Boedapest: prachtige Hongaarse stad aan de Donau

Boedapest is de prachtige hoofdstad van Hongarije. De stad bestaat uit twee gedeeltes: Boeda samen met Óbuda op de linkeroever en Pest op de rechteroever. De stadsdelen waren vroeger afzonderlijke steden, die door de Donau van elkaar gescheiden waren. Nu vormen ze samen een bijna twee miljoen inwoners tellende stad waarbij de Donau meer een centraal onderdeel van de stad vormt dan dat het een scheiding is. De meeste toeristen trekken naar het vlakke en drukke Pest. In Boeda (Buda) komen ze vooral overdag om daar van de vele bezienswaardigheden te genieten zoals de Burcht van Boeda, de Gellertheuvel en het Vissersbastion.

Als stedentripbestemming was Boedapest altijd minder populair dan het in Tsjechië gelegen Praag. Volgens ons een beetje ten onrechte, want Boedapest is volgens ons net zo mooi. Misschien is het centrum iets zakelijker en daardoor wat minder toeristisch, maar daardoor klopt het plaatje wel. Inmiddels is het tij echter gekeerd en weten Nederlandse toeristen Boedapest massaal te vinden. Het leuke aan Boedapest is dat het aantal dingen die je moet zien minder is, waardoor er meer tijd overblijft om te genieten van de stad zelf. Ga lekker koffie drinken, maak een boottochtje op de Donau of ga een dagje ontspannen in één van de prachtige badhuizen. Wat je zult merken tijdens je verblijf in Boedapest is dat de stad voor Europese begrippen nog steeds redelijke goedkoop is. Natuurlijk betaal je vaak meer dan wat je elders in Hongarije betaalt, maar dat geldt eigenlijk altijd voor hoofdsteden.

Budapest Card

Wil je alles uit je stedentrip naar Boedapest halen en daar niet teveel voor betalen? Schaf dan de Budapest card aan. Deze officiële kortingskaart van de stad Boedapest geeft je recht op gratis gebruik van het openbaar vervoer, gratis rondleidingen met gids door de stad, gratis bezoek van een badhuis en gratis toegang tot de belangrijkste musea van de stad. De kaart is te koop met een geldigheid van 24, 48 of 72 uur.
Bekijk alle voordelen van de Budapest Card en koop hem vooraf online.Leopoldstad

De wijk Lipótváros (Leopoldstad) ligt aan de noordkant van de binnenstad van Pest. Het is een vrij statig deel van de stad waar prachtige bouwwerken te vinden zijn. Het bekendste voorbeeld is het Parlement dat een sprookjesachtig neogotisch uiterlijk heeft. Minder bekend zijn de gebouwen aan het Vrijheidsplein (Szabadság tér). Het parkachtige plein wordt aan beide kanten geflankeerd door indrukwekkende gebouwen: de Hongaarse Nationale Bank en het gebouw van de Hongaarse staatstelevisie (MTV). Het mooiste kerkgebouw van Boedapest is ook in Leopoldstad te vinden: de Sint Stefanusbasiliek. Rondom deze basiliek zitten meerdere restaurants en enkele winkeltjes. In Leopoldstad eet je over het algemeen beter in de drukere delen van het centrum. Opvallend hier is de opkomst van andere keukens. Zo kun je in Leopoldstad uitstekend Italiaans, Mexicaans of lekkere Aziatische noedels eten.Vörösmarty tér

Het plein Vörösmarty tér is gelegen in de binnenstad van Pest. Het plein behoort tot de meest sfeervolle pleinen van Boedapest. In de zomer is er volop levendigheid door openlucht optredens terwijl in de wintermaanden Vörösmarty tér het decor is van de kerstmarkt. Op het plein vind je enkele terrassen en barretjes, terwijl rondom het plein allerlei winkels en horecagelegenheden gesitueerd zijn. Hieronder bevind zich het beroemde koffiehuis Gerbeaud, waar de gelijknamige Zwitserse koffiemeester halverwege de negentiende eeuw begon om zijn gasten heerlijke koffie voor te schotelen. Tussen de barokke gebouwen staat één opvallend gebouw: een winkelpand dat vrijwel geheel in glas omhuld is. Hierin zitten meerdere kledingwinkels verzameld. Op het plein staat verder een groot standbeeld van Mihály Vörösmarty. Het plein is naar deze Hongaarse dichter vernoemd. Vörösmarty tér is tevens het beginpunt van de autovrije straat Deák Ferenc utca. De bijnaam van deze straat is ‘Fashion Street’ vanwege de vele modewinkels die je hier aantreft.

Fashion Street

In het centrum van Pest ligt de straat Deák Ferenc utca. Deze autovrije straat is beter bekend als Fashion Street. Hij is gelegen tussen de twee pleinen Deák Ferenc tér en Vörösmarty tér. De naam Fashion Street dankt Deák Ferenc utca aan het feit dat het vooral modewinkels zijn die je aantreft in de straat. De meeste winkels hebben één overeenkomst en dat is de kleur goud die terugkomt in de gevels. Zelfs de merknamen zijn in het goud uitgevoerd. Ook koffieketen Starbucks doet hier aan mee. Wie denkt uren te kunnen gaan shoppen in Fashion Street die moeten we misschien een beetje teleurstellen. De straat is een stuk korter dan menig andere winkelstraat. Het aantal echte modewinkels zal de twintig niet halen.

