Hué: keizerlijke stad aan de Parfumrivier

Met nog geen vierhonderdduizend inwoners is Hué tegenwoordig een bescheiden stad in het centrale deel van Vietnam. Het nabij gelegen Danang is Hué wat betreft aantal inwoners flink voorbijgestreefd. Dankzij het verleden als keizerlijke hoofdstad van Vietnam is Hué voor toeristen erg interessant. Hoewel de twee Indochinese Oorlogen flinke beschadigingen toegebracht hebben aan de stad zijn er nog veel bezienswaardigheden te bewonderen uit lang vervlogen tijden. Hoogtepunt wordt gevormd door de Keizerlijke Stad die zich binnen de Citadel van Hué bevindt. Deels verwoest, deels gerestaureerd, maar absoluut prachtig en indrukwekkende. Voor een bezoek aan het keizerlijke paleis dat geïnspireerd is op de Verboden Stad van Beijing (het vroegere Peking) mag je dan ook zeker een paar uurtjes uittrekken. Binnen de stadsmuren zijn meerdere gebouwen te bewonderen die de moeite waard zijn. Als je een beetje geluk hebt dat je in de juiste periode in Hué bent dan kun je hier prachtige foto’s maken.

Hué is ook bekend vanwege de Parfumrivier. De officiële naam Sông Huong kom je maar weinig tegen. Langs de rivier liggen diverse historische bouwwerken en complexen zoals verscheidene keizerlijke tombes, de Thien Mupagode en de Keizerlijke Arena. Een boottocht over de Parfumrivier met een bezoek aan verschillende bezienswaardigheden langs de route is dan ook een zeer populaire activiteit in Hué.Parfumrivier

De Parfumrivier is een belangrijke levensader voor Hué. Deze rivier die eigenlijk Song Huong heet zorgt voor vis en biedt een goede mogelijkheid om goederen over water te transporteren. De Parfumrivier is voor toeristen vooral interessant vanwege de verschillende bezienswaardigheden die langs de oevers te vinden zijn. De bekendste ligt natuurlijk in het centrum van Hué zelf: de Citadel van Hué waarbinnen zich de Keizerlijke Stad bevindt. Net buiten de stadsgrenzen liggen nog meer bezienswaardigheden zoals de Tempel van de Literatuur, de Hon Chentempel, de Thien Mupagode en diverse keizerlijke graftombes. Menig toerist kiest er dan ook voor om een boottocht op de Parfumrivier te boeken waarbij diverse van deze hotspots bezocht worden.Keizerlijk Theater

Een van de mooiste gebouwen binnen de Keizerlijke Stad van Hué is het Keizerlijk Theater. Het gele bouwwerk heeft een pagodeachtig dak en staat aan de oostelijke kant van de ‘Verboden Stad’. Van binnen is het theater in prachtige staat. In de zaal staan rode houten stoelen opgesteld die elk moment bezet lijken te kunnen worden voor een nieuwe voorstelling. In de vitrines zie je diverse attributen die hier gebruikt zijn, waaronder de voor lokale begrippen zo kenmerkende maskers.

Keizerlijke Stad

Toen Vietnam nog een keizerrijk was, werd het bestuurd vanuit Hué. Uit deze periode stamt de 19e-eeuwse citadel die nu nog steeds nadrukkelijk aanwezig is binnen de hedendaagse stad. De citadel is een voor Aziatische begrippen apart bouwwerk, want naast de Chinese geomantie heeft ook de Franse architect Sebastien de Vauban invloed gehad op de indeling. Zijn militaire inzichten die veel toegepast zijn bij fortificaties in West-Europa zijn hier ook toegepast,

De belangrijkste bezienswaardigheid binnen de ommuurde citadel is de Keizerlijke Stad. Vroeger kon het gewone volk hier niet komen, tenzij dat je hier werkzaam was of door de keizer ontboden werd. Tegenwoordig is deze door keizer Gia Long gestichte stad vrij toegankelijk voor iedereen die een entreeticket gekocht heeft. Je kunt de verschillende gebouwen bezoeken die op het terrein staan en genieten van de tuin. Bezoek de tempels, bewonder het Thai Hoapaleis en laat je verrassen door het prachtige Keizerlijk Theater. Wie de massa wil ontlopen die kan het beste vroeg naar binnen of de Keizerlijke Stad pas later op de middag bezoeken. Houd hierbij wel rekening met de sluitingstijd van 17:00 uur en het feit dat je toch wel minstens een uur of twee uit mag trekken voor een bezoek.

Tombe van Tu Duc

Langs de oevers van de rivieren Song Huong (Parfumrivier), Ta Trach en Hay Trach liggen meerdere voormalige Vietnamese keizers begraven. Deze keizerlijke tombes zijn te bezoeken en bieden een goed inzicht in hoe keizers vroeger begraven werden. Je kunt de Keizerlijke tomben van Tu Duc, Dong Khank, Thieu Tri, Minh Mang en Gia Long bezoeken. De keizerlijke Tombe van Tu Duc wordt algemeen als mooiste beschouwd. In een fraai aangelegde tuin kun je zijn tombe bewonderen, maar ook diverse gebouwen zoals het verblijf van zijn 104 vrouwen en minnaressen. De Tu Duc tombe is dagelijks van 7:00 tot 17:00 uur geopend.

Blauwe Austin

Op het terrein van Thien Mu Pagoda staat een opvallend object: een blauwe Austin. Deze auto heeft een emotionele en historische waarde. Het is de auto waarmee de boeddhistische monnik Thich Quang Duc in juni 1963 naar Saigon reed om zich vervolgens op straat in brand te steken. Hij deed dit uit protest tegen de discriminatie van boeddhistische monniken door het toenmalige regime in voormalig Zuid-Vietnam. Zijn zelfverbranding werd zelfs in het westen wereldnieuws. Meerdere monniken volgden zijn voorbeeld. Het beoogde effect, geen onderdrukking meer van het Boeddhisme in Zuid-Vietnam afdwingen, is niet behaald. De toenmalige president Ngô Đình Diệm deed wel beloftes, maar kwam ze niet na.

Thien Mu Pagoda

In en rondom Hué liggen verschillende tempels en kloosters. De Thien Mu Pagoda wordt over het algemeen als mooiste beschouwd. Natuurlijk is schoonheid altijd een subjectieve factor. Het feit dat de Thien Mu Pagoda vooral bezocht wordt gedurende een boottocht met een drakenboot over de Parfumrivier zal hierin zeker meehelpen. Opvallend element van Thien Mu is de achthoekige toren die direct na de entree dominant aanwezig is. Deze toren telt maar liefst zeven verdiepingen. De werkelijke tempel ligt achter deze toren. Ten westen van de Thap Phuoc Duyen toren staat nog een opvallend element: een paviljoen met een enorme bronzen klok. Deze klok is al meer dan drie eeuwen oud en heeft een gewicht van ruim twee ton. Door de enorme afmetingen is de klok op grote afstand hoorbaar. Als de wind gunstig staat zou je de klok zelfs op een afstand van tien kilometer nog moeten kunnen horen.

Op het terrein leven nog steeds boeddhistische monniken die je hier ziet bidden en rusten. Respecteer hun bezigheden en val ze niet lastig voor selfies, foto’s of andere zaken die wij als toerist leuk vinden.