Athene: stad uit de klassieke oudheid

De stad Athene is de grootste stad van Griekenland en de belangrijkste stedentrip bestemming van het land. De meeste toeristen denken bij Griekenland gelijk aan een zonvakantie op een van de eilanden, maar het land heeft nog zoveel meer te bieden. Met stip bovenaan deze lijst staat de hoofdstad Athene. De stad heeft een eeuwenoude geschiedenis die helemaal teruggaat tot 3500 jaar voor Christus. De stad beleeft zijn hoogtijdagen in de vierde en vijfde eeuw voor Christus, als wijsgeren als Socrates, Plato en Aristoteles door de straten van Athene lopen. In deze periode is ook de Akropolis van Athene gebouwd, wat nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is. De belangrijkste vondsten die op dit plateau gedaan zijn, liggen nu aan de voet van de heuvel in het Akropolismuseum.
Zelfs als je geen zin hebt om de vele restanten uit de Griekse en Romeinse oudheid te bezoeken is Athene een leuke en hippe stedentrip bestemming. In de stad zijn overal leuke restaurants, winkelstraten en bars te vinden. Bezoek beroemde ouzobar “Brettos Plaka” of koop een speciaal biertje bij Brewstreet.Akropolis

De Akropolis van Athene is de bekendste bezienswaardigheid van de stad en is vanaf bijna ieder punt te zien. De naam zegt het eigenlijk al akros (hoogste deel) en polis (stad) dat de Akropolis te vinden is boven op een berg in Athene. De stad is rondom deze berg gebouwd. De huidige ruïnes die op de berg staan, zijn gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus, maar al lang voor deze tijd waren er bouwwerken te vinden. De belangrijkste bouwwerken die nu nog op de berg staan zijn het Parthenon, de Propyleeën, de Tempel van Niké en het Erechtelon.
De belangrijkste elementen van deze gebouwen zijn in de loop van de eeuwen gestolen of weggehaald. Een groot deel hiervan is nu te zien in het British Museum in Londen, andere stukken zijn nu te zien in het recent gebouwde Akropolismuseum.
De Akropolis in Athene kan bezocht, maar omdat dit de attractie van de stad is kan het er druk zijn. Daarom is het slim om kaartjes te reserveren, zo sla je de wachtrij over en weet je zeker dat het niet is volgeboekt.Akropolismuseum

Het Akropolismuseum is te vinden aan de voet van de Akropolis, uitkijken op de historische berg en de ruïnes. De collectie van het museum bestaat uit duizenden voorwerpen die door de eeuwen heen op en rondom de Akropolis zijn gevonden. Het merendeel van de collectie bestaat uit architectuurfragmenten en beeldhouwwerken. Deze zijn op een leuke en moderne manier tentoongesteld in het museum, dat je via verschillende schuine hellingen en lichtte ruimtes langs de objecten loodst. Op de bovenste verdieping zijn, een deel van de kunstwerken van het pantheon te zien. De ontbrekende delen liggen in het British Museum in Londen.
Een van de belangrijkste doelen van dit nieuwe museum, is de wereld laten zien dat Athene en Griekenland klaar zijn om de Parthenonsculpturen terug te krijgen en dit werelderfgoed weer in Athene tentoon te stellen. Omadet het Akropolismuseum gezien wordt als het belangrijkste museum van Athene kan het er erg druk zijn, koop je kaartjes vooraf en vermijd de wachtrij.

Wisseling van de wacht

Een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Athene is de wisseling van de wacht. Iedere ochtend om 11:00 staan er honderden toeristen te kijken hoe er onder veel ceremoniële handelingen de wacht wordt gewisseld. Deze Evzonen zijn de ceremoniële wachters van de Griekse president. Ze vallen vooral op door hun bijzondere uniform dat bestaat uit een wit hemd met katoenen moeien, een plooirokje, een lange wollen legging, een rode muts, een geborduurd jasje en zwarte schonen met pompons. Niet echt de kleding die je zou verwachten bij een soldaat. Deze hele outfit is een ode aan de traditionele herderskleding die de vrijheidsstrijders tijden de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog droegen. Heb je geen zin om tussen de drommen mensen te staan voor de wisseling van de wacht. Dan kun je er ook voor kiezen om te wachten tot ze een saluut maken voor het monument van de onbekende soldaat, dat gebeurt ieder half uur.

