Ho Chi Minh City: bruisende metropool in het tropische zuiden van Vietnam

In het zuiden van Vietnam ligt de grootste stad van het land: Ho Chi Minh City. In de volksmond wordt de stad nog vaak bij zijn oude naam genoemd: Saigon. In het jaar 1976 werd de naam van Saigon veranderd naar Ho Chi Minh City. Dit was na het einde van de Vietnamoorlog, waarbij Saigon zijn status als hoofdstad verloor. Dat kwam omdat Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam herenigd werden en het in het noorden gelegen Hanoi de hoofdstad van de Socialistische Republiek Vietnam werd. De nieuwe naam is een directe verwijzing naar de Noord-Vietnamese revolutionair Ho Chi Minh. In het Nederlands wordt Ho Chi Minh City simpelweg Ho Chi Minhstad genoemd.

De hedendaagse stad is een enorme metropool waar naar schatting ruim 8 miljoen mensen wonen. Dat aantal loopt snel op, want samen met Hanoi zijn dit de snelst groeiende steden in Vietnam. Die groei wordt enerzijds veroorzaakt door een geboorteschot. De tweede oorzaak is de trek van het platteland naar de grote stad. Voor wie geen landbouwgrond bezit zijn er in Ho Chi Minh City over het algemeen betere kansen om te overleven dan op het platteland. Toch leeft ongeveer een kwart van de inwoners onder de armoedegrens. Dat komt deels omdat economische groei hier gepaard gaat met inflatie, waardoor het positieve financiële effect vaak weer teniet gedaan wordt.

Als je Ho Chi Minh City wilt bezoeken dan mag je daar gerust een paar dagen voor uittrekken. De stad zelf heeft voldoende te bieden om je twee dagen zoet te houden, maar ook in de directe omgeving is er voldoende te doen. Zo kun je de Cu Chi tunnels bezoeken. Dit tunnelcomplex is door de communistische Vietminh-strijders aangelegd tijdens de Vietnamoorlog. De tunnels hebben voor een belangrijk deel bijgedragen aan de overwinning door het communistische Noord-Vietnam. Tegenwoordig is een klein deel van de tunnels ingericht als museum. Een tweede uitstap die je prima vanuit Ho Chi Minh City kunt maken is een bezoek aan de vruchtbare Mekongdelta met als hoogtepunt een boottocht in een sampan.Alles over Ho Chi Minh City


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Ho Chi Minh City vind je in een handig overzicht met alle Ho Chi Minh City hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Ho Chi Minh City