Varadero: hotels en vele kilometers zandstrand

Als je kijkt naar het aantal geboekte hotelovernachtingen dan is Varadero de populairste bestemming in Cuba. Met meer dan een miljoen buitenlandse gasten per jaar die vaak tenminste een week in Varadero verblijven overstijgt deze badplaats de veel authentiekere hoofdstad Havana ruimschoots wat betreft de populariteit. Er is maar één reden die verantwoordelijk is voor het succes van Varadero als vakantiebestemming en dat is het bijna twintig kilometer langs zandstrand die je aan de westelijke kant van het schiereiland vindt waar Varadero op gebouwd is. Het schiereiland zelf heet overigens zelf geen ‘Varadero’, maar Península de Hicacos. De naam is een verwijzing naar een cactussoort. Het schiereiland heeft een lengte van ongeveer achttien kilometer en de breedte varieert van 0,5 tot 2,5 kilometer. Aan de oostelijke kant van Varadero ligt de belangrijkste verkeersader van de stad. Hierlangs bereik je de vele hotels die aan de westelijke kant van Varadero ligt. Het strand dat langs deze kustlijn te vinden is bestaat grotendeels uit fijn zand en wordt op sommige plekken onderbroken door kliffen die soms bebouwd zijn. De bebouwing bestaat langs de kust vooral uit hotels, afgewisseld met af en toe een villa, een restaurant of andere bebouwing. De stad zelf concentreert zich vooral in het zuidelijke deel van het schiereiland met de Avenida 1ra als hoofdstraat. Hier vind je wat winkels, bars, restaurants en vlooienmarkten.

Varadero is door een aantal onderdelen wel herkenbaar als Cubaans: bijvoorbeeld door de Amerikaanse oldtimers die vooral als toeristentaxi rondrijden door de straten van Varadero. Wie mooie foto’s wil maken van authentieke straatjes die zal daar in Varadero tevergeefs naar op zoek gaan.Vakantie in Varadero

Als je een strandvakantie in Cuba wilt vieren dan kom je al snel in Varadero uit. Hier vind je niet alleen het langste zandstrand van het land, maar ook de grootste concentratie aan hotels. Wij vinden dat de reissites en reisbrochures echter niet altijd even eerlijk zijn over de vakanties in Varadero. Zo lezen we weleens ergens de kwalificatie ‘mooiste strand ter wereld’ en dat is niet eerlijk. Hoewel het strand van Varadero zeker mooi is, zijn er echt maar heel weinig mensen die dit het mooiste strand ter wereld vinden. Dit om eventjes alle verwachtingen bij te schaven. Als je een vakantie in Varadero viert dan zul je hoofdzakelijk te maken krijgen met all-inclusive hotels. Daarom is het aanbod aan leuke restaurants en bars buiten de hotels relatief beperkt. Ze zijn er echter wel, zodat je voldoende kunt ontsnappen aan de buffetrestaurants als je dat wilt. Veel hotels bieden naast het buffet ook de kans om a la carte te eten. Je moet dit vaak wel vooraf reserveren en het aantal plekken is beperkt.

Je vakantie naar Varadero kun je bij verschillende reisorganisaties boeken. Cuba is geen goedkope vakantiebestemming. Prijzen beginnen vaak zo rond de achthonderd euro per persoon voor een reis van 1 week (9 dagen). Soms zijn er echter leuke lastminute aanbiedingen te vinden voor Varadero, met name in de maanden oktober en november. Een reisorganisatie die wij aan durven te beleven voor een vakantie in Varadero is TUI. Zijn zijn aangesloten bij ANVR en SGR en vliegen met eigen vliegtuigen van Amsterdam naar Cuba.
Bekijk de Varadero-vakanties bij TUIHet strand van Varadero

Voor strandliefhebbers is Varadero een topbestemming. Hier ligt bijna twintig kilometer aan zandstrand dat geheel uit publieke stranden bestaat. Op sommige plekken is het iets lastiger om het strand te bereiken omdat je dan eigenlijk door een hotel heen moet wandelen, maar dit levert zelden problemen op. Als je aan een strandhotel in Varadero verblijft dan kun je kilometers lange strandwandelingen maken. Op sommige plekken is het zandstrand onderbroken door rotsen, een klif of andere elementen. Af en toe zul je daardoor zelfs om moeten lopen.