Café Gerbeaud

Een bezoek aan Boedapest kan niet voorbijgaan zonder dat je een koffiehuis bezocht hebt. De stad telt meerdere legendarische koffiehuizen. Behalve een sociale en culinaire rol hebben de koffiehuizen ook aan de wieg gestaan van menig boek, lied of toneelstuk. Schrijvers zaten hele dagen in de koffiehuizen om te schrijven. In het jaar 1858 opende koffiehuis Gerbeaud haar deuren aan Vörösmarty tér 7-8. Tegenwoordig is dit koffiehuis vooral een toeristische attractie. De prijzen zijn naar een niveau gestegen dat de vroegere bezoekers het zich niet meer kunnen veroorloven om hier hele dagen door te brengen. Het gros van de bezoekers bestaat tegenwoordig uit toeristen. Wie Gerbeaud bezoekt die mag zich welkom heten in een prachtige klassieke inrichting. Je waant je meteen terug in de negentiende eeuw. Bij goed weer kiezen de meeste gasten er overigens voor om buiten op het terras te zitten. Op die manier kun je meegenieten van het levendige plein Vörösmarty tér.

Behalve een uitgebreide koffiekaart biedt Gerbeaud een groot scala aan kleine gerechtjes, broodjes en heerlijke zoetigheden. Wie een beetje Bourgondisch aangelegd is die zal moeite hebben om een keuze te maken, zoveel lekkers als er te kiezen is. Als je eenmaal wat gekozen hebt dan zul je niet teleurgesteld worden. Op alle vlakken is Gerbeaud een topper. De koffie is zoals koffie moet zijn en de heerlijkheden zijn niet te versmaden.

Icebar Budapest

In steeds meer Europese hoofdsteden zie je de ice bars verschijnen, waarbij je bij temperaturen onder het vriespunt geniet van een drankje dat geschonken wordt in glazen die gemaakt zijn van ijs. Ook Boedapest heeft zijn eigen ijsbar. Deze vind je in de drukke voetgangersstraat Váci utca. Om Icebar Budapest te betreden moet je entree betalen. Daar is standaard en niet-alcoholische cocktail bij inbegrepen. Voor een alcoholisch drankje betaal je iets extra. Eenmaal binnen kun je uit diverse cocktails kiezen. Vodka is vaak een substantieel onderdeel van de cocktails. De ijsbar is vrijwel geheel opgetrokken uit ijs. De ijssculpturen vormen een belangrijk element binnen de inrichting. Advies is om de aangeboden poncho en handschoenen niet te weigeren. Het voelt binnen nog kouder aan dan je verwacht.

Ontdek Boedapest op de fiets

Boedapest is een pareltje aan de Donau. In zowel de lente en zomer als in de herfst is het weer hier vaak goed en laat de zon zich vaak zien. Het is daarom heerlijk om deze stad per fiets te verkennen. Op een relaxte manier fiets je onder andere langs de Szabadsag Tér, ook wel het Plein van de vrijheid genoemd, de Basiliek en Hôsök Tere, het Heldenplein. De tour in Boedapest wordt altijd begeleid door een Nederlandstalige local die alles weet van het leven in en rondom Boedapest. Ook is er genoeg tijd om tijdens de tour foto´s te maken. De tour is geschikt voor iedereen! Boek hier uw tour.

Matthiaskerk

Als je in Pest staat dan zie je bij zonnig weer het dak van de Koninklijke Matthiaskerk (Matyás templon). De kerk behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Het dak is vrij recent gerenoveerd. De kleurrijke pannen vormen een fraai contrast met de witte gotische buitenkant. Om de Matthiaskerk te betreden moet je entree betalen. Eenmaal binnen zie je een interieur dat vooral opvalt door het kleurgebruik. De wanden zijn door middel van sjablonen geverfd. Ook opvallend is dat de glas-in-lood raampartijen zich slechts aan één zijkant bevinden. Als je echt geïnteresseerd bent in kerken is het de moeite waard om de entree te betalen. Anders kun je je geld beter in je zak houden of het uitgeven aan een drankje in Café & Bar Panoramia. Zoals de naam het al zegt heb je van hieruit een mooi panoramisch uitzicht over de Donau en Boedapest

Fotoshoots in Boedapest

Boedapest is een populaire plaats om fotoshoots te maken. De kans is groot dat je ergens met een professionele fotoshoot geconfronteerd wordt. Vooral het stadsdeel Buda (Boeda) biedt meerdere geliefde plekjes voor fotografen. Het voordeel van Boedapest is dat er redelijk veel dagen zijn met mooi licht om te fotograferen en dat de stad barst van de aantrekkelijke straten, pleinen en monumenten waar je een shoot kunt doen. Een voorbeeld hiervan is het Vissersbastion, dat een zeer gevarieerde fotolocatie is.