Nationaal Archeologisch museum van Athene

Het Nationaal Archeologisch museum van Athene is na het Akropolismuseum het belangrijkste historisch museum van Athene. In het museum zijn beroemde kunstwerken uit de Griekse geschiedenis te vinden, zoals Poseidon van Artemision, Efebe van Marathon, het masker van Agamemnon en de ruiter van Artemision. Een van de bijzonderste stukken van het museum is het “Mechanisme van Antikythera”, een analoge computer uit de eerste of tweede eeuw voor Christus. Dit klinkt misschien futuristisch, maar de Grieken waar in die tijd al in staat om een mechanisme te bouwen die de stand van de zon en de sterren kon berekenen. Het Mechanisme van Antikythera is begin vorige eeuw gevonden op een gezonken schip.
Het Nationaal Archeologisch museum van Athene is een drukbezocht museum in Athene, voor de deur kunnen soms lange rijen met toeristen staan. Heb je geen zin om lang in de rij te staan, dan kun je beter kaartjes reserveren.

Plaka Athene

De wijk Plaka is de populairste wijk van de stad onder toeristen. Het merendeel van de hotels, winkels en restaurants zijn in dit deel van de stad te vinden. Het merendeel van de wijk bestaat uit smalle winkelstraatjes afgewisseld met pleintjes die vol staat met terrassen en historische Byzantijnse kerken. Het deel van de wijk dat wat hoger ligt en direct aan de Akropolis grenst staat bekend als Anafiotika. De straten van Plaka zijn het hele jaar door gevuld met toeristen. In de winkeltjes vind je er de standaard toeristische meuk, maar toch ie het leuk er wat rond te dwalen.

Brettos Plaka

Een leuke bar in de wijk Plaka is Brettosa Plaka, de oudste en kleurrijkste ouzostokerij van Athene. In de bar staan de verschillende houten vaten met huisgestookte ouzo uit verschillende jaargangen. De wanden van de bar zijn allemaal bekleed met kleurrijke flessen met daarachter licht, wat de bar een bijzondere uitstraling geeft. Veel ruimte is er niet in Brettos Plaka, maar de weinige ruimte die er is, is altijd gevuld met toeristen.

Agora van Athene

De Agora van Athene was het bestuurlijk centrum van de stad. In de verschillende gebouwen werd de stad bestuurd, was er rechtspraak en werden markten gehouden. De oudste delen van de Agora van Athene stammen uit de zesde eeuw voor Christus. Het gebouw dat nu nog het meest opvalt is de Stoa van Attalus uit de tweede eeuw voor Christus. Het huidige bouwwerk is een moderne reconstructie hiervan, dat gebouwd is in de jaren zestig van de vorige eeuw. In de Stoa van Attalus is nu het Agora museum gevestigd. Andere beroemde gebouwen op dit complex zijn de Tempel van Hephaistos en de kerk van de Heilige Apostelen. Het merendeel van de gebouwen die hier ooit hebben gestaan, is nu niets meer van te zien.

Kaartjes voor de Agora van Athene vind je hier.

Panathinaiko Olympisch stadion

De stad Athene is onlosmakelijk verbonden met de Olympische Spelen. De moderne Olympische Spelen werden gehouden in Athene en ook in 2004 werden de spelen weer hier gehouden. De eerste moderne Olympische Spelen vonden voor een deel plaats in het Stadion Panathinaiko, dat gebouwd is op de resten van een stadion uit de vierde eeuw na Christus. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 is het stadion alleen gebruikt voor het handboogschieten en lag de finish er van de marathon. De baan is niet geschikt voor officiële atletiekwedstrijden omdat de afmetingen niet kloppen. Het stadion is een van de populairdere moderne attracties van Athene. In de catacomben van het stadion is een klein olympisch museum.

Piraeus

Officieel is Piraeus geen onderdeel van Athene, maar is het een eigen stad met meer de honderdvijftigduizend inwoners. Toch wordt deze havenplaats vaak gezien als een onderdeel van Athene, dit komt vooral dat de twee steden aan elkaar vast zijn gegroeid. Piraeus is van oudsher de havenstad van Athene en nog steeds is het een van de belangrijkste en drukste havenplaatsen van Europa. Vanaf de haven van Piraeus vertrekken dagelijks veerboten naar de verschillende Griekse eilanden, maar ook naar Israël, Egypte en Cyprus. Vanuit Athene kun je vrij gemakkelijk met de trein naar Piraeus en een wandeling langs de haven en de complexen die gebruikt zijn tijdens de Olympische Spelen van 2004. Rondom de havens en de kleinere jachthavens zijn er verschillende leuke visrestaurants te vinden.

Lycabettus Heuvel

Niet de Akropolis is het hoogste punt van het moderne Athene, maar de Lycabettus Heuvel. Deze heuvel is te vinden net naast het historische centrum van de stad. Vanaf de lagergelegen delen van Athene kun je verschillende wandelpaden volgen die je meenemen naar de top, je kunt er ook voor kiezen om met de kabel naar top te gaan. De top van de Lycabettus Heuvel ligt 277 meter boven de zeespiegel. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Athene. Op de top zit een restaurant zodat je onder het genot van een kopje koffie en een taartje van het uitzicht kunt genieten. Op de top staat ook een kapel voor Sint-Joris.