Edinburgh: historische hoofdstad van Schotland

Edinburgh is de hoofdstad van Schotland maar niet de grootste stad van het land. Deze eer moet de stad aan Glasgow laten. In Edinburgh zetelt het Schotse Parlement en is het officiële verblijf van de Britse Koninklijke familie op het moment dat ze in Schotland verblijven. De stad ligt aan de oostkust van Schotland aan de Firth of Forth die uiteindelijk weer uitmondt in de Noordzee. Het is een populaire bestemming voor een stedentrip. De toeristen die naar de stad toekomen zijn hier bijvoorbeeld om een bezoek te brengen aan één van de musea die tot de National Galleries of Scotland behoren, een bezoek te brengen aan Edinburgh Castle of om een wandeling te maken op de Royal Mile. Wie liever het Schotse nachtleven induikt of lekker wil shoppen zit in Edinburgh ook op de goede plaats. Er zijn talloze pubs en kroegen te vinden en in de verschillende grote winkelstraten kom je alle grote bekende winkelketens. In de straten die erachter verscholen liggen kom je de winkels tegen die Edinburgh uniek maken. Het historische centrum van Edinburgh dat ook wel bekend staat als “The Old Town & The New Town” staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.Dugald Stewart Monument

Het Dugald Stewart Monument staat boven de Calton Hill in het centrum van Edinburgh. Dit monument is gebouwd ter ere van de Schotse filosoof Dugald Stewart. Deze filosoof was jarenlang verbonden aan de Universiteit van Edinburgh en in het begin van de negentiende eeuw werd er een ere monument voor hem opgericht. Dit monument is net als het National Monument gebouwd in oude Griekse stijl. Dit monument heeft tevens model gestaan voor het Robert Burns monument dat hier niet ver vandaan ligt.  Het Dugald Stewart Monument wordt door zijn bijzondere ligging  veelvuldig gefotografeerd. Met name op stadsgezichten van Edinburgh komt je het monument met regelmaat tegen.Edinburgh Castle

Midden in het oude centrum van Edinburgh op de een hoge rots staat het Kasteel van Edinburgh. Het huidige kasteel bestaat hoofdzakelijk uit gebouwen die in de zeventiende eeuw zijn gebouwd. De rots, Castle Rock genaamd wordt al vele eeuwen bewoond en sinds de zesde eeuw na Christus staat er een versterkte vesting. Het eerste kasteel werd er in de elfde eeuw gebouwd. Dit kasteel staat bekend als het Castle of Maidens. In dit kasteel kwam het Schotse Parlement voor het eerst bij elkaar. Het kasteel is in der loop der eeuwen meerdere malen verbouwd gerenoveerd en verbeterd. Het poortgebouw met de twee bronzen standbeelden is de laatste toevoeging aan het kasteel. Het poortgebouw stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Naast dit poortgebouw staan beelden van William Wallace en Robert the Bruce.  In Edinburgh Castle worden de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone bewaard. The Stone of Scone is een steen waarop in de middeleeuwen de Schotse Koningen werden gekroond. Een andere bezienswaardigheid binnen het kasteel is de St. Magaret’s Chapel. Dit is het oudste gebouw van het kasteel en van heel Edinburgh. Binnen de muren van het kasteel staat het One O’Clock Gun. Dit kanon wordt dagelijks behalve om zondag om 13:00 afgevuurd. Het kasteel kan het gehele jaar bezocht worden. Wil je niet in de rij staan koop dan je tickets voor Edinburgh Castle van te voren online.

Een van de grootste evenementen van het jaar in Edinburg, de “Edinburgh Militaire Taptoe” vindt plaats binnen de muren van het kasteel. Voor dit enorme evenement worden enorme tribunes in het kasteel gebouwd.

