Pinar del Río: hart van de Cubaanse sigarenindustrie

Als toerist die een rondreis door Cuba maakt is de kans erg groot dat je uiteindelijk ook een keer in Pinar del Río terechtkomt. Deze stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het westen van het eiland Cuba. Er zijn drie redenen om Pinar del Río te bezoeken. Ten eerste is het de dichtstbij gelegen grote stad in de buurt van de populaire Vallei van Viñales. Daarnaast is Pinar del Río het hart van de tabaksverwerkende industrie. Rondom de stad zijn volop akkers te vinden waar tabak verbouwd wordt. Een deel van deze tabaksbladeren wordt na fermentatie in de sigarenfabriek van Pinar del Río verwerkt tot de allerbeste Cubaanse sigaren. Een bezoek aan deze sigarenfabriek is dan ook een belangrijke reden om een bezoek aan Pinar del Río te brengen. Als je er dan toch bent dan kun je ook meteen een bezoek brengen aan de rumfabriek waar de lokaal zeer bekende guayabita-rum gemaakt wordt. In de flessen rum die hier geproduceerd worden zit een guave-vrucht die zo kenmerkend is voor deze rum.

Als je op rondreis door Cuba bent hoef je niet langer dan een halve tot echt maximaal een hele dag inplannen om hier te verblijven. Buiten de paar bezienswaardigheden die je hier aantreft is Pinar del Río geen echte publiekstrekker. Er zijn in de regio zeker leukere plekken om te verblijven, waarbij je vooral van de natuur van deze regio kunt genieten.Sigarenfabriek

Pinar del Rio is het epicentrum als het om sigaren gaat. De provincie is rijkelijk gevuld met tabaksplantages die er in het Cubaanse klimaat uitstekend tot hun recht komen. Met name de regio Vuelta Abajo staat bekend om het vruchtbare landschap. Maar ook vier andere regio’s zoals Semi Vuelta Abajo, Oriente, Partidos en Remedios zijn geen onbekende in de sigarenindustrie. De sigarenfabriek ‘Fábrica de Tobaco Francisco Donatién’ in Pinar del Rio verwerkt dagelijks duizenden sigaren. Het personeel wordt er binnen een jaar opgeleid om vervolgens toegelaten te worden tot de sigarenfabriek. Het is dan ook een zeer serieuze business, aangezien de sigaren uit Cuba tot de allerbeste van de wereld beschouwd worden. Een ‘Habana’ zoals de sigaren uit Cuba ook wel worden genoemd, is eigenlijk een statussymbool binnen de sigarenwereld. Bekende merken zijn Cohiba, Romeo y Juliet en Montechristo. Geïnteresseerden kunnen in de Francisco Donatien fabriek het proces tot het rollen van sigaren met eigen ogen bewonderen. Het personeel is gewend aan de bezoekers en rollen rustig door met op de achtergrond hoogstwaarschijnlijk de klanken van Cubaanse muziek. In de winkel van de fabriek heb je vervolgens de mogelijkheid om het één en ander aan te schaffen.Guayabita del Pinar

Rum drinken lijkt in Cuba cultureel erfgoed te zijn. Waar je soms ‘no hay’ (vandaag niet) hoort als het gaat om bepaalde gerechten die wilt bestellen, hoor je dit eigenlijk nooit bij het bestellen van rum. Naast de veel gedronken Havana Rum zijn er ook enkele varianten te vinden. Guayabita del Pinar is hier zo’n voorbeeld van. De distilleerderij ‘ Bebidas Casa Garay Fábrica de Guayabita del Pinar’ bevindt zich sinds 1892 in Pinar del Rio. Inmiddels is de rumlikeurfabriek een alom gerespecteerd bedrijf die op kleine schaal ook exporteert. De likeur van Guayabita wordt gemaakt van wilde guave, een vrucht die door de Taíno medicinale krachten kreeg toebedeeld. Hoewel je de vrucht op meerdere plaatsen in Cuba tegenkomt, groeit hij vooral in de bergen van Pinar del Rio. Het proces van deze bes is te volgen in de fabriek ‘Bebidas Casa Garay Fábrica de Guayabita del Pinar’. Het eindproduct is een droge ‘seca’ of zoete ‘dulce’ rumlikeur van grote klasse. Niet voor niets heeft de producent al meerdere awards in ontvangst mogen nemen. In de winkel van de fabriek wordt de uitleg beëindigd met een proeverij. Natuurlijk kun je hier ook de door hen gemaakte rum aanschaffen.

Valle de Viñales

De westelijk gelegen provincie Pinar del Río staat ook bekend om de door Unesco geregistreerde Vallei van Viñales. Dit prachtige natuurgebied van Cuba wordt gekenmerkt door een glooiend bergachtig landschap met daarin de kalkstenen bergen van Sierra de los Órganos, vruchtbare valleien, rode akkers en groene grasvlaktes. Her en der doemt er een landgoed of dorpje op of tref je wat huizen die er verspreid liggen. Hierin wonen veelal de agrariërs die er werken op de tabaksplantages of andere onderdeel in de landbouw. Het vervoer gebeurt hier vooral per paard. Dit levert soms prachtige plaatjes op. Ook de gekleurde ‘mogote’ is een bezienswaardigheid van formaat. Deze ‘Mural de la Prehistoria de Viñales’ is beslist iets wat je gezien moet hebben. Het kunstwerk werd omstreeks 1961 door onder andere door een goede vriendin van Fidel Castro, Celia Sánchez Manduley en Leovigildo González Morillo geïnitieerd op de rotsen van Mogote dos Hermanas. De Vallei van Viñales is prima vanuit Pinar del Rio te bezoeken. Vaak combineren excursiebedrijven een excursie naar Valle Viñales met een bezoek aan de rumfabriek en sigarenfabriek in Pinar del Rio.