Famagusta: historische stad in het noordelijke deel van Cyprus

De stad Famagusta is te vinden aan de oostkust van Cyprus in het door Turkije bezette deel van het eiland. De stad Famagusta ligt op enkele kilometers van de Green Line die de grens vormt tussen de twee delen op het eiland. Famagusta was volgens de legendes ooit de rijkste stad ter wereld. Al vanaf de middeleeuwen was Famagusta de belangrijkste havenstad van Cyprus en was er een levendige handel met de verschillende andere landen en staten aan de Middellandse Zee. Tijdens de zelfstandigheid van Cyprus floreerde de stad nog meer. Er kwamen nieuwe bedrijven naar de stad en het groeide uit tot een populaire toeristische bestemming. Aan dit alles kwam een einde toen de Turken de stad en het noordelijke deel van het eiland bezette. Doordat Famagusta onderdeel uitmaakte van de bezette gebieden die niet meer werden erkend door de internationale gemeenschap, verloor de stad zijn functie en zijn rijkdom. Wie nu door Famagusta loop zal de oude rijkdom herkennen, maar niet kunnen ontkennen dat er armoede is in de stad. De buitenwijk Varosha was ooit de belangrijkste toeristische bestemming op Cyprus, maar lijkt tegenwoordig eerder op een spookstad.

Gelukkig weten nog steeds behoorlijk wat toeristen de weg te vinden naar het historische centrum van Famagusta. De Lala Mustafa Paschamoskee en de Venetiaanse vestingmuren behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Famagusta.



Lala Mustafa Pasha moskee

De Lala Mustafa Pasha moskee van Famagusta vinden is te vinden aan het Namik Kemal plein midden in het historische centrum van de stad. De moskee werd oorspronkelijk gebouwd als de Sint Nicolaaskathedraal, maar werd nadat de Turken in de zestiende Famagusta veroverden omgetoverd tot moskee. De kathedraal is gebouwd ten tijde van de Franse overheersing op Cyprus, zei lieten de kathedraal bouwen naar voorbeeld van de kathedraal van Reims. In de kathedraal werd de toenmalige koning en heerser van Cyprus ook gekroond tot koning van Jerusalem. De Lusignan zouden slechts veertien jaar over Famagusta heersen, maar hebben in deze periode wel hun stempel op de stad kunnen zetten.
lala-mustafa-pasha-moskee-2
De Lala Mustafa Pasha moskee is tegenwoordig gewoon voor het publiek geopend, je moet dan wel de plaatselijke gebruiken respecteren en jezelf gepast kleden. Alleen tijdens het gebed is het logischerwijs niet mogelijk de moskee te bezoeken. De binnenzijde van de moskee is vrij simpel maar het immense roosvenster zorgt voor een prachtige lichtinval in de Lala Mustafa Pasha moskee.



The Great Escape

Net als in iedere zichzelf respecterende stad ter wereld kom je Famagusta street art tegen. Toch blijft het altijd wennen om op historische gebouwen deze kunstwerken tegen te komen. Vaak worden ze gezet in opdracht van de stad en zijn ze bedoeld om minder aantrekkelijke delen van de stad op te fleuren of aantrekkelijker te maken voor toeristen. We kwamen dit kunstwerk tegen rechts van de Lala Mustafa Pascha moskee. Het kunstwerk is gemaakt door Opsis Synopsis and Umay Kutay Yilmaz en draagt de naam “The Great Escape”. Net als veel andere kunstwerken op Cyprus zijn de kunstenaars beïnvloed door de tweedeling op het eiland.

Salamis

De historische stad Salamis is te vinden zes kilometer ten noorden van Famagusta. Eens was het de belangrijkste stad van het eiland Cyprus. De stad werd gesticht in de elfde eeuw voor Christus en groeide vanwege zijn strategische ligging al snel uit tot de grootste en meest gezaghebbende haven van Cyprus. Niet lang daarna werd Salamis omgedoopt tot de hoofdstad van Cyprus. Deze functie zou de stad blijven hebben tot de Romeinen de macht op Cyprus overnamen en Pafos de hoofdstad maakten. Aardbevingen in de vierde eeuw en zevende eeuw zorgden er uiteindelijk voor dat er van de eens zo machtige stad niets dan ruïnes overbleven. Deze ruïnes behoren vandaag de dag tot de mooiste en best bewaard gebleven historische resten op Cyprus.

Sinan Pasha moskee

De Sinan Pasha Moskee heeft eerst dienstgedaan als de Petrus- en Pauluskerk voordat hij nadat de stad was ingenomen door de Turken werd omgetoverd tot een moskee. Nadat de Engelsen de macht in de stad overnamen kreeg het de functie van graanschuur, weer later tot stadhuis en tegenwoordig wordt een deel van de bibliotheek van Famagusta in het gebouw bewaard. Ondanks dat het een prominente rol inneemt in het historische centrum van Famagusta is de Sinan Pasha moskee niet geopend voor publiek. Bij de moskee zal je de Tombe van Yirmiskekiz Memet Cheleb en de Tombe van Mehmet Emin Efendi vinden.

Venetiaans Paleis

Van het Venetiaans paleis van Famagusta is vandaag de dag niet heel veel meer terug te vinden. Enkele muren en ruïnes herinneren nog aan dit eens zo statige paleis van de gouverneur. Op de plek waar eens de koningen en koninginnen van Cyrus rondliepen staan nu de auto’s geparkeerd. Het Venetiaanse Gouverneurspaleis werd gebouwd in de zestiende eeuw op de resten van een paleis uit de dertiende eeuw dat toebehoorde aan de Lusignan dynastie. Sommige pilaren en bogen die in het paleis gebruikt werden komen uit de opgravingen bij Salamis. Deze bogen staan nog steeds overeind en zorgen dat je nog een beetje van de oude glorie van het Venetiaanse paleis kunt zien.

Namik Kemal plein

Het Namik Kemal plein is het centrale plein van het historische centrum van Famagusta. Aan het plein staat de Lala Mustafa Pascha moskee en kun je de resten van het Venetiaans paleis van Famagusta zien. Het is tevens de plek waar je moet zijn om in de avond een hapje of een drankje te doen, ook overdag is het een erg levendig plein. Het plein is vernoemd naar Namik Kemal een Ottomaanse dichter, democraat en journalist die leefde in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Venetiaanse vestingmuren

De Venetiaanse stadsmuren van Famagusta vormen nog steeds de grens tussen het oude en nieuwe deel van de stad. De immense muren zijn gebouwd door de Venetianen om Famagusta te beschermen tegen aanvallen van het Ottomaanse Rijk. De muren zijn ongeveer vijftien meter hoog en gemiddeld zo’n acht meter dik. De muren zijn op hun beur weer versterkt met vijftien bastions. Oorspronkelijk waren er slechts twee poorten in de vestingmuren, een landpoort en een zeepoort. De muren waren jammer genoeg niet genoeg om de Venetianen te beschermen tegen de Ottomane, na een belegering van ongeveer tien maanden moeten de Venetianen de witte vlag hijsen en namen de Ottomanen hun intrek in Famagusta.