Hanoi: sfeervolle hoofdstad van Vietnam

Op het moment dat de Vietnamoorlog teneinde was en Zuid-Vietnam en Noord-Vietnam herenigd werden heeft Hanoi de rol als hoofdstad van de Socialistische Republiek Vietnam toebedeeld gekregen. De door de oorlog zwaar beschadigde stad heeft vanaf dat moment uit een diep dal moeten kruipen. De infrastructuur van Hanoi was zwaar beschadigd ten gevolge van bombardementen die door de Amerikanen uitgevoerd waren. In de afgelopen decennia is Hanoi uitgegroeid tot de modernste stad van Vietnam waarbij veel van de traditionele uitstraling ook behouden gebleven is. Zo zie je met name in de Franse wijk voldoende overblijfselen uit het tijdperk dat Vietnam een Franse kolonie was en lijkt de vooruitgang de Oude Wijk van Hanoi geheel voorbijgegaan te zijn. Hier heerst een drukte in de vele straatjes vol winkels, barretjes en eettentjes. Velen beschouwen dit stukje van de stad als het beste wat Hanoi te bieden heeft door alle geuren, kleuren en geluiden die op je af komen.

In Hanoi wordt er hard gewerkt aan nieuwe moderne wijken die de skyline van de stad ingrijpend veranderen. Een mooi voorbeeld hiervan is de in de wijk Tu Liem gelegen Keangnam Hanoi Landmark Tower. Rondom deze 345 meter hoge wolkenkrabber is een compleet nieuwe moderne buurt ontstaan die in niets lijkt op het oude Hanoi.

Als je Hanoi wilt bezoeken dan kun je het beste een dag of drie daarvoor uittrekken als je alles wilt zien. Hanoi is vrij groot en uitgebreid. Voor het Ho Chi Minh mausoleum en het bijbehorende museum mag je al gerust een halve dag uittrekken. In de Oude Wijk en de Franse wijk kun je ook gemakkelijk een dagje vertoeven als je alles op je gemak wilt zien.Bai Hoi Junction

Hanoi staat in Vietnam bekend om het goede uitgaansleven. In de Oude Wijk is Bai Hoi Junction het letterlijke en figuurlijke hart van het nachtleven van de stad. Hier verschijnen aan het einde van de middag massaal de kleine stoeltjes waarop men vooral zit om te genieten van ‘bai hoi’, wat letterlijk ‘vers bier’ betekent. Dit is de goedkoopste en meest aangename manier om in Hanoi van bier te genieten. Bai Hoi Junction is de kruising van de straten Ta Hien en Luong Ngoc Quye. De autovrije straat Ta Hien is overigens ook een echte uitgaanstraat. Vooral bij droog en warm weer blijft het hier tot diep in de nacht gezellig druk.Sofitel Legend Metropol

Een van de fraaiste Frans-koloniale gebouwen in Hanoi is Hotel Sofitel Legend Metropole. Al meer dan een eeuw lang is dit vijfsterrenhotel één van de meest prestigieuze en populaire hotels in voormalig Frans-Indochina. Menig beroemdheid en staatshoofd heeft in dit hotel overnacht zoals Vladimir Poetin en Charlie Chaplin. Aan een verblijf in dit hotel hangt wel een pittig prijskaartje. Een standaardkamer kost je al tenminste 300 tot 400 euro per nacht.

De Oude Wijk

Het meest levendige stuk van Hanoi is de Oude Wijk. Deze wijk stamt uit de middeleeuwen. In de dertiende eeuw vestigden de eerste ambachtslieden zich hier. Per straat werd er een bepaald product vervaardigd. De 36 gilden die in Hanoi actief waren zorgde op die manier voor de bijnaam ’36 Straten’. Tegenwoordig is er nog steeds sprake van veel handel en bedrijvigheid in het oude kwartier. Hoewel er in de meeste straten inmiddels sprake is van een vermenging van het winkelaanbod zie je ook nog straten waar men zich vrijwel alleen op één productgroep richt. Zo liepen wij door een straat waar men vrijwel alleen maar ijzerwaren verkoopt. In de smalle pandjes wordt nog volop door ambachtslieden gewerkt aan metalen meubels, kookgerij en andere producten.

Als je door deze authentieke wijk loopt moet je wel rekening houden met de drukte. Het verkeer is hier misschien wel het meest hectisch van heel Hanoi. Auto’s, scooters, fietsen, cyclo’s en voetgangers wurmen zich door de vaak vrij smalle straten. Als voetganger is het dus oppassen geblazen. Ga je winkelen in de Oude Wijk vergeet dan niet om af te dingen. Doe je dat niet dan betaal je ongetwijfeld te veel voor je spullen.

