Ayia Napa: de ultieme strandbestemming van Cyprus

Is het een dorp of een stad? De meningen over de Cypriotische badplaats Ayia Napa lopen uiteen. Tot de ontwikkeling van het toerisme was Ayia Napa (dat ook als Agia Napa gespeld wordt) een dorp dat amper een rol van betekenis speelde op het eiland. Wie Ayia Napa honderd jaar geleden bezocht zou hebben, die had nooit verwacht dat deze plek een eeuw later een van de toeristische hotspots van Cyprus zou worden. Er was amper meer te zien dan het klooster dat hier door de Venetiƫrs in de zestiende eeuw gebouwd was en de prachtige heldere Middellandse Zee. En laat dat nou de troef zijn waardoor Ayia Napa uit heeft kunnen groeien tot een van de toeristische epicentra van Cyprus.

Moderne badplaats
Tegenwoordig bestaat Ayia Napa vooral uit hotels en andere accommodaties. Het is uitgegroeid tot een blauwdruk van hoe de badplaatsen in de twintigste eeuw zich aan de mediterrane kusten ontwikkelden. In het hart van Ayia Napa is er een soort van centrum ontstaan. Hier concentreren de winkels, de restaurants, de bars en de clubs zich. Die laatste twee soorten horecabedrijven hebben Ayia Napa de bekendheid gegeven die het nu geniet: die van een van de beste plekken in Europa om in de zomermaanden uit te gaan. Het uitgaansleven van Ayia Napa heeft een vrij hoge status onder de internationale DJ’s die hier ’s zomers het publiek komen vermaken met hun beats.

Heerlijke stranden
Laat ons er geen doekjes om winden: Ayia Napa zelf verdient geen schoonheidsprijs en het toerisme dat hier plaatsvindt, valt onder de noemer massatoerisme. Mooier zullen we Ayia Napa niet omschrijven. Dat betekent echter niet dat je Ayia Napa moet vermijden als je een fijne strandvakantie wilt vieren. Want eerlijk is eerlijk: dat is wat Ayia Napa zeker wel te bieden heeft. En wie vooral in en rond het hotel blijft, die zal van het luidruchtige uitgaansleven of van de soms schreeuwerige restaurants weinig meekrijgen. Vooral als je een all inclusive vakantie aan een van de fantastische stranden van Ayia Napa geboekt hebt, dan zul je exact krijgen wat je verwacht: onbeperkt genieten met het strand, het zwembad en altijd een verkoelend drankje binnen handbereik.De mooiste stranden van Cyprus

Als je aan reisadviseurs vraagt waar je de mooiste stranden van Cyprus vindt, dan is Ayia Napa de meest genoemde plaats op het eiland. Het met verschillende mooie zandstranden gezegende Ayia Napa heeft wat dat betreft inderdaad een paar goede troeven in handen. Zo wordt het ten westen van Ayia Napa gelegen Nissi Beach in het algemeen als het allermooiste strand van Cyprus beschouwd. Wil je de schoonheid van Nissi Beach zelf ervaren? Dan moet je vroeg op pad. Overdag is het op Nissi Beach vaak zo druk, dat je het strand zelf nog maar amper lijkt te zien. Zelfs als je tot de vroege vogels behoort, zul je niet alleen op dit strand zijn.

De hotels bij Nissi Beach zijn redelijk duur geprijsd. Wil je wel van Nissi Beach genieten, maar niet de hoofdprijs betalen voor een hotelkamer? Boek je hotel dan elders in Ayia Napa en ga vervolgens met de bus of huurauto naar dit droomstrand. Het aantal parkeerplekken is aan de magere kant, zeker op drukkere dagen. Kom dus op tijd als je met de huurauto naar dit strand komt.Beeldenpark

Gratis van kunst genieten in de buitenlucht van Ayia Napa. Dat is wat het beeldenpark van Ayia Napa te bieden heeft. Sinds 2014 kun je in dit openluchtmuseum de beeldhouwwerken van meer dan veertig internationale beeldhouwers bewonderen. Het beeldenpark is vrij ruim opgezet, zodat de individuele kunstwerken voldoende ruimte krijgen. Op de bij dit artikel gepubliceerde foto wordt wellicht een ander beeld geschept, maar dat is een kwestie van perspectief. Het sculpturenpark van Ayia Napa is 24 uur per dag vrij toegankelijk. Vanwege de soms zeer hete zomerdagen worden de vroegere uren in de ochtend en de late uurtjes in de avond als het beste moment gezien om een bezoek te brengen aan het beeldenpark.

Uitgaansleven

Ayia Napa staat bekend om zijn nachtleven en heeft een ruime keuze aan clubs en ongeveer tachtig (!) bars. Wat voor soort avondje uit je ook zoekt, er is echt voor elk wat wils in Ayia Napa. Ayia Napa heeft bars, clubs en uitgaansgelegenheden voor elke smaak en elk budget. Van de nieuwste clubknallers, Hip Hop, House en dansmuziek, RnB en old skool, tot cheesy tunes, rockmuziek, liveshows en tribute acts, in Ayia Napa beleef je gegarandeerd een goede avond!

De drukste tijd van het jaar in Ayia Napa is half juni tot half augustus, wanneer het ongeveer 8 weken feest is. Grote evenementen met topacts, wereldwijde DJ’s en speciale gastoptredens vinden allemaal plaats in deze periode. De officiĆ«le minimumleeftijd voor de clubs en bars in Ayia Napa is 18 jaar. In de praktijk wordt daar niet zo streng op gecontroleerd.