Hongaars parlementsgebouw

Aan de Donau, in het stadsdeel Pest, staat het Parlement. Het neogotische bouwwerk is in 1885 ontworpen en was pas in het jaar 1902 gereed. De mooiste plek om het gebouw te bewonderen is aan de overkant van de Donau, in Boeda. Wie het Parlement van binnen wil bezoeken die moet geluk hebben. Het aantal mogelijkheden om een rondleiding te krijgen is vrij beperkt. Voor inwoners van de Europese Unie is een bezoek aan het Parlement gratis. Je hebt wel een geldig legitimatiebewijs nodig om naar binnen te mogen.

Joodse wijk

In Elisabethstad vind je de joodse wijk van Boedapest. In de eerste helft van de vorige eeuw is het aantal joden in Boedapest flink verminderd. De grootste reden is terug te vinden in de Tweede Wereldoorlog. Net als elders zijn er ook vanuit Boedapest massaal joden richting concentratiekampen gestuurd om daarna nooit meer terug te keren. De joodse wijk heeft sindsdien veel van haar glans verloren. Binnen het centrum van Boedapest is dit het meest vervallen stuk. De eerste indruk, die vaak begint bij de Grote Synagoge, is er nog eentje van welvaart. Wie echter een wandeling maakt door de achterliggende straten die ziet dat geldgebrek ervoor gezorgd heeft dat dit stukje Boedapest serieus onderhoud nodig heeft. Dat elk nadeel ook een voordeel heeft blijkt uit het feit dat dit stukje Boedapest vooral populair is onder studenten. Die kunnen hier nog betaalbaar uit eten en uitgaan.

Iberostar Grand Hotel Boedapest

Tussen de grote luxe hotels is het in 2012 geopende Iberostar Grand Hotel een leuke aanvulling in Boedapest. Het was het eerste stadshotel van het merk Iberostar. Deze Spaanse keten is vooral bekend vanwege de strandhotels op tropische bestemmingen zoals Cuba, de Dominicaanse republiek en Mexico. Het Iberostar Grand Hotel Boedapest is volgens eigen zeggen een luxe boetiekhotel. Een sfeer die je inderdaad goed hebben weten neer te zetten. Een zeer smaakvol ingerichte lobby met intieme receptie roepen al direct bepaalde verwachtingen op. De kamers voldoen helemaal aan deze verwachting. Modern doch smaakvol ingericht, ruim, comfortabel en stil. Geluiden vanaf de straat dringen niet door tot in de kamers waardoor een goed nachtrust gewaarborgd is. De heerlijke boxspringbedden dragen daar ook zeker aan bij. Wat ons betreft is Iberostar Grand Hotel Boedapest een aanwinst in de Hongaarse hoofdstad. Deze mening wordt door andere reizigers gedeeld als je de reviews op boekingssites en beoordelingssites leest. Aan een verblijf in het hotel hangt wel een prijskaartje dat hoort bij een hotel in deze klasse.

Heldenplein

Aan het einde van de boulevard Andrássy út ligt het Heldenplein. Het op centraal op het plein gelegen Millenniummonument zie je al vanaf grote afstand staan als je over de boulevard rijdt of wandelt. Het Heldenplein is zonder enige twijfel het meest indrukwekkende plein van Boedapest. Dat ligt ten eerste aan de enorme afmetingen die het plein heeft. Omdat een groot deel van het vierkante plein bestaat uit bestrating zonder opsmuk, komen de elementen die op het plein staan nog beter tot hun recht. Dit zijn behalve de 36 meter hoge zuil ook de gedenksteen voor Hongaarse helden en twee zuilenrijen waarin de beelden van 14 belangrijke Hongaren verwerkt zijn. Aan weerskanten van het plein staan twee indrukwekkende gebouwen. Aan de westelijke zijde is dat het Museum van de Beeldende Kunst. Dit museum heeft een enorm grote kunstcollectie. Trek gerust een paar uur uit om dit museum te bezoeken. Aan de overkant, aan de oostelijke zijde van het Heldenplein, staat de Kunsthal. Hier is geen permanente collectie, maar is er sprake van een wisselende exposities.

Burchtpaleis

Het meest opvallende gebouw van Boedapest is het Burchtpaleis. Dit uit de dertiende eeuw stammende paleis domineert de skyline van Buda. Als je aan de oostelijke oever van de Donau staat dan kan het niet anders zijn dan dat je ogen aangetrokken worden door het op een heuvel gebouwde paleis. Het Burchtpaleis is vanwege de ligging op een heuvel een favoriet plekje om te genieten van het uitzicht op stadsdeel Pest en de Donau. Zo heb je van hier af een geweldig uitzicht op de Kettingbrug, één van de mooiste bruggen van Boedapest. Aan de achterzijde van de burcht zie je een deel dat gebombardeerd is tijdens WO II. Ook vind je hier de bijna onvermijdelijke stalletjes met toeristische koopwaar.

