De meest interessante bezienswaardigheden van Rhodos Stad vind je in een handig overzicht met alle Rhodos Stad hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Rhodos Stad
Rhodos Stad werd al tijdens de Griekse Oudheid bewoond. Toen is de Akropolis van Rhodos ontstaan, een antieke oude stad op een heuvel. De akropolis is nog steeds onderdeel van de huidige stad. Het antieke deel van Rhodos Stad ligt tegenwoordig zo’n anderhalve tot twee kilometer ten zuidwesten van het centrum. Het is te doen om er te voet naartoe te wandelen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je ook weer terug zal moeten lopen en de totale afstand opgeteld moet worden bij de vele meters die je ongetwijfeld al in de stad zult lopen. Omdat de route naar de akropolis heuvel op is en er geen taxistandplaats is bij de akropolis, zouden wij aan willen raden om in ieder geval een taxi heen te pakken en je af te laten zetten op het hoogste punt. Je kunt daarna al wandelend via de tempel van Apollo, het stadion en het theater terug naar de stad wandelen.
Van de tempel van Apollo is te zien waar deze ooit gestaan heeft en een paar zuilen zijn zichtbaar waardoor je een idee hebt van de grootte van de tempel. Beter intact zijn het oude stadion en het daarnaast gelegen kleine theater.

De nieuwe markt van Rhodos, de Néa Agorá, wordt gezien als het hart van de nieuwe stad Rhodos. Vanaf de Mandrakihaven zie je de entree van de Nieuwe Markt duidelijk liggen. De wit/gele toegangspoort heeft een afwijkende, oosterse stijl. Néa Agorá is nog geen honderd jaar geleden door de Italianen gebouwd. Het gebouw telt zeven zijden en heeft centraal op het plein een bouwwerk staan waar de vismarkt altijd gesitueerd was. De Néa Agorá doet tegenwoordig geen dienst meer als markt. Je vindt hier vooral terrasjes en winkeltjes. Een groot deel van de terrassen ligt redelijk beschut, wat aangenaam is op de heetste zomerdagen.
Voor de entree van de nieuwe markt zijn links en rechts ook terrassen te vinden, waar het zowel overdag als ’s avonds bijna gegarandeerd druk is met toeristen.

Rhodos Stad telt vier havens. De meest oostelijke en grootste haven is de Akandia Port. Deze haven is de vrachthaven van Rhodos. Soms vertrekken er vanuit deze haven ook veerboten. Op drukke dagen, waarbij er meerdere cruiseschepen tegelijkertijd aanleggen in Rhodos, kunnen er ook cruiseschepen aanmeren in de Akandia haven. De haven is in de jaren zestig van de vorige eeuw aangelegd naast de Central Port en wordt daarom soms ook nog aangeduid als ‘Nieuwe Haven’.

Voor toeristen is de Mandrakihaven de meest interessant. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste is het de haven van waaruit bootexcursies vertrekken. Wie met de boot op pad gaat, bijvoorbeeld om te duiken of om naar omringende eilanden te gaan, die zal in de Mandrakihaven moeten zijn. Ten tweede is de haven naar onze mening de mooiste haven van de stad. De sfeer die ontstaat door de vele boten, de promenade aan de westelijke kant en de vele mooie gebouwen die rondom de haven staan maken het plaatje compleet. Ten derde is er de Kolossus van Rhodos. Dit enorme beeld, dat tot de zeven antieke wereldwonderen behoort, zou mogelijk bij de ingang van de Mandrakihaven gestaan hebben. Bewijs is daar nooit voor gevonden en er zijn nog steeds meerdere theorieën over waar dit enorme beeld gestaan zou moeten hebben.
De ingang van de Mandrakihaven wordt gemarkeerd door twee zuilen waar een hinde op staat. Aan de oostkant staan de voor Rhodos-fans zeer herkenbare drie windmolens die op een rijtje staan.

Het uitgaansleven in Rhodos Stad concentreert zich in Barstreet. De officiële naam van deze straat is Orfanidou. In het autovrije stuk van de straat vind je een aaneenschakeling van horecagelegenheden waar het uitgaanspubliek zeven dagen per week kan drinken, dansen en feesten. Er zijn in Barstreet ook twee Nederlandse zaken te vinden. Ten eerste is er Down Under. Hier kun je genieten van gemengde muziek waaronder dansplaten maar ook Hollandse feestmuziek. Een stukje verderop vind je de Twee Gezusters. Deze zaak richt zich wat meer op Nederlandstalige muziek. Tegenover deze zaak, die natuurlijk een knipoog is naar de Nederlandse Drie Gezusters bars, zit een snackbar waar je Nederlandse snacks zoals frikandellen, kroketten en kaassouflés kunt krijgen.
Het publiek in de barstraat loopt uiteen in leeftijd. Toch zie je wel dat het vooral tieners, twintigers en al in mindere mate dertigers zijn die de straat in de avonduren bevolken. Wie overdag de barstraat inloopt die zal weinig levendigheid aantreffen.

De middeleeuwse stad van Rhodos telt maar liefst elf toegangspoorten. De Marine Gate wordt als hoofdentree van de oude binnenstad gezien. Deze prachtige toegangspoort ligt tussen de oude stad en de haven. De poort heeft aan weerszijden een toren staan. Deze had meer een representatieve rol dan dat het ter verdediging was. Er was immers geen leger zo dom om te proberen op deze plek Rhodos aan te vallen vanwege de beperkte afstand tussen de haven en de stad. Als je door de Marine Gate de oude binnenstad betreedt dan kom je meteen in één van de drukkere delen van middeleeuws Rhodos terecht.

