Limasol: de toeristische hoofdstad van Cyprus

Limasol, soms geschreven als Limassol, is na Nicosia de grootste en belangrijkste stad van Cyprus. Dit met name vanwege de haven en dat het tot de drukste toeristische trekpleisters van het eiland behoort. De stad ligt aan de Baai van Akrotiri. Aan deze baai is de oude en de nieuwe haven van Limassol te vinden. De boulevard en de stranden bevinden zich ten oosten van deze havens. De oude haven van de stad is recentelijk helemaal gemoderniseerd en heeft een bijzonder modern uiterlijk gekregen. Dit afgewisseld met de historische gebouwen zorgt voor een prachtig contrast. De meeste bezienswaardigheden van Limasol zijn te vinden in de omgeving van het kasteel van Limassol. De stranden liggen wat verder van het historische centrum vandaan.

De stad Limasol is voor Cypriotische begrippen een vrij jonge stad. Het vermoeden is dat de eerste mensen zich definitief in het huidige Limassol vestigden ongeveer vierduizend jaar geleden. Veel andere inmiddels niet meer bestaande steden op het eiland zijn duizenden jaren ouder. Er zijn in Limassol dan ook geen opgravingen of andere historische sites te vinden. Wil je meer over de historie van Limasol te weten komen, breng dan een bezoek aan het kasteel van Limassol of archeologisch districtsmuseum.Kasteel van Limasol

Het kasteel van Limasol is de belangrijkste historische bezienswaardigheid in het historische centrum van de stad. Het huidige kasteel is gebouwd in opdracht van de prinsen van Lusignan op de resten van een veel ouder Byzantijnspaleis. Latere overheersers, zoals de Venetianen, de Ottomanen en de Britten brachten veranderingen aan. In de Tweede wereldoorlog werd het kasteel nog gebruikt als hoofdkwartier van het Britse leger. Vandaag de dag is het kasteel een museum met middeleeuwse kunst en gebruiksvoorwerpen. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie sculpturen en beeldhouwwerken. In de ridderzaal zijn harnassen en antieke munten te vinden.

kasteel-limasol

Het dak van het kasteel mag je zeer zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan het museum. Vanaf het dak heb je een leuk uitzicht over het historische deel van Limasol en de Middellandse Zee. Jammer genoeg zijn de panden richting het nieuwere deel van de stad allemaal hoger waardoor je niet alle kanten even ver kan kijken.Promenade

De kust promenade van Limasol leent zich perfect voor een avondwandeling langs de Middellandse Zee. De drie kilometer promenade is geflankeerd met grote palmbomen en allerlei kunstwerken. Onderweg kom je bakjes tegen vanwaar je kunt genieten van een mooie zonsondergang. Overdag is het in de zomermaanden meestal te warm om over de promenade te lopen, in de avonduren is het er een stuk drukker. De kust promenade van Limasol loopt van de Oude Haven tot de Sint Catherinakerk.

Street art in Limasol

In het historische centrum van Limasol zijn behoorlijk wat street art kunstwerken te vinden. Een persoonlijke favoriet is “You are not alone” deze mural is geplaats door de bekende artiest Paparazzi na de aardebevingen in Nepal in 2015 als steunbetuiging voor de slachtoffers. Het kunstwerk is te vinden op een parkeerplaats in het historische centrum van Limasol.
limasol-streetart
Het merendeel van de muren in Limasol hebben wel een kleurtje gekregen in de loop der tijd, dit zorgt ervoor dat het soms wat grauw centrum van de stad er nu een stuk vrolijker uitziet.

Agia Napa kathedraal

De Agia Napa kathedraal is een relatief nieuwe kathedraal die gebouwd is in het begin van de twintigste eeuw op de resten van een veel oudere Byzantijnse kerk. Het gebouw is vandaag de dag in gebruik als de orthodoxe kerk van Limasol en is opengesteld voor publiek. Alleen tijdens diensten of de mis kun je de kathedraal niet bezoeken. De immense byzantijnse kathedraal met zijn twee grote torens en koepel is één van de meest in het oog springende gebouwen van de stad. De binnenzijde van de kathedraal is opvallend wit in tegenstelling tot veel andere kerken en geloofsgebouwen op Cyprus. Alleen achter het altaar is een prachtig beschilderde wand te vinden.