Het strand bestaat grotendeels uit fijn wit zand. Het zeewater laat een groot pallet aan allerlei tinten blauw zien. Samen vormen ze een prachtig decor voor een heerlijke strandvakantie. Precies hetgeen wat je bij een tropisch strand verwacht, dus. Langs het strand staan meer dan zestig hotels en er zijn allerlei plekken waar je aan watersporten kunt doen. De begroeiing op en langs het strand varieert. Natuurlijk ontbreken de nodige palmbomen hier ook niet.

Marktjes

In het centrum van Varadero kun je verschillende marktjes bezoeken. Deze markten zijn geheel gericht op de aanwezige toeristen die op zoek zijn naar souvenirs en allerlei snuisterijen die met Cuba te maken hebben. Van authentieke markten waar de lokale bevolking inkopen komt doen is geen sprake. Een woord dat veelvuldig gebruikt wordt in combinatie met de markten is ‘artesanales’ oftewel ambachtelijk. Wie het aanbod van de kraampjes die zal merken dat het aanbod uiteindelijk erg weinig verschilt tussen de verschillende markten en dat het serieus zoeken is naar iets unieks. Veel van de spullen lijken op elkaar. Dat neemt niet weg dat het nog steeds prima plekken zijn om Cuba souvenirs te kopen. De prijzen liggen gemiddeld wel wat hoger dan elders in Cuba. Je merkt hierbij dat je in een toeristische stad zit. Vergeet vooral niet om af te dingen, zeker niet als je al het gevoel hebt dat je anders teveel betaalt.

Josone Park

Midden in Varadero ligt Josone Park. De Spaanstalige naam is Parque Retiro Josone. Het park wordt beschouwd als het mooiste park van Cuba en is een belangrijke bezienswaardigheid in Varadero. Het negen hectare tellende stadspark is in 1940 aangelegd, ruim voordat het toerisme in Varadero zo’n enorme vlucht nam. Jaarlijks trekt Josone Park ongeveer een half miljoen bezoekers. Onder deze bezoekers zitten ook aardig wat locals die hier bijvoorbeeld komen voor een fotoshoot. Vooral foto’s voor de viering van de vijftiende verjaardag van meisjes (de zogenaamde Quinceanera) en natuurlijk trouwfoto’s worden hier volop gemaakt. Twee geliefde spots hiervoor zijn de bruggen die over het water liggen. Toegang tot Josone Park is gratis, maar voor het gebruik van de waterfietsen moet je wel betalen. Daarnaast telt Josone Park een viertal fraai gelegen restaurants.

Klassieke auto’s

In de straten van Varadero zie je veel klassieke auto’s rondrijden. Deze oldtimers zijn uitgegroeid tot één van de symbolen van Cuba. De veelal uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stammende auto’s zijn uit noodzaak rond blijven rijden op het eiland. Door het handelsembargo werd het ineens bijna onmogelijk om nieuwe auto’s te importeren in Cuba. Van de nood heeft men een deugd gemaakt: men heeft de oude auto’s met soms veel noodgrepen rijdende weten te houden en tegenwoordig doen deze classic cars het prima bij de toeristen. Die huren ze in voor een rondrit of stappen in een oldtimer taxi. Spreek wel duidelijk vooraf een prijs af. Vergeet hierbij niet om af te dingen, want de vraagprijs is in veel gevallen te hoog.

Excursies vanuit Varadero

Vanuit Varadero zijn er een groot aantal excursies die je kunt boeken. Gelukkig maar, want in Varadero zelf is behalve het strand niet zoveel te beleven en voor het authentieke Cuba moet je het toch elders gaan zoeken. Je kunt daarom vanuit Varadero een groot aantal excursies en activiteiten boeken. Wil je Cuba ontdekken? Dan kun je excursies boeken naar plaatsen zoals Havana, Trinidad, Cienfuegos en Santa Clara. Je kunt Havana als dagexcursie boeken, maar ook een tweedaagse trip naar Havana boeken zodat je ook het avondleven in deze bruisende hoofdstad mee kunt maken. Een andere populaire tweedaagse excursie is de combinatie van Havana met Pinar del Rio. Je kunt dan de sigarenindustrie van Pinar del Rio bekijken en de prachtige Vallei van Viñales met eigen ogen aanschouwen.

Wil je wat meer actief bezig zijn? Je kunt dan vanuit Varadero een jeepsafari boeken, een duikexcursie boeken of gaan diepzeevissen. Heb je altijd al een keer willen zwemmen met dolfijnen? Dat kan ook prima in Varadero: je kunt kiezen uit het zwemmen met dolfijnen in het dolfinarium of in een zeebassin.

