Chania: de meest romantische stad van Kreta

Chania is de tweede stad van Kreta. De ruim honderdduizend inwoners tellende stad wordt algemeen beschouwd als de mooiste grote stad op het eiland. Hoewel dit soort beweringen gebaseerd zijn op subjectieve waarnemingen en meningen, kunnen wij er ons zeker iets bij  voorstellen. De omstandigheden kloppen gewoonweg bij Chania. Zo is de kern van Chania grotendeels autovrij. In de historische binnenstad kun je sommige straten nooit met de auto bereiken. Er zijn ook een aantal straten waar alleen in de ochtend wat verkeer toegestaan is om de winkels en restaurants te bevoorraden. De rest van de tijd is het mooiste stukje van Chania het domein van voetgangers en een enkele fietser.

Het hoogtepunt van Chania wordt gevormd door de Venetiaanse haven. Rondom laat-middeleeuwse haven ligt de langste autovrije boulevard van het eiland Kreta. Je vind hier een aaneenschakeling van terrasjes, wat winkels en een enkele accommodatie. Dit gebied is zo populair onder toeristen, dat de prijzen voor eten en drinken wel hoger liggen dan elders op Kreta.

Als je op Kreta verblijft en twijfelt om een dagje in Chania te besteden die kunnen wij maar één  antwoord geven: doen! Chania is sfeervol, mooi en brengt je absoluut een heerlijke vakantiesfeer. Als het kan probeer dan Chania ook in de avonduren mee te maken. Op het moment dat de zon onder gegaan is en de lichtjes in Chania gaan schijnen, is de stad op haar mooist.Janitsaren moskee

Een opvallend bouwwerk aan de haven van Chania is de Janitsaren moskee. Deze moskee is ook wel bekend onder de naam Hassan Pasja moskee. Dit is het oudste nog bestaande gebouw van Kreta. De moskee stamt uit de zeventiende eeuw en herinnert hedendaagse toeristen aan het feit dat Kreta ooit bezet was door de Turken. Zo kun je op Kreta en andere Griekse eilanden nog meer restanten terugvinden uit de Ottomaanse periode. Tegenwoordig is het gebouw niet meer in dienst als moskee maar wordt hij als toeristische ruimte gebruikt. In het gebouw vinden exposities en marktjes plaats.Tripadvisor bepaalt

Rondom de haven van Chania barst het van de gezellige restaurants en taverna’s. Stuk voor stuk adverteren ze met ’traditional Greek kitchen’ en soortgelijke uitingen. Het is lastig om je te onderscheiden als horeca-ondernemer tussen zoveel concurrenten. Immers biedt ieder terras een fraai uitzicht op de uitermate sfeervolle haven. Op prijs concurreren is niet de meest slimme manier, want voordat je het weet beland je in een prijzenslag waar uiteindelijk niemand beter van wordt. Ook de toeristen niet, want een lagere prijs kan op een gegeven moment alleen maar resulteren in mindere kwaliteit. Waar de meeste toeristen ook niet op zitten te wachten is dat ze bij ieder terras dat ze passeren aangesproken worden door het personeel. De manier om te tegenwoordig wel te onderscheiden is door subtiel maar duidelijk genoeg te melden dat je een hoge waardering in Tripadvisor hebt of zelfs een ‘Certificate of Excellence’ ontvangen hebt van deze internationale beoordelingssite. Een mooi voorbeeld hiervan zie je op de foto bij dit artikel. Je merkt dat het werkt, want op de middag dat deze foto genomen is was het op het terras van taverna Amphora beduidend drukker dan bij de buren die geen positieve Tripadvisormeldingen op hun terras tonen.

Paardenkoetsen

Vanaf de het pleintje bij de Janitsaren moskee staan de paardenkoetsen op klanten te wachten. De romantische koetsen kunnen je rondrijden door de haven en een stukje door de oude binnenstad van Chania. Vooral eg leuk als romantisch ritje met je lief of gezellig met de kinderen. De prijs is een kwestie van onderhandelen. Reken op zo’n 20 tot 25 euro voor een ritje van ongeveer een half uur.

Agora

Sinds 1913 is de Markt van Chania, oftewel de Agora, een bekende plek in Chania. De overdekte markthal is van oorsprong een plek waar de locals hun inkopen kwamen doen. Hoewel er nog steeds wel wat verse producten verkocht worden zoals olijven, kazen en kruiden is de Agora tegenwoordig vooral ook een toeristische trekpleister. In de kramen zie je dat levensmiddelen steeds meer verdrongen worden door koopwaar die overduidelijk gericht is op toeristen. Desalniettemin blijft de Agora een bezoekje waard. Al was het alleen al vanwege het fraaie gebouw.

De vuurtoren van Chania

Een van de meest kenmerkende gebouwen van Chania is de vuurtoren die aan het begin van de haven oftewel aan het einde van de Venetiaanse havenmuur staat. Deze zandkleurige vuurtoren stamt oorspronkelijk uit het begin van de zeventiende eeuw. In de loop der jaren is het uiterlijk van de 21 meter hoge vuurtoren wel veranderd. Tijdens de kortstondige Egyptisch periode op Kreta (1831-1841) kreeg de vuurtoren de vorm van een minaret. Hoewel de vuurtoren in de avonduren wel sfeervol verlicht is, is de vuurtoren tegenwoordig niet meer als dusdanig in gebruik. Als je de moeite neemt om over de havenmuur naar de vuurtoren te wandelen dan wordt je getrakteerd op een fraai uitzicht over het stadsgezicht van Chania.

Sfeervolle hotels

In de oude binnenstad van Chania vind je eigenlijk amper grote hotels, maar zijn het vooral kleinere hotels die voor de overnachtingsmogelijkheden zorgen. Een mooi voorbeeld hiervan waar we zelf overnacht hebben is Palazzo Duca dat op vijftig meter lopen van de gezellige haven ligt. Het hotel is een typisch charmehotel waar men werkt met aangename bedden, een heerlijk ontbijt in de ochtend en een excellente service. Dit is een heel leuk hotel voor wie nog gast in plaats van een nummer wil zijn. Houd er wel rekening mee dat als je een hotel in de oude binnenstad van Chania boekt je niet met de auto tot aan het hotel zult kunnen rijden. Het oude centrum van de stad is immers autovrij.

Archeologisch Museum van Chania

Op Kreta vind je een paar archeologische musea, waarvan er eentje in Chania gevestigd is. De vondsten die hier tentoongesteld worden komen vrijwel allemaal uit de directe omgeving van Chania. Hoewel het museum kleiner is dan het Archeologisch Museum van Heraklion en ook een kleinere collectie heeft, is het zeker niet minder interessant. Vrijwel alle elementen van archeologische vondsten op Kreta komen voor in dit museum zoals Minoïsch aardewerk, sieraden, werktuigen, glaswerk, beeldhouwkunst en fraaie staaltjes van mozaïeken vloeren. Ook zeker fraai is het gewelfde interieur van het museum zel