Ohrid: de parel van de Balkan aan het meer van Ohrid

Ohrid is al vele jaren de populairste vakantiebestemming in Macedonië. Ook toen Macedonië nog onderdeel was van Joegoslavië was Ohrid een populaire vakantiebestemming. Zijn ligging aan het Meer van Ohrid en de prachtige historische gebouwen in het centrum zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat Ohrid een unieke vakantiebestemming is. Toch is de stad nog niet ontdekt door het grote publiek. Mede hierdoor kun je in de zomermaanden nog rustig genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Ohrid zelf is niet een hele grote stad, de meeste bezienswaardigheden heb je op een paar dagen wel bezocht. Maar aan het meer zijn er nog tal van bijzondere plaatsen te vinden om jezelf minimaal een week bezig te houden. Is dit echter niet je ding dan kun je op de verschillende kiezelstranden in en rond Ohrid genieten van de Macedonische zon en het heerlijk koele water van het Meer van Ohrid.Meer van Ohrid

Het Meer van Ohrid is de belangrijkste toeristische attractie van de stad en misschien wel van heel Macedonië. Het meer dat voor een deel de grens vormt met Albanië heeft prachtige kiezelstranden waar je heerlijk in het Macedonische zonnetje kan liggen. De kiezels zelf zijn niet zo fijn om op te liggen maar gelukkig zijn er aan de oever meer dan genoeg zonnebedden te vinden.  Het Meer van Ohrid behoort tot de oudste meren ter wereld en is het oudste en diepste meer van het Balkanschiereiland. Het meer is op zijn diepst bijna driehonderd meter. Dit zorgt er mede voor dat de temperatuur van het water nooit al te hoog oploopt. Het meer is tevens geschikt voor allerlei watersport activiteiten. Het leukst is echter om het meer met een kleine rondvaartboot te verkennen. Tijdens één van deze tochten zal het meer al zijn geheimen aan je laten zien.Antieke theater

Het antieke theater van Ohrid ook wel het Amphi theater genoemd is een oud-Grieks theater uit de tweede eeuw voor Christus. Het theater werd pas in de tweede helft van de vorige eeuw ontdekt. Tegenwoordig is het nog bestaande deel van het theater in zijn geheel uitgegraven en doet het weer dienst als theater voor verschillende evenementen en concerten. Het huidige theater is ongeveer de helft van het oorspronkelijk theater. De tweede ring is in de loop der eeuwen verloren gegaan. Het antieke theater van Ohrid staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Fort van Samuel

Op het hoogste punt van de heuvel waar Ohrid tegenaan is gebouwd staat al meer dan duizend jaar het Fort van Samuel. Het fort is gebouwd in de periode dat Ohrid de hoofdstad was van het Eerste Bulgaarse Rijk. Volgens recente opgravingen is het fort gebouwd op de resten van een nog veel ouder gebouw. Dit gebouw zou uit de vierde eeuw voor Christus stammen.
Tegenwoordig is het Fort van Samuel een populaire toeristische attractie in Ohrid. Tegen een kleine entree kun je zelf de oude muren van het fort beklimmen. In totaal staat er ongeveer nog drie kilometer aan oude muren overeind. Slechts een klein deel hiervan is opengesteld voor het publiek. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over Ohrid en het meer.

Sveti Naum

Ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Ohrid aan de andere zijde van het meer ligt het klooster van Sveti Naum. Dit klooster is één van de populairste dagtochtjes die er vanuit Ohrid gemaakt worden. Je kunt deze tocht over de weg maken maar ook over het meer met een watertaxi of een veerdienst.
Het klooster is in het begin van de tiende eeuw gesticht door de Heilige Naum. Deze heilige ligt in de kerk begraven. Volgens de legende kun je zijn hart horen kloppen als je een oor op zijn tombe legt. Andere beweren dat het enige wat je kan horen ondergrondse bronnen zijn. Zelf hoorden we echter helemaal niets. De originele kerk werd vermoedelijk gesloopt door de Ottomanen. De huidige kerk stamt uit de zestiende eeuw en heeft een paar prachtige fresco’s. Jammer genoeg mogen er in de kerk zelf geen foto’s gemaakt worden.
Op het terrein van het klooster lopen opvallend veel pauwen rond.

Rondvaart

Iets wat je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Ohrid is een rondvaart op het meer. Vanaf het meer heb je namelijk het mooiste uitzicht op de stad. Met name in de morgen heb je dankzij het prachtige licht een schitterend uitzicht op de stad. Langs de boulevard van Ohrid zijn er genoeg schippers te vinden die je voor enkel euro’s langs de stad willen varen. Een rondvaartboot, watertaxi of ferry is tevens de leukste manier om de verschillende hoogtepunten van het meer te bezoeken. Je kunt vanuit Ohrid bijvoorbeeld varen naar de Bay of Bones, het klooster van St. Naum of de warmwaterbronnen. Wie graag een andere stad aan het meer wil bezoeken is een boottocht naar het nabij gelegen Struga aan te raden.