Als je het museumpaleis bezoekt dan kun je een aantal grote Hongaarse kunstwerken bekijken. Het voordeel wat je hebt van een bezoek aan het museum is dat je ook toegang hebt tot de koepel. Vandaar uit heb je zo mogelijk een nog beter uitzicht over Boedapest, omdat je je een 360 graden uitzicht hebt.

Uitzicht over Boedapest

Het uitzicht op Boedapest is het mooiste ter hoogte van de ingang van de Citadel op de  Gellértheuvel. Daar is een uitzichtpunt gemaakt vanwaar uit je een zicht hebt op Boedapest dat niet gestoord wordt door de aanwezigheid van bomen of gebouwen. Je kunt hier zittend op bankjes van het uitzicht genieten. Er net achter zit de Citadella Lounge. Het terras van dit restaurant heeft hetzelfde mooie uitzicht over Boedapest. Voor zo’n toplocatie vallen de prijzen alleszins mee. Een prima plek om eventjes uit te rusten en het prachtige uitzicht van Boedapest in je op te nemen.

Wil je een mooi uitzicht hebben op het Parlement en Pest dan kun je daarvan het beste genieten vanaf de Burchtwijk van Buda. Vooral het uitzichtpunt van het Burchtpaleis en het uitzicht vanaf het Vissersbastion zijn echt de moeite waard.

Deák Ferenc tér

Het in het hart van Boedapest gelegen plein Deák Ferenc tér behoort tot de drukste pleinen van de stad. Hier komen de drie metrolijnen ondergronds samen. Dit is dan ook hét metroknooppunt van Boedapest. Boven de grond vertrekken trams, bussen en de zogenaamde hop on, hop off bussen. Deze toeristische buslijnen worden door verschillende bedrijven aangeboden. Rondom Deák Ferenc tér doen de verkopers dan ook hun best om jou voor hún busdienst te laten kiezen. Het drukke plein trekt toeristen aan, maar ook vrij veel zwervers. Op en rondom het plein zie je dan ook redelijk veel bedelaars, daklozen die de vuilnisbakken uitpluizen en muzikanten die hopen op wat kleingeld.

Vissersbastion

Het Vissersbastion is een indrukwekkend bouwwerk dat op de Bucththeuvel staat, in het stadsdeel Buda (Boeda) van Boedapest. Het ruim honderd jaar oude bouwwerk is vooral opvallend vanwege de ongelijkmatige structuur waarin het gebouwd is. De vele trappen, inhammetjes, bogen en beelden zorgen ervoor dat er een prachtig geheel is ontstaan. Het grootste deel van het Vissersbastion is vrij toegankelijk. Alleen voor het bovenste deel moet je entree betalen. Of dat de moeite waard is, is voor een iedereen een persoonlijke afweging. Naar onze mening heb je ook zonder dat deel te bezoeken een fraai uitzicht over Boedapest en kun je voldoende van het bouwwerk zelf zien.

Hongaars Nationaal Museum

Al ruim twee eeuwen lang is het Hongaars Nationaal Museum dé plek om kennis te maken met de Hongaarse geschiedenis. Sinds 1848 is het museum gevestigd in het gebouw aan de Múzeum körút 14-16. Wie de Budapest Card aangeschaft heeft die mag gratis naar binnenin dit museum. Andere bezoekers moeten ongeveer vijf euro entree betalen. Voor een museum van dit kaliber is dat een gunstig entreetarief. Het museum is dagelijks geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandag is het Hongaars Nationaal museum gesloten, zoals zoveel musea in Boedapest.

Központi Vásárcsarnok

Een must-see in Boedapest is de Centrale Markthal ofwel Központi Vásárcsarnok. Deze overdekte markt bestaat uit kramen met levensmiddelen op de begane grond en andere waren op de verdieping. Alleen al het aanschouwen van de heerlijke Hongaarse salami’s, het fraai uitgestalde fruit en de typisch Hongaarse lekkernijen zijn een lust voor het oog. Het gebouw stamt uit 1897 en telt meer dan tienduizend vierkante aan winkeloppervlakte. Op de eerste verdieping zit een restaurant waar je kunt genieten van de lokale keuken. Er naast zit het openbaar toilet, waar je tegen een kleine vergoeding gebruik van mag maken.

Hop on, hop off

Op drukke toeristische plekken zul je ongetwijfeld aangesproken worden door vertegenwoordigers van de zogenaamde hop on, hop off bussen. In Boedapest zijn er meerdere aanbieders, wat de concurrentiestrijd fel maakt. Probeer daarom niet alleen op prijs, maar ook op inhoud te vergelijken. Soms zit er een boottocht inbegrepen bij de prijs, soms een stadswandeling onder begeleiding van een gids. Ook zit er soms de entree tot één of meerdere musea inbegrepen of krijg je korting op de entreeprijs. Voor wie niet bekend is met het hop on, hop off principe volgt hier een korte uitleg. Hop on, hop off bussen zijn toeristische bussen die vaste routes rijden. Sommige bedrijven hebben één vaste route, sommigen hebben er meerdere. Bij iedere vaste halte kun je uitstappen en later weer instappen. Dit kun je onbeperkt doen gedurende de geldigheid van je kaartje. Meestal is dit 24 of 48 uur. In tegenstelling tot de reguliere busdiensten beperken deze hop on, hop off bussen zich vooral tot de toeristische plekken. Ze komen zelfs op plekken waar de normale bussen niet komen, zoals op de top van de Gellértheuvel (met de normale bus kom je tot ongeveer vijfhonderd meter van de top). Nadeel van de hop on, hop off bussen is dat ze aanzienlijk duurder zijn dan het normale openbaar vervoer, dat ze vaak minder frequent rijden en dat ze op drukke dagen soms bomvol zitten. Ook stoppen de meeste bussen er tegen het begin van de avond mee, waardoor je vrij  beperkt bent. Nog een beperking is dat de routes vrijwel altijd in één richting gereden worden. Aanbieders van hop on, hop off bustours zijn Big Bus Budapest, City Tour en Budapest Hop On hop Off.

