Samos-stad: heerlijk leven aan de Egeïsche Zee

Samos-stad is de grootste stad van het eiland Samos. Het is tevens de hoofdstad van Samos. Hier is de lokale overheid gevestigd en is het economische hart van het eiland. De naam Samos-stad wordt in het Nederlands tegenwoordig het meeste gebruikt, maar in Griekenland en internationaal worden ook de naam Vathy (of Vathí) nog redelijk veel gebruikt. De wegwijzers op Samos vermelden tegenwoordig vooral de Engelstalige aanduiding ‘Samos Town’ en ook op plattegronden en kaarten zie je dat Samos-stad (en buitenlandse vertalingen hiervan) als aanduiding de overhand heeft gekregen. Het eigenlijke Vathy is feitelijk het dorp dat hier lag voordat de plaats uitgroeide tot een stad. Tegenwoordig is Vathy door gemeentelijke herindelingen een wijk van Samos-stad geworden.

Met ruim twaalfduizend inwoners is Samos-stad net wat groter dan Karlovassi, de andere stad van Samos die tevens door samensmelting van dorpen ontstaan is. Als je kijkt naar het totale inwoneraantal van het eiland Samos dan kun je de conclusie trekken dat ongeveer een derde van alle eilandbewoners hier wonen.

Hoewel Samos-stad zeker interessant is voor toeristen, verblijven hier relatief weinig mensen. Het aantal accommodaties is verhoudingsgewijs vrij klein. Dat komt vooral omdat Samos-stad zelf geen strand heeft. Daarnaast is er vaak weinig ruimte voor het aanleggen van een zwembad. Toeristen overmachten liever in omringende dorpen zoals Kokkári. Van daaruit maken ze eerder een trip naar Samos-stad dan dat ze meerdere dagen  in Samos-stad verblijven. Dat Samos-stad meer een stad dan een dorp is merk je aan de drukte die overdag en ’s avonds aanwezig is. Dat merk je vooral in de smalle achterliggende straten, waar ook redelijk wat kantoren van bedrijven te vinden zijn. Het historische hart van Samos-stad heet tegenwoordig Áno Vathí en is wat hoger gelegen tegen de bergwand op. Hier heerst nog een bijna dorps karakter.Archeologisch Museum

Als er één museum op Samos is dat het bezoeken waard is, dan is dat het Archeologisch Museum van Samos-stad. De collectie omvat een uitgebreide verzameling aan archeologische vondsten uit verschillende tijdperken. Vooral de vondsten uit het Heraíon zijn meer dan de moeite waard. Zo kun je hier een aantal houten objecten vinden die elders in Griekenland verloren zijn gegaan. De grootste publiekstrekkers van het museum zijn de kouros en de beelden van de Geneolosgroep die deels de tand des tijds overleefd hebben. Het Archeologisch Museum is alle dagen van de week geopend, behalve op maandag. De deuren openen al vroeg: vanaf 8:00 uur. Daartegenover staat dat het museum al om 3 uur in de middag de deuren weer sluit. Trek voor een bezoek een klein uurtje uit.Wijnmuseum

Dat er op Samos goede wijnen gemaakt worden is algemeen bekend. Het zijn vooral de zoete muskaatwijnen van Samos die internationale faam kennen. Samos exporteert een groot deel van die wijnen naar wijnland Frankrijk. Dat je op Samos ook prima droge en half droge wijnen kunt drinken die ter plaatse gemaakt worden, dat weet niet iedereen. In het Wijnmuseum kun je kennismaken met deze aangename wijnen. In het proeflokaal staan flessen witte wijn en rosé klaar om te testen. Naar rode wijnen zul je tevergeefs zoeken. Op Samos wordt geen rode wijn geproduceerd. In de winkel van het museum kun je verschillende wijnen kopen. Desgewenst kun je die stootvast laten verpakken om ze ongeschonden mee naar huis te kunnen nemen.

