Kerkyra: het culturele centrum van Corfu

Corfu-stad of Kerkyra is de grootste en belangrijkste stad van het eiland Corfu. In de stad woont ongeveer één derde van alle inwoners van het eiland. De historische binnenstad van Corfu is sinds 2007 in zijn geheel terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad wordt gedomineerd door de oude en nieuwe vesting die op de hoogste delen van de stad liggen. De oude vesting is een voormalig Venetiaans fort dat door de eeuwen heen behoorlijk wat veranderingen heeft ondergaan, de nieuwe vesting is gebouwd tijdens de Britse overheersing in de negentiende eeuw.
Kerkyra heeft een compact centrum waar je vrij gemakkelijk van de ene naar de andere zijde kunt lopen. Zelfs de cruisehaven ligt op loopafstand van het centrum. Het leuke van de Kerkyra is dat je binnen enkele minuten in een Venetiaans fort staat, een wandeling kunt maken over het strand of je een weg probeert te vinden door de smalle straatjes in het centrum van de stad. Mocht je tijdens je vakantie op Corfu wat cultuur willen snuiven dat is een uitstapje naar Kerkyra zeker aan te raden.



Oude Vesting

De Oude Vesting van Kerkyra is de belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje en een van de bekendste van heel Corfu. Het is ven Venetiaans Fort, maar al voor de komst van de Venetianen was er op deze plaats een versterkte vesting te vinden. De oudste delen van het fort stammen uit de zesde eeuw. De oude stad Kerkyra was vroeger helemaal te vinden binnen de muren van het fort, beschermd op het schiereiland. De verdediging van de Oude Vesting was zo goed dat het tot driemaal toe een beleg van de Ottomanen wist te weerstaan. De andere delen van Corfu werden wel ingenomen, maar het fort hield stand. Een groot deel van het fort werd tijdens een explosie in de achttiende eeuw verwoest. Het merendeel van de gebouwen binnen de muren van het fort stammen van na deze explosie.

Het fort is tegenwoordig voor een groot deel geopend voor het publiek. Via de oude valbrug loop je de muren van het oude fort binnen, daar kun je verschillende wandelingen volgen die je meenemen langs de bezienswaardigheden binnen het fort. Vanaf het hoogste punt, bij de oude vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over het fort en de rest van de stad. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag overslaan is de Sint-Joriskerk. Deze kerk lijkt op een Griekse tempel, maar is in werkelijk pas de negentiende eeuw gebouwd door de Britten.



Historische binnenstad van Corfu-stad

De hele historische binnenstad van Kerkyra is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Al in de achtste eeuw voor Christus was er op deze plaats en kleine plaats te vinden. Deze plek is van groot strategisch belang voor de ingang van de Adriatische Zee. De Venetianen lieten drie forten op deze plek bouwen om de ingang van de Adriatische Zee te beschermen. Het oudste deel van de stad was het vinden binnen de muren van de Oude Vesting op een schiereiland voor de kust. Pas later zou de stad zich verder ontwikkelen op het de rest van het Corfu. De smalle straatjes gevuld met winkeltjes en restaurants zorgen ervoor dat de binnenstad van Kerkyra een gezellig centrum is, waar je als je even niet oplet, verdwaalt.

Spianadaplein

Het Spianadaplein van Kerkyra, ook wel bekend als Esplanade is het belangrijkste plein van de stad. Aan het plein is het merendeel van de bezienswaardigheden van de stad te vinden, waaronder het Paleis van Sint-Michaël en Sint-George en de Oude Vesting. Het centrale deel van het plein wordt gevormd door een groot grasveld, dat vaak gebruikt wordt om cricket op te spelen. Cricket is een van de populairste sporten op het eiland, een overblijfsel van de Britse overheersing. Beroemd aan het plein is de bogengalerij in Franse Stijl. Onder deze bogen zijn verschillende restaurants en winkels te vinden. Op de terrassen voor deze bogen heb je een leuk uitzicht over het plein.

Sint-Spyridonkerk

De Sint-Spyridonkerk is de oudste kerk van Corfu en degene met de grootste klokkentoren van alle Ionische eilanden. De kerk staat wat verscholen in de smalle straatjes van het historische centrum van Kerkyra, waardoor het moeilijk is om toren te onderscheiden en er even heen te lopen. Toch is het leuk om deze zestiende-eeuwse kerk te bezoeken. In de kerk liggen de relieken van Sint-Spyridon. Het is een typische Grieks-Orthodoxe kerk die uit verschillende delen bestaat. Het belangrijkste deel is de crypte van Sint-Spyridon, met een dubbele sarcofaag. Het is ten strengste verboden om in de kerk te fotograferen.

Mon Repos

Net buiten de historische stad Kerkyra ligt het park Mon Repos, met het gelijknamige paleis. Het is een oase van rust in vergelijking met de rest van de stad. Je kunt door het park, wat gratis bezocht kan worden, prachtige wandelingen maken, die uiteindelijk uitkomen bij de zee. Centraal op het terrein staat het paleis Palaiopolis, dat nu dienstdoet als een museum. Dit paleis is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw door de Britse overheersers. In het paleis is nu een klein museum te vinden. In het museum zijn verschillende stijlkamers te vinden en bodemvondsten die in de buurt zijn gedaan. Bijzonder gegeven is dat Alexia van Griekenland en Denemarken en Prins Philip, Duke of Edinburgh in het paleis zijn geboren.

Paleis van Sint-Michaël en Sint-George

Het Paleis van Sint-Michaël en Sint-George is te vinden aan de rand van de historische binnenstad van Kerkyra. Het gebouw stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw, toen Corfu in handen was van de Engelsen. Na de vorming van het koninkrijk Griekenland werd het een van de koninklijke paleizen, die met regelmaat gebruikt werd voor evenementen. Tegenwoordig is het museum voor Aziatische kunst in het paleis te vinden.

Het paleis ziet er aan de buitenzijde wat vervallen uit, maar de binnenzijde is prachtig gerenoveerd. De Aziatische collectie is leuk om te zien, maar voelt een beetje gek aan; zo op een Grieks eiland. Toch is het museum zeker de moeite van het bezoeken waard.

Nieuwe Vesting

De nieuwe vesting van Kerkyra, is een fortificatie waarvan de oudste delen stammen uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Tijdens de Britse overheersing in de negentiende eeuw werd de vesting verder uitgebreid. Het fort was oorspronkelijk bedoeld om aanvallen van de Turken te kunnen afslaan. Nu is nog slechts een klein deel van het fort bewaard gebleven, de delen in zee zijn afgebroken. Anders dan de Oude Vesting kan de Nieuwe vesting niet bezocht worden. Dit omdat het nog steeds in gebruik is door het Griekse leger.