Bij Ticketbar kun je vooraf je hop on, hop off tickets met korting reserveren. Hierdoor krijg je niet alleen je tickets goedkoper, je kunt ook de wachtrijen ontlopen.

Buda

De meeste toeristen die naar Boedapest gaan verblijven in het stadsdeel Pest, aan de oostelijke kant van de Donau. Overdag trekken ze massaal naar stadsdeel Buda met als doel om de Burchtwijk of in wat mindere mate de Gellértheuvel te bezoeken. Tot een uur of vijf is het er druk met toeristen, waarna ze bijna massaal weer richting Pest lijken te vertrekken. Dat men niet in Buda blijft hangen heeft vooral te maken met het feit dat het uitgaansleven, de hotels, de winkelstraten en de beste restaurants vooral in Pest te vinden zijn. Dat zorgt ervoor dat Buda misschien voor de liefhebbers van authenticiteit nog wel meer te bieden heeft. Als je het burchtpaleis verlaat dan sta je meteen in het dagelijks leven dat zich hier afspeelt. Grote kans dat als je hier een restaurant betreedt je te maken hebt met de traditionele keuken die niet aangepast is aan toeristen.

Goulashsoep

Goulash en goulashsoep zijn twee gerechten die men meteen aan de Hongaarse keuken koppelt. Beide gerechten zijn gebaseerd op vlees, paprika en aardappelen. Als je zin hebt om goulashsoep te eten dan kun je dat prima doen in Boedapest. Natuurlijk prijkt dit nationale gerecht op vrijwel iedere kaart van restaurants waar ze lokaal eten serveren. Wie van het gerecht houdt die adviseren we om het op meerdere plekken in Boedapest te eten. Vermijd in ieder geval de restaurants waar ze toeristenmenu’s verkopen. De goulashsoep die daar over het algemeen geserveerd wordt is vrij vlak van smaak en bevat vlees dat van een zichtbaar en proefbaar mindere kwaliteit is dan wat je in de betere goulashssoepen aantreft. Voor een goede goulashsoep moet je vaak ook wat dieper in de buidel tasten. Een goed bord kost je in hartje Boedapest tegen de tien euro.

Váci utca

De autovrije straat Váci utca is erg populair onder toeristen. Het zuidelijke deel van de straat is een aaneenschakeling van souvenirwinkels en restaurantjes, waar vooral de nationale Hongaarse keuken veelvuldig op de kaart staat. Het leuke aan de straat is dat je hier geen grote winkels ziet van bekende internationale merken, maar dat het vooral lokale ondernemers zijn die hier hun waren aan de man proberen te brengen. Tussen de souvenirs zit aardig wat meuk zoals je dat op veel toeristische bestemmingen ziet. Váci utca is echter ook de plaats om meer authentieke souvenirs te kopen zoals Hongaars kristal, folkloristische kleding en lokale wijnen. De prijzen liggen ondanks de vrij zware concurrentie op een voor Hongaarse begrippen hoog niveau.

Het noordelijke deel van Váci utca is het domein van de grotere merken. Hier zie je een winkelaanbod dat niet zoveel afwijkt van wat je in de meeste Europese hoofdsteden ziet.

Pálinka

Een drankje dat je moet proberen als je in Boedapest bent is pálinka. Dit is een traditionele vruchtenbrandy die in de middeleeuwen in Hongarije uitgevonden is. Pálinka moet geproduceerd zijn van rijpe fruitsoorten en mag alleen maar zo heten als het gedestilleerd en gebottled is in Hongarije. Pálinka is er in verschillende smaken, zoals appel, pruimen en peer. Je drinkt het als een shot (4cl). Het alcoholgehalte ligt rond de veertig procent.

Gratis plattegrond

Zodra je geland bent op de internationale luchthaven van Boedapest dan heb je een mogelijkheid om een gratis plattegrond van de stad te bemachtigen. Bij de bagagebanden, waar je als het goed is weer verenigd wordt met je koffer, staan displays met daarin gratis plattegronden van de stad Boedapest. Toch gemakkelijk om mee te nemen tijdens je tocht door Boedapest. Op de plattegrond staan meerdere hotspots van Boedapest vermeld. Ook de metrolijnen en metrostations vind je terug op de kaart.