Voor een stad in het formaat van Rhodos misschien wel overbodig, maar Rhodos Stad heeft eigen hop on hop off bussen. Deze toeristische bussen rijden een rondje door Rhodos Stad langs de belangrijke bezienswaardigheden. Waarom wij de vraag stellen of het niet overbodig is, is het feit dat bijna alles wat de moeite waard is in Rhodos Stad al bij elkaar in de buurt ligt. het enige plekje waarvoor je volgens ons vervoer nodig hebt is de Akropolis van Rhodos. Dit antiek stukje stad ligt op een heuvel net buiten het centrum, waardoor vervoer wel handig is.

In de jaren dertig van de vorige eeuw zetten de Italianen in het uiterste noorden van Rhodos Stad een aquarium weg. Dit Aquarium van Rhodos behoort al bijna een eeuw lang tot de topattracties van Rhodos. Hoewel de meeste aquaria in het art deco gebouw van bescheiden afmetingen zijn, is de collectie zeker wel de moeite waard. Het Aquarium heeft twee functies. Ten eerste is het een museum/aquarium, daarnaast is het een onderzoekscentrum. Het drukbezochte aquarium laat op leerzame wijze zien wat er onder andere rondom Rhodos aan vissen en andere zeedieren leeft in de zee.
Het Hydrobiologische Station van Rhodos, zoals het door de Italiaanse architect ontworpen gebouw eigenlijk heet, is dagelijks vanaf 9:00 uur geopend. In het zomerseizoen (april t/m oktober) sluit het aquarium pas om 20:30 uur. In de wintermaanden is dat al om 16:30 uur.

Een voormalig hospitaal in de middeleeuwse stad Rhodos doet tegenwoordig dienst als archeologisch museum. Het ruim vijfhonderd jaar oude gebouw vormt een prachtig decor voor één van de belangrijkste musea van Griekenland. In het museum zijn kunst en objecten uit lang vervlogen tijden te bewonderen die afkomstig zijn van de Dodekanesos. Fraai zijn de verschillende sculpturen, waaronder de hurkende Aphrodite. Het Archeologisch Museum van Rhodos is alle dagen van het jaar te bezoeken. Op maandag is het museum in de ochtend gesloten.

Het toerisme concentreert zich in de nieuwe stad. Dit deel van Rhodos Stad omvat de meest noordelijke wijk van de stad, ten noordwesten van het middeleeuwse deel. Hier vind je de drukste stranden van de stad, hier staan de meeste hotels en hier ziet Rhodos Stad er op veel plekken uit zoals een gemiddelde badplaats aan de Middellandse Zee. Het zijn vooral winkels en horecagelegenheden die het straatbeeld bepalen en er is amper ruimte voor een authentiek eigen gezicht. De nieuwe stad is in de tweede helft van de vorige eeuw uit de grond gestampt, toen Griekenland hier op Rhodos het toerisme flink wilde laten toenemen. Het is immers een redelijk gemakkelijke manier om buitenlands geld aan te trekken.
Hoewel het grootste deel van de nieuwe stad niet noemenswaardig is om te bezoeken, staan er nog wel een aantal oudere elementen die wel de moeite waard zijn. Het betreft de oude bebouwing die al voor de aanleg van de nieuwe stad er stond in het uiterste noorden en aan de oostkant (langs de Mandrakihaven). Hier staan onder andere de door de Italianen aangelegde Nieuwe Markt, het Aquarium van Rhodos, een moskee met islamitische begraafplaats, de fraaie kerk Evangelismos en het stadskantoor.

Vlak bij Rhodos ligt sponzeneiland Symi. Jarenlang werd er rond de kust van Symi gedoken naar natuurlijke sponzen. Deze dieren worden tot een diepte van bijna zeventig meter opgedoken. Vroeger waren het deze sponzen die gebruikt werden bij het baden. Tegenwoordig worden daarvoor vooral synthetische sponzen gebruikt, die vele malen goedkoper zijn dan de natuurlijke sponzen. Sinds eind vorige eeuw is een groot deel van de sponzen rond Symi verdwenen door een onbekende oorzaak. Dit is de definitieve doodsteek geweest voor deze gevaarlijke maar lucratieve bedrijfstak. Nu worden er vooral van elders geïmporteerde sponzen in Rhodos Stad en op het eiland Rhodos verkocht. In de binnenstad en in de Kolona haven kun je op verschillende plekken sponzen kopen. Het is een redelijk populair souvenir in Rhodos Stad.

Op de hoogste plek binnen het middeleeuwse Rhodos staat het Paleis van de Grootmeesters. Vanaf deze plek werd al vroeg in de middeleeuwen Rhodos verdedigd. Eerst door de Arabieren, later door de ridders die hier een citadel van maakten. Het paleis dat je nu ziet staan is slechts deels in originele staat. Zo stamt de entree met de twee indrukwekkende torens nog uit de tijd dat de kruisridders het paleis bouwden. De reden dat het uiterlijk in de loop der eeuwen veranderd is heeft grotendeels te maken met een ontploffing die halverwege de negentiende eeuw plaatsvond. Het middeleeuwse bouwwerk raakte hierdoor zwaar beschadigd. De Italianen zijn bijna een eeuw later het Grootmeesterspaleis gaan opknappen. Ze hebben hierbij geen rekening gehouden met het oorspronkelijke uiterlijk, maar hebben de herbouw gebaseerd op de wensen van de toenmalige Italiaanse leider Mussolini. Hij was voornemens om een zomerverblijf te maken van het paleis. In 1940 was de herbouw klaar. In 1948 kwam Rhodos weer in Griekse handen, waarna het Paleis van de Grootmeesters uiteindelijk een museum geworden is.
