Kyrenia: de parel van Cyprus

Het stadje Kyrenia is te vinden aan de noordkust van Cyprus. Het charmante stadje is gebouwd rondom een historische Kyrenia, ook wel bekend als Girne ligt is het door de Turken bezette deel van Cyprus. Mede hierdoor staat de stad niet heel hoog op de verlanglijstjes van de meeste toeristen. Dit is niet helemaal terecht aangezien Kyrenia over enkele prachtige bezienswaardigheden beschikt en er rondom de haven aangename terrassen te vinden zijn. De stad Kyrenia wordt tegenwoordig gezien als de belangrijkste toeristische bestemmingen in het noordelijke deel van Cyprus. Helaas worden er vanuit Nederland geen georganiseerde reizen naar Kyrenia aangeboden. Je kunt natuurlijk wel zelf naar de stad afreizen.
De belangrijkste bezienswaardigheid in Kyrenia is het kasteel van Kyrenia. Dit kasteel werd gebouwd door de Byzantijnen die Kyrenia in handen kregen na de splitsing van het Romeinse Rijk. Later zou de stad en grote delen van het eiland nog onder Franse, Venetiaanse en Engelse invloed komen totdat de Ottomanen de stad innamen. Kyrenia is misschien wel de kleinste stad van Cyprus het wordt gezien als de mooiste en meest kostbare van Cyprus.Kasteel van Kyrenia

Het Kasteel van Kyrenia is te vinden pal naast de haven van Kyrenia. Om Het kasteel te kunnen betreden moet je eerst wat trappen oplopen, entree betalen en dan kun je via een smalle stenen brug naar de ingang lopen. Oorspronkelijk liep deze brug over de watergracht, tegenwoordig kijk hij uit op de parkeerplaats van het kasteel. Je komt binnen in het oudste deel van het kasteel, smalle gangetjes brengen je naar oude verlaten ruimtes waaronder een oude kapel. Je vervolgt je bezoek naar het kasteelplein. Kijk wel even naar de wapenschilden op een van de kasteelmuren. Vanaf het kasteelplein kun je de oude verdedigingsmuren, het scheepswrakmuseum en de Venetiaanse toren bezoeken. Wie dorst heeft gekregen kan even op het terras gaan zitten en in de schaduw even rustig genieten van het uitzicht.
kasteel-van-kyrenia-2

Wat je zeker niet over mag slaan tijdens je bezoek aan het kasteel, zijn de verdedigingsmuren. Deze brede muren bieden je een fantastisch uitzicht over de haven van Kyrenia, de andere delen van de stad en de Middellandse Zee. Kijk wel uit want de bovenzijde van de muren is niet overal even geschikt om op te lopen.De haven van Kyrenia

De haven van Kyrenia was eens een van de veiligste en dus belangrijkste haven van Cyprus. Het is tevens een van de grootste aan de noordkust van het eiland. Het waren de Romeinen die in de oudheid het belang van deze haven zagen en er een versterkt fort lieten bouwen, Later werd dit door de Venetianen en de Lusigans uitgebreid tot een vesting. Ten tijde van de middeleeuwen werd de haven van Kyrenia beschermd door een ijzeren ketting. Vandaag de dag wordt de haven alleen nog gebruikt door pleziervaartuigen die toeristen meenemen of boottochten of kleine cruises langs de Cypriotische kust. Rondom de haven zijn de meeste bars en restaurants van Kyrenia te vinden. Je kunt er heerlijk genieten van de zon terwijl je geniet van een prachtig uitzicht op de historische haven.

Archangelos kerk

De voormalige Grieks-orthodoxe kerk Archangelos is tegenwoordig het iconenmuseum van Kyrenia. In het museum zijn verschillende iconen te bezichtigen die gered zijn uit verschillende kerken in dit deel van Cyprus. Andere werken die getoond zouden zijn gestolen geweest en weer gered uit het buitenland. Het Iconenmuseum vervuld dan ook een belangrijke rol in het beschermen van de kostbare iconen. Nadat Het noordelijke deel van Cyprus bezet werd door de Turken waren de kerken vogelvrijverklaard en zijn ongeveer 20.000 iconen en tientallen fresco’s gestolen door plunderaars. De iconen zwerven nu over de hele wereld, de Turkse overheid probeert ze via rechtszaken terug te krijgen.
De kerk zelf is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, later werd de klokkentoren eraan toegevoegd.

Byzantijnse toren

De Byzantijnse toren van Kyrenia maakte ooit deel uit van de verdedigingswerken van de stad, maar is tegenwoordig in gebruik als galerie. De toren heeft muren die enkele meters dik zijn waardoor de zo grote toren aan de binnenzijde opvallend klein is. In de toren zijn voornamelijk tapijten, kant en andere kunstnijverheid te zien, alles wat je er ziet is te koop. Al zal je in sommige gevallen wel flink over de prijs moeten onderhandelen.

Scheepswrakmuseum

Het scheepswrakmuseum is te vinden binnen de muren van het kasteel van Kyrenia. In het museum worden de resten tentoongesteld van een handelsschip dat meer dan tweeduizend jaar geleden voor de kust van Cyprus is vergaan tijdens een storm. In het museum zijn oude resten van het schip, amfora’s en andere goederen te zien die op het schip aanwezig waren toen het verging. Het schip was onderweg van Rhodos naar Cyprus voordat het verging in de golven. Het schip is in de jaren zeventig van de vorige eeuw uit de zee gehaald en wordt sindsdien in het kasteel van Kyrenia tentoongesteld.

Tourist information office

Wie het meeste uit zijn bezoek aan Kyrenia wil halen kan het beste beginnen bij het bureau voor toerisme van het stadje. Deze is te vinden in een van de oude huizen aan de haven Kyrenia. De mensen die er werken zijn bijzonder vriendelijk er is zelfs Nederlandstalige informatie over Kyrenia en de andere delen van het door Turkije bezette deel van Cyprus. Wil je weten welke musea je moet bezoeken of welke bezienswaardigheden in Kyrenia je zeker niet over mag slaan, start je bezoek bij het tourist information office.