Toeristen uit alle landen

Wat opvalt als je door de straten van Boedapest loopt is dat er geen soort toerist is dat oververtegenwoordigd is. Je ziet (en hoort) toeristen uit alle landen. Aziaten maar ook Duitsers zie je vooral in groepen door Boedapest trekken terwijl Nederlanders, Fransen, Italianen en Britten meer individueel door de stad lopen. Ook wat betreft leeftijd en interesses is er een grote verscheidenheid aan toeristen. De vele bezienswaardigheden zorgen voor een redelijk aantal cultuurliefhebbers, maar ook jongeren die gewoon een leuk weekendje weg willen zie je voldoende in Boedapest. Het uitgaansleven in Boedapest heeft hen weer voldoende te bieden. Hiermee blijkt de stad een allemansvriend die een breed publiek aan weet te spreken.

Vliegen naar Boedapest

Het internationale vliegveld ligt op ongeveer zeven kwartier tot twee uur vliegen vanaf Schiphol of Rotterdam. Vanaf Eindhoven ben je soms iets sneller, omdat deze luchthaven iets dichter bij ligt. Het internationale vliegveld van Boedapest ligt op ruim twintig kilometer van het stadscentrum af. Met de taxi of minibus ben je in ongeveer een half uur tot drie kwartier bij je hotel als deze in het centrum gelegen is. Tijdens de spits kan het iets langer duren. Met de bus zul je er in de regel iets langer over doen om op je eindbestemming te komen. Treinen of metro’s rijden er niet vanaf het vliegveld naar het centrum van Boedapest. Wel kun je met snelbus 200E naar het eindstation van de blauwe metrolijn reizen en van daaruit met de metro naar het centrum van Boedapest reizen.

Gozsduhofjes

In de joodse wijk van Boedapest is een populair uitgaansgebied ontstaan. De Gozsduhofjes (Gozsdu Udvar) zijn het domein van bars, restaurants en terrasjes. Vooral in het weekeinde is het hier erg levendig en dan met name tijdens de warme zomeravonden. Half Boedapest lijkt dan buiten te leven, waardoor de terrasjes goed gevuld zijn. In vergelijking tot andere delen van het centrum van Boedapest is uitgaan hier nog leuk betaalbaar. Het zijn vooral locals die hier gaan stappen. Toeristen zijn niet altijd bekend met dit stukje Boedapest.

Grote cola en brood

Dé manier om toeristen wat extra geld uit hun zakken te kloppen is om ze iets te geven waar ze niet direct om gevraagd hebben. Dit zie je helaas op steeds meer toeristenplaatsen. In Praag hebben we dit al eerder ervaren en ook in Boedapest weten ze van wanten. In de toeristische straat Váci utca zitten meerdere restaurants die hun best doen om de toeristen naar hun tafeltjes te lokken. Dit doen ze hoofdzakelijk met aantrekkelijk geprijsde toeristenmenu’s. De prijzen van deze menu’s zijn aanzienlijk lager dan wat je gemiddeld in het centrum van Boedapest betaalt. Zodra je besteld hebt komt de  trukendoos naar boven. Het glaasje fris dat je besteld hebt wordt ongevraagd een vaas van een halve liter, met de daarbij behorende prijs. Truc nummer twee is het mandje met brood dat ongevraagd op tafel én op de rekening verschijnt. Vijf euro voor een grote cola plus een euro voor het brood in ons geval. Wil je niet in deze val trappen bestel dan een kleintje cola en meldt direct bij je bestelling expliciet dat je geen brood erbij wilt. Dit voorkomt een hogere rekening dan je verwacht had.

Gedenkstenen

Boedapest is een stad vol monumenten die herinneren aan lastige tijden en aan Hongaarse helden en beroemdheden. De monumenten zul je vooral op pleinen aantreffen zoals bijvoorbeeld het Heldenplein, Vörösmarty tér en Kodály körönd. Minder opvallend maar in grote mate aanwezig zijn de gedenkstenen die je op veel plekken in de stad aantreft. Kunstenaars, oorlogshelden, wetenschappers en grote politici worden op deze wijze op veel plekken in Boedapest herdacht.

Service charge

Bij de prijzen op terrassen en in restaurants is het bedieningsgeld niet inbegrepen. Veel toeristen zijn slecht of niet op de hoogte van het fooiensysteem in Boedapest. Als gevolg daarvan waren de fooien vaak aan de lage kant. Een fooi van 10 tot 15 procent is gebruikelijk. Wat de meeste horecagelegenheden tegenwoordig doen is de servicecharge zelf toevoegen aan de rekening. Dit bedraagt een percentage dat tussen de tien en vijftien procent ligt. Houd rekening met vijftien procent, dan kan het nooit tegenvallen. Steeds vaker zie je het percentage vermeld staan op de menukaarten. Hiermee voorkomt men discussies met klanten over het toevoegen van bedieningsgeld aan de eindrekening.

