Zsolnay-fabriek

Aan de rand van de stad Pécs ligt de oude Zsolnay-fabriek. Deze fabriek verdiende zijn naam en faam tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw. Ten tijde van de Judenstil en de Hongaarse variant hiervan maakte de fabriek porselein, tegels en andere stenen voorwerpen. De kwaliteit van de spullen die uit deze fabriek kwamen waren veel hoger dan van veel andere fabrieken. Dit had vooral met het extreme weer te maken in dit deel van Europa. Het porselein en tegels moesten bestand zijn tegen temperatuurverschillen van soms wel zestig graden. Indertijd was de Zsolnay-fabriek de grootste fabriek van het land.
Nadat de stijl uit de mode raakte en de omstandigheden in het land veranderden ging het slechter met de fabriek. Na de Tweede Wereldoorlog en de komst van het communisme werd de fabriek genationaliseerd en werden er “gewone” gebruiksgoederen gemaakt. Tegenwoordig is de fabriek weer een zelfstandig opererende organisatie die tot de wereldtop behoort.
Op het terrein van de oude fabriek, dat vol staat met allerlei prachtige gebouwen uit de hoogtijddagen van Zsolnay. Zijn tegenwoordig verschillende musea te vinden. Toen wij het terrein bezochten waren de meeste gesloten, maar we hebben ons laten vertellen dat als je alles wilt zien en bekijken je wel een dag nodig zal hebben.

Tags bij dit artikel: ,