Dong Xuanmarkt

In de Oude Wijk van Hanoi vind je de Dong Xuanmarkt. Deze overdekte markt telt maar liefst drie verdiepingen en is een waar mierennest aan marktkramen. Op de benedenverdieping is een redelijk groot deel van de koopwaar gericht op toeristen, maar ook locals doen hier hun inkopen. Op de bovenste verdiepingen zijn het vooral producten voor locals die aangeboden worden. Denk hierbij aan kleding, stoffen en huishoudelijke spullen. De Dong Xuanmarkt is oorspronkelijk door de Fransen gebouwd in 1889. In de tussentijd is de markt meerdere keren gerenoveerd. In 1994 vind een grootschalige renovatie plaats nadat ene grote brand de markt zwaar beschadigd had.

Wil je de Dong Xuanmarkt bezoeken? Dat kan al vanaf vijf uur ’s morgens. Houd er rekening mee dat de paden tussen de verkoopstallen soms erg smal kunnen zijn. Let daarom extra goed op je spullen en geef zakkenrollers geen kans.

Cyclo-tocht

Een leuke manier om Hanoi te ontdekken is per cyclo. Dit zijn fietsen met drie wielen waarbij de bestuurder achter de passagier zit. Dat gebeurt op een wat hogere positie zodat de bestuurder een goed uitzicht heeft op het verkeer en hij de cyclo veilig door de chaos kan sturen. Als passagier hoef je niet meer te doen dan onderuit zitten en genieten van het uitzicht. Je vindt de cyclo’s vooral op de plekken waar veel toeristen komen. Dat is voor in de Oude Wijk, de Franse Wijk en aan de noordkant van het Hoan Kiemmeer. Er zijn geen vastgestelde prijzen. Het is dus onderhandelen geblazen. Een prijs van 100.000 tot 150.000 Vietnamese Dong per uur is zeker redelijk als je beseft dat de bestuurder niet alleen zijn gewicht maar ook jouw gewicht moet voortbewegen. De meeste rondritten duren ongeveer een uur en concentreren zich rondom het oude centrum van Hanoi. Je kunt afspreken om je op een ander punt af te laten zetten dan dat je vertrokken bent.

Excursie naar Halong Bay

De Halongbaai (Halong Bay) ligt ten oosten van Hanoi. In zo’n drie tot vier uur rijden (afhankelijk van de drukte) bereik je deze sprookjesachtige baai die tot de zeven natuurwonderen van de wereld gerekend wordt. Hanoi is een prima uitvalsbasis om Halong Bay te bezoeken. Dat kan met een dagtrip, waarbij je vier tot zes uur doorbrengt in Halong Bay. Nog leuker is om er een tweedaagse tocht van te maken waarbij je op een boot tussen de krijtrotseilanden overnacht. Deze cruises zijn zeer betaalbaar en bieden je de kans om de schoonheid van Halong Bay ook te bewonderen tijdens de vroege ochtenduren na zonsopkomst en natuurlijk in de avond bij zonsondergang. Je kunt Halong Bay excursies ter plaatse in Hanoi boeken bij diverse toeristenkantoortjes. Vooraf via internet reserveren kan natuurlijk ook.

Beste reisperiode

De winter is veruit de aangenaamste periode om Hanoi te bezoeken. Dit is het droge en koelere seizoen. Echt koud wordt het dan echter niet. Het kwik ligt overdag nog altijd tussen de 16 en 26 graden Celsius. Aangenaam genoeg om optimaal van het buitenleven in Hanoi te genieten. De maanden januari en februari zijn wel de duurste maanden voor een trip naar Hanoi. Dat komt mede door de viering van Tet, het Vietnamese Nieuwjaarsfeest. Voor bezoekers is dit belangrijkste feest van Vietnam wel een heerlijke periode om mee te genieten van alle festiviteiten die hier fan plaatsvinden.

Lunchen op straat

Overal op straat ruik en zie je eten. Streetfood is in een stad als Hanoi gewoon onderdeel van het dagelijks leven. Als je rond lunchtijd door de Franse wijk loopt dan zie je het kantoorpersoneel massaal naar buiten komen om bij de vele straattentjes van een lunch te genieten. Pho, de welbekende Vietnamese noodlesoep, wordt dan het meest gegeten.

Waterpoppentheater

Heb je ooit al eens een waterpoppenshow bijgewoond? Waarschijnlijk niet als je nog nooit in Vietnam bent geweest. Deze kunstvorm is iets typisch Vietnamees. Dé plek in Vietnam om zo’n show bij te wonen is waterpoppentheater Thang Long in de binnenstad van Hanoi. Door het gebruik maken van dramatische muziek (door een echt orkest) en allerlei effecten zoals vuurwerk, rook en water ontstaat er een dynamische show die menig bezoeker weet te betoveren. Je kunt de kaarten voor de shows (er zijn er meerdere per dag) kopen aan de kassa van het waterpoppentheater. Meer info lees je op http://thanglongwaterpuppet.org/en/