Alcohol

In de bars en restaurants zul je het altijd niet meteen merken, maar de geïmporteerde alcoholische dranken zijn redelijk fors geprijsd in Boedapest. Voor een fles whisky of rum van een bekend merk betaal je in Boedapest gemiddeld zo’n dertig tot vijftig procent meer dan in Nederland. Ook op het gebied van de verkoop van alcohol gelden er hier strenge regels. Zo is het verkopen van alle alcoholische dranken verboden in winkels tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Je bent dan aangewezen op de vele bars die Boedapest telt of op de minibar van je hotelkamer.

Restaurantboten

Op de Donau aan de Pest-zijde liggen een aantal boten waar je kunt eten en/of drinken. Het eten op het water gaat hier gepaard met een mooi uitzicht op beide oevers van de Donau. Volgens insiders is Spoon het beste plekje op het water om te gaan eten. Een uitstekende keuken met voor lokale begrippen vrij kleine porties. Dat je aan het eten bent in een van de hotspots van Boedapest dat merk je zodra je de rekening krijgt. Deze is nog gepeperder dan de het eten. De prijzen liggen hier op het niveau van wat je in een gemiddelde Europese stad kwijt bent voor een avondje uit eten. Deze bij het ‘nieuwe Hongarije’ horende prijzen schrikken de klanten niet af. Spoon is al jarenlang erg succesvol in Boedapest.

Het Stadspark

Het Stadspark (Városliget) vormt een belangrijke plek in de vrijetijdsbesteding van de inwoners van Boedapest. Het park heeft alle jaargetijden wel iets aantrekkelijks. Tijdens de warme zomermaanden is de Stadsparkvijver de plek waar mensen gaan ontspannen. Je kunt hier met bootjes of kano’s het water op. In de winter, als deze vijver bevroren is, is het één van de mooiste schaatsbanen van Hongarije. De gehele setting heeft iets magisch, vooral als de zon eenmaal ondergegaan is en de schaatsvijver sfeervol verlicht is. Iets waar je als toerist ook zeker eens naartoe zou kunnen gaan is het Széchenyi-badhuis. Dit badhuis heeft een bad van 37 graden Celsius, wat vooral in de koude wintermaanden heerlijk is. De dampen boven het bad als gevolg van de koude lucht erboven maken het zeer fraaie decor nog indrukwekkender.

Voor jong en oud is er de dierentuin van Boedapest (Állatkert). Deze dierentuin opende in 1866 haar deuren en is sindsdien één van de topattracties van Boedapest. In de dierentuin vind je ongeveer zevenhonderd diersoorten. Behalve dieren zul je in de mooi aangelegde dierentuin ook een aantal fraaie kunstobjecten tegenkomen.

Unicum

Pálinka is bij velen bekend als een nationale Hongaarse drank. Minder bekend is Unicum, wat een soort van kruidenbitter is. Deze kruidige likeur wordt met meer dan veertig verschillende kruiden gemaakt. De exacte samenstelling is geheim. Wel is bekend dat het drankje in eikenhouten vaten verder rijpt voordat het in de fles terecht komt. Unicum wordt veel gedronken als een aperitief.

Sikló

Om Burchtwijk van Buda te bezoeken kun je naar boven wandelen, een bus nemen of met de taxi naar boven gaan. Een leuke manier is om gebruik te maken van tandradlift Sikló. De totale rit overbrugt slechts zo’n honderd meter, waarbij je onder een hoek van maar liefst 48 graden naar boven gaat. Ieder liftvoertuig (er zijn er twee) bestaat uit een drietal cabines. In iedere cabine passen acht mensen. Als je beneden staat kun je kiezen uit een enkele reis of een retour. Tenzij je slecht ter been bent of het hondenweer is zouden we aanraden om gewoon een enkeltje te pakken. De wandeling naar beneden kost je zo’n vijf tot tien minuten en kost amper inspanning omdat je daalt. Krijg je meteen nog een stukje van Buda te zien.

Sándor palota

Het Sándorpaleis staat ten noorden van het Burchtpaleis in Buda. Je loopt er bijna tegenaan als je via de tandradlift Sikló naar boven gegaan bent. In het Sándorpaleis (Sándor palota) resideert de president van Hongarije. Aan beide ingangen van het pand staan twee wachters. Het wisselen van de wacht is voor toeristen een interessant schouwspel. De bij het wisselen van de wacht behorende handelingen worden met veel vertoon uitgevoerd.

Andrássy út

Maar liefst 2,5 kilometer meet de meest indrukwekkende boulevard van Boedapest: Andrássy út. Deze brede boulevard begint in het historisch centrum van Boedapest en strekt zich in noordoostelijke richting uit naar het Heldenplein. Het westelijke deel van Andrássy út is een luxe winkelstraat, aangevuld met enkele iconen in Boedapest: de Hongaarse Staatsopera en het Operettetheater van Boedapest. In dit deel van Andrássy út vind je beroemde modemerken terug zoals Louis Vuitton en Burberry. Naarmate je verder oostwaarts komt zijn het vooral villa’s die het gezicht langs de kant bepalen. Hier staan enkele indrukwekkende gebouwen tussen. Niet voor niets dat je hier ook een aantal ambassades aantreft. Om Andrássy út goed te ontdekken moet je dat op je gemak te voet doen. De wandeling duurt een half uur tot een uur (afhankelijk hoeveel je stilstaat) en als je wilt kun je met de metro weer terugreizen vanaf het Heldenplein.