Edinburgh City Chamber

De City Chamber van Edinburg is de plaats waar het huidige stadsbestuur van Edinburgh is gevestigd. Het gebouw werd echter officieel gebouwd als handelsgebouw. De handelaren voor wie Royal Exchange eigenlijk bedoeld was waren ontevreden met het gebouw en verkochten eerst een deel en later het gehele gebouw aan het stadsbestuur van Edinburgh. Het is een opvallend groot vierkant gebouw met aan één kant een prachtige bogen rij waardoor je naar het binnenplein van de City Chamber kan kijken. Op dit binnenplein staat een groot beeld van Alexander die zijn paard Bucephalus probeert te temmen. Dit beeld stond oorspronkelijk op het Saint Andrew square maar verhuisde in 1916 naar zijn huidige locatie.

St. Giles’ Cathedrale

De St. Giles’ Cathedrale van Edinburgh is een voormalige kathedraal die in de stad ook wel bekend staat als de St. Giles High Kirk. Het is één van de oudste gebouwen in Edinburgh. De oudste delen van deze kerk stammen uit de twaalfde eeuw na Christus maar werd in de loop der eeuwen meerdere gerenoveerd en verbouwd. De laatste grote verbouwing stamt uit de negentiende eeuw.
sint-giles-cathedral
Het is een Gregoriaanse kerk met een Victoriaans interieur. In deze kerk startte in 1559 met een preek van John Knox de Reformatie in Schotland. Tijdens de Reformatie werden oude versieren van de kerk verwijderd en vernield. De St. Giles’ Cathedrale doet tegenwoordig dienst als parochiekerk van de “Church of Scotland”.

Gladstone’s Land

Gladstone’s land is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een van de vele huurkazernes die Edinburgh in de zeventiende eeuw rijk was. In 1934 stond het pand op de lijst om gesloopt te worden. Door tussenkomst van de Scotisch national trust werd het pand echter gered van de sloop en opgeknapt naar zijn huidige vorm. Het huis is gelegen in een van de drukste straten in het centrum van Edinburgh en de eigenaar Gledstane was dan ook een zeer rijk en invloedrijk man. Omdat Edinburgh in die tijd flink uitdijde binnen de stadsmuren was er een enorm ruimte gebrek in de stad. Wie een huis wilde bouwen en ruimte wilde hebben moest ofwel de hoogte of de diepte in. Dit huis heeft beide. Het heeft maar liefs zes verdiepingen en ondanks zijn smalle façade loopt het ver door naar achteren. De koopman die in het huis woonde, Gladstone, was niet  de enige bewoner. Hij verhuurde een aantal kamers in het huis onder aan andere mensen. Uit oude archieven blijkt dat er ook een ridder, priester en verschillende gildeleden woonden. De muren en plafonds waren rijk versierd. Passend bij een belangrijk man in die tijd. Een bezoek aan dit huis geeft je een prachtig inkijkje in het zeventiende-eeuwse leven. Aan de straatkant onder de overkapping verkocht de koopman zijn waren. Huizen hadden geen sanitair of waterleiding en de warmte kwam van grote open haarden. Het huis is in prachtige staat hersteld.

Grass Market

De Grass Market is een historisch plein in “The Old Town of Edinburgh”. Het plein ligt een stuk lager dan de andere delen van Edinburgh waardoor de Grass Market als een soort van middelpunt aanvoelt. Het plein is te vinden in de buurt van Edinburgh Castle. Het kasteel domineert het uitzicht vanaf het plein. Vroeger werden op dit plein de executies voltrokken. Tegenwoordig is de Grass Market een populaire ontmoetingsplaats voor studenten en toeristen. Zeker na de grootscheepse renovatie van het plein in 2010. Aan het plein zijn enkele van de beroemdste pubs van Edinburgh te vinden, The Last Drop en Maggie Dickson’s zijn hier goede voorbeelden van. Op de Grass Market en in de buurt ervan zijn naast kroegen opvallend veel vintageshops en tweedehandswinkels te vinden.