Boulevard

Een plek waar je in Samos-stad niet zo snel omheen kunt is de boulevard die langs de hoofdstraat van de stad (Th. Sofouli) ligt. Deze wandelpromenade die door de Grieken ook wel Paralía genoemd wordt is de grote blikvanger van Samos-stad. Hier kun je over een brede promenade tussen de straat en het water lopen. Aan de ene kant heb je dan de vissersbootjes en de boten van de kustwacht, terwijl je aan de andere kant een mix hebt van horeca, winkels, kantoren en statige bankgebouwen. Omdat er weinig schaduw te vinden is, is het in de middag vaak vrij rustig hier. Aan het eind van de dag merk je dat er hier meer mensen komen om te zitten op de bankjes terwijl de mensen voorbij wandelen. In de vroege ochtenduren is dit vaak het domein van de joggers die hier hun meters maken. Omdat de boulevard lang, breed en vlak is, is dit een ideale plek om te joggen.

Pythagoras Square

Als je naar de hedendaagse stad kijkt dan mag je Pythagoras Square als het hart van Samos-stad beschouwen. Dit plein ligt ongeveer halverwege de hoofdweg van Samos-stad en vormt een soort van brug naar de erachter gelegen binnenstad. Op en rond Pythagoras Square liggen de terrassen van restaurants en bars, waar eigenlijk vrijwel altijd wel wat te doen is. In de ochtend komt men hier vooral om te genieten van allerlei koffie-varianten zoals Griekse koffie, cappuccino en ijskoffie. Rond de middag kun je hier op een aantal plekken prima lunchen, waarna het vooral tijd is om iets koels te drinken. In de avond kun je hier prima genieten van de eenvoudige doch smaakvolle Griekse keuken.

Parkeren in Samos-stad

Dat Samos-stad een stad is, merk je aan het parkeren. In de nauwe straten is het vaak lastig om parkeerplek te vinden en tijdens je zoektocht naar een plaatsje kun je het soms redelijk benauwd krijgen omdat het op sommige plekken echt lastig manoeuvreren is. Langs de hoofdweg is het aantal parkeerplekken vrij beperkt. Let daar ook goed op de parkeerrestricties en verboden die er kunnen gelden. Denk niet van ‘daar staan meer mensen geparkeerd, dus het zal wel mogen’. Een goede plek om te parkeren is het openbare parkeerterrein die zich net iets ten zuiden van de vissershaven bevindt. Van daaruit lopen je binnen vijf minuten naar het Archeologisch Museum, naar het Pythagorasplein of naar de winkelstraat net achter dat plein. Parkeren is hier gratis en er is vrijwel altijd wel een plekje te vinden.

Niet altijd open

Dat de winkels in Samos-stad zich vooral op de lokale bevolking richten in plaats van op de toeristen die vooral in de zomermaanden het eiland bevolken, is te zien aan de openingstijden van de meeste winkels in de stad. Veel winkels zijn in de ochtend open tot rond twee uur in de middag. Vervolgens sluiten ze de deuren voor een lange middagpauze. vaak gaan ze tegen de avond pas weer open. Op sommige dagen blijven de deuren de rest van de dag dicht. Vaak is dat op maandag en/of woensdag. Koopzondagen kennen ze al helemaal niet in Samos-stad. De meeste winkels zijn op zondag de hele dag gesloten. De kiosken en een enkele supermarkt vormen hier een uitzondering op.

Beste reisperiode

Als je Samos-stad wilt bezoeken dan kun je dat het hele jaar door doen. Als je tijdens je bezoek aan Samos-stad enigszins lekker weer wilt hebben, dan is eind april tot begin oktober de beste reisperiode. Misschien zelfs dat je zou moeten overwegen om de warmste maanden juli en augustus achterwege te laten. Als je vastzit aan de schoolvakanties of de bouwvakantie dan is de zomervakantie wel de beste optie. Reken er dan wel op dat het overdag vrij heet kan zijn. Temperaturen van dertig graden of hoger zijn dan heel normaal. In de avonduren is het dan lekker lang zwoel zodat je tot laat in de avond heerlijk buien kunt vertoeven.

Op de site klimaatinfo.nl kun je de klimaatstatistieken van Samos-stad bekijken.