Je kunt je excursies vanuit Varadero boeken bij de toeristenbureau’s die je in Varadero ziet, via de lokale reisvertegenwoordiging van je touroperator (vaak is er een speciale kennismakingsmeeting op de dag na aankomst) of je kunt je excursies alvast vooraf via internet boeken.

Varadero 60

Als je in Varadero op zoek gaat naar een leuk restaurant dan kom je al vrij snel Varadero 60 tegen als restauranttip. Zowel de Cuba reisgidsen als reviewsites zoals Tripadvisor zijn over het algemeen erg lovend over dit restaurant in Varadero. De naam van Varadero 60 is een directe verwijzing naar de locatie waar je deze eetgelegenheid vindt: aan Calle 60. Het ligt redelijk dicht in de buurt van het Josone Park en is prima te bereiken met de taxi, maar ook te voet vanaf de dichtstbijzijnde halte van de hop-on-hop-off toeristenbus. Varadero 60 is voor Cubaanse begrippen niet goedkoop. Voor de gemiddelde toerist zullen de prijzen echter geen reden zijn om hier niet te eten. De kaart is vrij gevarieerd. Je kunt niet alleen Cubaanse gerechten eten, maar er staan ook een aantal internationale gerechten op de kaart waaronder pasta en risotto. De huisspecialiteiten zijn kreeft en biefstuk van de barbecue. Behalve het feit dat je hier prima eet is ook de inrichting erg sfeervol. Het thema van de inrichting is de jaren vijftig van de vorige eeuw. Je ziet allerlei reclames en artikelen uit die periode terug in het interieur.

Beste reisperiode voor Varadero

De allerbeste periode om naar Varadero te reizen is van begin maart tot half mei. Dit is de periode waarin de temperatuur vrij stabiel is, er nog niet teveel regen valt en de lucht vaker blauw dan zwaarbewolkt is. Vanaf mei zie je dat de hoeveelheid bewolking al flink toeneemt en ook dat de kans op een dag met buien groter wordt. In principe is de periode december tot en met februari ook prima voor een strandvakantie in Varadero, maar er bestaat dan wel een (nog steeds vrij kleine) kans dat je een dag of paar dagen met voor Cubaanse begrippen winters weer meemaakt. Dat betekent temperaturen die amper de twintig graden halen in combinatie met weinig zon en soms vrij veel wind. Als je tussen half mei en eind november naar Varadero reist dan moet je rekening houden met de kans op regen en drukkend, bewolkt weer. De tijd die je daadwerkelijk aan het strand of zwembad door kunt brengen is in deze periode wat minder.

Toeristische bus

Als je simpel van punt A naar B wilt in Varadero dan is de taxi een handig vervoersmiddel. Wil je wat meer van de stad zien en taxikosten besparen, dan is de toeristenbus van Varadero een uitstekende optie. Dagelijks rijden de dubbeldekkerbussen van Beach Tour Varadero hun rondjes langs de hotels en door de stad. Het is de bedoeling dat je een dagkaart koopt (prijs: 5 CUC per persoon). Daarmee kun je vervolgens gedurende de hele dag (van 8 tot 20 uur) onbeperkt gebruik maken van deze toeristenbussen. Het werkt dus volgens het zogenaamde hop-on-hop-off principe waarbij je gedurende de geldigheid van je ticket onbeperkt in en uit kunt stappen. De tickets koop je aan boord bij de medewerker die daarvoor meerijdt.

Gevaarlijke kwallen

In warme zeeën komt het Portugees Oorlogsschip voor. Deze opmerkelijk uitziende kwal is één van de gevaarlijkste zeedieren waar je als mens mee te maken kunt krijgen. Dat komt door het gif dat veel pijn veroorzaakt en daarnaast kan leiden tot koorts, een shock, ademhalingsproblemen en zelfs tijdelijke verlamming. De enorme tentakels van een volwassen dier zijn daarom een serieuze bedreiging voor mensen. Onder normale omstandigheden is de kans dat je in Varadero met een Portugees Oorlogsschip (Physalia physalis) in aanraking komt is redelijk klein. Bij harde wind of storm kan het aantal Portugees Oorlogsschepen dat richting het strand van Varadero komt wel vrij groot zijn. Je ziet deze bijzondere dieren op dat soort dagen dan ook massaal op het strand liggen. Rode vlaggen en waarschuwingsborden geven aan dat je op zo’n dag de zee niet in moet gaan. Vaak is dan niet de combinatie van sterke stroming en hoge golven de oorzaak voor deze waarschuwing, maar de aanwezigheid van het Portugees Oorlogsschip.