Greyfriars Bobby

Het verhaal over Greyfriars Bobby is één van de bekendste en meest vertederende verhalen die verteld worden in Edinburgh. Het verhaal gaat over een hondje, vermoedelijk een Skyeterriër, die na de dood van zijn baasje de rest van zijn leven over het graf van zijn baas heeft gewaakt. Nadat zijn baas in 1858 aan tuberculose was overleden werd hij begraven op het Grefriars Kirkyard. Hier heeft het hondje Bobby veertien jaar lang bij het graf van zijn baas gewaakt. Het hondje kreeg eten van de lokale pub en de hondenbelasting werd betaald door de provoost van Edinburgh. Na de dood van Bobby werd het hondje begraven op de begraafplaats in de buurt van het graf van zijn baas. Op het plein voor de begraafplaats staat een standbeeld van het hondje. Het verhaal van Greyfriars Bobby is de inspiratie geweest voor meerdere films en boeken.

National Scottisch Museum

Het National Scotisch Museum is onderdeel van National Galleries of Scotland. Het museum is in 1985 ontstaan door het samenvoegen van het rijksmuseum voor oudheden van Schotland en het Royal Scotisch Museum. Later werd de collectie van het Koninklijke museum en het Museum of Scotland aan de collectie toegevoegd. Hierdoor bestaat de collectie van het National Scotisch Museum uit een bijzonder breed assortiment. Zo is in het museum het schaap “Dolly” te bewonderen, het eerste gekloonde schaap ter wereld. Maar ook kostuums van Elton John, enkele schaakstukken van de Lewis Chessman, Egyptische mummies en de voormalige guillotine van Edinburgh, Bijgenaamd “The Maiden”.  Het pand waar the National Scotisch Museum in is gevestigd bestaat uit een historisch deel en een modern deel. Het complete museum heeft in 2011 een grootscheepse renovatie ondergaan. Een bijkomend voordeel, een bezoekje aan het museum is gratis.

Princes Street Gardens

De Princes Street Gardens is het bekendste en meest populaire park in Edinburgh. Het park is te vinden tussen de Old Town en de New Town in het historische centrum van de stad. Het park bestaat uit twee delen de East Princes Street Gardens en de West Princes Street Garden. Deze twee delen worden met elkaar verbonden door middel van “The Mound” een kunstmatige heuvel. Op deze heuvel kun je onder andere de National Gallery of Scotland te vinden. In Princes Street Gardens kom je enkele van de mooiste bezienswaardigheden van de stad tegen zoals de Ross Fountain, de Floral Clock en het Scott Monument. Maar belangrijker nog is het park een oase van rust in het drukke centrum van de stad. Je kunt hier heerlijk op een bankje zitten terwijl het stadsleven aan je voorbij trekt. Het park ligt op de plaats waar vroeger een moeras te vinden was.

Openbare toiletten

Er zijn in de historische binnenstad enkele gratis openbare toiletten te vinden. Deze zijn in de meeste gevallen enkel geschikt voor heren.  De dames zijn genoodzaakt om een kroeg of een andere openbare gelegenheid op te zoeken om hun behoefte te kunnen doen. Ook voor de heren is het niet altijd een pretje aangezien niet alle openbare toiletten in Edinburgh met regelmaat schoon gemaakt worden. Maar als de nood hoog is kan een openbaar toilet in Edinburgh de oplossing zijn.

Frankenstein

The World Famous Frankenstein staat groot te lezen boven de gevel van deze pub. De pub is gevestigd in een voormalige kerk die in zijn geheel is omgetoverd tot het laboratorium van Frankenstein. De pub bestaat uit drie grote etages met op iedere etage een bar. De aankleding van de pub is erg goed en consequent doorgevoerd waardoor je continu om je heen zit te kijken. De pub is te vinden aan de George IV Bridge in het historische centrum van Edinburgh.

