tomás Terry zijn hier prachtige voorbeelden van. Niet voor niets wordt Cienfuegos de ‘parel van het zuiden’ genoemd.



Boulevard San Fernando

De hoofdstraat van Cienfuegos is de Boulevard San Fernando en dan eigenlijk vooral het autovrije deel van San Fernando. Hier zitten verschillende winkels, kun je geld wisselen bij de bank en staan bankjes op de straat van waaruit je kunt genieten van de mensen die passeren. Aan San Fernando, en dan met name aan het niet-autovrije deel, zitten ook aardig wat zogenaamde ‘casasa particulares’. Dit zijn kamers waar je feitelijk bij bewoners thuis overnacht. De Cubaanse versie van een B&B, zeg maar. Voor Boulevard San Fernando hoef je geen uren uit te trekken. De meeste toeristen slenteren er eventjes doorheen en stappen zo af en toe een winkel binnen. Als je wilt eten in Cienfuegos dan vind je aan Boulevard San Fernando het prachtige restaurant Te Quedaras.

Teatro Tomás Terry

Het statige theater ‘Teatro Tomás Terry’ in Cienfuegos is gebouwd aan het prachtige stadspark Parque José Martí. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond bij de Cubaanse zakenman Tomás Terry Adán, die destijds bekend stond als ‘Cuban Croesus’ het idee tot het bouwen van een luxueus theater. Zijn plannen werden omstreeks 1887 gerealiseerd in tot wat wij op heden kunnen bewonderen. Helaas heeft Tomás Terry het theater zelf nooit kunnen bewonderen, aangezien hij een jaar eerder in Parijs overleed. Zijn kinderen hebben echter de plannen voortgezet om de wens van hun vader in vervulling te laten gaan. In de hal van het theater staat een monument waarin Terry voldaan vanuit zijn stoel opkijkt.

Restaurant Te Quedaras

Er zijn in Cienfuegos verschillende plekken waar je prima kunt eten. Hoewel de Cubaanse keuken gemiddeld genomen niet zo fantasierijk is wat voor veroorzaakt wordt door de beperkte middelen, is de kwaliteit van het eten vaak prima. Een van onze favoriete plekjes om te gaan eten in Cienfuegos is Te Quedaras. Als je puur kijkt naar het eten dan ligt de kwaliteit net wat boven de middenmoot, maar het is vooral de sfeer die dit restaurant uitstraalt waardoor dit één van de beste plekken in Cienfuegos is om te gaan eten. Het restaurant is overigens gevestigd op de 1e verdieping, waardoor je eerst met een trap naar boven moet. Als je hier in de avonduren naartoe gaat moet je zeker eens plaats nemen op het balkon voor een heerlijke mojito, al dan niet met een Cubaanse sigaar.

Catedral de la Purísma Conceptión

Aan het park ‘Parque José Martí’ in Cienfuego bevindt zich de kathedraal ‘Catedral de Nuestra Señora de la Purísima Concepción’. Dit religieuze bouwwerk is een erfenis uit 1833. In dat jaar werd besloten dat de huidige kapel niet langer voldoende was en er een grotere kerk gebouwd moest worden. De bouw werd geleid door de Amerikaanse James Murray. Het ontwerp bood destijds ruimte aan één toren. De tweede en tevens grootste toren werd later in 1852 bijgebouwd. De kathedraal van Cienfuegos is net als de rest van het historische centrum onderdeel van Unesco’s werelderfgoederen.