Hoi An: authentieke handelsstad aan de Vietnamese kust

Kuststad Hoi An is één van de mooiste steden van Vietnam. Dat dankt het aan het goed bewaard gebleven oude centrum dat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De reden voor deze vermelding is dat Hoi An beschouwd wordt als een mooi bewaard voorbeeld van een Zuidoost Aziatische handelsstad in de periode 15e tot 19e eeuw. Met name in de 16e en 17e eeuw kende Hoi An een duidelijke bloeiperiode. Handelaren uit Azië (o.a. China en Japan) maar ook uit Nederland voerden toen driftig handel in de stad die toen nog bekend stond onder de naam Hai Pho. Ten tijde van de Franse bezetting werd de naam veranderd in Faifo.

Tegenwoordig is Hoi An vooral voor toeristen een interessante bestemming. De sfeer wijkt duidelijk af van die in grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh City. Dat komt deels omdat de oude binnenstad voor een redelijk deel autovrij is en er ook straten zijn waar geen scooters/brommers toegestaan zijn. Dat brengt toch de nodige rust in dit deel van de stad en zorgt het ervoor dat er ruim baan is voor de wandelende toeristen.

Kenmerkend voor Hanoi zijn de zogenaamde ‘buishuizen’. Deze traditionele woningen zijn smal en diep, soms wel tot tachtig meter diep. Door het gebruik van binnenplaatsen wordt er frisse lucht naar binnengehaald. Ook dienen de binnenplaatsen als scheiding tussen de commerciële ruimtes en de privévertrekken. Om de oude binnenstad van Hoi An te ontdekken moet je overigens entreegeld betalen. Een kaartje kost omgerekend een paar euro per persoon en is drie dagen geldig. Door middel van afknipbare strookjes krijg je toegang tot diverse bezienswaardigheden in de oude binnenstad zoals de Japanse Overdekte Brug.Alles over Hoi An


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Hoi An vind je in een handig overzicht met alle Hoi An hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Hoi An