The Whisky Experience

Een populaire attractie in Edinburgh is ‘The Whisky Experience’. Tijdens deze whisky beleving kom je alles te weten over het maken van whisky, de specifieke geuren en smaken per regio en natuurlijk hoe whisky proeft. Een bezoek aan de ‘The Whisky Experience’ begint met een ritje in een whiskyton. Tijdens dit ritje krijg je via verschillende schermen en andere interactieve manier informatie over het maken van moutwijn en hoe dit dan vervolgens weer whisky wordt. Na deze rit staat het leukste onderdeel van de rondleiding op het programma; het proeven van de whisky. Om goed te kunnen bepalen welke whisky het beste bij je past krijg je een filmpje te zien over de vier whiskygebieden in Schotland. Ieder van deze gebieden heeft zijn eigen specifieke geuren, kleur en smaak. Na het proeven breng je nog een bezoek aan de grootste whisky collectie ter wereld en aan het café. Hierna verlaat je de experience door de bijbehorende winkel. In deze winkel wordt een indrukwekkende diversiteit aan whisky aangeboden.

Haunted tours

Als je in Edinburgh over de Royal Mile loopt ten hoogte van de Sint Giles’ Cathedral dan kom je overal borden tegen voor; Haunted tours Ghost Walks en City of the Death tours. Al deze wandelingen nemen je mee naar de kerkers die onder Edinburg liggen. Eerst krijg je boven het verhaal van de stad Edinburgh te horen en de vele geesten die wonen. Vervolgens breng je een bezoek aan een voormalige begraafplaats die tegenwoordig is omgetoverd tot parkeerterrein. Onze gids verteld luid en duidelijk met veel humor zijn verhaal terwijl hij je meeneemt langs smalle steegjes en steile straten. Uiteindelijk kom je uit bij één van de ondergrondse complexen. Hier loop je door een paar oude kerkers die slechts verlicht zijn met een paar kaarsen. Onze gids verteld welke geesten er in welke ruimte wonen. Iedere geest heeft een ander verhaal en andere verschijning. Tijdens onze wandeling was er echter geen enkele geest die zich durfde te laten zien.

The Queen’s gallery

The Queen’s gallery is een kunstgalerie aan de voet van de Royal Mile in Edinburgh. De galerie is onderdeel van het Palace of Holyroadhouse. In ‘The Queen’s Gallery’ worden werken uit de collectie van het Britse koninklijk huis getoond. De galerie opende voor het eerst zijn deuren in 2002 en is sindsdien iedere dag geopend voor het publiek. Het gebouw waar de galerie inzit was van oorsprong een kerk maar deze functie was het gebouw al kwijt sinds het begin van de vorige eeuw. De collectie van de galerie wisselt met regelmaat.

The Elefant House

The Elefant House is een verplichte stop voor iedere Harry Potter fan. In ‘the elefant house’ is namelijk het eerste deel van Harry Potter voor een groot deel geschreven. De ideeën over de avonturen van Ron, Hermelien en Harry ontstonden hier aan een tafeltje met een kopje koffie. The elefant house is trots op dit gegeven, heel groot op de gevel staat ‘Birthplace of Harry Potter” met daarboven een ingelijste foto van J.K. Rowling aan het tafeltje waar het allemaal begon.
De gevel van deze coffee shop is hierdoor één van de meest gefotografeerde gevels in Edinburgh geworden.

Wil je meer weten over Edinburgh en Harry Potter dan is de “Harry Potter wandeltour” zeker een must. Tijdens deze wandeling kom je alles te weten over Edinburgh en de wereld van Harry Potter. Onderweg kom je de echte “wegisweg” tegen en de plaats waar het graf van Voldemort zou moeten liggen.

Calton Hill

Calton Hill is een honderd meter hoge heuvel in het historische centrum van Edinburgh. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Firth of Forth. Op de heuvel zijn enkele belangrijke Schotse gedenkmonumenten te vinden zoals het National Monument, het Dugald Stewart Monument en het Nelson Monument. Dit laatste is vernoemd naar admiraal Horatio Nelson die in het begin van de negentiende eeuw de Zeeslag bij Trafalgar leidde en won. Op Trafalgar square in London is tevens een beeld van deze Schotse zeeheld te vinden. De heuvel is met zijn monumenten en zijn fantastische uitzicht over de stad een geliefde plaats voor toeristen. Als het een beetje helder weer is kun je vanaf deze heuvel prachtige foto’s van Edinburgh maken.