Centrale Markt van Limasol

De centrale mark van Limasol, soms ook wel Saripolou genoemd is te vinden in het hart van de historische wijk van Limasol. De markt is gevestigd in een prachtig statig gebouw dat in het begin van de twintigste eeuw door de Britten is gebouwd. De entree bestaat uit twee immense boogpoorten met Dorische zuilen. Op de markt kun je dagelijks verse groenten, vlees en fruit kopen. Op de meeste dagen zijn er ook kraampjes te vinden waar je rieten manden, olijfolie, wijn en andere Cypriotische specialiteiten kunt kopen. Op de pleinen en in de straten rondom de markt zijn er veel gezellige terrassen te vinden.

Grote Moskee

De Grote Moskee van Limasol ook wel bekend onder de naam Cami Kebir, is te vinden in het hart van het deel dat ooit bijna uitsluitend door Turken bewoond werd. De meeste straatnamen zijn er in het Turks terug te vinden en zelfs de bouwstijl heeft er Ottomaanse invloeden. De minaret van de grote moskee steekt nog steeds al een baken boven dit deel van Limasol uit. De moskee zelf is niet standaard geopend voor het publiek, maar de wijk rondom de moskee en Turkse Bazaar zijn zeker het bezoeken waard.

Kolossi

Het kasteel van Kolossi is te vinden enkele kilometers ten westen van de stad Limasol. Het kasteel van Kolossi behoord tot de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Cyprus en is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van het eiland. Het is gebouwd in het begin van de dertiende eeuw toen het eiland in handen was van de kruisvaarders. Het kasteel werd gebouwd door de ridders van Sint Jan van Jeruzalem, die het kasteel bouwden als verblijf van hun grootmeester. Het oorspronkelijk kasteel werd verwoest, eerst door de Geneuzen en later nogmaals door de moslims. Het huidige kasteel stamt uit de vijftiende eeuw en werd in opdracht van Louis de Magnac. Het kasteel van Kolossi is geopend voor het publiek. De veelal lege ruimtes van het kasteel zijn niet echt heel bijzonder, wel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van het kasteel vanaf het dak.

Kourion

Kourion is een stad uit de oudheid die bestaan tot de middeleeuwen. De stad Kourion is te vinden ten westen van Limasol. De oudste delen van de stad stammen uit de veertiende eeuw voor Christus, het was waarschijnlijk al in de elfde eeuw voor Christus een belangrijke handelsplaats. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld ten tijde van de Romeinen en de Ptolemaeïsche periode. Nadat de stad verwoest werd door twee aardbevingen werd Kourion een ruïne. Deze ruïnes werden later weer herontdekt, prachtige mozaïeken werden blootgelegd en het Romeinse theater werd gedeeltelijk herbouwd. Je kunt nu als toerist weer een beetje een idee krijgen hoe Kourion er ooit heeft uitgezien.

Oude Haven

De Oude Haven van Limasol is een beetje een verkeerd gekozen naam voor dit deel van de stad. De hele haven is recentelijk vernieuwd en omgetoverd tot een hypermodern complex met allerlei restaurants, winkeltjes en hotels. Tussen de moderne gebouwen zijn nog enkele stenen historische gebouwen te vinden waardoor het geheel een leuke mix is van oud en nieuw. Het is tegenwoordig de plek om wat te eten te drinken of om uit te gaan. De terrassen in de haven zijn in de zomermaanden dan ook bijna altijd helemaal gevuld met toeristen.

Stranden

De stranden voor de promenade van Limasol staan niet bekend als de mooiste van het land. De lange uitgestrekte stranden langs de promenade bestaan vaak uit hard zand met stenen en kiezels. Waardoor het niet echt prettig is om te lopen of te liggen. Als je wil kun je er wel strandstoelen huren. Mooiere en populairdere stranden zijn te vinden voorbij de nieuwe haven op het oostelijke deel van het Akrotirischiereiland. Ook bij de antieke stad Kourion is een mooi strand te vinden. Voor alle andere stranden zal je nog verder weg van Limassol moeten gaan. Richting Pafos of Ayia Napa.