Klooster St. Clement

In het hoger gelegen deel van de stad niet ver van het antieke theater en het fort van Samuel vandaan ligt  het Klooster van St. Clemens. Dit prachtig gerenoveerde klooster is één van de hoogtepunten van Ohrid. Het staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het Klooster van St. Clemes is één van de oudste gebouwen van Ohrid. Al in de negende eeuw wordt het klooster genoemd in de geschiedenisboekjes. Het klooster krijg zijn huidige naam toen het werd geschonken aan St. Clemens die er een klooster en een universiteit startte. Nadat St. Clemes en St. Naum in de leer waren geweest bij de monnikenbroeders Cyrillus en Methodius, ontwikkelden zij in het klooster het Cyrillische schrift dat gebaseerd is op het Glaglitisch alfabet van Cyrillus en Methodius.
Tegenwoordig is het klooster van St. Clemens één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Macedonië. Met name de prachtige muurschilderingen en iconen in het klooster zijn van een bijzondere kwaliteit.

St. Bogorodica Perivleptos

De St. Bogorodica Perivleptos of de Maria moeder van God kerk is een bijzondere kerk in het oude historische centrum van Ohrid. Wat deze kerk zo bijzonder maakt ten opzichte van de andere kerk in Ohrid zijn de muurschilderingen. De prachtige kunstwerken waar de kerk in zijn geheel mee beschilderd is lopen hun tijd ver vooruit. De figuren hebben veel meer diepte en expressie dan je zou verwachten van kunstwerken uit deze periode. De verschillende kunstwerken zouden zo uit de renaissance kunnen komen maar het zou nog honderd jaar duren voordat deze stijl zijn intrede deed. De St. Bogorodica Perivleptos trekt dan ook voornamelijk bezoekers die deze bijzonder kunstwerken komen aanschouwen.

Cuba Libre

De strandtent Cuba Libre mag je echt niet gemist hebben tijdens je bezoek aan Ohrid. Op ongeveer tien lopen vanaf het centrum ligt aan het meer deze hippe strandtent. Je kunt in heerlijke fauteuils onder het genot van een heerlijk cocktail de zon zien ondergaan. Dit is de plek om even te relaxen na een drukke dag in Ohrid.
cubalibre
Als je na het eten nog genoeg energie kun je naar de gelijknamige discotheek in het centrum van Ohrid gaan. Deze disco is van dezelfde eigenaren. Het is misschien niet zo relaxed als in de strandtent maar het is wel de hipste disco van de stad.

Ohrid Parels

Macedonië wordt vaak de parel van de Balkan genoemd. Dit slaat enerzijds op de schoonheid van het land maar ook op de Parels die er rondom het Meer van Ohrid geproduceerd worden. Om deze parels te kunnen maken worden de schubben van een vis die in het meer voorkomt bewerkt tot een soort van olie. Deze olie wordt dan vervolgens op glazen of plastic balletjes geplakt. Het precieze proces is al een eeuwenoud familiegeheim dat slecht bij een paar families aan het meer bekend is. In Ohrid maar ook in andere plaatsen aan het meer worden de beroemde Ohridparels verkocht.

De keuken van Ohrid

Een echte typische Macedonische keuken bestaat volgens veel mensen niet. Die zeggen vaak dat de keuken van het hele Balkanschiereiland op elkaar lijkt en op elkaar geïnspireerd is. Dit verhaal klopt in grote lijnen maar Ohrid en de andere plaatsen aan het meer vormen hier een kleine uitzondering op. In Ohrid kom je namelijk allerlei lekkernijen uit het meer tegen op de kaart. Deze vers gevangen vissen worden in de meeste restaurants op fantastische manieren klaargemaakt. Mijn persoonlijke favoriet is de warm gerookte zalmforel.
eten-2
Wie liever een stukje vlees heeft kan natuurlijk ook zijn hart ophalen of het nu een mooie stoofpot is of een lekker biefstukje het is er in overvloed te vinden. Een leuke bijkomstigheid is dat uit eten in Macedonië nog erg betaalbaar is.