Fietstocht met gids

Wil je Edinburgh in een korte tijd ontdekken? Boek dan snel een fietstour met een Engelstalige local! In 3 uur tijd zie je de belangrijkste bezienswaardigheden op een leuke, veilige en informatieve manier. Het groene Edinburgh is een stad met een prachtige historie die het bezoeken meer dan waard is. De gids vertelt je het verhaal achter de stad en de bezienswaardigheden, waardoor je een heel goed beeld van de stad krijgt. Ook zal de gids tips geven voor je verdere verblijf in Edinburgh, dus we raden het echt aan om deze tour direct op de eerste dag te doen!

Greyfriars Kirkyard

Greyfriars Kirkyard is een  oude begraafplaats in “The Old Town” van Edinburgh. Deze begraafplaats behoort tot de Greyfriars’ Kirk. Een kerk uit het begin van de zeventiende eeuw niet ver van de Grassmarket vandaan. Deze begraafplaats dankt zijn bekendheid aan Geyfriars Bobby een bijzonder hondje waarvan het baasje hier begraven hier begraven ligt. Een andere opvallend detail van deze begraafplaats is dat de grafstenen rechtstreeks tegen de huizen aan staan. Of beter gezegd de huizen zijn pal tegen de grafstenen aan gebouwd. Over het kerkhof, net als zoveel kerkhoven in Schotland, gaan bijzondere geruchten in de rondte. Zo zouden er verschillende geestverschijningen ronddwalen en zouden verschillende bezoekers van het kerkhof zonder enige rede flauw zijn gevallen. Het kerkhof is meerdere malen onderwerp van gesprek geweest in verschillende paranormale programma’s.

Floral Clock

Als je in het centrum van Edinburgh langs de West Princes Street Garden loopt dan kom je de Floral Clock tegen. Dit is de een van de weinige klokken ter wereld die voor het overgrote deel uit bloemen en planten bestaat. De Flora Clock is al sinds het begin van de vorige eeuw op zijn huidige plaats te vinden. De vormen en patronen van de klok veranderen met regelmaat. In de zomermaanden bestaat de klok vaak uit verschillende felle kleuren van uitbundig bloeiende bloemen. In de winterperiode is de klok vaak wat ingetogener en beplant met winterharde begroeiing. De begroeiing op en rond de klok worden met regelmaat aangepast aan evenementen of andere bijzondere gelegenheden in en rond de stad.

National Monument of Scotland

Het National Monument of Scotland staat bovenop Calton Hill in Edinburg. Het is het nationale gedenkteken ter ere van de soldaten en matrozen die zijn gesneuveld tijdens de Napoleontische oorlogen. Een inscriptie op het monument verteld dat de moed van de vroege helden van Schotland een drijfveer moed zijn voor de moed van de toekomstige mannen uit Schotland. Het oorspronkelijk idee van de ontwerpers van het monument was om een replica te bouwen van het Parthenon in Athene. Het monument werd door geldgebrek echter nooit voltooid en staat nu als een vreemd soortig kunstwerk bovenop Calton Hill. Mede door het feit dat het monument nooit afgebouwd werd draagt het de bijnaam “ Edinburgh’s Disgrace”.

