Rethymnon: de gemene deler tussen Chania en Heraklion

Aan de noordkust van Kreta ligt de stad Rethymnon. Deze stad is ook onder andere namen/schrijfwijzen bekend zoals Rethimno, Rethymnon, Rethimnon en Rhíthymnos. In Nederland wordt de benaming Rethymnon het meest gebruikt. Wie zowel Rethymnon, Chania en Heraklion bezoekt die zal ontdekken dat Rethymnon niet alleen geografisch tussen die twee andere steden in ligt, maar dat Rethymnon ook wat betreft uiterlijk een beetje een gemiddelde van die twee plaatsen lijkt te zijn. Zo heeft ook Rethymnon een Venetiaanse haven, maar haalt deze het wat betreft sfeer (net) niet bij die van Chania. Hierover zijn de meningen echter verdeeld. Buiten het vrij kleine centrum lijkt Rethymnon wat betreft uiterlijk ook best veel op Heraklion.

De reden om Rethymnon te bezoeken is omdat het allemaal wat kleiner en relaxter is dan de andere twee steden. Het lijkt ook allemaal wat minder toeristisch. Hierdoor is er een aantrekkelijke Griekse stad ontstaan waar de Kretenzer sfeer behouden is gebleven.

Rethymnon heeft een historie die terugvoert naar de oudheid. Een belangrijke stad was het toen nog niet. Dat is eigenlijk pas duizenden jaren later gebeurd, toen de Venetianen de macht hadden op het eiland Kreta. Zij creëerden in Rethymnon een haven die nu nog te bewonderen is. Waar vroeger vooral overslag plaatsvond, daar staan nu vooral terrasjes waar toeristen hun hapje of drankje nuttigen. Naast de relatief kleine Venetiaanse haven is een grotere haven gekomen waar alle logistieke activiteiten voor zover nodig nog plaatsvinden.

Als je je als toerist afvraagt of het de moeite waard is om een dagje in Rethymnon door te brengen of om er je hele vakantie te vieren dan kunnen we dat met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Als je hier wilt verblijven dan kun je kiezen uit allerlei leuke accommodaties. Er is voldoende te genieten op culinair gebied en de stranden van Rethymnon zijn fraai genoeg om op te vertoeven. Voor dagjesmensen zijn er bezienswaardigheden zoals het Fortezza en het archeologisch museum. Het winkelaanbod is interessant genoeg om er een uurtje of wat te gaan shoppen.Sofokli Venizelou

Sofokli Venizelou is de hoofdstraat van Rethymnon. De weg loopt parallel aan het strand. Aan de ene kant heb je het hoofdstrand van Rethymnon en aan de andere kant vind je vooral veel restaurants en bars met al hun terrassen. Tijdens de zomerse avonduren is het hier over het algemeen gezellig druk. Overdag is het veel rustiger.Strand

Het strand van Rethymnon strekt zich vanuit de Venetiaanse haven kilometers in oostelijke richting uit. Het fijne zandstrand behoort absoluut tot de aangenamere stranden van Kreta. Houd er overigens rekening mee dat het bij stuk strand dat direct naast de haven gelegen is mogelijk niet toegestaan is om te zwemmen. Dat was in ieder geval zo op het moment dat wij er voor het laatst waren (september 2015).

Fortezza

Op een heuvel in het noordwesten van het centrum van Rethymnon staat het Fortezza. Deze fortificatie is door de Venetianen aangelegd en behoort tot de best bewaard gebleven burchten van Kreta. De oorsprong van het Fortezza is terug te vinden in de zestiende eeuw na Christus, toen de Venetianen het tijd vonden om hun nederzetting op Kreta veilig te maken tegen aanvallen van buitenaf. Het fort heeft de Venetianen tot in 1646 kunnen beschermen tegen de Ottomanen. Die verorden toen het Fortezza en hebben het tot begin twintigste eeuw gebruikt. Uit die tijd stamt ook de moskee die binnen de vestingmuren staat. Een groot deel van de huizen die er stonden zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw vernietigd.

Archeologisch Museum van Rethymnon

Rethymnon heeft haar eigen archeologisch museum. Het museum ligt vlak bij het Fortezza. Wie het museum wil bezoeken die kan dat alle dagen van de week doen, behalve op maandag en op feestdagen. Let op: het museum sluit al redelijk vroeg in de middag haar deuren. Gelukkig heb je geen uren nodig om door het museum te wandelen. Het vrij kleine museum heeft een beperkte collectie aan archeologische vondsten die vooral uit de directe omgeving van Rethymnon gevonden zijn. De tentoonstellingsruimte doet somber aan en wie in de zomermaanden gaat die moet er rekening mee houden dat er binnen geen airconditioning aanwezig is.

Rethymno City Tour

Als je behalve het centrum van Rethymnon nog wat meer van de stad wilt zien dan kun je kaartjes kopen voor de Rethymno City Tour. Deze toeristenbus werkt volgens het ‘hop on, hop off’ principe. Je koopt een kaartje voor één dag en mag vervolgens de hele dag gebruik maken van deze bussen die een rondjes door Rethymnon en de omgeving rijden. Zo kun je behalve de binnenstad ook ene aantal bezienswaardigheden in de omgeving bekijken zoals Chromonastiri, Myli, het Agia Irini klooster en het Panagia Chalevi klooster.

Rondvaarten

Vanuit de Venetiaanse haven van Rethymnon worden verschillende boottochten gehouden. Het aanbod is relatief groot waardoor de prijzen soms zeer concurrerend zijn. Dat merk je vooral als je buiten het echte hoogseizoen komt. Wie een beetje goed onderhandelt die kan al voor een tientje mee op ene leuke boottocht. Populair is het piratenschip dat vanuit de haven van Rethymnon vertrekt en die richting de Blue Lagoon vaart.