Weer & beste reisperiode

Het gematigde landklimaat van Boedapest zorgt ervoor dat de wintermaanden vrij koud zijn, de zomers over het algemeen warm tot heet zijn en dat de overgangsmaanden zowel koelere periodes als aanzienlijk warmere periodes kennen. Bij het landklimaat hoort een flinke wispelturigheid, die zich vooral tijdens het voor- en najaar openbaart. Zo kan het kwik de ene dag blijven steken bij vijftien graden terwijl het een dag later ineens dik 25 graden is met flink wat zon erbij. Wat typerend is voor Boedapest is dat er over het algemeen vrij weinig wind staat. Daardoor voelt het al vrij snel aangenaam aan. Het seizoen dat men veel buiten is, is dan ook aanzienlijk langer dan in Nederland. Wie Boedapest wil bezoeken die kan dat het hele jaar prima doen. In de winter kun je heerlijk schaatsen in het sfeervolle Stadspark of genieten van thermale buitenbaden van 37 graden Celsius terwijl het vriest dat het kraakt. In de zomer, als op de warmste dagen het kwik zomaar richting de 35 graden of nog hoger schiet, is er veel buiten te doen. Om lange wandelingen te maken kan het dan wel te heet zijn. In de zomer geniet je vooral van terrasjes en het leven in en op het water. Wie veel wil gaan zien en doen in Boedapest die kan het beste de warmste en de koudste maanden ontwijken. Juni en september zijn over het algemeen ideaal, maar ook de maanden april, mei en oktober zijn uitstekend voor een stedentrip naar Boedapest.

Gellértheuvel

Het letterlijke hoogtepunt van de stad wordt gevormd door de Gellértheuvel, ook wel Gellértberg genoemd. Dankzij de hoogte van maar liefst 235 meter kun je genieten van een prachtig uitzicht over Buda, Pest en de Donau. Dit is de enige plek in de stad waar je zo’n formidabel uitzicht over beide stadsdelen kunt krijgen. Om de toppen van de Gellértheuvel is er wel wat inspanning nodig als je er te voet naartoe wilt gaan. Via kronkelige paden kun je vanaf de westkant van de Elisabethbrug de heuvel beklimmen. Voor mensen met een slechte conditie is dit, zeker in de warme zomermaanden, een redelijk zware inspanning. Onderweg kom je het Gellértmonument tegen, dat je vanaf de Elisabethbrug ook duidelijk aanwezig ziet zijn op de groene heuvelzijde.

De meeste toeristen gaan met toeristenbussen naar boven. Dit zijn hop on, hop off bussen, bussen van rondreizen en excursiebussen. Wil je met het normale openbaar vervoer komen dan zul je de laatste paar honderd met moeten lopen. Buslijn 27 brengt je het dichtste bij de top van de Gellértheuvel. Met de taxi kan uiteraard ook. Je bent dan wel wat duurder uit. Op de Gellértheuvel vind je de Citadel, meerdere horecagelegenheden en het vrijheidsbeeld. Natuurlijk passeer je ook hier de bijna onvermijdelijke stalletjes met souvenirs.

Segway tours

Een manier om Boedapest te verkennen is per segway. Net als in vrij veel grote plaatsen kun je ook in Boedapest deelnemen aan rondleidingen met segways. Deze segway tours worden aangeboden door Budapest Segway Tours. Er is keuze uit verschillende segway tours, waarbij de meesten twee uur duren. Bij de prijs is uiteraard het gebruik van de segways inbegrepen. Voor wie nog nooit met een segway gereden heeft: het is een kwestie van even wennen. Als je de beginselen van het rijden met een segway onder de knie hebt, en dat kost je vijf tot tien minuten, dan zul je zien dat je er prima mee overweg kunt. Hetgeen dat het meeste wennen zal zijn is dat je niet zomaar af kunt stappen en de segway kunt laten staan. Je moet de segway ergens tegenaan plaatsen, bijvoorbeeld een stoeprand. Het huren van een segway en op eigen houtje rond gaan rijden is voor particulieren niet mogelijk. Dit heeft vooral te maken met de verzekering en de aansprakelijkheid.

Internettoegang

Wie geen zin heeft om de vette bankrekening van zijn mobiele provider te spekken door dataverkeer te generen in het buitenland die kan in Boedapest op veel plekken gebruik maken van gratis internettoegang. Veel restaurants en bars bieden gratis internet aan hun klanten aan. Vaak moet je wel even om logingegevens vragen om het draadloos internet te kunnen gebruiken. Ook in hotels is internettoegang steeds vaker gratis. Bij sommige hotels is het bereik van het draadloze netwerk beperkt tot publieke plekken zoals de hotellobby. De bandbreedte van de internetverbinding is over het algemeen zeer acceptabel. Zelden hebben we in Boedapest te maken gehad met echt traag internet.