Old Town

Het oudste deel van Edinburgh dat hoofdzakelijk bestaat uit een stratenplan dat stamt uit der middeleeuwen staat in de stad bekend als de “Old Town”. Dit deel van Edinburgh staat samen met de “New Town” uit de achttiende eeuw op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Veel van de originele gebouwen die te vinden waren in de “Old Town” zijn tijdens een grote brand in de negentiende eeuw verwoest. Hiervoor in de plaats zijn grote hoge huizen gekomen. Dit deel van Edinburgh was vroeger één van de dichtstbevolkte delen van Schotland. Op dit kleine stukje grond woonden meer dan 80.000 mensen. De belangrijkste bezienswaardigheden die in deze wijk te vinden zijn, St. Giles’ Cathedral, the Royal Museum of Scotland, the University of Edinburgh en het  Scottish Parliament Building. De bekendste straat van dit deel van Edinburgh is de Royal Mile.

National Gallery of Scotland

De National Gallery of Scotland is een museum in het historische centrum van Edinburgh. Het museum is te vinden op “The Mound” een kunstmatige heuvel die de twee delen van het Princes Street Park met elkaar verbindt. Op deze kunstmatige heuvel is tevens de Royal Scottisch Academy te vinden. De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit neoklassieke werken. Er zijn in het museum onder andere werken te zien van Titian, Claude Monet, Edgar Degas, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Sandro Botticelli. De National Gallery of Scotland maakt deel uit National Galleries of Scotland. De toegang van het museum is gratis.

Station Edinburgh Waverley

Het treinstation van Edinburg is vernoemd naar de Waverley Novels van Sir Walter Scott. Deze beroemde schrijver van onder andere Ivanhoe is geboren en getogen in Edinburgh. Station Edinburgh Waverley is één van de belangrijkste treinstations en het grootste treinstation van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn hier achttien perrons waarvan jaarlijks meer dan achttien miljoen mensen vertrekken. Het station bevindt zich in de geul tussen The Old & New Town van Edinburgh. Hierdoor ligt het overgrote deel van het station lager dan de andere delen van de stad. Er vertrekken vanuit Station Edinburgh Waverley met regelmaat treinen naar ongeveer alle grote steden in Schotland en een groot aantal Engelse steden. Het station is het eindpunt van de East Coast Main Line en de West Coast Main Line die beiden vertrekken vanuit Londen.

Toeristenbus

Er zijn verschillende bedrijven en busmaatschappijen die hun diensten aanbieden in Edinburgh. De meeste van deze busdiensten bieden rondritten aan in the Old Town en New Town van Edinburgh. Hierbij inbegrepen zit ook vaak een bezoek aan Edinburgh Castle. De meeste bussen zijn moderne dubbeldekkers die in de zomermaanden zonder dak rondrijden. Maar er rijdt ook een zogenaamde vintage bus rond waarmee je in stijl het historische centrum van de stad kunt bekijken. Op de meeste van deze bussen word het één en ander verteld door een audiogids die in meerdere talen in te stellen is andere maatschappijen maken gebruik van gidsen. Er is één maatschappij die een combinatie aanbiedt van een busrit en een rondvaart over de Firth of Forth.

Een bekende aanbieder die door heel Europa en ook daarbuiten te vinden is, is CitySightseeing. Deze rode dubbeldekkers zijn ook in Edinburgh ene bekend verschijnsel. Je kunt de hop-on-hop-off tickets van CitySightseeing nu met korting vooraf reserveren. Je ontvangt je kaart(en) dan snel via e-mail.

Scott Monument

Het Scott Monument is een monument ter ere van Sir Walter Scott aan de Princes Street Gardens in Edinburgh. Walter Scott is één van de beroemdste schrijvers die Schotland heeft voortgebracht. Hij schreef voornamelijk historische romans, waarvan Ivanhoe het bekendst is. Het monument werd na de dood van de schrijver gebouwd. Het bestaat uit een meer dan eenenzestig meter hoge toren met daarin een standbeeld van Walter Scott. Het standbeeld toont de schrijver terwijl hij uitrust van het schrijven. De toren kan via een smalle trap beklommen worden. Waarbij op verschillende hoogte uitkijkpunten zijn gemaakt.