Het Robevi Huis

Het Robevi Huis is een beroemd historisch gebouw in Ohrid. Het is gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw maar kreeg zijn huidige uitstraling pas in de tweede helft van de negentiende eeuw. Tegenwoordig staat het huis op de lijst met beschermde erfgoed in Ohrid. Tegenwoordig is in het huis het Ohrid gemeentemuseum te vinden. In het museum kom je allerlei archeologische vondsten tegen uit de oudheid maar ook uit de middeleeuwen. Een van de belangrijkste items in het museum is een torso van Isis. Deze torso staat tevens afgebeeld op het briefje van tien Denar.

geschept papier

Al vanaf de zestiende eeuw wordt er in Ohrid geschept papier gemaakt. Dit gebeurde voor het eerst in Sveti Naum klooster. In eerste instantie alleen voor het werk van de kloosterlingen zelf maar later begonnen ze ook papier te produceren voor andere doeleinden. Tegenwoordig wordt er nog steeds geschept papier gemaakt in Ohrid. In het Ohrid City Museum is een kleine tentoonstelling opgezet over het scheppen van papier. Het is tevens mogelijk om te zien hoe dit precies in zijn werk gaat. In het bijbehorende winkeltje zijn allerlei producten te koop met dit papier.

A. den Doolaard monument

Op de boulevard van Ohrid staat een monument van de Nederlandse schrijver A. Den Doolaard. Dit lijkt in eerste instantie een beetje vreemd maar als je beseft dat den Doolaard erg belangrijk is geweest voor het toerisme in Macedonië dan verklaard dat een hoop. Een van zijn bekendste werken “de bruiloft der zeven zigeuners” speelt zich geheel af in Macedonië en voor een groot deel in Ohrid. In 2006 werd het monument voor de Doolaard onthuld en tegenwoordig is het monument een vast onderdeel van de rondleidingen in de stad. Al ligt het monument even lopen van het historische centrum.

Cyrillisch schrift

Het Cyrillisch schrift of alfabet is afgeleid van het Glaglitisch alfabet. Dit schrift is ontwikkeld door de monnikenbroeders Cyrillus en Methodius die een groot deel van hun leven in Ohrid doorbrachten. Mede hierdoor is er in het centrum van Ohrid een groot standbeeld aan deze twee monniken gewijd. Het Cyrillisch schrift wordt tegenwoordig nog gebruikt voor zes Slavische talen waaronder het Macedonisch, het Russisch en Bulgaars. Ieder jaar op 24 mei is er in Macedonië een nationale feestdag gewijd aan St. Cyrillus en st. Methodius.

Bay of Bones

Ondanks de wat lugubere naam, is het toch zeker de moeite waard om een bezoekje aan dit museum te brengen. Het museum bevindt zich op enkele kilometer buiten Ohrid en is in zijn geheel op het water gebouwd. Bay of the Bones is een openlucht museum die het leven laat zien van ongeveer duizend jaar voor Christus. In deze periode leefden er op het meer mensen op paalwoningen in het meer. Het dorp is gebouwd nadat er aan het einde van de twintigste eeuw archeologische vondsten in het Meer van Ohrid werden gedaan.
De baai dankt zijn naam aan het groot aantal dierlijke botten die hier tijdens archeologische onderzoeken zijn gevonden. De Bay of Bones is tevens een populaire duikplaats.

St. Paul the Apostel Airport

Op iets minder dan tien kilometer van Ohrid ligt het St. Paul the Apostel Airport. Het is een klein vliegveld met slechts één landsbaan. Verwacht hier ook geen uitgebreide horecavoorzieningen of winkels maar je kunt er een kopje koffie kopen en op de terugweg is er een winkel waar je tegen woekerprijzen je laatste Denars op kunt maken. Jaarlijks maken ongeveer 100.000 bezoekers gebruik van het vliegveld van Ohrid. Vanaf het vliegveld kun je vrij gemakkelijk met een taxi, bus of huurauto je weg vervolgen naar Ohrid. Een taxiritje vanaf het vliegveld naar Ohrid kost enkele euros.

Sveti Jovan Kaneo

De Kerk van Johannes de doper op Kaneo of Sveti Jovan Kaneo is misschien wel het mooiste monument van Ohrid. Deze kerk is gebouwd op een rots die uitkijkt over het meer van Ohrid. De kerk kun je alleen te voet of per boot bereiken. Het is een Macedonische orthodoxe kerk die waarschijnlijk in het begin van de dertiende eeuw is gebouwd maar de precieze start van de bouw is niet bekend. Wel is bekend dat de kerk in de vijftiende eeuw al op deze plaats stond. Net als in alle orthodoxe kerken vertellen de icon bij het altaar het verhaal van de kerk. Op deze iconen kun je zien dat de kerk is gewijd aan Johannes de Doper.
De kerk kan via twee wandelpaden bereikt worden. Het eerste wandelpad neemt je vanuit Ohrid mee langs de kiezelstranden langs het meer om vervolgens via een trap bij de kerk uit te komen. De andere manier is vanuit het hoger gelegen deel van Ohrid. Je loopt dan vanaf het Klooster St,. Clement een prachtig pad met verassend uitzichten tot je uiteindelijk bij de kerk uitkomt.