Palace of Holyroodhouse

Het Palace of Holyroodhouse is de officiële verblijfplaats van de Britse Koninklijke familie in Schotland. Dit is het al sinds de vijftiende eeuw toen de Schotse Koninklijk familie hier verbleef. De Britse Koninklijke familie verblijft hier doorgaans een week aan het begin van de zomerperiode. In deze periode worden er allerlei feesten en banketten in het Palace of Holyroodhouse gehouden. De koninklijke familie verblijft echter de rest van de zomerperiode in het Balmoral Castle nabij de stad Aberdeen. De Royal Mile loopt tussen het Palace of Holyroodhouse en het Edinburgh Castle, de afstand tussen deze gebouwen in om en nabij een Schotse mijl. Naast het paleis staat de ruïne van het de Augustijnerabdij die hier in de twaalfde eeuw in opdracht van David I van Scotland werd gebouwd. Als de Britse Koninklijke familie niet in het paleis verblijft verblijft dan is het Palace of Holyroodhouse en zijn tuinen geopend voor het publiek.

Rose Street

Rose Street is een populaire winkelstraat en uitgaansgebied in het centrum van Edinburgh. Hij loopt parallel aan het park the Princes Street Gardens en George Street. De straat heeft lang de bijnaam Amber Mile gehad maar de lengte van de straat is geen mijl lang en is daardoor deze bijnaam weer snel kwijtgeraakt. De straat is beroemd om zijn drinkspel genaamd Rose Street Challenge. Bij dit spel moet je in iedere horeca gelegenheid aan deze straat een alcoholische versnapering nuttigen. Er zijn maar weinigen die het einde van de straat halen en de gene die het halen vaak kruipend of op de knieën. Naast kroegen en pubs zijn er in de straat meerdere achteruitgangen van winkels te vinden.

Kerst in Edinburgh

Kerst in Edinburgh is net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste feestdag van het jaar. Al lang voor de kerst worden er Edinburgh verschillende evenementen gehouden. Begin november kom je in de stad al de eerste verschillende winkels en horecagelegenheden tegen die al compleet in de kerstsfeer zijn. Het grootste evenement dat in de stad georganiseerd wordt is Santa land. Deze grote kerstmarkt en kermis wordt jaarlijks gehouden op het St Andrew Square en de East Princes St Gardens. Naar dit evenement komen jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen mensen. Er zijn zelfs twee grote ijsbanen te vinden. In een grote circustent worden verschillende optredens gegeven.
natuurlijk is de rest van de stad prachtig versierd. De winkeletalages zijn er in deze periode om zijn mooist. Kortom Edinburgh is de plek bij uitstek om te bezoeken in de kerstperiode.

Nelson Monument

Het Nelson monument op de Calton Hill is een ere monument voor Admiraal Horatio Nelson die de zeeslag van Trafalgar won op de Fransen en de Spanjaarden. Horatio Nelson verloor zelf het leven bij deze zeeslag in 1805. Om deze zeeheld te eren werd in 1807 een start gemaakt met de bouw van het Nelson Monument. Het monument heeft de vorm van een telescoop. Bovenop de toren staat een tijdsbal die iedere dag om 13:00 naar beneden valt. Tegelijkertijd met de ‘One o’clockgun’ in Edinburgh Castle. De toren is 32 meter hoog en kan bezocht worden. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad Edinburg en de Firth of Forth.

The Writers museum

Het ‘Writers’ Museum’ in Edinburgh is gewijd aan de drie grootste schrijvers die Schotland heeft voortgebracht; Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. In het museum zijn portretten, unieke werken en persoonlijke bezittingen van de schrijvers te zien. Eén van de hoogtepunten van het museum is de schrijftafel van Robert Burns. Van Robert Louis Stevenson is er een gouden gegraveerde ring en zijn rijlaarzen te zien. Een bijzonder onderdeel van de collectie is een gipsen afdruk van de schedel van Robert Burns. Het museum is geopend van maandag tot en met zaterdag. In de maand augustus is het museum iedere dag van de week geopend.